Podróże - Strona 148

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 494

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 11 wrz 2026, 23:46

Przed głównym daniem jadę jutro na 6 dniowego tripa. Zamierzam odwiedzić: Santiago de Compostela, A Coruna, Oviedo i Gijon. Z ostatniego miasta lecę do Sevilli, a następnie autobusem Corodoby. Po tej wycieczce zostanie mi już tylko San Sebastian oraz Bilbao w Hiszpanii. Kilka dni po tej wycieczce lecę do Madrytu. Podjadę pod tor F1 oraz ośrodek treningowy Realu Madryt. Następnego dnia wezmę pociąg do Segovii.

5 lotów łącznie kosztowało 130 e. 7 noclegów 270. Steal.

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2000

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » wczoraj, 11:36

Slim91 pisze:
11 wrz 2026, 23:46
5 lotów łącznie kosztowało 130 e.
Jakim cudem to jest tak tanie i liniom się opłaca? Szczególnie w tych czasach? Albo cos kręcisz albo jest tam jakiś haczyk :mrgreen:

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2117
Kibicuję: Manchester United

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » wczoraj, 11:52

1234 pisze:
wczoraj, 11:36
Slim91 pisze:
Jakim cudem to jest tak tanie i liniom się opłaca? Szczególnie w tych czasach? Albo cos kręcisz albo jest tam jakiś haczyk :mrgreen:
Kupił bilety w momencie, kiedy przewoźnik chciał np. dopchać samolot. Slim kupił bilety za średnio 26€, ale inni pasażerowie kupujący wcześniej mogli kupować za np. 70€. W końcu lepiej jest mieć kilkunastu dodatkowych pasażerów po 20-30€ każdy niż lecieć z pustymi miejscami - samolot spali nieco więcej paliwa, ale i tak musi lecieć i tak. Dodatkowo masz masę pieniędzy z usług dodatkowych jak bagaż, priority, czy przedmioty kupowane na pokładzie. No i oczywiście ulgi lub dopłaty za otwieranie nowych połączeń albo utrzymywanie kluczowych aczkolwiek niezbyt opłacalnych.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8771
Kontakt:

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » wczoraj, 12:00

1234 pisze:
wczoraj, 11:36
Slim91 pisze:
Pisze bajki.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2464

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » wczoraj, 12:31

bajki. tak samo 7 noclegów 270 xD chyba na polu namiotowym

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1523
Kibicuję: od czasu do czasu

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » wczoraj, 13:29

270 euro to prawie 1200 zł. Wpisałem na szybko w Booking jedną noc w Gijon i jedną w Sewilli. Następnie ustawiłem sortowanie od najtańszych. W Gijon wyświetliło się coś za 150 zł, w Sewilli nawet za 60 zł za noc i to rzekomo w centrum. Więc bez głębszej analizy, sprawdzania gdzie są zlokalizowane te noclegi i tak dalej - to jest możliwe. Nie zapominajmy, że przykładowo bez telewizora w pokoju, łazienki prywatnej czy innych rzeczy też da się spać. Nie sugeruję, że u Slima tak było, ale brak takich "udogodnień" obniża cenę noclegu.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5303
Kibicuję: Tylko WISŁA

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » wczoraj, 14:16

Przecież w Azji loty po kilkaset kilometrów można złapać poniże stówki nawet jak się trafi, więc nie wiem co w tym dziwnego.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » wczoraj, 14:21

Zygmunt-1 pisze:
wczoraj, 13:29
270 euro to prawie 1200 zł. Wpisałem na szybko w Booking jedną noc w Gijon i jedną w Sewilli. Następnie ustawiłem sortowanie od najtańszych. W Gijon wyświetliło się coś za 150 zł, w Sewilli nawet za 60 zł za noc i to rzekomo w centrum. Więc bez głębszej analizy, sprawdzania gdzie są zlokalizowane te noclegi i tak dalej - to jest możliwe. Nie zapominajmy, że przykładowo bez telewizora w pokoju, łazienki prywatnej czy innych rzeczy też da się spać. Nie sugeruję, że u Slima tak było, ale brak takich "udogodnień" obniża cenę noclegu.
W tamtym roku w Gdańsku wiedząc o wyjeździe 3 miesiące wcześniej i znając konkretny termin udało mi się zabookować 3 noce za ~550zł albo ~650zł w nowoczesnym apartamencie z TV, lodówką, w pełni wyposażoną kuchnią i porządną łazienką, ~1,5km spacerem od Starego Miasta. Podobne ceny można znaleźć last minute. I nie był to październik czy luty, ale lipiec, czyli środek sezonu. Jak planowałem tegoroczny wyjazd do Chorwacji, to pierwotnie miałem ideę, żeby pojechać do Splitu w czerwcu na tydzień i stamtąd zrobić bazę wypadową. Kilka miesięcy wcześniej znalazłem porządny apartament z wysokimi ocenami na 6 nocy za ~250€ w samiutkim centrum, może 500m od Rivy.

Tak, że 270€ za 7 noclegów w żaden sposób mnie nie szokuje.

Hannibal
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1193

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » wczoraj, 14:55

Za 2k można wyłapać last minute za 2 k w Grecji, więc nie przesadzajmy, że nie da się tanio podróżować. Często latam do Italii i wychodzi korzystniej finansowo niż wycieczka do Sopotu :D

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2415

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » wczoraj, 16:46

@Slim91 wrzuc jakies kwity zeby uciszyc niedowiarkow sadzacych ze podrozujesz tylko w swojej glowie

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2286
Kibicuję: AC Milan

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » wczoraj, 16:47

Jeśli to może pomóc, to mogę potwierdzić że użytkownik Slim istnieje, kiedyś się widzieliśmy przy okazji meczu Milanu, w Mediolanie.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3357

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » wczoraj, 17:40

Niemal zawsze jak tutaj raz na ruski rok wejde i zobacze post Slima gdzie byl albo bedzie i za ile to wizualizuje sobie te jego podroze mniej wiecej w ten sposob:

Wczoraj wylapalem tani lot do Mediolanu trzy euro bo w luku bagazowym ale bylo calkiem wygodnie. Mialem byc na meczu Milanu ale nia zdazylem bo za dwie godziny mialem lot do Marysylii. Dalem 17 euro zdecydowanie przeplacilem ale czas mnie gonil.
Wyladowalem w Marsylii a ze nie chcialem narazac sie miejscowym od razu wsiadlem w autobus ktory zabral mnie na dworzec skad mialem pociag do Barcelony. Starczylo mi czasu zeby zjesc bagietke przed odjazdem. Przejezdzajac przez Montpellier otworzylem okna zeby pooddychac tamtejszym powietrzem i odhaczyc sobie to piekne miasto z listy miejsc do odwiedzenia.
Jadac przez Pireneje zrobilem pare zdjec bo fajne widoczki (nie wstawie ale bylby wdzieczny za polecenie najlepszego telefonu w kategorii stosunek ceny do jakosci aparatu).
W Barcelonie znalazlem super miejsce noclegowe w hostelu robotniczym za 8 euro. Co prawda musialem dzielic pokoj z czterema Marokanczykami ale mi to nie przeszkadzalo bo cala noc spedzilem w lazience na korytarzu. I tak malo spalem bo juz o 5 rano mialem kolejny pociag do Madrytu. Szybkie trzy godzinki i juz tam bylem. Zjadlem kanapke w Subwayu i od razu na samolot do Porto. Wydaje mi sie ze jak opuszczalismy Madryt w dole mignelo mi Santiago Bernabeu.
Poltora godziny i juz bylem w Porto. Zastanawialem sie czy nie poplynac do Stanow ale nie moglem znalezc niczego ponizej 50 euro a do Afryki nie chcialem. Zjadlem bacalhau i zaczalem planowac powrot.
Calosc zajela mi 18 godzin zycia i 48 euro mniej na koncie. Polecam taki city break (moj 74 w tym roku).

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » wczoraj, 17:48

Można się śmiać, ale tak często wyglądały (i pewnie dalej wyglądają) wycieczki Chińczyków do Europy :D 400-500km dziennie autokarem. Na trasie kilka przystanków, 20-30min na zdjęcia per punkt i godzina lub dwie w jakimś mieście na zakupy. Wyjątkami największe miasta typu Rzym, Paryż, Barcelona, gdzie spędzą 1-2 dni. Przelecą niemal 10tys km, żeby sobie pojeździć autokarem po Europie.

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2000

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » wczoraj, 17:52

Mr.Chris pisze:
wczoraj, 17:48
Można się śmiać, ale tak często wyglądały (i pewnie dalej wyglądają) wycieczki Chińczyków do Europy 400-500km dziennie autokarem.
*Niemców do Szczecina

Wiadomo, Szczecin nie jest zbyt turystycznym miastem (dla Polaków) ale dla Niemców? X autokarow z niemieckimi emerytami dziennie, opierdolą z przewodnikiem najważniejsze punkty i rura nad morze xd

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 354

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » wczoraj, 19:14

Przecież Slim91 wrzucał zdjęcie jak wygląda. To jest typowy geniusz informatyczny, introwertyk w koszuli w kratę. Pracuje klepiąc kod na komputerze i może to robić z każdego miejsca na świecie. A że nie może znaleźć partnerki życiowej, to tak spełnia marzenia, podróżując w biegu. Lepszy taki chłopak niż Kluchman, który by Ci ograniczył latanie samolotami bo to nieekologiczne.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”