Reprezentacja Polski (zbiorczy)

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1

Post autor: Zaza » 04 cze 2006, 16:44

Zastanawia mnie czy trener Janas po wczorajszym meczu bierze pod uwage jeszcze jedno rozwiązanie gry 4-2-3-1 - mianowicie:

Gre z Maciekim Żurawskim w lini ze skrzydłowmi [fałszywego napastnika] a Rasiek czy Brożek na szpicy. Żuraw to jedyny napastnik w naszej kadrze który nie tylko umnie rozegrać akcje i wypracowac okazje ale i ja skończyć. Jednak gra głowa słabiej. A grają z Krzynówkiem i Ebi na flankach możemy liczyć na wrzutu. Co było by woda na młyn dla Rasiaka czy nawet dobrze grającego głowa Brożka.

Wtedy Szymek by stracił miejsce w składzie i to sie wydaje mało prawdopodobne ale daje Janasowi kolejny atut gry 4-2-3-1. Bo Żuraw wczoraj pełnił nie tylko role napastnika ale i typowej ściany do kontr. Często wracał w linie pomocy grając klepy do boku [na flanki] czy też wracając z akcja do defensywnych gracz i oni zaczynali akcje od którkiej gry czy też przerzutu akcji. Rasiak też tak może grać i gra lepiej głową a sądze że Maciek przeją by zadanie kreowanie gry od Szymka na luzie. Kto jak kto ale na pewno Żurawski. Co dało by Janasowi kolejny lus bo może by liczyć na gre Maćka z drugiej lini i jużnie tylko robienie gry ale strzały - bez pańskie piłki - strzałem dyskonuje nie złą technika też.

Patrząc na naszą gre 4-2-3-1 może znów zaczać wontek powołań :? Bo jeśli Janas miał w głowie taki schematy i gre naszego zespołu to tym bardzie mnie dziwi fakt braku powołanie dla Łukasza Surmy :? Oczywiście Arek Radomski wczoraj zagrał świetnie w destrukcji ale Surma też ma te walory gry w destrukcji a poza tym ma wiekszą "moc" w ofensywie i tworzniu gry. Jestem zdanie że grając w lini z Radkiem Sobolewskim mógł by wiecej zaofarować. Pełnił by role nie tylko "przecinaka w drugiej lini" ale mógł by też sie właczać w akcje ofensywne kreując gra w miejscu Szymka. Co na tej pozycji jest wymagane. Robił w Legii w tym sezonie tworzył gre od tyłu :P Burinho z przodu Surma z tyłu. Ale widocznie Radomski ma swoje wieksze plusy. To trener decyduje.

Wróć do „Polska”