To jest dobre
Fabio Grosso - Włochy
Urodzony 28 listopada 1977 roku w Rzymie - wzrost 190 cm - waga 82 kg. Lewy obrońca - pomocnik - kluby: SS Chieti, Terama Calcio, SS Chieti, AC Perugia, US Citta Palermo, od nowego sezonu Interu Mediolan. Grosso rozegrał 22 spotkanie w kadrze narodowej strzelając 2 bramki [stan na dzień dzisiejszy]
Do rzeczy -
- zdecydowanie słabysz niż lewa, co prawda nie złóży mu tylko to chodzenia po schodach ale nie operuje nia tak precyzyjnie jak lewa, lubi nawet czasem przełożyć piłke dwu-krotni niż zacentorwać prawą
- mocny punkt Fabio, nie tylko wrzuca ale i strzela, próbuje, prowadząc piłke tuż przy lini kontoluja ja. Dobra gra w pełnym biegu. - 8
- osobiście nie przypominam sobie jakis jego strzałów które mi zapadły w pamięć. Palermo miało bramkostrzelną linie obrony ale to stoperzy byli tymi "snajperami" przy stałych fragmentach. Jednak warto zwrócić uwage na to jak gra w obronie głowa bo to w tym wypadku jest najważniejsze. Dobrze sie ustawia i czyści - ma takie zadanie asekurować środek obrony gdy kolega po drugiej stronie zapedzi się do przodu. - 6
- gra na takiej pozycji wymaga nie tylko szybkość ale i wytrzymałości, i to ma na dobrym powiomie. Oczywiscie z każda minuta słabie ale co pokazał nawet mundial w kluczowych momentach może dać z siebie wszystko nawet w 110 minucie. Także w tym nie ma problemu - 7
- nie jest to jakiś mocny punkt Fabio. Gra bocznego oborońcy nie polaga na tym by mijać graczy przeciwnych a by dośc do lini i wrzucić - wyłożyć. Jak pisałem wcześniej lubi przekładać piłka ale trudno ocenić jego umiejętności dryblingu... - 6
- na plus. Dużo widzi ale musi tak grać gdyż napastnikcy są w pełnym ruchu gdy on dochodzi do lini. Czeste przerzuty ciężaru gry też swiadczą o tym że ma oczy na miejscu
- to też jest mylące - bo w meczu może 5 razy stracić piłke - dwa razy wrzuci na głowe padna bramki i zapamietamy dwa kapitalne rajdy Grosso
- lubi akcje zaczepne, wyprowadzane czesto dzięki swoim przechwyta. W Azzurrich Pirlo, w Palermo Corini są takimi osobami którymi musi odddać piłki i gnać do przodu że świadomością że dostanie ją na nos. Nie popełnia jakis razących błedów na flance w grze jeden na jeden z przeciwnikiem. - 7
- dużo o tym napisałe w "temacie" szybkośc to sie po niekąd łączy - 7
- akcja z Australia pokazuje nie spryt a magia
- Jak na bocznego obrońce przyzwoita - umnie się zastawić i twardo trzyma się na nogach, dobrze blokuje rywala, gra bark w bark przyzwoita - 6
- w tym momencie trudno mówić o sznucie snajperskiej, ale czyta gre w odbiorze dobrze - to coś podobnego jak napisałem odnoście przeglądu pola. Umnie się ustawić - nie powoduje że spalone nie wychodzą czy też że rywal zamyta akcje jego strona. - 6
- na poziomie - czesto może poderwać drużyne jednym rajdem czy jakaś akcją w defensywie - nie ma zdolności przywódczych ale ma zimna krwe i to też ważne - 6
- jak napisałem lewa noga - klasa ale prawa to już słabiej. Ogółem na 7 ze wskazaniem na lewa noge i to max
- lepiej mu to wychodzi w obronie niż ataku - ale taka jego rola. Przepchnąć nie dać sie wyblokowac itd. ocena hmmm 6.
- jak mnie pamieć nie myli leczył długo uraz przez wejście Tudora w jego nogi, ale ogółem nie ma kłopotu, nie jest baletnica. - 7
- zadko widzimy a jeszcze zadziej się cieszy. Nie ma takich obowiązków by próbować. Ma inna zadanie z których sie lepiej wywiązuje. Dla tego tylko - 5
- podobna sytuacje jak z dryblingiem, w tym wypadku mówimy o "sam na sam" czyli umiejętnosci mijania rywala niż wykonczenia akcji jeden na jeden. Jest to u niego czytelne ale skuteczne - 6
- szybkośc, wytrzymałośc, pracowitośc ten sam poziom [szczególnie w ataku ale i nie zapominając o jego podstawowych obowiązkach obrony] - 7
- hmmm nie wiem naprawde jak go ocenić wiec sie wstrzymam - nie odbije sie to na ocenie końcowej gdyż nie uwzglednie tej kategori w śrdeniej
- boczni obrońcy w dzisiejszych czasach pełnią czesto role skrzydłowych. W przypadku Grosso nie może mówić o jakiś brakach w kondycji, z czasem przychodzi zmęczenie ale to normalne - 7.
Od Zazy
UWAGA - Prosze o nie wypowiadanie się tu w temacie [np. swoich komenatrzy] - osoby zainteresowane i mające czas mają prawo oddać swoje głosy - bo na podstawie Waszej i Naszej opinie podliczymy to wszystko - wydajcie swoją opinie na temat danego gracza - inne wypowiedzi nie mające nic z tematem i z kryteriami itd. będą karane wp
Uwaga po raz drugi
Sonda nie aktualne ... a wiec do dzieła