Wyceniamy gwiazdy ...

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1

Post autor: Zaza » 12 lip 2006, 14:45

Zwycięscą pierwszej edycji został obrońca Azzurrich - do nie dawna zawodnik US Palemo a obecnie Interu Mediolan - Fabio Grosso :!:. Jeden z bohaterów nowych Mistrzów Świata reprezentacji Włoch. A wiec zaczynamy - licze na Was eksperci

ObrazekObrazek

To jest dobre :)

Fabio Grosso - Włochy

Urodzony 28 listopada 1977 roku w Rzymie - wzrost 190 cm - waga 82 kg. Lewy obrońca - pomocnik - kluby: SS Chieti, Terama Calcio, SS Chieti, AC Perugia, US Citta Palermo, od nowego sezonu Interu Mediolan. Grosso rozegrał 22 spotkanie w kadrze narodowej strzelając 2 bramki [stan na dzień dzisiejszy]

Do rzeczy -

:arrow: Prawa noga
- zdecydowanie słabysz niż lewa, co prawda nie złóży mu tylko to chodzenia po schodach ale nie operuje nia tak precyzyjnie jak lewa, lubi nawet czasem przełożyć piłke dwu-krotni niż zacentorwać prawą :wink: - 5

:arrow: Lewa noga
- mocny punkt Fabio, nie tylko wrzuca ale i strzela, próbuje, prowadząc piłke tuż przy lini kontoluja ja. Dobra gra w pełnym biegu. - 8

:arrow: Gra głową
- osobiście nie przypominam sobie jakis jego strzałów które mi zapadły w pamięć. Palermo miało bramkostrzelną linie obrony ale to stoperzy byli tymi "snajperami" przy stałych fragmentach. Jednak warto zwrócić uwage na to jak gra w obronie głowa bo to w tym wypadku jest najważniejsze. Dobrze sie ustawia i czyści - ma takie zadanie asekurować środek obrony gdy kolega po drugiej stronie zapedzi się do przodu. - 6

:arrow: Szybkość
- gra na takiej pozycji wymaga nie tylko szybkość ale i wytrzymałości, i to ma na dobrym powiomie. Oczywiscie z każda minuta słabie ale co pokazał nawet mundial w kluczowych momentach może dać z siebie wszystko nawet w 110 minucie. Także w tym nie ma problemu - 7

:arrow: Drybling
- nie jest to jakiś mocny punkt Fabio. Gra bocznego oborońcy nie polaga na tym by mijać graczy przeciwnych a by dośc do lini i wrzucić - wyłożyć. Jak pisałem wcześniej lubi przekładać piłka ale trudno ocenić jego umiejętności dryblingu... - 6

:arrow: Przegląd pola
- na plus. Dużo widzi ale musi tak grać gdyż napastnikcy są w pełnym ruchu gdy on dochodzi do lini. Czeste przerzuty ciężaru gry też swiadczą o tym że ma oczy na miejscu :wink: - 7

:arrow: Podania [np. ostatnie]
- to też jest mylące - bo w meczu może 5 razy stracić piłke - dwa razy wrzuci na głowe padna bramki i zapamietamy dwa kapitalne rajdy Grosso :wink: Jak dla mnie to podanie miał by znacznie lepsze jak by lepiej operował prawa noga. Czesto szuka lewej nogi "na siłe" co też odbiją sie na podaniu. Jak dla mnie ma co poprawiać ale - 7

:arrow: Odbiór piłki
- lubi akcje zaczepne, wyprowadzane czesto dzięki swoim przechwyta. W Azzurrich Pirlo, w Palermo Corini są takimi osobami którymi musi odddać piłki i gnać do przodu że świadomością że dostanie ją na nos. Nie popełnia jakis razących błedów na flance w grze jeden na jeden z przeciwnikiem. - 7

:arrow: Przyspieszenie
- dużo o tym napisałe w "temacie" szybkośc to sie po niekąd łączy - 7

:arrow: Spryt
- akcja z Australia pokazuje nie spryt a magia :wink:, pamiętam kiedyś z meczu na Sycyli z Parmą gdzie do spółki z Barzaglim tak umiejętnie faulowali Gilardino że wygladało jak by był na gazie albo sam się przewracał o własne nogi :wink: To pokazuje spryt nie tylko w ofensywie. Ale co najważniejsze umnie oszukać rywala w czystej grze. Może czesto jest przewidywalny to fakt ale to nic gdy uda mu sie zagrać np. do lini. Dobrze się rusza mimo wzrostu - - 6

:arrow: Gra ciałem
- Jak na bocznego obrońce przyzwoita - umnie się zastawić i twardo trzyma się na nogach, dobrze blokuje rywala, gra bark w bark przyzwoita - 6

:arrow: Czytanie gry [umiejętnosc przewidywanie - sznuta snajperska]
- w tym momencie trudno mówić o sznucie snajperskiej, ale czyta gre w odbiorze dobrze - to coś podobnego jak napisałem odnoście przeglądu pola. Umnie się ustawić - nie powoduje że spalone nie wychodzą czy też że rywal zamyta akcje jego strona. - 6

:arrow: Charyzma boiskowa
- na poziomie - czesto może poderwać drużyne jednym rajdem czy jakaś akcją w defensywie - nie ma zdolności przywódczych ale ma zimna krwe i to też ważne - 6

:arrow: Dośrodkowania
- jak napisałem lewa noga - klasa ale prawa to już słabiej. Ogółem na 7 ze wskazaniem na lewa noge i to max :)

:arrow: Stałe fragmenty gry
- lepiej mu to wychodzi w obronie niż ataku - ale taka jego rola. Przepchnąć nie dać sie wyblokowac itd. ocena hmmm 6.

:arrow: Podatność na kontuzje
- jak mnie pamieć nie myli leczył długo uraz przez wejście Tudora w jego nogi, ale ogółem nie ma kłopotu, nie jest baletnica. - 7

:arrow: Strzały z dystansu
- zadko widzimy a jeszcze zadziej się cieszy. Nie ma takich obowiązków by próbować. Ma inna zadanie z których sie lepiej wywiązuje. Dla tego tylko - 5

:arrow: Sam na sam [wykończenie akcji]
- podobna sytuacje jak z dryblingiem, w tym wypadku mówimy o "sam na sam" czyli umiejętnosci mijania rywala niż wykonczenia akcji jeden na jeden. Jest to u niego czytelne ale skuteczne - 6

:arrow: Pracowitość
- szybkośc, wytrzymałośc, pracowitośc ten sam poziom [szczególnie w ataku ale i nie zapominając o jego podstawowych obowiązkach obrony] - 7

:arrow: Kreatywność
- hmmm nie wiem naprawde jak go ocenić wiec sie wstrzymam - nie odbije sie to na ocenie końcowej gdyż nie uwzglednie tej kategori w śrdeniej :wink:

:arrow: Kondycja
- boczni obrońcy w dzisiejszych czasach pełnią czesto role skrzydłowych. W przypadku Grosso nie może mówić o jakiś brakach w kondycji, z czasem przychodzi zmęczenie ale to normalne - 7.

:arrow: Średnia ocen Fabio Grosso - 6,14 ...

Od Zazy :arrow: W mojej opini Fabio Grosso nie może zaliczyć do takich mega odkryć tego mundialu, bo każdy kto miał możliwośc śledzienia gry Palermo wie że cała linia defensywna klubu El Zamparino zasługwała w zakończonym sezonie na pochwały i szacunek - dla tego właśnie aż trzech graczy z tej lini defensywnej pojechało na MŚ z kadra Lippiego - no własnie Lippi - ja sądze że Grosso w 100% wykorzystał szanse dana mu przed Marcello Lippiego. Odwdzięczył się za zaufanie a Lippi zrobił z niego jeszcze lepszego piłkarza. Przed mundialem stawiam w ciemno - Zambrotta na lewej - Oddo na prawdej - a Lippi inaczej to widział i nie miał zwidów :wink: Wykorzystał w Fabio wszystko co miał najlepszego...

UWAGA - Prosze o nie wypowiadanie się tu w temacie [np. swoich komenatrzy] - osoby zainteresowane i mające czas mają prawo oddać swoje głosy - bo na podstawie Waszej i Naszej opinie podliczymy to wszystko - wydajcie swoją opinie na temat danego gracza - inne wypowiedzi nie mające nic z tematem i z kryteriami itd. będą karane wp :] by nie było tu pisania o rowerach :P

Uwaga po raz drugi :!: - zaczynając swoje oceny zapoznajecie się z regulaminem [patrz pierwszy post w temacie] skala oceń od 1-10 - i uzasadnienie

Sonda nie aktualne ... a wiec do dzieła :!: :twisted:

Wróć do „Piłka nożna na świecie”