olek j pisze:Przyznam szczerze że ostatnio bardzo się zastanawiaałem na temat mojej wiary, jaka jest chrześcijaństwo.Doszłem do może dziwnego wnioskuPrzedstawie go:
-Chrześcijaństwo to jedna z wielu wiar, które wyznają ludzie.Tak samo jak katolicy mówią że buddyści wyznają Boga który nie istnieje , to wyznawcy buddy takie samo zdanie maja przecież o nas.Każda wiara ma takie samo zdanie o innej.Kiedyś kilku ludzi wymyślili sobie coś, do czego można było wznosić hołdy i przekazywali to dalej i dalej. Oto moja hipoteza. Dla niektórych może się ona wydać dziwna.
Chyba nikt nie pozna prawdy...
Przyznaje Ci racje, ja także jestem katolikiem i uważam tak samo jak poprzednik gdyż ja pod koniec swojego życia zaczne wierzyć np. młotek i jeżeli będzie jeszcze świat istniał to za 100 mln lat jest szansa że też ktoś będzie wierzył w młotek, a ja za swego życia bedę mówił wszystkim że młotek jest święty albo najlepszy(w sensie święty tylko moje słowo będzie wymawiane przez innych za 100mln lat) jaką ja mam pewność że ktoś hektar czasu temu nie wymyślił sobie kogoś lub czegoś a ja teraz w to wierze przezcierz Boga niewiedziałem na własne oczy ani tym bardziej nie dotknąłem a młotek widze i dotykam, móiął że Bog jest jeden i on ma włądze na światem, piekło, niebo itp. a inna wiara mówi że jest jakiś tam Allach i to on ma władze no i komu wierzyć