Wisła Kraków (zbiorczy) - Strona 163

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

Dotrze ten hajs czy nie dotrze?

Dotrze, dotrze
7
28%
Nie ma bata, nie dotrze
10
40%
Je**ć konfitury!!!
8
32%
Awatar użytkownika
Martin Pellegrino
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martin Pellegrino » 14 sie 2006, 9:07

Po wczorajszym meczu mogę powiedzieć, że Wisła na chwilę obecną jest najlepszą drużyną w kraju. Mimo 12 (??) kontuzjowanych zawodników wiślacy grają najskuteczniej i co najważniejsze nie tracą bramek. To nie jest zasługa głównie Pawełka, ale i dobrze zorganizowanej obrony. Oczywiście ich formęzweryfikują nadchodzące mecze z Koroną i Lechem, ale myślę, że jak do składu będą powracać kolejni zawodnicy to drużyna będzie kroczyć do zwycięstwa do zwycięstwa

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 14 sie 2006, 11:32

Martin a wiesz na co jeszcze trzeba zrwócic uwage ? - na obrone pod Clebera od którego spokój w interwencjach bija aż do napastników :P

Zauważ że praktycznie co mecz inne zastawianie na środku obrony -
Cleber - Dudka
Kokoszka - Cleber
Głowacki - Cleber

Stracili 0 bramek w lidze - 1 w pucharze ...

Co ciekawe Wisła wczoraj grała nie 4-4-2 a 3-5-2 :!: a nawet jak by na to inaczej popatrzeć to 3-4-3 :] z takim jakby libero w osobie Clebera. Flanki Błaszczykowski - Zieńczuk - Penska na siła w środku pomocy obok Burnsa - szkoda że nadal Cantoro nie gra :? mimo ze tak dużo recept ...

Awatar użytkownika
No_Name
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: No_Name » 14 sie 2006, 12:50

Zaza pisze:Co ciekawe Wisła wczoraj grała nie 4-4-2 a 3-5-2 :!: a nawet jak by na to inaczej popatrzeć to 3-4-3 :] z takim jakby libero w osobie Clebera. Flanki Błaszczykowski - Zieńczuk - Penska na siła w środku pomocy obok Burnsa - szkoda że nadal Cantoro nie gra :? mimo ze tak dużo recept ...
Wisła gra nowym systemem, we wczorajszym meczu nie było można sie połapac kto gra gdzie. Błaszczykowski często wracał w obrone, chociaz był ustawiony jako pomocnik, podobna sytuacja miała miejsce z Źienczukiem oraz Mijailoviciem, gdzie ten pierwszy grał bardziej na środku, pomocy często przenosząc sie w atak, a natomiast Mijailovic grał lewego pomocnika. Natomiast Penksa gral defesywnego pomocnika (z założenia Petrescu, a był pod jedna i drugą bramką) Nie zagrał Paulista który odniósł jakis drobny uraz, niezagrał Sobolewski, Nie zagrał Baszczyński, jak widać transfery aż tak nie są potrzebne. Wisła grała systemem 3-5-2, a w czasie meczu przechodzili w 3-4-3 i jak widać sie to sprawdziło ponieważ Wisła Płock musiala grac z kontry i musiała sie bronic wszystkimi zawodnikami, chociaż swoje sytuacje miała do strzelenia bramki.

A co do Cantoro, nie gra bo jest w słabej formie i niestety to trzeba przyznać.

I jeszcze jedno :P
Radovanovic będą z niego ludzie. Trzyma sie na nogach przy takim wzroscie znakomicie. Taki Ibrahimović Polskiej Ligi :)

Pozdro Zaza ;P

Awatar użytkownika
Pisakk
Wraca do meritum

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pisakk » 14 sie 2006, 14:14

Martin Pellegrino pisze:To nie jest zasługa głównie Pawełka, ale i dobrze zorganizowanej obrony

Ja bym powiedział, że głównie obrony, bo Pawełek kompletnie mnie nie przekonuje. Jego niepewność w interwencjach aż razi po oczach. Nie twierdzę, że Majdan byłby lepszym wyborem, ale ja bym chciał zobaczyć Dolhę między słupkami. Wydaje mi się jednak, że Dan (choć to facet z jajami większymi niż niejedna ludzka głowa) mógł się obawiać postawienia na Rumuna i dał polskim kibicom polskiego bramkarza.
Zaza pisze:że nadal Cantoro nie gra

Lubię Cantoro, ale w dzisiejszej piłce jest tylko jedno miejsce dla tak wolno grających rozgrywających. To ostatnie zajął już Riquelme.
paku pisze:Błaszczykowski często wracał w obrone, chociaz był ustawiony jako pomocnik

Błaszczu wczoraj szalał że aż miło się robiło. Szybkością wczoraj bił na głowę piłkarzy z Płocka, niejednorotnie wyprzedzając ich nawet mając kilka metrów straty. Szczególnie zapadła w pamięć kapitalna akcja z pierwszej połowy, gdy dostał zajebistą prostopadłą piłkę od Piotra Brożka i na ogromnej szybkości wbiegł w pole karne. Co prawda gola nie strzelił, ale wyglądało to nieźle. To bardzo dobrze świadczy o przygotowaniu zespołu do rozgrywek. Ciężkie treningi teraz powinny procentować. Widać, że Błaszczu grał kiedyś w Częstochowie.
paku pisze:Mijailovic grał lewego pomocnika.

Niko grał wczoraj kapitalne spotkanie, zwłaszcza w pierwszej połowie. Tak grającego Mijailovicia nie widziałem od jego pierwszych spotkań w barwach Wisły. Dryblował, biegał, walczył, centrował, strzelał, grał piętą. Niko jest pocieszny z tym pozdrawianiem kibiców. Troszkę mi to przypomina zoo - pomachaj do małpki to ona pomacha do ciebie.
paku pisze:Radovanovic będą z niego ludzie
Takiego napastnika dawno w Wiśle nie było. Bardzo dobrze trzyma się na nogach, umie się zastawić, jest wysoki i dobrze gra głową. Do tego przy takim wzroście nie ma braków w technice. Myśle, że jak Brożek wyleczy kontuzje to właśnie powinien z nim tworzyć duet w przodzie, a za nimi powinien operować Paulista.

TS borys IFC
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 80

Post Wyświetl pojedynczy post autor: TS borys IFC » 14 sie 2006, 14:39

mecz wczoraj byl taki sobie druga polowa zdecydowanie lepsza od pierwszej bardzo mi sie podobali blaszczu radovanovic i frodo pawelek wreszcie zagral niezly mecz bo na razie wszystkie jego wytepy byly co najwyzej srednie ale i tak uwazam ze najlepiej by bylo jakby nadal bronil radzio

powiedzcie mi co robi w tej druzynie hristu chiacu??jak w nastepnym meczu ten chlopak nie zagra co najwyzej dobrze to juz chyba nigdy tak nie zagra on tylko biega biega biega i nic z tego nie wychodzi a jak wczoraj przestrzlil po podaniu pieta piotrka brozka to myslalem ze jebne

Awatar użytkownika
No_Name
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: No_Name » 15 sie 2006, 14:05

TS borys IFC pisze:powiedzcie mi co robi w tej druzynie hristu chiacu??jak w nastepnym meczu ten chlopak nie zagra co najwyzej dobrze to juz chyba nigdy tak nie zagra on tylko biega biega biega i nic z tego nie wychodzi a jak wczoraj przestrzlil po podaniu pieta piotrka brozka to myslalem ze jebne
Chłopak zagrał ledwo 4 spotkania gdzie tylko z Górnikiem Zabrze rozpoczynał w pierwszej 11, a juz jest skreślony. Przypominam że taka sama sytuacja była w przypadku Uche, bądź Kosowskiego gdzie ludzie sie pukali po czołach że oni nawet do rezerw sie nie nadają, po roku zostali gwiazdami Wisły. Trzeba dac chłopakowi czasu, ja tam wierze ze sie rozegra. Nie każdy odrazu sie "rozgrywa" w barwach nowej drużyny, Wyjatkiem jest Cleber, ale to tylko przez doświadczenie. Chrisu Chiacu ma dopiero 19 lat !

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 15 sie 2006, 14:48

Ale po co kupować takiego zawodnika? Polski zawodnik na szanse musi czekać parę lat, a Chiacu dostaje ją ponieważ kupili, to muszą wypróbować... i jeszcze on będzie ogrywany z myślą o przyszłości a nie Małecki, czy Boguski. Już za Kasperczaka był perspetywiczny Martins Ekwueme (obecnie Polonia Warszawa). To, że coś osiągną ci młodzi zawodnicy z zagranicy jest jeszcze mniej prawdopodobne niż, że Polacy zdołają się wybić. Myślę, że w drużynie walczącej o mistrza Polski powinno być tak, że z zagranicy kupuje się graczy do pierwszego składu, a perspektywiczni gracze pochodzą z Polski, wypatrzeni przez scoutów. Ale z drugiej strony wiem, że w Wiśle długo tak nie będzie, dopóki wszystko będzie na głowie Petrescu, a on ma przecież większe pojęcie o rumuńskiej scenie, niż polskiej. Ale pozytywne, że jednek Petrescu myśli coś o młodych graczach, Kokoszka najlepszy przykład, mam nadzieję, że nie zmarnuje u nas paru lat jak Kmiecik czy Iwan na bezsensownych wypożyczeniach.

Jak już kiedyś pisałem Wisła potrzebuje Liczki :). Koordynacja działań drużyn młodzieżowych, drugiego zespołu, by były zgodne z ćwiczeniami pierwszej drużyny i naczelny skaut ;).

Ale fajnie, że wraca ponownie zaufanie do Petrescu. Zresztą widać, że poważnie zabrał się za Wisłę, przestał się ogladac na zarząd i transfery. Te kombinacyjne ustawienia miały być stosowane od początku działalności Dana w Wiśle, ale Petrescu twierdził, że potrzebuje do tego zawodnika kreującego grę. Najwyraźniej uznał, że nie warto czekać i trzeba próbować z tym metraiłem, który ma. Własciwie to dopiero zaczął realizować drugą część swojej wizji gry Wisły (bo pierwsza do oczywiście hard work). Co do tego "beznadziejnego" przygotowania fizycznego, które wszyscy wytykali, to jak zwykle okazało się, że Polacy nie wytrzymują tempa. Ale z roku na rok jest coraz lepiej, w końcu wiślacy jako jedni z niewielu nie narzekali na ciężkie treningi przed munidialem reprezentacji.

Z drugiej strony przestrzegałbym przed nadmierną euforią (bo nastroje tutaj widzę od jednej skrajoności w drugą, od żałosnego szczekającego trenra do stanu obecnego), Wisła dalej jest zespołem połatanym, o każdy punkt trzeba będzie walczyć, ale czas pokazuje, że źle nie jest. Przecież to wg fachowców Wisły transfery były fatalne, a Hugi, Eltony świetne. Sytuacja zmieniła się już po dwóch tygodniach, jak dalej utrzyma Wisła taki progres, to w przyszłym roku puchar LM nasz :).

Lakier
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lakier » 15 sie 2006, 15:02

piwus pisze:Jak już kiedyś pisałem Wisła potrzebuje Liczki Smile. Koordynacja działań drużyn młodzieżowych, drugiego zespołu, by były zgodne z ćwiczeniami pierwszej drużyny i naczelny skaut Wink.

Szkoda, ze on nie zgodzilby sie na to.. :wink: No bo odkryl jakby nie patrzec kolejny talent: Kazimierowski. Na miejscu nowego prezesa pzpn zatrudnilbym go jako trenera U-19 :P

Awatar użytkownika
No_Name
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: No_Name » 15 sie 2006, 15:48

piwus pisze:to w przyszłym roku puchar LM nasz :).
Żeby nie było nie domówień, w tym sezonie Puchar Uefa nasz, Super Puchar Europy, Mistrzostwo Polski, Puchar Polski i Super puchar Polski :P

W przyszłym powalczymy o to samo tylko zamiast Uefy bedzie Liga Mistrzów :)

villemsson
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: villemsson » 18 sie 2006, 20:24

Z tym Superpucharem Polski to chyba przesadziłeś.

dziki1
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dziki1 » 19 sie 2006, 12:24

Jego niepewność w interwencjach aż razi po oczach.
A tam cicho być - jak rzekł kiedyś znany satyryk. Wg mnie Majdan wyglądał niewiele lepiej - za czasów Radka każda ( !! ) akcja, która szła w okolice pola karnego Wisły była przeze mnie obserwowana z ciśnieniem 140/260. Każde dośrodkowanie w pole karne było jak strzał z rzutu karnego. Eh ludzie - wole Pawełka, który gra dobrze nogami, dobrze się ustawia i piąstkuje, umiejętnie skraca pole strzału napastnikowi (przykład - obrona akcji sam na sam w meczu z Mattersburgiem chyba) itp itd. Jest bramkarzem dobrym, ale my - polacy - przyzwczajeni jestesmy do wybitnosci (vide Dudek, Fabiański, Kuszczak). Wole bramkarza dobrego - a nawet bardzo dobrego - na długo, niż wybitnego na pół roku.

Piwus dyskusja o tym na TWSD jest prowadzona od lat (czli o tym jak ma wyglądać polityka transferowa Wisły). Nigdy nie znajdziesz odpowiedzi na pytanie "jak ma funkcjonowac polityka transferowo-szkoleniowa Wisły Kraków", bo pan Cupiał ma własną wizję (którą muszą realizować marionetki typo Ludwika).

Zaje...scie mi sie podobal jeden z ostatnich treningów. Zabawa na całego i po treningu wiekszosc graczy zostawac chciala jeszcze sobie pograc. To jest fajne - druzyna jako calosc, nie indywidualnosci "zgrupowane".

Awatar użytkownika
No_Name
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: No_Name » 19 sie 2006, 13:04

dziki
Jezdzisz na mecze? :-)

dziki1
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dziki1 » 19 sie 2006, 13:19

Kilka razy byłem. Obecnie nie - po pierwsze kasa, po drugie nie mam za bardzo z kim, po trzecie ... jestem raczej kanapowym kibicem, który wolałby wspierać klub np. jakąś określoną kwotą (coś na kształt "cules" w Barcelonie) co jakiś czas ale oglądać w pełni profesjonalny mecz z wszytskimi statystykami itp. Wiesz dlaczego? bo jestem typem dziennikarza i bardzo, bardzo cenie takie ciekawostki, których na meczu niestety nie dostrzegam.

Aczkolwiek na Wisłę co jakiś czas się wybieram i zapewne zawsze będę się wybierać - dopóty, dopóki będę w pobliżu. Tak to już jest jak Cie zarażą białą gwiazdą;)

ps. Ale z mojego bloku jeżdzi Obelix (Grzesiek T.) i Bzyku :)
ps2.
Południe;)
Ostatnio zmieniony 19 sie 2006, 18:20 przez dziki1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 20 sie 2006, 19:20

Piwus jednak 3-4-3 bez Cantoro :roll: - W drugiej lini Nikola i Penksa - gra Sobol - 3 z przodu. W obronie Cleber - Głowacki - Dudka. Nawieksze zgrażenia Korony to nie Kaczmarek a środek pola - Hermes - Zganiacz ! Wiec widać Petrescu odrobił lekcje :P Jak Sobol zdominuje drugą linie bedzie dobrze. Korona z Boninem i Robakiem z przodu moga nie dać rady - ba coś mu mówi ze Wiślacy odetną ich kompletnie od piłke :wink:

Brak Burnsa to krok po UEFA ale nie gra ani Cantoro albo Paulista w drugiej lini - czyżby w pucharze też zagrał Penska z drugiej lini ? - widać w meczu z Wisła Płock nie tylko bramka ale gra jego przypadła do gustu Rumunowi.

Edit Ja po 30 minutach skumałem że nie gra Zganiasz :roll: ale i tak może powiedzieć ze Hermes robi wszystko co dobra za niego - 0:0 Radovanovic blisko bramki ale Wisła za szybko sie pozbywa piłki. Korona niestety wygrywa walke o druga linie - Sobol szybko dostał żółtko i potem "boi" sie noge noge wcisnąć gdzie trzeba. Muszą zdominować drugą lini Wislacy to jest klucz. Po przerwie bedzie lepiej :P

Druga odsłowa - 65 minuta i Piotr Brożek na 1:0 8) do tego czasu był jak "dziecko we mgle" a nagle dostawia noge i gol :P ale i tak najwiecej dała zmiana i wejście Jasia Paulisty :] - Kuba Błaszczykowski na prawej flance wykłada na długi słupek [na zamkniecie] i Brożek stawia kropke nad "i" - pierwsza połowa dla Korony - druga już nie :twisted: Teraz bedzie z chyba górki bo to Kielczanie muszą bardzie się zaangażować w atak - i to robią :roll: jak narazie - wcześniej nie grali źle piłkarze Wieczorka ba nawet lepiej bo wygrywali walke o drugą linie ale Wisła odpowiedziała flankami :] Teraz mecz bedzie nawet ciekawszy :twisted:

Awatar użytkownika
knockout
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: knockout » 20 sie 2006, 20:50

Kolejny juz raz odwaznie zagral Petrescu - wprowadzenie bardzo ofensywnego Paulisty na lewa strone za Dudke, Mijailovic sie cofnal do obrony, Burns za Zienczuka - duza wymiennosc pozycji, to sie liczy. Teraz w Wisle kazdy moze grac na kazdej pozycji, a wczesniej tego nie bylo. Nie zgodze sie z tym, ze Korona byla lepsza w pierwszej polowie - byli lepiej poukladani, ale czy grozni? Nie sadze. Gdyby Radovanovic wykorzystal swoja szanse, wygladaloby to inaczej. Jesli Korona szybko nie strzeli, bedzie im ciezko.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”