No nie rozwalaj mnie.Jak sie maja slowniki do slow boga wyjasnij mi to?Co wazniejsze jest dla chrzescijanina to co mowi pismo swiete czy definicja ze slownika?Jedziesz na slowniku a ja jade na tym co bog przekazal swoim wiernym.Chyba mi nie powiesz ze modlenie sie do pomnika papieza to nie balwochwalstwo?Bo to papiez i jest glowa kosciola wiec nie jest poganski wiec mozna tak?Baqu pisze:Chodzi mi głowie o pierszy cytat, gdyz on odnosi sie do Twojej wypowiedzi. Czy Ty wiesz co to znaczy błachowalstwo ? Otóż swłownik do reki i jedziemy !Chlopaczek pisze: Ale najgorsze jest balwochwalstwo dlatego rzuce dwa cytaty oba z pisma swietego
"Nie będziesz czynił obrazu ani rzeźby. Nie będziesz oddawał im czci ani im służył, gdyż Bóg twój jest bogiem zapalczywym, który karze występek do trzeciego pokolenia, a nagradza zasługę do tysięcznego pokolenia" (Wj 20,4-5).
bałwochwalstwo -
cześć oddawana bożkom pogańskim, bałwanom; pogaństwo
a co za tym idzie slowo to odnosi sie jedynie do pogaństwa, czyli nie do chrześcijaństwa, wiec w jak do qrwy nędzy : ) piszesz o błachowalstwie odnośnie Kościoła, przeciez jedno wyklucza drugie, a robienie krzyzy, obrazków Jezusa bla bla bla, to nie jest błachowalstwo !
To moze jeszczcze jeden fragment z biblii?Nie oddam go dokladnie ale sens przekaze:
"Bo Bog twoj jest Bogiem zazdrosnym i nie bedzie dzielic sie czcia z rzezbami i obrazami.Twoj Bog chce zebys oddawam mu czesc w sercu i prawdzie"
Widze ze latwo chcesz usprawiedliwic zle postepowanie.Niezla proba.
Udajesz czy na serio nie wiesz o co chodzi?Nie badz infantylny.Ogromna czesc chrzescijan ktorych zapytasz po co chodza do kosciola odpowiedza Ci ze chodza tam "do Boga".Musze Ci to wszystko tlumaczyc lopatologicznie?Myslalem ze wierzacy maja wspaniala wyobraznie.Baqu pisze:Sprzeczna ? no wybacz, ale nawet 4 letnie dziecko wie, że Bóg nie mieszka w światyniach ręką zbudowanych tylko w Niebie, jaka Ty tutaj widzisz sprzeczność ??Chlopaczek pisze:Pawel krotko.Widze ze nie widziecie a raczej nie chcecie widziec pewnych rzeczy.Sprobuje jeszcze raz:
"Bóg, który stworzył świat i wszystko, co na nim, Ten, będąc Panem nieba i ziemi, nie mieszka w świątyniach ręką zbudowanych" (Dz.Ap. 17:24).
Milej zabawy w kosciele.Zabawy ktora jest sprzeczna z naukami Jezusa.