nie. US I OV nie sa jedyni:
- frente atletico sa rownie skrajnie prawicowi
- ligallo fondo norte i brigadas blanquiazules (trzymajacy zreszta z US o OV) takoz
tylko jest jedno ale - w calej europie usiluje sie walczyc z takimi pogladami i zachownaiami. ze stadionu barcelony znikneli debile z boixos nois przez co nie musze wstydzic sie za zenada tak jak rzucanie butelkami w pilkarzy realu (chyba najwiekszy wstyd mojego zycia jezeli chodzi o kibicowanie).
a co na to wszystko calderon? us witaja sie podniesiona do gory prawa reka? maja czaski ss i swastyki? spiewaja cos o mniejszosciach etnicznych? nie szkodzi. to kibice realu, robia ladna oprawe.
i owszem robia. jak bylem na stadionie reali zrobilo to na mnie wrazenie. ktore zostalo szybko zepsute przez ich piosenki, zachowania, symbolike - bardzo zle kojarzace sie mi jako polakowi
hitler, smierdzacy polacy, ss, podniesione prawe rece, bicie ludzi o innym kolorze skory czy mowiacych w innym jezyku, dzialalnosc stricte polityczna na szczeblu lokalnym, etc, etc....
nie ma nic zlego w dowiedzeniu sie jak zachowuja sie te grupki - grupki bo wiekszosc kibicow jest normalna i nigdy nie przyszlo im do glowy tak sie zachowywac - skoro pokazujecie ich oprawy, robicie podpisy i awatary z ich logami to co jest zlego w tym ze pokaze ich mroczna strone? przeciez interesujecie sie pilka i wiecie jakie potrafia byc takie grupki?
czyz nie?
ps - srednio zrozumieliscie z buffonem. byc moze zle wytlumaczylem. otoz skoro koniecznie musial byc wloch i pilkarz juventusu to przedzej buffon - a to dlatego ze zagral lepszy mundial i nie nalezy do partii wnuczki mussoliniego - a pilkarz zdobywajkacy tak zaszczytne wyroznienie jest osoba publiczna - oglada go masa dzieciakow ktore traktuja go jako idola. wiec wymaga sie od niego cos wiecej.
jako pilkarza zawsze podziwialem fabio i zawsze uwazalem go za jednego z najlepszych. nie dziwi mnie jego swietny wystep na mundialu bo wiadomo jak pilkarz gra. 2 lata temu mial przejsc do realu za jakas smieszna kase ale uznano ze za stary. pamietacie?
ps2 - ja jakos umiem przyznac sie do tego ze boixos nosi to debile jakich malo i wstyd mi za nich. nie obrazaja oni jednak polakow i nie korzystaja z symboliki nazistowskiej oraz nie glosza pogladow rasistowskich[/quote]