Inna sprawa tyo poziom gry i tu już Premiership tak daleko nie odskakuje, bo typowa Anglieska piłka , kop i biegnij - nie sprawdza sie w europie. Dla tego mi. Liverpool czy Arsenal ostatnio dochodziły daleko w LM bo grały europejską piłke.
La Liga to też specyficzna liga. Może powiedzieć że miejsca które przed laty zajmowału Deportivo zajeła Sevilla, że wciąż błądzące Atletico ma teraz do walki Saragose. Ale nadal jest jeden minus, Barca a potem nikt - i dopiero rywale. Duma Kataloni miała słabsze okresy, każdy wie jak było. Gdy bardza normalnie w świecie była słaba. Albo mocna na papierze. To sie zmieniło bo zawsze sie zmienia, który klub nie miał słabszych okresów ? sztuka jest to by nie trwał on 20 lat
Serie A przechodzi kryzys i straciło wiele, nie tylko przez afere czy brak Juventusu, ogółem Włoska piłka ligowa przechodzi słabszy okres, od stadionów i kibiców po poziom gry. Ale to nie tylko wina klubów ale i podaktów itd. W sumie Włoska piłka Ligowa od lat żyje dzieki takim ludzą jak Berlusconi, Moratti, Sensini, Della Valle i inny. Anglicy sie sprzedają arabą a Włosi - Włochą. A sprawy Cirio [Lazio] i Parmalat [Parma] dały tym obecnym włascicielą wiele do myślania. Bo taki wódz Lazio a najlepszych lat - Sergio Cragnotti - mógł mieć i miał wszystko ale zapłacił zbyt wielka cene. Teraz inny starają sie nie popełnić pewnych błedów, mimo że taki Berlusconi jest z Milanem od 20 lat. To każdy fan Milanu wie że słabsze okresy mobilizowały wszystkich w klubie. I podobnie jest w całej lidze. Bo Włosi też widzą problem, tylko ja mam wrażenia że choć by chcieli coś zmienic i tak nie wiele mogą. Bo piłka to teraz taka kasa że hoho. A moze inaczej ona [kasa] nadal w serie A] jest wielka. W takiej serie A jak teraz, mimo że przeżywa kryzys.
Ja jestem zdanie że nie czołowe 4 czy 5 klubów pokazuje siłe danej ligi ale 7, 8 czy 10. I mi. dla tego Premiership jest obecnie numerem jeden. Lubie oglądac Ligue 1, i od x czasu sledzie tą lidze. Za Bundesliga nigdy nie przepadałem ale o gustach sie nie dyskutuje.
Tylko taki temat to troche nie do mnie