bellus pisze:Wiesz może - Babel - jak się robi ranking rozgrywających? to są ataki na czysto (bez bloku) czy jak? Ciekaw jestem bo jakoś mam wrażenie, że to taka uznaniowa statystyka troche.
http://ligaswiatowa.wp.pl/kat,27431,wid ... omosc.html
Cofnijmy się troche w czasie. Tam na dole tej strony jest legenda. Oczywiście sam ocenisz wiarygodność rankingu, ale suche statystyki nigdy nie oddaja pełnego obrazu poziomu rozgrywajcego.
Tak na prawde zasięg podałem tylko w formie ciekawostki, bo Brazylijczycy nie są w czołówce skoczności, a wygrywaja bez problemu. Wysoko skacza jeszcze grający we Włoszech australijaski środkowy Daniel Howard i Kubańczyk Leo Marshall. Jednak trudno coś zweryfikować jeśl nie widzi ich się w akcji (na stronie fivb podaja ze Howard łapie 375 cm). Pamiętam jak czytałem wywiad ze Świdrem, to opowiadał że o Marshallu krążą legendy, że podczas jednek treningu skoczył tak wysoko aż walnąl z całym impetem głową w obręcz i odwieźli go do szpitalabellus pisze:1. Kazynski jak zrobił to 3,70 to było na meczu gwiazd ligi rosyjskiej, tam nie dopuszczono do konkursu Kazakov przypuszcza się, że on może mieć podobny zasięg