Real Madryt (zbiorczy) (cz.2) - Strona 356

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
ODPOWIEDZODP

Największy błąd Realu po 2000?

Zwolnienie Del Bosque
0
Brak głosów
Oddanie Robbena
5
33%
Oddanie Sneijdera
1
7%
Zatrudnienie Beniteza
1
7%
Zwolnienie Xabiego
6
40%
Zatrudnienie Mourinho
2
13%
Awatar użytkownika
Toudinho
Hala Madrid
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Toudinho » 14 gru 2006, 18:56

vakabayashi pisze:Alex z PSV
Tak, Alex ale on jest graczem Chelsea o ile się nie mylę. I wątpie by nam puścili Alexa. Alex mogłby sobie poradzić u nas. Tylko nie ma paszportu, a gracz bez paszportu do nas nie zawita..

vakabayashi pisze:Alexis z Gerafe
Też jestem za, no ale też mi się wydaje że do Valenci mu bliżej choć spekulacje są różne, Milan, Real, Valencia ma w czym wybierać.
Higuain niby nasz tak samo Gago, oficjalna strona milczy wiec poczekajmy jeszcze.

Marcelo na treningu :wink: ciekawe co z nim będzie...
Obrazek
Ostatnio zmieniony 14 gru 2006, 19:20 przez Toudinho, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2433
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 14 gru 2006, 19:11

Toudinho pisze:Tylko nie ma paszportu, a gracz bez paszportu do nas nie zawita..
:shock: O Boziu...Alexis jest Hiszpanem :P Alexis Ruano Delgado :wink:

Mam nadzieję, że chodziło Ci o Alexa, ale to nie o nim pisałeś :roll:

Awatar użytkownika
Toudinho
Hala Madrid

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Toudinho » 14 gru 2006, 19:22

RealFan pisze: O Boziu...Alexis jest Hiszpanem Alexis Ruano Delgado

Mam nadzieję, że chodziło Ci o Alexa, ale to nie o nim pisałeś

Zgadza się pomyliłem się. Ale chyba kazdy wiedział o co chodzi.

Awatar użytkownika
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rkoeman » 14 gru 2006, 19:27

alexisem interesuje sie tez barcelona wg wczorajszego md. i dobrze bo wychowanek malagi ma wielki potencjal i za kilka lat bedzie stanowil o sile hiszpanskiej obrony. wg mnie duzo pewniejszy na srodku obrony niz sergio ramos (jako ze nie byl on nigdy srodkowym obronca :P)

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 14 gru 2006, 19:35

rkoeman - Ale nie przesadzaj znowu z tym "dużo pewniejszy" bo w sumie robisz sobie jaja :P Alexis gra bardzo dobrze, ale powiedz mi co masz do zarzucenia Ramosowi na pozycji stopera, poza tym, że w Sevilli prawie tam nie grał i dopiero w Realu w pełni wykorzystano jego predyspozycje do tej pozycji :>

Pamiętasz Romek Atomek i 40 mln za Sergio :?: Tak, to było ostatnie mercato kiedy prasa zaczęła pisać o tym, że Hiszpan nie dostał podwyżki jaką obiecał mu Perez jeśli będzie się dobrze spisywał. Swoją drogą chyba do tej pory tej podwyżki nie dostał :roll: Ramos gra w tym sezonie dużo lepiej od Cannavaro i ogólnie raczej specjalnie nie zawodzi.

Pisanie, że Alexis jest dużo lepszy mija się z celem bo trochę piszesz jednak pod wpływem swojego uprzedzenia do Realu, ale to inna sprawa :P

Awatar użytkownika
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rkoeman » 14 gru 2006, 20:22

co? braki w trzymaniu linii, malo odpowiedzialna gra, bledy w kryciu, zle wyprowadzanie pilki, czesto glupawe gubienie pozycji, zbytnia ostrosc w grze, czeste machanie lapkami jak leci na niego pilka...

wymieniac dalej? porownac go z alexisem? widziales w ogole jak alexis gra?

ramos cale zycie (niezbyt dlugie) gral na prawej obronie. nagle kupiono go za kosmiczna kase do realu i na sile uznano ze to srodkowy obronca. i efekty byly widoczne. jak porowna sie jego gre na boku obrony a na srodku okazuje sie ze obu ramosow dzieli przepasc. i najlepsze ze nie tylko ja tak sadze. capello rowniez widzi go na boku.

nie wiem co ma moje uprzedzenie do realu do oceny danego pilkarza? i co maja do tego plotki o rzekomym zainteresowaniu romka? mou zabilby go po pierwszym meczu w ktorym zgubil linie jak niemowle

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 14 gru 2006, 20:45

rkoeman pisze:widziales w ogole jak alexis gra?
Widziałem :wink:

Zgodzę się z jednym, żeby nie było. Ramos jest prawym obrońcą i Capello chciał go tam ustawić, ale warunek był jeden: potrzebny jeszcze jeden stoper. Ramos grał na boku w tym sezonie kiedy brakowało zarówno Cicinho jak i Salgado, bo w innym przypadku jest ustawiany na środku. Zobaczymy co Fabio zrobi jak będzie miał do dyspozycji Cannavaro, Ramosa, Salgado i Helguerę. Wszyscy raczej grają w tym sezonie sporo, więc tu jestem ciekaw rozwiązania Capello, ale chyba to jednak Ivan znów usiądzie na ławce.

Ramos na stoperze jednak nauczył się grać nie tak źle. Nadmierna ostrość w grze i jak to określiłeś machanie łapkami to dotyczy się w większej mierze poprzedniego sezonu bo teraz w tym elemencie się poprawił. Nie zbiera głupich czerwonych kartek jak miało to miejsce wcześniej.

Z resztą też trochę przesada. Ze wszystkich bramek jakie Real w tym sezonie stracił nie było aż tak wiele po błędzie w ustawieniu strefy (nieudane pułapki offsaidowe), a gdyby z tego wskazać tylko te, gdzie zawalił akurat Ramos to niewiele by z tego zostało. Jak dla mnie to on jest obok Carlosa w tym sezonie w miarę pewnym punktem obrony. Te błędy, które wymieniłeś odnośnie trzymania linii i złego krycia to już częściej Canna popełnia anizeli Sergio :roll: Hiszpan oczywiście też nie jest "czysty", ale wielu takich błędów nie miał.

No i wyprowadzanie piłki. Nie wzoruj się na meczu z Mestalla kiedy to Real w ogóle żadko wyprowadzał piłkę. Ramos jako, że wychował się na boku potrafi wyprowadzić piłkę i nie ma strat typu, że on wychodzi i traci po niedokładnym podaniu czy ktoś mu odbiera futbolówkę w wyniku czego idzie zabójcza kontra. Także niuektóre argumenty trochę wytoczyłeś przesadnie.

Gubienie pozycji :?: Hmm...wiesz na pewno nie częste bo wtedy by sobie nie pograł :P Ramosowi brakuje jeszcze trochę doświadczenia bo jest młody, a już spadła na niego spora odpowiedzialność za obronę. Cannavaro miał go odciążyć, a wyszło na to, że niewiele się poprawiło. To on miał się uczyć od Włocha, czuć się pewniej u jego boku, a że Fabio gra jak na razie poniżej oczekiwań to od Ramosa zależy sporo. Z resztą nie spotkałem się z jakąś większą krytyką jego postawy w tym sezonie :P
rkoeman pisze:wymieniac dalej?
Nie wymieniaj bo nie ma sensu. Podepszyj swoje argumenty czymś konkretnym, a nie samym wypisaniem. Bo wymieniłeś błędy takie, których nie popełniają w dużym natężeniu obrońcy przeciętniaków ligowych. Wyszło z Twojego postu, że Ramos to poprostu kaleka środka obrony, a to jest dalekie od rzeczywistości :wink:

Zgubienie linii w pierwszym meczu :?: Czyli z Levante. Nie dopatrzyłe się tam zgubienia linii. Salgado dał się tam objechać z boku pola karnego, poszło podanie przed pole karne i z tamtąd strzał...Gdzie tu błąd Ramosa w trzymaniu linii :?: :>

Awatar użytkownika
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rkoeman » 14 gru 2006, 21:24

chocby mecz z sevilla ostatni :) wszystkie bledy ktore wymienilem popelnil.

dopiero na boku obrony gra dobrze i wie jak sie zachowac. stad taka a nie inna opinia na jego temat. powaznie. zobacz jeszcze raz mecz z sevilla. przygladajac sie glownie zachowaniu ramosa.

specjalnie wymienilem ten mecz bo sevilla potrafila obanzyc wszystkie braki realu w tym sezonie jak nikt.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 14 gru 2006, 21:36

rkoeman - Drugi raz meczu z Sevillą nie obejrzę bo go nie mam. Nie będę pisał całkiem z pamięci żeby nie pominąć czegoś istotnego. W tym celu obejrzę sobie jeszcze skrót (który najpierw muszę pobrać :lol: ) i za jakiś czas zedytuję tego posta. Cierpliwości, na pewno się odniosę do ostatniego spotkania :wink:

Awatar użytkownika
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rkoeman » 14 gru 2006, 21:48

ja mialem okazje widziec ten mecz juz dwa razy i z nudow za drugim razem ogladalem glownie jak zachowuje sie obrona realu i co spiewaja kibice sevilli. naprawde jestem pewien ze jak bedziesz mial okazje zobaczyc caly mecz zauwazysz braki o ktorych wspomnialem

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 14 gru 2006, 21:49

rkoeman wybrał mecz z Sevilla. Go zbytnie nie trzeba było ogladac, wystarczy skrot, moze nawet same bramki i niestety dla kibicow Realu potwierdza sie wszystkie, wszystkie wady jakie zostały wymienione przez rkoeman'a.
Nie wiem dlaczego niektrzy mowia, ze Wood'y jest słaby, Barzagli dobry itp. Jonathan w Anglii gra tak jak Canna w Juventusie. Czyli prawdziwa klasa, nie wiem dlaczego w Realu tak sie nie dzieje, przeciez to który juz zawodnik. Walter. Wood'y, Canna... Nie wiem po czym wnioskujecie, ze zawodnik Palermo sobie poradzi skoro takie gwiazdy nie daja rady.
Co do Alexisa to nie wiem czy on ma az tak ogromne umiejetnosci(przynajmniej na dzien dzisiejszy) i czy bedzie miał, aby grac w druzynach o klasie Realu czy Barcelony. Dobrze wyglada, ale to jest w Getafe, czy wczesniej w Maladze. Warunkow fizycznych takze nie ma bajecznych. Trudno go takze oceniac do Ramosa bo graja na dzien dzisiejszy w zespolach walczacych o kompletnie inne cele.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 14 gru 2006, 21:54

rkoeman - Jak pisałem, tak zrobię. Ramos miał (podobnie jak wszyscy) w meczu z Sevillą parę błędów w obronie i z tego co się rzuca w oczy to:

:arrow: Pierwsza bramka. To Ramos był na plecach Luisa Fabiano, kiedy ten odwrócił się i strzelił w poprzeczkę niejako asystując przy trafieniu Kanoute.

:arrow: Drugi wyraźny błąd Sergio to mniej więcej 23'. Płaska piłka w pole karne z lewej strony, a para stoperów zaspała. W efekcie Kanoute i Fabiano byli bliscy od sięgnięcia piłki. Ramos był źle ustawiony bo krył od pleców.

:arrow: Na samym początku drugiej połowy było lekkie zamieszanie w defensywie, po czym poszedł groźny strzał na bramkę zza pola karnego. Ramos był jednak wtedy po prawej stronie (wymienił się pozycjami z Mejią)

:arrow: Około 75' na prawej stronie boiska zdublował Mejię. Było tam nieporozumienie między nimi bo Alvaro nie zszedł do środka pozostawiając lukę. Błąd komunkacji.

:arrow: Przy drugiej bramce Ramos nie zawinił bo krył on Kanoute w zupełnie innej strefie pola karnego. Tam błąd Mejii i chyba Gutiego, który przegrał górną piłkę.

:arrow: 90' Strata piłki przy desperackiej już próbie wyprowadzenia kontry. To już była gra byle do przodu.

Jest zatem kilka ważnych spostrzeżeń.

:arrow: Brak Diarry w środku pola, który rozbijał wiele ataków i asekurował obronę. Wymuszona tu była trochę zmiana taktyki w wyniku czego powstało też kilka błędów, które jednak były bardziej zespołowe niż indywidualne.

:arrow: Krycie nie od tej strony przy bramce na 1:1. Ramos był ustawiony bardziej od niż do światła bramki, co umożliwiło uderzenie.

:arrow: Błędy w komunikacji między obrońcami.

Indywidualnie Ramosowi można ewentualnie zarzucić błąd przy pierwszej bramce dla Sevilli bo reszta to były nieporozumienia z innymi graczami. Choćby w tej 23' trzymał właśnie strefę z Cannavaro, a napastnicy nie byli na spalonym bo Adriano nie podawał do przodu. Czy można tu obwiniać tylko Sergio :?: Zatem jeden istotny błąd, choć trzeba zauważyć, że Luis Fabiano zachował się nieprzeciętnie w tamtej sytuacji :wink: Ramos zresztą na pewno nie jest rozczarowaniem tego sezonu w żadnym wypadku. Gra lepiej nie tylko od Cannavaro, ale także Thurama i Zambrotty, po których w Barcy oczekiwano więcej. Wróćmy jednak do Realu i podsumowania.

Nic jednak nie umniejsza ogólnie dobrej postawy Hiszpana w tym sezonie. Real musi poprawić komunikację w obronie bo błędy indywidualne owszem się zdarzają, ale jest ich stosunkowo niewiele zwłaszcza w przypadku omawianego zawodnika.
Ostatnio zmieniony 14 gru 2006, 22:54 przez Kluchman, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
brylancik
Oleguer Fan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brylancik » 14 gru 2006, 22:29

El Real Madrid CF y River Plate han acordado hoy el traspaso del futbolista Gonzalo Higuaín. El jugador se incorporará el próximo día 1 de enero y estará unido al Real Madrid hasta el 30 de junio del 2013. Higuaín será presentado oficialmente el próximo jueves 21 de diciembre en el Estadio Santiago Bernabéu.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 14 gru 2006, 23:17

Czyli El Pipita już oficjalnie w Realu :wink: Prasa wcześniej ogłosiła transfer Gago, ale wcześniej faktem stał się zakup Gonzalo. Trochę kasy kosztował, ale przy dobrej aklimatyzacji spokojnie ten transfer powinien się zwrócić. Sama długość kontraktu do czerwca 2013 mówi wiele. To nie jest wzmocnienie tyle na "dziś" co na "jutro". Ciekawe jak ustawi go Capello. Jako wysuniętego napastnika czy jako Mediapunta :roll: Łatwo do pierwszego składu przebić się mu nie będzie, ale na pewno ma papiery i powalczy z konkurencją :wink: Ma się też od kogo uczyć w celu poprawienia wszelkich braków, lecz to jeszcze trochę czasu zanim Higuain pojawi się w kadrze Capello. Teraz pozostaje jeszcze czekać aż oficjalnie ogłoszą transfer Gago bo w tym przypadku prasa jakby się nieco pospieszyła, co nie znaczy, że zakup nie jest na ostatniej prostej do finalizacji :P

Awatar użytkownika
vakabayashi
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: vakabayashi » 15 gru 2006, 0:37

Ludzie przestańcie wyliczać jakieś złe/dobre błedy/świetne zagrania poszczególnego zawodnika w meczu bo forum braknie i nie tędy droga.

Okaże sie zaraz ze bedziemy dyskutowaćo tym ze długie włosy przeszkadzają w grze :?

Ramos jest jaki jest nie jest genialnym obrońcą ( jak narazie) ale na pewno gra lepiej jak w zeszłym sezonie i na pewno nie powinnien grać na środku jak coś to z konieczności.

Lepszą pozycją dla Sergio jest zdecydowanie prawa strona obrony. Wystraczy oglądnąć mecze Ramosa na środku a na boku.

Wg. mnie Ramos na prawy bok i kropka (zresztą Capello to dobrze widzi)

Barzagli nie dla Realu i tyle ja go nie chce i myśle ze nikt rozsądny go nie ściagnie zapraszam inne klubu do jego zakupu (Milan, Juve, Inter)

Koniec eksperymentów pora na graczy sprawdzonych w La Liga bądz grających w podobnej lidze (np. holenderska)

RealFan pisze:Czyli El Pipita już oficjalnie w Realu

Ok, interesowawało sie nim kilka klubów Real był najkonkretniejszy.
Dostanie po pierwsze czas :arrow: bo tak naprawde nikt go nie zna z przeciętnych kibiców i nikt nad nim balona wymagań nie bedzie dmuchał

Po drugie ja bym go wypożyczył do np. Villarealu niech sobie chłopak pogra troche w La Liga.

Po trzecie cena jako że to Real Madryt chciał go kupić dość duuża 13mln euro za 19 latka 12meczów - 5 goli w River hmmm :?:

Ogladając retransmijse meczu Castilli musze powiedzieć ze zachwycił mnie pewien gracz mianowicie Alberto Bueno też 19 latek, podobna pozycja podobne predyspozycje ciekawe czyja kariera sie rozwinie lepiej

A moze kiedyś w lepszych czasach to duet Higuain-Bueno bedzie duetem napastników Realu MAdryt :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”