Najlepsze filmy

Awatar użytkownika
Baqu
Warrior of Light
Warrior of Light
Reputacja: 0

Post autor: Baqu » 25 gru 2006, 0:00

Cannibal Holocaust (AKA Green Inferno / Ruggero Deodato's Cannibal Holocaust) (1980)

Obrazek

Film jest mrocznym dramatem gatunku...w formie dokumentu. Canibal Holocaust (znany też pod tytułem "Green Inferno") został podzielony na dwie części: w pierwszej akcja rozgrywa się w amazońskiej dżungli, gdzie ekipa żołnierzy (ratowników) poszukuje zaginionej ekspedycji filmowców, która udała się w celu zrealizowania dokumentu o życiu kanibali. W drugiej części akcja przenosi do Nowego Yorku, a dokładnie do studia filmowego gdzie oglądane są szokujące taśmy odnalezione w dżungli przez ekipę ratowników. Taśmy przedstawiają wyprawę trójki filmowców badających obyczaje kanibali, do momentu aż zostają przez nich zaatakowani i żywcem zjedzeni. Z wyprawy już nikt nie powrócił.....

=====================================

dzisiaj zabrałem się za ten filmik, po wcześniejszym przeczytaniu większości komentarzy na filmwebie. Cóż nie powiem, że się zawiodłem, ale teraz mogę napisać, iż troszkę dziwie się niektórym osobom, które piszą - ten film jest chory, niesmaczny itp. Poniekąd taki film wlasnie odzwierciedla rzeczywistość i moim zdaniem warto go zobaczyć, chociaż akurat ja preferuje innego rodzaju kinematografię. Zresztą jak dla mnie prawie nie było w nim mocnych ostrych scen, sam byłem światkiem operacji kregosłupa w szpitalu i musze przyznać, że ten film przy tym co widziałem to pestka. Zapach palonej laserem skóry jest jednak nie do zapomnienia :) Ci co widzieli również na żywo sekcje zwłok chyba też się ze mną zgodzą. Oczywiscie "Cannibal Holocaust" to mocny film gore i pod tym wzgledem jest godny polecenia, chociazby niektore sceny przyprawiły mnie o uśmiech tj. chociażby scena z anakondą i krokodylem, czyli zwierząt doczepionych do kadru, jednak pewna amatorszczyzna jest zauważalna... ale to film z przed ponad 20 lat wiec mu wybaczam i tak fakt faktem nieźle go nakręcili. Dodatkowym plusem tego filmu jest muzyka, świetnie dobrana do scen :) Moja ocena to 7/10 warto zobaczyć, przemyśleć, porozmawiać aczkolwiek wybitny to on nie jest.
pozdr,

p.s.
filmik mozliwy do sciagniecia na mininova.org/

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”