Real Madryt (zbiorczy) (cz.2) - Strona 367

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
ODPOWIEDZODP

Największy błąd Realu po 2000?

Zwolnienie Del Bosque
0
Brak głosów
Oddanie Robbena
5
33%
Oddanie Sneijdera
1
7%
Zatrudnienie Beniteza
1
7%
Zwolnienie Xabiego
6
40%
Zatrudnienie Mourinho
2
13%
KoperFCB
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: KoperFCB » 28 gru 2006, 14:36

Hmm, prawdę mówiąc to nie wiem, ale wydaje mi się, że chyba musiałby to uzgadniać z całym zarządem, z wieloma ludźmi i niewykluczone że z kibicami. Jesli wszyscy wyraili by zgodę to moze moglby na cos takiego pozwolic? Ale to tylko gdybanie. NIe wiem jak jest. Ale zaciekawiło mnie to i poszukam, moze cos znajdę.

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 28 gru 2006, 14:40

No napisz jak byś coś znalazł bo to ciekawa kwestia. Tym bardzie że niby reprezentuje kibiców, i po to te wybory były. :wink:

Awatar użytkownika
Janio
Boondock Saint

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Janio » 28 gru 2006, 16:09

Wydaje mi się, że Real (tak jak Barcelona) są własnością swoich kibiców i nie mogą być sprzedane prywatnemu właścicielowi - socios płacą składki i decydują o najważniejszych sprawach klubowych bezpośrednio (wybory prezydenta) a także przez wybranych przedstawicieli.

ognik_zidane

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ognik_zidane » 03 sty 2007, 18:04

no ja też się na to nabrałem, dopiero po przeczytaniu paru komentarzy i spojrzeniu na datę, zorientowałem się że prima aprilis jest w Hiszpanii

Awatar użytkownika
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rkoeman » 03 sty 2007, 19:15

realu kupic sie nie da. tak samo jak barcelony i wiekszosci klubow w hiszpanii. mozna zostac prezydentem jezeli zyska sie poparacie socios oraz wykaze sie odpowienia liczba srodkow pienieznych - w barcelonie trzeba miec w banku 150 milionow euro. wtedy mozna kandydowac

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 03 sty 2007, 21:22

Dobrze wiedzieć :wink: choć nie zamierzam startować.

A teraz cos innego ciekawego...

Wiecie że prawdopodobnie Real złożył oferte nowego kontraktu Beckhamowi tylko po to by ... na min zarobić :shock: Mimo iż go nie podpisze a obecna umowa kończy sie po sezonie ! Kluby La Liga jakiś czas temu podpisały "pakt o nie agresi" :wink: Chyba tylko Barca i Betis sie wyłamali - polega on na tym że jeśli piłkarzowi kończy sie umowa i obecny klub przedstawi mu nową 5 miesiecy przed wygasnieciem obecnej [bo od tego czasu może prawnie szukać nowego klubu] należy sie rekompensata, czyli teoretycznie Beckham wcale nie musi podpisywać nowej umowy - skończy mu sie obecna a i tak Real coś zarobi, bo prawo Bosmana w tym wypadku ma braki. A taka oferte mu złożyli nawet moze z nadzieją że ją odrzuci :roll:

Jednym z warunków tego by Real mimo wszystko zarobił, jest minimum dwuletnia umowa z nowym klubem - ale to nie jest na pewno problem. Bo wiele klubów da mu taka umowe. Inna sprawa że trzeba by sprawdzić czy to prawo działa też gdy Beckham po sezonie wybierze np. Inter Mediolan ? Bo przeciesz nikt z Włoch nie podpisywał układów z klubami La Liga ....

Oczywiscie te pieniądze nie beda takie jak w przypadku normalnego transferu, ale jednak, bo suma chyba naliczana jest od pensji, a tą w Madrycie Beckham ma niczego sobie...

Ronald wiesz coś w tej kwesti ?

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 03 sty 2007, 22:11

Ja osobiście nic o takim 'pakcie' nie słyszałem i jestem szczerze zaskoczony. Póki co nie wierzę w takie coś :P

Ciekaw jestem ile jest prawdy w informacjach jakoby Mata miał przejść do Barcelony. Ja osobiście nie miałbym nic przeciwko. Ciekawe jak skomentują te doniesienia kibice Realu. Polityka transferowa Realu rządzi!

Awatar użytkownika
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rkoeman » 03 sty 2007, 22:13

szczerze mowiac to pierwsze o tym slysze. byloby to sprzeczne z prawem pracy w unii i polem do roznego rodzaju przekretow

obecne prawo (mozliwosc negocjowanie pol roku przez wygasnieciem umowy oraz suma odstepnego ustalana odgornie) sa po ty by kluby nie mialy mozliwosci marnowania karier pilkarzy i tracenia ich czasu

bo wiadomo - edu nie chcial przelduzyc umowy z arsenalem wiec siedzial pol roku na trybunach. mogl jednak juz wczesniej podpisac umowe dzieki czemu wiedzial na czym stoi.

mysle ze w hiszpanii dalej jest podobnie.. bo byloby to nie fair w stosunku do pracownikow jakimi sa gracze - to nie niewolnicy z ludzie pracujacy jak kazdy dla jakiejs firmy

Awatar użytkownika
brylancik
Oleguer Fan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brylancik » 03 sty 2007, 22:32

Mentor pisze:Ciekaw jestem ile jest prawdy w informacjach jakoby Mata miał przejść do Barcelony. Ja osobiście nie miałbym nic przeciwko. Ciekawe jak skomentują te doniesienia kibice Realu. Polityka transferowa Realu rządzi!
Sprawa jest prosta. Mata pozostanie w Realu bo inaczej socios by go.. ukamieniowali. To był by chyba jego najgłupszy krok od czasów kiedy oddał Jurado do Atletico. Myślę że taka opcja odpada, a gazety nagłaszają to wszystko aby przyśpieszyć reakcję klubu. IMHO w najbliższych dniach możemy się spodziewać informacji że Mata podpisał z nami nowy kontrakt. Najgorsze jest to, że młody który jeszcze w zeszłym seznonie grał w 3 drużynie tak się wycwaniakował że chce podpisać kontrakt nie z Castyllią tylko z 1. drużyną :roll: Szczerze wątpię czy Barca by na to przystała.

Awatar użytkownika
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rkoeman » 03 sty 2007, 23:24

a moze on nie bedzie chcial gral w realu widzac ze sprowadzaja gagow i innych zamiast dawac szanse mlodym z rezerw? kto wie?

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 03 sty 2007, 23:49

Kto by tam w Realu chciał jakiegoś Matę skoro można zwerbować Higuaina :] Mnie tam postawa Juana nie dziwi. Przecież widzi co się dzieje z innymi wychowankami. Szanse na przebicie są minimalne w sytuacji gdy klub bez mrugnięcia okiem (i ruszenia głową chyba też) sprowadza jakiegoś zawodnika z innego klubu i to nawet nie koniecznie jakiegoś grajka o uznanym nazwisku. Taka sytuacja wskazywałaby na to, że plany na najbliższą przyszłość klubu nie obejmują jakiejkolwiek ważniejszej roli wychowanków a dla takiego młodego człowieka najważniejsza jest właśnie możliwość gry i wspinania się po szczeblach kariery.

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 03 sty 2007, 23:50

Ronald ale w takim wypadku Beckham też może już 5 miesieczy wcześniej negocjować z innym klubem. [jak Edu] Tylko że ten nowy musi cos zapłącić Realowi pewień %, w podobnej sytuacji jest np. Ayala z tego co wiem a był by też Saviola [?] gdyby nie to że własnie Barca i Betis sie wyłamały i nie podpisały tego "paktu". Tylko podstawowe pytanie brzmi czy to nie jest tylko "prawo" miedzy klubami La Liga ? Bo nie sam pakt jest dziwny ale fakt ze np teraz Inter Lyon czy Arsenal miał by zapłacić im nawet jakieś 5 miliony mimo iż kończy mu sie umowa ? To jest najbardzie wątpliwe.

Brylancik bo młody teraz rozdaje karty, wie ile może zyskać, jak postawi Calderona pod scianą - bardzie jego ukamieniują - choć chyba nawet bardzie niż Barca o jego podpis zabiega Valencia ?

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 04 sty 2007, 0:01

Jedyne co moze czekac mlodego Mate to najwyzej wypozyczenie, do Belgii czy do Osasuny, bo w pierwszym skladzie nikt mu sznas gry nie zaoferuje. Gdzie jest Portillo, Eto'o czy Soldado, przeciez pierwsza dwojak miala zbierac doswiadczenie poprzez wypozycznie, aby pozniej byc sila w napadzie Realu. Trudno przypuszczac, ze Mata dostanie szanse skoro kupuje sie za sporo kase Argentyczyka, ktory pewnie ma sporo mniejszy talent od zawodnika Castilli, a przeciez i przyzwyczajac sie musi do stylu La Liga. Co ma myslec De la Red, przeciez jest w takiej samej sytuacja, mowi sie o nim, ze to ogromny tlaent, a jednak wladze kupuja za spora kase innego mlodzian. Czy zostanie ukamienniowany, dlaczego Figo nie został, choc cos tam zostalo rzucone :P Zreszta tak ajk napisał Zaza to on rozdaje kart, a chetnych poza Realem, Barca i Valencia jest wiecej.

Awatar użytkownika
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rkoeman » 04 sty 2007, 0:16

Zaza, ale byloby niezgodne z prawem pracy ktore obowiazuje w hiszpanii. jako posiadacz prawa pracy w tym kraju wiem ze tak nie mozna sie umawiac bo nikomu sie to nie oplaca. a najmniej pilkarzowi ktory dostaje mniejsza pensje i mniejsza kase za podpisanie kontraktu

Awatar użytkownika
Pisakk
Wraca do meritum

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pisakk » 04 sty 2007, 0:57

rkoeman pisze:szczerze mowiac to pierwsze o tym slysze. byloby to sprzeczne z prawem pracy w unii

Wypada więc zacząć od tego, że cała europejska (profesjonalna) piłka nożna jest sprzeczna z prawem Wspólnot Europejskich (a nie Unii - oficjalna nazwa 'Unia Europejska' wejdzie dopiero formalnie do użycia po podpisaniu Traktatu Konstytucyjnego)! To jest fakt. Pracodawca (czyli klub zawodnika) nie może tak konstruować umów, aby pracownik (czyli piłkarz) nie mógł w dowolnym momencie z pracy się zwolnić i musiał przez to płacić rekompensatę pracodawcy. Tak czy inaczej wątpię aby KE zabrała się za zmianę obecnych porządków bo spowodowałoby to niewyobrażalną zmianę w futbolu (np. piłkarz mógłby sobie w trzy dni zaliczyć cztery kluby). Ale to taka dygresja.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”