Seriale - Strona 3

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Paszti
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Paszti » 27 lut 2007, 23:19

jordan20 pisze:polecam Wam Dextera
Także polecam - serial miodzio, nie moge sie doczekać drugiego sezonu (pierwszy ma tylko 13 odcinkow) :wink:

Awatar użytkownika
jordan20
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: jordan20 » 27 lut 2007, 23:22

odcinkow bylo 12-drugiego sezonu raczej nie bedzie-moze to i dobrze-po co robic chale i przeciagac w nieskonczonosc-typu Losci

Awatar użytkownika
Bonso
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bonso » 27 lut 2007, 23:23

też bym polecal, ale juz polecałem kilka postów temu :p drugi sezon będzie :] i nie jest to serial który będzie kontynuowany, tylko serial typu 1sezon-1wątek i to jest dobre, nie zrobi się tasiemiec jak z Lost i PB :]

Kto ogląda Jericho ? Ostatni odcinek naprawdę bardzo dobry. Pierwszy po dłuższej przerwie i od razu dużo wyjaśniający. Mało działo sie w Jericho, natomiast dużo w przeszłym życiu bohaterów :] Retrospekcje wyjasniające wiele zagadek i wprowadzające jeszcze więcej napięcia ;) mam nadzieje, ze nastepne odcinki będą trzymać poziom ;)

a 4400 w TVP ktoś oglada ? taka marniutka podróbka Heroes się wydaje :P

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 04 kwie 2007, 14:14

Między kwietniem a majem w TVP1 pojawi się serial Heroes w miejsce Fałszerzy. Jeśli nie pobije wyników oglądalności pierwszych odcinków PB na Polsacie, to telewizja publiczna będzie mogła pogratulować sobie marketingu :lol:.

Smutna wiadomość:
Jak się okazało zupełnie niedawno, serial Rome został skasowany. Nie będzie trzeciego sezonu...

Oficjalnym powodem kasacji jest zbyt mała oglądalność i ogromne koszty produkcji. Przypomnijmy, że pierwszy sezon kosztował 100 mln $ (12 odcinków!). Oglądalność serialu plasowała się poniżej Sopranos i Six Feet Under. Decyzja była więc łatwa do podjęcia.
;(

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 04 kwie 2007, 14:25

Drugi sezon mial wyzsza ogladalnosc niz pierwszy ale niestety...
Pewnie Rzym byl dla Amerykanow zbyt trudny.Nie dziwie sie ze go nie zrozumieli i stad tak slabe wyniki.
Ja za tym serialem - cytujac Pullo - wszedlbym w dupe Jowisza :lol:

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 10 kwie 2007, 21:56

Chlopaczek pisze:Pewnie Rzym byl dla Amerykanow zbyt trudny.Nie dziwie sie ze go nie zrozumieli i stad tak slabe wyniki.
Ja za tym serialem - cytujac Pullo - wszedlbym w dupe Jowisza

A co w tym serialu takiego trudnego było? Jak dla mnie to była jego uroda, że nie był skąplikowany, nie produkował zbędnie kolejnych zagadek, etc zresztą o wadach Losta pisał trochę wyżej Piwus, to nie będę powtarzał.
Rzym był dobry, ale co dobre szybko się kończy.

Piwus co oglądasz teraz? Rzym koniec, PB również, Heroes?

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 10 kwie 2007, 22:04

bellus pisze:A co w tym serialu takiego trudnego było? Jak dla mnie to była jego uroda, że nie był skąplikowany, nie produkował zbędnie kolejnych zagadek, etc zresztą o wadach Losta pisał trochę wyżej Piwus, to nie będę powtarzał.
Rzym był dobry, ale co dobre szybko się kończy.
Tlo historyczne.Jak dla mnie Amerykanie sa ignorantami jezeli chodzi o nie ich historie :]

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 10 kwie 2007, 22:10

Chlopaczek pisze:Tlo historyczne.Jak dla mnie Amerykanie sa ignorantami jezeli chodzi o nie ich historie

No tak, z tego punktu widzenia to chyba masz rację, aczkolwiek nigdy nie miałem w rękach podręcznika do historii dla amerykanów. Słyszałem tylko taką anegdotę, że podręcznik (jeden z kilku) rozpoczynał się, że wszystko przed powstaniem USA to było far, far away i ogólnie tak jak z Gwiezdnej Sagi.
Tylko nie wiem czy znajomość / nieznajomość historii jakoś mogła wpływać na siłę tego serialu.. Przecież losy postaci były tylko na tle jakiejś tam historii. Natomiast postawy były dość współczesne. Przynajmniej większość.

Czy koniecznie trzeba było wiedzieć, że w Rzymie ojciec miał prawo zycia i śmierci w ramach cżlonków rodziny?

No nie wiem. Fakt faktem, że łączę się w bólu z wami, że nie zobaczę już kolejnych łbów rozwalanych przez ex-legionistę...

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 10 kwie 2007, 22:15

Jezeli ktos mysli ze taki Mark Antoniusz czy Okatawian August to postacie zrodzone w glowach scenarzystow to troche inaczej oglada ten serial.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 10 kwie 2007, 22:35

Inaczej to może tak, tak to się można zastanawiać czy faktycznie Oktawian spróbowął kaziroctwa i czy faktycznie nie potrafił walczyć wręcz, etc. Tylko moim zdaniem to inaczej nie oznacza gorzej.
W sprawie dlaczego Rzym upadł, stawiał na to że za mało by scen batalistycznych, etc - ogólnie, że był zbyt mało widowiskowy jak dla Amerykanów. Może po Gladiatorze, Troji, etc przyzwyczaili się, że walka ma wyglądać tak a nie inczej i ma być jej duża ilość. Rzym nie zaspokajał ich w tym względzie - bo bardziej się skupiał na losach bohaterów a nie na ich umiejętnościach "wojennych".

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 10 kwie 2007, 22:41

Mi sie o wiele lepiej ogladalo Rzym wiedzac ze ma mocne podstawy historyczne i czego moge sie w tym aspekcie spodziewac.O wiele bardziej fascynowala mnie ta strone serialu niz poczynania postaci wykreowanych przez tworcow (niczego nie umniejszajac Pullo).I to zaskoczenie gdy Cezar nie wypowiada slynnego "I ty Brutusie przeciwko mnie" :P

Rzym upadl bo byl zbyt drogi w produkcji.Jezeli bysmy dolozyli jeszcze sceny batalistyczne (jakies sladowe byly) to nie wiem czy dociagneliby do drugiego sezonu.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 10 kwie 2007, 22:47

Chlopaczek pisze:wykreowanych przez tworcow (niczego nie umniejszajac Pullo

A wiesz, że Pullo to też postac historyczna? Pisze o nich Juliusz Cezar w "O wojnie galijskiej". Znaczy to słowo historyczne to raczej z przymróżeniem oka. ich imiona najpewnie zaczerpnięto tylko.

Z tym i ty Brutusie przeciwko mnie to może być tak jak z tym słynnym kciukiem w górę - który oznaczał śmierć, a nie tak jak go amerykańskie filmy wykreowały gest łaski.

No to niech będzie, że Rzym miałby w USA większą oglądalność jakby był bardziej batalistyczny. Im większa ogląalność tym łatwiej przeboleć koszty produkcji.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 10 kwie 2007, 22:58

bellus pisze:
A wiesz, że Pullo to też postac historyczna? Pisze o nich Juliusz Cezar w "O wojnie galijskiej". Znaczy to słowo historyczne to raczej z przymróżeniem oka. ich imiona najpewnie zaczerpnięto tylko.
Pewnie tak bylo bo nie wydaje mi sie zeby postac i historia Pullo byla wzorowana na jakiejs postaci z tamtego okresu.
bellus pisze: No to niech będzie, że Rzym miałby w USA większą oglądalność jakby był bardziej batalistyczny. Im większa ogląalność tym łatwiej przeboleć koszty produkcji.
Nie wiem czy dodatkowe koszty scen batalistycznych by sie zwrocily skoro sam serial przeciez swietny sie nie zwrocil.Nie jestem jednak ksiegowym w HBO wiec to tylko dywagacje :P
Amerykanie wychowani na komiksach z supciem latwiej lykaja seriale o superobohaterach albo innych zjawiskach paranormalnych :P

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 10 kwie 2007, 23:03

Chlopaczek pisze:Amerykanie wychowani na komiksach z supciem latwiej lykaja seriale o superobhaterach albo innych zjawiskach paranormalnych
To chyba niestety prawda. Nie pisał bym niestety gdyby nie to, że to amerykanie robią najlepsze seriale na świecie. To pewnie kwestia pieniędzy, liczby stacji telewizyjnych, koncernów medialnych które walczą o widza, etc. Szkoda bo jak widać na przykładzie Rzymu udało im się stworzyć świetny serial (wg europejczyków) a nie rentowny u nich - czyli słaby. Pewno za chwilę, zaatakują mnie wielbiciele Stawki większej niż życie, Szpitala na peryfeirach, Czterech pancernych i psa, Janosika czy innych legend socjalistycznej kinematografii, jednak się nie boję.

Pozostaje życzyć amerykanom, żeby ich gusta choć trochę bardziej pokrywały się z upodobaniami europejczyków.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”