Matura - Strona 42

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 01 maja 2007, 23:48

brylancik pisze:Bo prezentacja nie jest brana nigdzie przy rekrutacji na studia pod uwagę.
Niekoniecznie :naughty: U mnie na uczelni sprawdzali dodatkowo punkty z ustnej i mogę Cię zapewnić, że słaby wynik bardzo zmiejszał szansę kandydata. Mowa tu oczywiście o studiach humanistycznych, bo pewnie na ścisłych mają to głęboko w poważaniu :roll:

Awatar użytkownika
brylancik
Oleguer Fan
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brylancik » 01 maja 2007, 23:51

Duch pisze:U mnie na uczelni sprawdzali dodatkowo punkty z ustnej i mogę Cię zapewnić, że słaby wynik bardzo zmiejszał szansę kandydata. Mowa tu oczywiście o studiach humanistycznych
:o z czymś takim to się nie spotkałem. Ale warto widzieć.
Duch pisze:bo pewnie na ścisłych mają to głęboko w poważaniu
Czyli pewnie tam gdzie chę iść będą mieć ją głęboko w poważaniu :P Co nie zmienia faktu że nie nauczenie się czegoś na co ma się pół roku czasu to jest przegięcie :roll:

Awatar użytkownika
Sasha
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sasha » 01 maja 2007, 23:51

no niby na tej podstawie okreslają wysztkich bo każdy ma różne podejście. Jeden napisze na 5 stron nie na temat a drugi nic i co z nimi. Ale zgadzam sie że te klucze to jakiś typ ostro pokrecony wymyśla. On to chyba bierze pod siebie a nie z myslą kto to ma pisać. To czyste szczeście czasami jak sie uda trafić bo słwa są tak skrajne z tematem. Ja na próbnej pisałem opis wiersza Szymborskiej. Że tak powiem poległem jak reszta z osób ktore podjely sie poróby opisania wiersza ;/ ponoć Szyborska tez w klucz nie trafila jak opisywała swój wiersz ;) tyle mi sie pozostaje cieszyc ale mature chce dobrze zdać
Ostatnio zmieniony 02 maja 2007, 0:14 przez Sasha, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 02 maja 2007, 0:12

brylancik pisze:Ale jemu chodzi o merytoryczną zawartość wypracowania IMO. Wiem bo u mnie też takie pisaliśmy a potem nauczycielka sprawdzała je z kluczem i wstawiała punkty. Za kompozycję język itp to przeciez jasne jest jak są punkty przyznawane.
No tak tylko że do merytorycznej zawartośći nie ma ściśle okreslonego klucza. Jesli np. masz temat na wypracowanie "Opisz i zanalizuj stosunki międzyludzkie i sytuacje panującą w Polskiej wsi na podstawie Chłopów Stanisław Reymonta", to przecież nie zaczniesz pisać o Zemście ani Potopie. Nawet osoba której słabo idzie pisanie i ma problemy z polskim powinna utrafić w klucz czyli po prostu wypełnić polecenia zawarte w temacie wypracowania, proste nie?. A te punkty za styl kompzycje język itd. też są bardzo ważne i stanowią dużą cześć ogółu punktów za wypracowanie.

Sasha pisze:Jeden napisze na 5 stron nie na temat a drugi nic i troche i co z nimi
Do zawodówki mogli isc a nie sie pchają tam gdzie nie trzeba, w Polsce (IV RP zwana Kaczogrodem) brakuje fachowców, a mam za dużo "magystrów" Marketing i Zarządzanie się kłania (jak pomysle ze taki cloner itp. będzie miał wykształcenie wyższe to :suicide: )

Awatar użytkownika
Sasha
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sasha » 02 maja 2007, 0:21

no magystrów od spraw zbytecznych. Kto sie dorwie do stołka ten próbuje go zjeść a nie dbać o niego. Polskie realia. Co sie dziwić. Politycy daja przykład a to co czyniał z systemem edukacji to nie wymaga komentarza. To że ktos chce żebym widział oczami wyobraźni tak samo jak on no to się zdziwi. Najlepsi uczniowie nie moga sie wstrzelic w klucz bo pisza wg siebie a sredniaki jada w klucz jak ostro. To nie jest sprawdzian na wiedze tylko na myslenie. Pod tym wzgledem Polacy sa tragiczni. Co z tego że są mądrym społeczeństwem. Ludzi po jakichś uczelniach skoro nie umieją tej wiedzy zastosować.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 02 maja 2007, 0:53

Sasha pisze:Najlepsi uczniowie nie moga sie wstrzelic w klucz bo pisza wg siebie a sredniaki jada w klucz jak ostro. To nie jest sprawdzian na wiedze tylko na myslenie. Pod tym wzgledem Polacy sa tragiczni. Co z tego że są mądrym społeczeństwem. Ludzi po jakichś uczelniach skoro nie umieją tej wiedzy zastosować.

Chmmm...

Czyli stawiasz teze, że "Najlepsi uczniowie nie moga sie wstrzelic w klucz bo pisza wg siebie a sredniaki jada w klucz jak ostro." Może na poczatek wyjaśnijmy pojecie klucza: Jeśli ktos zadaje ci pytanie (do wiersza Tadeusza Różewicza z okresu "po wojennego") Opisz przeżycia wewnętrzne podmiotu lirycznego w wierszu to po interpretacji wiersza je po prostu opisujesz(uczeń najlepszy opisze je świetnie i dostanie dużo punktów uczeń "średniak" trochę mniej) Klucz przygotowuje grono ekspertów o szerszych horyzontach i wiedzy nawet od najlepszych maturzystów, choć w przypadku poezji moga być odstępstwa od "klucza" i wtedy wszystko zależy od interpretacji sprawdzającego. Skoro według ciebie najlepsi nie mogą sie wstrzelić w klucz(czyli de facto nie umieją w sposób poprawny i pełny odpowiedziec na zadane im pytanie) to wcale nie są najlepsi, proste.

Pozatym matura z języka polskiego nie jest do końca sprawdzianem na myslenia jak twierdzisz(choć myslenie zawsze sie przydaje tak jak zawsze w życiu). Wiedza ma tu ogromne znaczenia, a myślenia "matematyczne", racjonalne, logiczne itp. prawie wcale sie nie pojawia.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 02 maja 2007, 1:50

franz pisze:No tak tylko że do merytorycznej zawartośći nie ma ściśle okreslonego klucza. Jesli np. masz temat na wypracowanie "Opisz i zanalizuj stosunki międzyludzkie i sytuacje panującą w Polskiej wsi na podstawie Chłopów Stanisław Reymonta", to przecież nie zaczniesz pisać o Zemście ani Potopie. Nawet osoba której słabo idzie pisanie i ma problemy z polskim powinna utrafić w klucz czyli po prostu wypełnić polecenia zawarte w temacie wypracowania, proste nie?. A te punkty za styl kompzycje język itd. też są bardzo ważne i stanowią dużą cześć ogółu punktów za wypracowanie.
Tutaj się mylisz. Jest konkretnie rozpisane, co powinno się znaleść w takiej analizie i nawet osoba pisząca wyłącznie o "Chłopach" i na zadany temat może nie trafić całkowicie w klucz ;). Ale faktem jest, że najwięcej punktów jest za rozwinięcie, a w nim za opis podanego fragmentu, więc każdy może sobie poradzić... nawet bez przeczytanej lektury.

Awatar użytkownika
Sasha
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sasha » 02 maja 2007, 5:48

[quote]Pozatym matura z języka polskiego nie jest do końca sprawdzianem na myslenia jak twierdzisz(choć myslenie zawsze sie przydaje tak jak zawsze w życiu). Wiedza ma tu ogromne znaczenia, a myślenia "matematyczne", racjonalne, logiczne itp. prawie wcale sie nie pojawia.[/quote]

No chyba jednak nie. Matura z polskiego jak by nie było to czytanie ze zrozumieniem i wypracowanie ;/ w dodatku dostajesz porowanie lektór i opis wiersza i gdzie tu jest potrzebna wiedza. Jedziesz linijka po linijce i juz. Ta matura wyłapuje sprytnych. Którzy osiągnał cel poprzez wpisanie jakiegos słowa.

[quote]Skoro według ciebie najlepsi nie mogą sie wstrzelić w klucz(czyli de facto nie umieją w sposób poprawny i pełny odpowiedziec na zadane im pytanie) to wcale nie są najlepsi, proste. [/quote]

Też sie nie zgodze. Jeżeli uczeń piątkowy nie może sie wgryźć w klucz to co może nie jest dobry. Każdy robi na swoj soposób. Ten uczeń z ambicjami ma inne myslenie dokładne takie a sredniak leci po łebkach. I to samo dostana za przerobienie wiersza bo beda mieli wymienione słowa czy tam te same poruszone kwestie. taka jest prawda.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 02 maja 2007, 12:16

piwus pisze:Jest konkretnie rozpisane, co powinno się znaleść w takiej analizie i nawet osoba pisząca wyłącznie o "Chłopach" i na zadany temat może nie trafić całkowicie w klucz
Zgadzam się tylko jesli uczen nie potrafi trafic w klucz to nie posiada umiejetnosci wymaganych aby dostac najwyzsza liczbe punktów. Jesli mamy temat z Chłopów który podałem to opisujemy dane zagadnienie na podstawie danego nam tekstu maksymalnie wyciagajac wszytskie aspekty nastepnie dodajemy jeszcze wszystkie niezbędne informacje z lektury. Jesli wykonamy te czynnosci w pelni i bezblednie to otrzymamy maksymalna liczbe punktów jaka przewiduje klucz. Duga sprawa, ze nie wszyscy potrafia dobrze analizowac tekst albo nie przecztali lektury a wiec aby dostac "maxa" z klucza nalezy posiadac umiejetnosc analizy czytaneg tekst i przelewania tego na papier a takze wiedze w postaci przecztanej lektury.

Sasha pisze:No chyba jednak nie. Matura z polskiego jak by nie było to czytanie ze zrozumieniem i wypracowanie ;/ w dodatku dostajesz porowanie lektór i opis wiersza i gdzie tu jest potrzebna wiedza. Jedziesz linijka po linijce i juz. Ta matura wyłapuje sprytnych. Którzy osiągnał cel poprzez wpisanie jakiegos słowa.

No chyba jednak tak. Jak sam napisałeś "Matura z polskiego jak by nie było to czytanie ze zrozumieniem i wypracowanie ;/" a wiec jesli uwazasz ze w tych kwestiach potrzebne jest a myślenie "matematyczne", racjonalne, logiczne itp to sie mylisz. Poniewz umiejetnosci pisania tekstu wlasnego i czytania ze zrozumieniem ma bardzo niewiele wspolnego z logika i mysleniem matematycznym, jesli nie rozumiez dlaczego to juz twoj problem.

Wyjasnie ci też gdzie tu jest potrzebna wiedza (jest potrzebana i to w ogromnych ilościach). Jesli masz napisać dobre wypracowanie to musisz posiadać wiedze(ogromną) na temat zapisu czyli ortografia interpunkcja gramatyka itp. itd. oprócz tego potrzebna ci jest wiedza w postaci przeczytanych lektur i utworów literackich, przy odpowiedzi na pytania z tekstu też musisz posiadac wiedze np. co to jest apostrofa i inne środki poetyckiego obrazowania a jest ich dosc duzo. Przykałady gdzie jest potrzebana wiedze na polskim mógłbym mnozyć w nieskonczonosc ale po co skoro i tak uznasz, ze wiedza jest ci nie potrzebna.

Sasha pisze:Też sie nie zgodze. Jeżeli uczeń piątkowy nie może sie wgryźć w klucz to co może nie jest dobry. Każdy robi na swoj soposób. Ten uczeń z ambicjami ma inne myslenie dokładne takie a sredniak leci po łebkach. I to samo dostana za przerobienie wiersza bo beda mieli wymienione słowa czy tam te same poruszone kwestie. taka jest prawda.
Nie wiem co ci odpowiedzieć Mentor pewnie by napisał ['] ale ja nie jestem złym człowiekiem a wiec tego nie zrobie. A wiec Po pierwsze uczeń piatkowy powinnien trafiac w klucz bez problemu, bo tego powinni nauczyć go w szkole (jesli dana placówka jest na odpowiedni poziomie) jesli dostaje w szkole piatki i jest dobry to wszelkie umiejetnosci wymagane na mature ma opanowane perfekcyjnie.
Jesli maja te same słowa i te same poruszone kwestie to nie sa to uczniowie jeden z ambicjami a drugi srednika tylko bracia Kaczyńscy.

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 02 maja 2007, 15:29

Ebi pisze:Dobra, piszesz że zdałeś 11/20. To wynik raptem przeciętny i niezadawalający każdego kto ma nieco większe ambicje niż tylko zdać.
Mi polski nie byl do niczego potrzebny, tym bardziej ustny wiec dodajac do tego naklad sil jestem zadowolony z tego wyniku. A jezeli ty chcialbys miec ladne swiadectwo to mozesz siedziec tydzien uczac sie pieknie swojej prezentacji i patrzec jak kumple pija piwo pod sklepem obserwujac zarazem jak zal sciska ci odbyt ze ciebie tam nie ma... Kazdy powinien skupiac sie najbardziej na tych przedmiotach ktore potrzebne mu beda w dostaniu sie na studia...

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 02 maja 2007, 16:27

Mi polski nie byl do niczego potrzebny, tym bardziej ustny wiec dodajac do tego naklad sil jestem zadowolony z tego wyniku. A jezeli ty chcialbys miec ladne swiadectwo to mozesz siedziec tydzien uczac sie pieknie swojej prezentacji i patrzec jak kumple pija piwo pod sklepem obserwujac zarazem jak zal sciska ci odbyt ze ciebie tam nie ma... Kazdy powinien skupiac sie najbardziej na tych przedmiotach ktore potrzebne mu beda w dostaniu sie na studia...

Nie uważam tak. To kwestia indywidualna. Mnie było by wstyd mieć mniej niż 18 pkt z prezentacji z polskiego. Zwyczajnie były by mi wstyd. Niekoniecznie przed kimś tylko przed samym sobą. Zawsze jak coś robię to na maksa - przynajmniej się staram.
A sama prezentacja jak piszesz nie wymaga siedzenia tydzień by mieć 20 pkt, wiem to z autopsji. Swoją prezentację robiłem w tydzień zgadza się. Jednak z przerwami na FM, siatkówkę, kino no i inne przedmioty. Wyszło by pewnie tak pracy to z 2h dziennie. Inna sprawa, że to zależy od tego jak komu leży temat - mój "Funkcje języka na podstawie współczensych przemówień sejmowych" był jak dla mnie stworzony.

Co do omawianego tutaj klucza maturalnego. Nie wiem czy ktoś już to pisał, ale niech będzie.
Mało osób wie jak powstaje taki klucz: Jest temat wypracowania wypracowanie to pisze wybrana grupa osób (rocznik, którego nie obejmie matura na którą trafi ten temat). Nauczyciel wypisuje z wypracowań uczniów to co oni zauważyli (selektywnie, wg tego co jest "dobrze", nie tak ze wszystko trafia do klucza). Następnie sam pisze to wypracowanie. Konforontuje się to z inną grupą co miała taki sam temat i powstaje klucz. Trafia do sejfu i czeka na swoją kolej.
Najważniejsze w tym jest, to że klucza nie tworzą tylko nauczyciele.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2225
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 03 maja 2007, 10:34

Inna sprawa to praca na mature ustną z polskiego, wypadałoby ją w końcu napisać, pocieszam sie tym,ze wyznaczono mi termin 15 maja, więc moze sie zmobilizuje. Trzymajcie kciuki.
Ja mam 22-go i napisałam na razie wstęp. Wolałabym opowiadać 'na żywca', a nie przygotowywać się...
Najbardziej kosmiczne sa tematy, w ktorych trzeba porownac jakies tam 2 wiersze, ktorych nie rozumiem
Nikt ich nie rozumie. Szymborska analizowała niedawno swój wiersz, sprawdzili ją według klucza i oblała. To jest najlepszy dowód na to, że model odpowiedzi to najgłupsza rzecz, jaką można było wymyślić...
Tylko że w tym wypadku na ambicjach się kończy. Bo prezentacja nie jest brana nigdzie przy rekrutacji na studia pod uwagę. W ogóle to jakiś poroniony pomysł
Mylisz się - ja wybieram się na filologię polską w moim mieście i pod uwagę biorą właśnie ustną i pisemną.

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 707

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 03 maja 2007, 10:34

Ha, jak tam dzien przed maturą? Macie jakieś przeczucia co moze sie pojawić na maturze? Ja bym postawił na coś z tej 5:
- Wesele(rok Wyspiańskiego jest)
- Dżuma
- Chłopi
- Lalka
- Przedwiośnie

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2225
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 03 maja 2007, 10:36

Ja bym chciała, aby trafił nam się jakiś "Inny świat", czy "Zdążyć przed Panem Bogiem". Właściwie to zniosę wszystko, byle nie było "Chłopów", "Dziadów", "Lalki", "Potopu" :)

Swoją drogą dwa dni temu śniło mi się, że w centrum miasta znalazłam z koleżanką plecak, w którym były testy jutrzejsze :) I jakiś temat o II wojnie światowej tam był...

Poza tym [oprócz roku Wyspiańskiego] mamy też europejski rok Josepha Conrada... 'Jądro ciemności', podróż - temat jakby na czasie...

Awatar użytkownika
brylancik
Oleguer Fan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brylancik » 03 maja 2007, 10:50

Berele Lewartow pisze:- Wesele(rok Wyspiańskiego jest)
- Dżuma
- Chłopi
- Lalka
- Przedwiośnie
Ja bym do tego dołożył jeszcze Ludzi bezdomnych i Zbrodnię i karę :roll:

Oby tylko nie było Wesela ani Ferdydurke :pray:
Mylisz się - ja wybieram się na filologię polską w moim mieście i pod uwagę biorą właśnie ustną i pisemną.
Już mie o tym uświadomił Duch. Nie zmienia to jednak faktu że jeśli ktoś wybiera się na studia techniczne, to nauka na prezentację z polskiego jest dla niego czasem straconym. W tym przypadku ten ktoś to jestem ja :?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”