Od początku - Hargreaves. Kiedy dowiedziałem się po raz pierwszy o zainteresowaniu MU tym piłkarzem kręcilem nosem. Bo za słaby, bo rzemieślnik, bo przereklamowany. Nie mogłem zrozumiec co Fergie w nim widzi i czemu z taką determinacją o niego walczy. Podobnie jak o Ruuda, który też kupę czasu się leczył a gdy tylko się wyleczył już był w United. Przyjrzałem się jego grze i stwierdzam, że to może by naprawdę dobry transfer. Gośc to walczak, zostawia kupę serca na boisku, walczy do końca, kiedy drużyna idzie do ataku goniąc wynik on potrafi wrócic pod swoje pole karne żeby odzyskac piłkę w obronie. To jest właśnie to czego oczekuję od DMFa - przede wszystkim woli walki.To nie jest Essien ani Gattuso ani legenda Roy Keane ale naprawdę dobry piłkarz, który ma szansę by podporą pomocy United na lata. To na pewno lepsze rozwiązanie niż sprowadzenie Senny czy jakiegoś niesprawdzonego piłkarza z Afryki, który błysnął w 2 meczach na MŚ. Hargreaves się rozwija, jest uniwersalny, był przed kontuzją najlepszym piłkarzem Anglików i w dodatku jest w najlepszym dla piłkarza wieku.I co bardzo ważne, nie przychodzi do nas jako najemnik - przychodzi z wielkim zapałem, palił się do tego transferu, sam o niego poprosił - to wskazuje,że zostawi serce na OT jak chociażby Rooney. Panie i panowie, mamy wreszcie defensywnego pomocnika z prawdziwego zdarzenia.
Skrzydła - najmocniejsza broń United w tej chwili wyglądają tak groźnie jak nigdy wcześniej. Wczoraj Giggs skończył z kadrą a tu dziś pojawia mu się wielki konkurent do gry w pierwszej '11'. Portugalski duet - Ronaldo + Nani brzmi piorunująco. A tu jeszcze Giggs i Park.
Marzyłem o Riberym w koszulce United i z racji umiejętności i "diabelskiego" charakteru wojownika ale sprawa dziś się rozwiązała. Trudno, zapewne za rok obejrzymy go w Premiership w barwach Kanonierów. Francuz to naprawdę materiał na wielkiego lidera drużyny i kto w niego zainwestuje na pewno nie pożałuje. Ależ to będzie mocna liga.
Kanonierzy - macie pole do popisu
Nani był na mojej liście tuż za nim więc radosc jest wielka. Wiadome było, że intersowaliśmy się nim,że go chcemy itd., konkurencji w zasadzie nie było i mamy go! Znając potencjał Portugalczyka i zdolności do wyszukiwania i szlifowania talentów Fergusona to podejrzewam,że na OT trafił kolejny piłkarz, który może by jednym z najlepszych skrzydłowych świata. Już teraz jest świetny a co będzie jeśli rozwinie sie na skalę Ronaldo. Oby tylko się zaaklimatyzował bo wiadomo,że Premiership to nie jest liga dla każdego.
I Anderson. Kto wie czy to nie będzie najlepszy transfer MU na przestrzeni lat. Pojechali po Naniego - przywieźli jeszcze jeden diament.To już w ogóle dla mnie sensacja bo gosc jest kapitalny(zobaczymy jak poradzi sobie w siłowej angielskiej lidze). Transfer - bomba, niezapowiedziany, nic się nie mówiło o zainteresowaniu Brazylijczykiem a tu nagle jest nasz. Obok Quaresmy IMO najlepszy piłkarz Porto w ostatnim jakże świetnym sezonie kiedy wygrali ligę a w ChL o mały włos i wyrzuciliby Chelsea za burtę.
Predyspozycje i talent ma na bycie wielką gwiazdą światowej piłki. Nie bez przypadku wszyscy porównują go z Ronaldinho bo nawet stylem gry go przypomina. Dinho był o krok a w efekcie mamy Andersona
Własnie ostatnio się zastanawiałem jak to będzie jak "Rudy", który rozegrał genialny sezon powoli będzie słabł. A tymczasem władze United już znalazły następcę - nowego lidera drużyny. Wielkie brawa.
Pierwszy raz od wieelu lat mamy nadmiar szczęścia w pomocy. Bo ja nie wiem jak to będzie wyglądało. Owen raczej będzie pewniakiem, a co z Carrickiem? Scholes to nadal pierwsza "11" a tu mamy świetnie rokującego Andersona, ogranego w LM. Giggs na lewym skrzydle a pojawia się fantastyczny Nani. Ronaldo na prawej a Park to przecież też b.dobry piłkarz. Na każdą pozycję 2 świetnych piłkarzy ! Przecież to niewiarygodne. Mamy w chwili obecnej najmocniejszą pomoc w Premiership - przynajmniej na papierze. I jak tu nie skakac z radości?
Pytanie co z Fletcherem, który zagrał przecież bardzo dobry sezon. Richardson raczej na wylocie, podobnie Eagles, który miał obiecującą końcówkę. A jest jeszcze przecież Lee Martin, który tak wspaniale rokuje. O'shea chyba już jako DMF nie pogra. I jeszcze Smudge. Po prostu pomoc przepełniona
I jaki młody, głodny sukcesów i perspektywiczny skład ! Był już Ronaldo i Roo nakręcający druzynę a tu kolejne dwa "motorki". Jest fantastycznie.
Ciekawe czy to koniec czy równie miłą i wielką niespodzianką będzie jakiś napastnik bądź obrońca. Przewijają się nazwiska McCarthyego z Blackburn, Alfonso Alvesa i Huntelaara. No i zobaczymy. Czy Fergie postawi na Rossiego i napad zostaje ze świetnym ale kontuzjogennym Sahą i Rooneyem. Smith to dobry pilkarz ale czy w razie kontuzji któregoś z wymienionych jest w stanie decydowac o sile ataku? Solskjaer nie może byc naszym kluczowym napastnikiem więc albo jak wspomniano Anderson będzie grał też w ataku albo szykuje się kolejny ruch ze strony United. McCarthy i Hunter brzmią nieźle. Mimo,że ten drugi to rasowy sęp to jest maszyną do strzelania bramek. Co prawda od odejścia Ruuda MU paradoksalnie zyskało patrząc na grę i osiągnięcia ale mimo wszystko zaryzykowałbym i zainwestowałbym w Holendra.
McCarthy z kolei pokazał się z dobrej strony w Premiership, czołówka strzelców a strzelał dla Blackburn, które wielką siła w Anglii nie jest i w dodatku chce u nas grac. Pożyjemy zobaczymy.
Uważam, że zdecydowanie milej widziany na OT jest w chwili obecnej napastnik niż obrońca, chyba,że prawy. Wiele osób płakało nad transferem Bale'a do Tottenhamu ale ja się zastanawiam po co on nam? Lewa obrona to jedna z naszych najsilniejszych formacji. Evra zagrał niesamowity sezon. Bale to niewątpliwy talent ale nie jest i raczej w najbliższej przyszłości nie będzie lepszy od Evry i Heinze. Kupowac go tylko dlatego,że to talent, choc ta pozycja jest u nas swietnie obsadzona? Bez sensu. A mamy jeszcze Silvestra i O'shea
Szkoda, że jest tak wiele spekulacji odnośnie przyszłości Heinze poza United. Mimo tego, że to nie był jego sezon(nie zapominajmy, że wszedł w niego z marszu bo męczyla go kontuzja) to świetny i waleczny obrońca. Po głupich błędach wszyscy wieszają na nim psy, a mało kto pamięta,że był najlepszym piłkarzem sezonu MU kiedy cała drużyna grała piach a on gryzł trawę żeby tylko drużyna odniosła korzystny wynik. Moim zdaniem zarząd pownien zrobic wszystko żeby Argentyńczyk pozostał. To powinien by jeden z piłkarzy nie do ruszenia. Jesli pozostanie to uwazam, ze jeszcze pokaze swoja wartosc.
Zapewne jeśli Fergie go odda to zmiennikiem Evry będzie Silvestre bądź O'shea. Kto wie czy na rezerwowego stopera nie wróci Evans a na środku mogą gra wspomniany Silvestre i Brown.
Prawa obrona to jedyna niekompletna pozycja bo Neville jest coraz starszy a ani Brown, ani Bardsley ani O'shea nie są wystarczająco dobrymi zmiennikami.
Chyba kilku graczy pożegna się z OT
Oj ciężko będzie wyrwac tytuł z OT, oj ciężko