Koszykówka w Polsce

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Reputacja: 0
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post autor: Yukasz » 15 cze 2007, 22:01

lisek_chz pisze:Ciekawe to, bo Pluta sezon miał dobry, więc nie wiem czy włodarze Anwilu chcieliby go sprzedać.
W koszykówce europejskiej rzadko występuje pojęcie 'sprzedać/kupić'. Zawodnikowi kończy się kontrakt to podpisuje nowy lub odchodzi :roll: I Pluta zażyczył sobie niemałych pieniędzy a Anwilowi nie po drodze takie wydatki więc różnie może z nim być. Ale Anwil bardzo chętnie zatrzyma u siebie Plutę tylko czy obie strony się dogadają bo Pluta też nie ma nic przeciwko grze we Włocławku.
lisek_chz pisze:Jasna sytuacja jest natomiast z Wójcikiem, dla którego miejsca w zespole nie widział Kijewski, więc Wójcik kulturalnie podziękował za grę i wyjechał do Wrocławia, lecz nie wiadomo w jakim klubie będzie grał.
Widziałem w TV wywiad z Wójcikiem który mówił że działacze z Sopotu ciągle się zastanawiają czy zaproponować mu nowy kontrakt a on mówił że nie będzie czekał w nieskończoność i szanuje siebie więc odchodzi. Typuje że będzie grał w Śląsku 8)

lisek_chz pisze:Erytrejczyk Kelati
Kelati dobrze zrobił bo dopiero w Turowie wyrósł na wielkiego zawodnika a tak rozpoznawalny nie był. Niech ogra się jeszcze co najmniej jeden sezon pod okiem Filipovskiego i dopiero potem rusza na podbój Europy. Jeszcze Kelati będzie próbował załapać się do NBA... a tam jak mu się uda na pewno ława :roll:
lisek_chz pisze:Wiadomo już na pewno, że Anwil opuści Otis Hill, Chris Thomas i Dusan Bocevski.
:o Skąd to wiesz :?:
lisek_chz pisze:Dylewicz
On zostanie w Prokomie tym bardziej że odchodzi Wójcik który zabierałby mu minuty na parkiecie. Ale to dobrze (jedno i drugie) bo Dylewicz będzie grał więcej i od tego uzależniał swoją przyszłość w Sopocie. I tak w Prokomie mają już niezbędną do spełnienia wymogów ligi czwórkę Polaków: Dylewicz, Kitzinger, Roszyk i Zamojski - taki słaby junior.
lisek_chz pisze:A i jeszcze Roszyk w Sopocie.
Nigdy nie byłem do niego przekonany, nawet jak grał w Polonii a tam spisywał się w sumie dobrze. W poprzednim sezonie w Turowie przez większość czasu zawodził i dopiero pod koniec rozgrywek zaczął dobrze grać. Ale dla mnie on jest za słaby. EuGeniusz wymyślił sobie że Roszyk będzie zmiennikiem od zadań specjalnych :roll:
lisek_chz pisze:Kitzinger
On to póki co robi karierę jak w bajce :P

2000-2002: MMKS Rybnik
2002-2003: Śląsk II Wrocław
2003-2004: Znicz Pruszków (3 liga)
2004-2005: Znicz Pruszków (2 Liga)
2005-2006: DGP Azoty Unia Tarnów (DBL)
2006-2007: Polpharma (DBE)

Początkowo jakiś Rybnik, rezerwy Śląska, później ściągnięty do Pruszkowa gdzie był jednym z najlepszych zawodników ale nie można powiedzieć że najlepszym i jakoś nie sprawiał wrażenia że będzie drugim Jordanem. Później obiecał podpisanie nowego kontraktu w Pruszkowie ale gdy przyszło co do czego to Iwo zniknął i nie odbierał telefonów a ogólnie sprawiał wrażenie nieco zamkniętego w sobie i obok drużyny. Później okazało się że zagra w słabej Unii Tarnów i tam też radził sobie nieźle. Następnie odszedł z zadłużonego Tarnowa do Polpharmy i w ostatnim sezonie niemal eksplodował stając się wyróżniają postacią i jednym z najbardziej obiecujących młodych zawodników (ur. 1985r). I tak bardzo dużym talentem i ciężką pracą doszedł do Prokomu gdzie będzie uczył się od bardzo dobrych grajków. Ciekawe czy nie za wcześnie dla niego jak na drużynę jaką jest Prokom ale jak się uczyć to od najlepszych :wink:

Co do Prokomu to jak wcześniej pisałem ich głównym celem jest ściągnięcie dobrego rozgrywajka... tyle że najlepsi póki co odmawiają :roll: I tak w Sopocie nie chce grać Argentyńczyk Pepe Sanchez z Malagi (najlepiej podający tamtejszej ligi ACB) oraz Tyus Edney z Climamio Bologna - ma juz 34 lata ale grał jeszcze w Indianie, Bennetonie, Lottomatice i Olympiakosie 8) A podobno bardzo blisko podpisanie kontraktu jest Serb Milan Gurović o którym mówi się od bardzo dawna :spoko:

No i coś z parkietów pierwszej ligi :arrow: popularny Józek :P tak, tak Joe McNaull jest blisko (a może nie) podpisania umowy z Politechniką Poznań która przed zbliżającym się sezonem kompletuje niezłą paczkę. Wcześniej Poznaniacy grali ogony I ligi. Józek uzależnia swoją decyzję o zasileniu Politechniki od tego czy jego partnerka życiowa Katarzyna Dydek ( :o to się porobiło :P ) dogada się z AZS-em Poznań w którym chce grać.

No i coś z Europy :P Dejan Bodiroga zakończył koszykarską karierę :( Genialny zawodnik który grał w Lottomatice Roma, Barcelonie, Panathinaikosie, Realu i Armani Mediolan a w dużej mierze dzięki niemu wtedy jeszcze Jugosławia była najgroźniejszym rywalem dla Dream Teamu i najlepszym zespołem w Europie 8) Serb najprawdopodobniej będzie pełnił jakąś kierownicza funkcję w Romie.

Obrazek

lisek_chz pisze: Dobra tyle, nie chce mi się więcej pisać jak nikt nie odpisuje Razz
Chłopaki nie płaczą :P

Wróć do „Inne sporty”