Trzeba przyznać, że dzisiejsza czasówka była dosyc ciekawa jeżeli chodzi o przetasowania w generalce, bo rywalizacji o zwyciestwo na dzisiejszym etapie ze wzgledu na swietną postawę Wino notabene nie było.
Jeżeli chodzi o pozytywne zaskoczenia to niewątpliwie Evans, który moim zdaniem wyrasta na głównego faworyta touru i osobiscie typuje go na zwycięzcę TdF. Swietnie pojechał też Rasmussen, jednak trzeba pamiętac, że przed nami jeszcze 2 czasówka, która na dodatek będzie płaska, a nie sądzę, żeby Duńczyk zdołał odjechac od Cadela w Pirenejach. O Winokurowie chyba nie trzeba wspominać, ale mimo wszystko na końcowy sukces nie daje mu większych szans. Co do jego kolegi Klodena podobnie, dla mnie to zawodnik 2,3 miejsc i nic ponadto.
Jeśli chodzi z kolei o najwieksze rozczarowania to dla mnie osobiście Cancellara, którego mimo odcinków pod góre ( które uczciwie trzeba przyznać nie były zanadto wymagające) w tej czasówce typowałem na zwycięzcę. Zawiódł mnie tez Gutierrez, którego miałem nadzije ujrzec w pierwszej 5-6.
Trzeba tez wspomieć o Valverde, który mimo iż nigdy nie był wybitnym czasowcem, to bardzo często pokazywał się na takich etapach z dobrej strony. ba nawet wygrywal kilka razy w swojej karierze!
Osobiście sądzę, że zarówno Valverde jak i Mayo stracili wszelkie szanse na wygraną, dlatego pozostanie im walka o zwycięstwo etapowe na tegorocznym tourze.
Na koniec trochę o moich cichych faworytach, którym kibicuję, czyli Contadorowi i Leipheimerowi z Discovery. Młody Hiszpan imponuje mi bardzo swoja walecznością, dodatkowo jest doskonałym czasowcem, co suma sumarum może sprawic niespodziankę.
Jeżei chodzi o Levy'ego to pozastał jakoś sentyment po Armstrongu, któremu zawsze kibicowałem. Specjalnie nie nastawiam się na jego wygraną, bo na razie nie imponuje, jeździ dobrze, równo, ale nic ponadto. Chociaz moze z drugiej strony właśnie ta równa jazda okaże się jego bronia. Mam nadzieję, że zaskoczy mnie dobra jazda w Pirenejach.
Przed nami jeszce 3 ciekawe górskie etapy w Pirenejach i jazda indywidualna na czas, także z pewnościa wiele jeszce będzie się działo i moim skromnym zdaniem wszystko rozstrzygnie sie właśnie na tej sobotniej czasówce. Ale jak bedzie naprawdę, to zobaczymy...