TOUR DE POLOGNE!!!

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post autor: bellus » 15 wrz 2007, 20:42

Zacznę od tego, żę podzielę umownie twój post na dwie części - to co odnosi się do kolarstwa jako dyscypliny i tego co do korzyści / wpływu TdP na poszczególne miasta - na przykładzie Jeleniej Góry. Na te odnośnie kolarstwa nie odpowiem - dla mnie to jest jedna z najnudniejszych dyscyplin i kompletnie nie rozumiem jej lobbowania w mediach. Dodacie sobie pewnie sami, że powodem jest też to że się na nim nie znam - macie słuszność, nie będę podejmował polemiki z tym gdzie w rankingu ważności / klasy / prestiżu lokuje się nasz wyścig na tle całej reszty. Mało mnie to obchodzi, jestem szarym obywatelem, nie jestem zawodowym kolarzem, na rowerze to jeżdżę tylko na stacjonarnym na siłowni. Oceniam to co się dzieje z punktu widzenia kierowcy auta, kogoś kto chce przejechać z jednej części miasta do drugiej nie musząc planować swojej podroży z mapami objazdów i synchronizować z czasem przejazdu peletonu.

Tyle tytułem wstępu.

Do rzeczy zatem:
A moze warto byloby zadan pytanie czy chce pani promocji miasta przez organizacje najwiekszej imprezy sportowo-logistycznej w Polsce
Arrow promocji miast, regionow przez ktore przejezdza peleton
Jak widać kluczem będzie pytanie jaka jest "moc promowania" regionów / miast przez TdP. Śmiem twierdzić, że dość znikoma., a przynajmniej znacznie przeceniana.

Pierwsza rzecz z brzegu - w zeszłym TdP jak tutaj dyskutowaliśmy to udowadniano mi jaka to promocja - w końcu jeden z najbardziej znanych i rozpowszechnionych kanałów sportowych na świecie to transmituje - eurosport. Wszystko pięknie, tyle tylko że ten sam eurosport doszedł do wniosku że TdP zostaje (chyba z racji tego prestiżu) przeniesiony na eurosport2. Może nie jestem ekspertem od rynku medialnego w europie, ale jak coś jest 2 to nie jest 1 - czyli przesunięto TdP do kanału gorszego i śmiem twierdzić mniej dostępnego. No chyba, że jako ignorant kolarski się mylę i jest to wyraz nobilitacji.

Idąc dalej to kasa. Z tego co się orientuję to miasta wnoszą wpisowe - śmiem twierdzić, że znalazło by się kilka innych sposobów promocji miasta za tą cenę, a o wiele skuteczniejszych. Nawet jeśli nie na promocje (wydajną), ale pozostać w temacie sportowym to na AZS Kolegium Karkonoskie JG - nasza koszykarska drużyna, która z braku pieniędzy wycofała się z najwyższej klasy rozgrywkowej na pewno przyjęła by z radością każdy zastrzyk gotówki. Nie wspieralibyśmy (jako miasto i obywatele tego miasta) jakiś tam mało realnych dla jeleniogórzanina grup zawodowych tylko własną drużynę koszykarską.

Skoro to taka ważna impreza w Polsce to czemu tutaj taki mały ruch był - dopiero moje herezje spowodowały, że się ktoś o tym wypowiedział?

Wróć do „Inne sporty”