Ogólna dyskusja o polityce - Strona 82

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Kto zna się lepiej na polityce?

czarny samael
11
22%
Kamil232
23
46%
Nie wiem. Carlo to Carlo.
16
32%
Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Reputacja: 0
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 01 paź 2007, 23:08

Łukasz_ pisze:Nie rozumiem konferencji Olejniczaka i Kwaśniewskiego po debacie
:o Nie oglądałeś ostatniego odcinku 'Ekipy' :rozga: Tam jak Turski uratował ludzi z rąk terrorystów to druga partia z koalicji rządowej natychmiast po tym cudownym ocaleniu zorganizowała konferencję i mówiła że pomagali premierowi Turskiemu i sukces należy przypisać obu partiom co oczywiście było nieprawdą. Myślę że jak Kwaśniewski by poległ bo np przyszedł pijany czy jeszcze coś innego by sie wydarzyło to i tak konferencja by sie odbyła i ogłosiliby Kwacha zwycięzcą - taki chłyt małketingowy :P I dla mnie to dobra zagrywka LiDu tak samo jak rzucenie rękawicy Kaczyńskiemu co sprawiło że się o nich gada.

Debata mnie też rozczarowała bo za mało było dyskusji między oboma walczącymi a wielkie zdziwienie wywołało u mnie przełożenie 'M jak Miłość' :o :lol: Ale co by się na debacie nie wydarzyło jestem przekonany że i tak zwolennicy Kaczyńskiego i PiSu (czyt bellus który zawsze co by się nie wydarzyło ich broni a przynajmniej ja na tym forum innych jego wypowiedzi nie słyszałem) mówiliby tylko o zwycięstwie tej partii a przeciwnicy rządu czy zwolennicy LiDu mówiliby drugie. Wielkiej przewagi nikt nie miał i dlatego jakiegoś większego znaczenia ta debata na sondaże wg mnie nie będzie miała znaczenia - nie po tum co zobaczyliśmy a i tak każdy wie to swoje.
Początkowo podobał mi się Kwaśniewski a później było z tym różnie a u Kwacha po którym i tak więcej się spodziewałem nie podobało mi się to końcowe dogadywanie - 'oczywista oczywistość'. Kaczyński jak zawsze wygadywał swoje pierdoły jakby był pasterzem i teraz dzięki PiSowi wszystko się ruszyło a Kwaśniewski miał trochę racji że poprzednie rzędy też się do tego przyczyniły. Tak samo powtarzał się z koalicją PO - LiD co oczywiście ma chwyt jedynie na odpychanie zwolenników PO od tej partii a nic wspólnego z rzeczywistością, co nie znaczy że takiej koalicji nie będzie ale teraz jak to Jarek ciągle powtarza jej nie ma! To że PiS walczy z korupcją czy robi porządek w kraju itp to fakt chyba są w tym dobrzy tyle że wg mnie też węszą spisek nawet tam gdzie go nie ma co podkreślał Olek. A to że Kaczyński rzucał statystykami to trudno oczekiwać żeby tego nie robił skoro jest premierem rządu. Kwaśniewski na pewno ma mniejszą wiedzę na temat tego co się dzieje bo jakiś czas nie było go w polityce a poza tym nie jest premierem który w kraju powinien być najbardziej zorientowaną osobą.
Spodziewałem się więcej ale lepsze to niż bitwa na miny którą widzimy na co dzień.

Widziałem na kanale Super Stacji wyniki głosowania kto wygrał debatę... zgadnijcie :P 97% głosujących uważało że wygrał... no no emocje rosną :lol: ...Kwaśniewski :think:

Awatar użytkownika
Łukasz_
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Łukasz_ » 01 paź 2007, 23:12

To fakt. Milion na alkohol, robi wrażenie. Ja nie wiem co oni musieli pić.

Zgodnie z przewidywaniami w sondażu TVN wygrał Kwaśniewski. Nie zaskoczyło mnie to z racji tego że były prezydent wywołuje u ludzi lepsze emocje niż nasz premier.

Wieczór zepsuł mi materiał z Nelly Rokitą w roli głównej... nie mogę ścierpieć tego babska.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 01 paź 2007, 23:14

Zgodnie z przewidywaniami w sondażu TVN wygrał Kwaśniewski. Nie zaskoczyło mnie to z racji tego że były prezydent wywołuje u ludzi lepsze emocje niż nasz premier.
Właśnie to jest problem. Trudno jest ludziom oddzielić opinię co do tego jak kto wypadł w debacie. Od wcześniejszych sądów na temat danego polityka. Na pewno lepszą pozycję startową miał Kwaśniewski i w moim przekonaniu zupełnie jej nie wykorzystał. To co jest na superstacji i w internecie pokazuje jak wiele zależy od tego kogo pytamy.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3329

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 01 paź 2007, 23:24

Yukasz pisze::o Nie oglądałeś ostatniego odcinku 'Ekipy' :rozga:
Przedostatniego.Badz na czasie :rozga:

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 01 paź 2007, 23:33

Chlopaczek pisze:Przedostatniego.Badz na czasie Rózga
Z założenia nie popieram tego typu zagrań i nie wzbogacam ludzi chcących zarabiać w każdy możliwy sposób. Czekam na kolejny odcinek w TV :]

Aha i nie dodałem wcześniej - myślałem że Kaczyński wypadnie gorzej :?

I jak procentowo prezentowały się wyniki na TVNie :?:

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3329

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 01 paź 2007, 23:35

Rowniez nie popieram dlatego sciagam z sieci :P

Wrocmy do meritum.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 01 paź 2007, 23:40

Yukasz pisze:I jak procentowo prezentowały się wyniki na TVNie
26% że zdecydowanie wygrał Olek
20%, że minimalnie wygral OLek

8 % remis

19% że zdecydowanie wygral Jarek
18% że minimalnie wygrał Jarek

9% nie ma zdania

z pamieci pisze, mogą być małe róznice [ale niewielkie ;)]

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 02 paź 2007, 7:41

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... 39081.html

tak dla równowagi co do tych sondaży

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 02 paź 2007, 14:00

Eksperci i publicyści oceniają: Wygrał Kaczyński
Czy ja wiem może i wygrał Kaczyński jednak także i ci eksperci a także publicyści nie oszukujmy się mają jakieś swoje sympatie i antypatie i u niektórych - nie mówię że koniecznie tych z tego linka ale na pewno niektórzy widzą tą debatę jak chcą choć pewnie większość patrzy na to obiektywnie. Zresztą wczoraj inni eksperci mówili że powinien wygrać Kwaśniewski jako bardziej doświadczony polityk. U tych ekspertów nieznacznie przegrał jednak jak w takim razie wytłumaczyć że we wczorajszych sondażach wygrał Kwaśniewski a także w tej na gazeta.pl po lewej stronie wygrał i to zdecydowanie były prezydent. Już nie patrzę na to kto oglądał programy w TV i kto wysyłał smsy czy głosował w ankiecie w tych sondażach ale może lud widział co innego niż ekperty :think: Zobaczymy co powiedzą firmy zajmujące się sondażami jak OBOP itp :P

Dziś w Antyradiu słyszałem urywek antylisty z wczoraj gdzie Wojewódzki z Figurskim zadzwonili do TVP w Gorzowie Wlkp i nabrali kobietę tam pracującą że wysyłają jej aparaturę zagłuszającą i dawali instrukcje że jak podczas debaty będzie przemawiał postkomunista to mają zagłuszać sygnał w TV aby nie dopuścić postkomunistów do władzy :P Oczywiście kobieta przejęła się misją jaką powierzyli jej ludzie z nie byle skąd bo z TVP z samej Warszawy :lol2:

A dziś PO wywaliło ze swoich szeregów Sawicką która przyjmowała łapówkę w myśl idei - 'by żyło się lepiej' :lol2: :wink: Teraz i PO będzie się mogło chwalić że nie toleruje w swoich szeregach korupcji :] A co wg mnie wczoraj dobrze podsumował Kaczyński jak mówił o Kaczmarku i innych bo zarzut Kwaśniewskiego że PiS nie walczy z układem bo układ tworzyli ludzie PiSu jest dla mnie jak lokata :P

Co do LPR i UPR to nie wiem jak wy ale jak dla mnie te partie w tej chwili są za blisko siebie aby ewentualnie zagłosować na tych drugich choć nigdy nie byłem przekonany do JKM i pewnie i tak bym na nich nie zagłosował choć kto wie. Jak widzę obrazki przemawiającego Giertycha a za nim stojącego i przytakującego oraz bijącego mu brawo Mikke czy też Wierzejskiego z tym młodym kolesiem z UPR którego tu linki z wypowiedziami wklejaliście zachowujących się jak dobrzy kumple czy też jakąś debatę TV w której ten młody koleś jest przedstawiany jako członek LPR to ja czuję niesmak. Rozumiem że tonący brzytwy się chwyta i może lepiej jest przeskoczyć kanał i wdepnąć w kupę a później pójść dalej niż wpaść do tego kanału łamiąc przy tym wszystkie kości ale mimo wszystko teraz zachowują się co w sumie zupełnie zrozumiałe jak kumple. Nie wiem czy obie partie mają zapis że teraz jesteśmy braćmi a jak uzyskają odpowiedni wynik procentowy to później dobiorą się sobie do gardeł ale jak dla mnie niesmak pozostaje bo jednak czy tego chcą czy nie teraz wspierają Giertycha :roll:
Łukasz_ pisze:Nelly Rokitą w roli głównej... nie mogę ścierpieć tego babska.
Przybijmy sobie piątkę :P Ja nawet jak widzę ją przemawiającą w TV to wstępuje we mnie agresja :lol: Kobieta ogólnie mówiąc działa na mnie jak płachta na byka a tej jej: 'Donaldzie 'tere fere' ' to już w ogóle :hardkor2: Nagle wszystkie rozumy pozjadała :zgon:

Aha i nie wiem jak wy ale w TV ja widzę niemalże tylko spoty PiSu podczas gdy podobno jakiś darmowy czas antenowy każda partia ma taki sam (czy nie?) a coś więcej już ich kosztuje. A może spoty PiSu są tak wspaniałe że tylko one pozostają w mojej pamięci :think: A dziś pojawił się nowy, kolejny już spot PiSu (nie powiem jest dobry jak dla mnie) który czy tego ludzie z PiSu chcą czy nie jest skierowany przeciw PO i nie jest tak jak oni mówili gdy go prezentowali że to PO jest be i ich ciągle atakuje a oni to aniołki. Ale różny punkt siedzenia więc i różny punkt widzenia :roll:

Sztabowcy PiS i LiD ustalili że odbędzie się rewanżowa debata Kaczyńskiego i Kwaśniewskiego :!: No ale co się dziwić jak obaj wczoraj wygrali w oczach swoich partii i elektoratu :lol: Tylko nie bardzo wiem po co ta debata jeśli znowu mają gadać niemal tylko te swoje slogany bo to co wczoraj mówili wszyscy i tak już dawno wiedzą :?

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 03 paź 2007, 9:05

Yukasz pisze:Czy ja wiem może i wygrał Kaczyński jednak także i ci eksperci a także publicyści nie oszukujmy się mają jakieś swoje sympatie i antypatie i u niektórych - nie mówię że koniecznie tych z tego linka ale na pewno niektórzy widzą tą debatę jak chcą choć pewnie większość patrzy na to obiektywnie.
1. Ja to widzę tak, wraz z wiedzą i byciem ekspertem (w podtekście, bycie człowiekiem inteligentnym - teoretycznie) wzrasta możliwość dystansu. Łatwiej jest ekspertowi (prawdziwemu) oderwać się od swoich sympatii i antypatii. W przypadku "ciemnego ludu" jest to znacznie, znacznie trudniejsze.
2. Co jak co, ale "Gazeta" nie wystawiła by jako ekspertów zestawu prawicowych ekstremistów. Więc trudno tutaj mówić o tym, że byli to tylko zwolennicy PiSu, prawicy, walki z układem.
3. Takie sondaże, o jakich piszesz - o zgrozo, np. o internetowych, miały by jakikolwiek sens jakby odnosiły się do osób, które przed debatą nie miały wyrobionego zdania.
Yukasz pisze:A dziś PO wywaliło ze swoich szeregów Sawicką która przyjmowała łapówkę w myśl idei - 'by żyło się lepiej' Lol Wink Teraz i PO będzie się mogło chwalić że nie toleruje w swoich szeregach korupcji Krzywy A co wg mnie wczoraj dobrze podsumował Kaczyński jak mówił o Kaczmarku i innych bo zarzut Kwaśniewskiego że PiS nie walczy z układem bo układ tworzyli ludzie PiSu jest dla mnie jak lokata
Może przejdę do pytania tak dla odmiany, co wg Ciebie miał zrobić PiS z Kaczmarkiem? Bronić go bo swój? Kaczyński zaryzykował wszystko, zaryzykował posiadanie władzy, żeby walczyć z korupcją. Oczywiście można gdybać, że należało go lepiej prześwietlić, etc. Oczywiście tak by było najlepiej, tylko że to jest gdybanie.
Co do Sawickiej to jest z Jeleniej Góry, w przeciwieństwie do Schetyny. IMHO PO wiedziało dobrze jakie są działania byłej nauczycielki z podstawówki, bo została przeniesiona z list do sejmu, na listy senatu. Wyrzucili ją dopiero jak zapukało CBA. Kolejna kwestia - ponoć CBA to taki instrument walki politycznej, tylko tutaj PO sama przyznała, że Sawicka brała,. Więc może przyznać, że CBA jest potrzebne?

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 03 paź 2007, 12:58

bellus pisze:Może przejdę do pytania tak dla odmiany, co wg Ciebie miał zrobić PiS z Kaczmarkiem? Bronić go bo swój? Kaczyński zaryzykował wszystko, zaryzykował posiadanie władzy, żeby walczyć z korupcją. Oczywiście można gdybać, że należało go lepiej prześwietlić, etc. Oczywiście tak by było najlepiej, tylko że to jest gdybanie.
:o Ale przecież ja właśnie nie mam pretensji do PiSu że Kaczmarek był ich członkiem bo nawet czysta jak łza osoba w każdej chwili może się połaszczyć na pieniądze i dopuścić przestępstwa. Dlatego zachowanie PiSu z Kaczmarkiem któremu na razie nic nie udowodniono, pokazuje że PiS walczy z korupcją (jeśli Kaczmarek zostanie skazany za przestępstwo). Dodałem też że zarzut Kwaśniewskiego iż Kaczmarek był z PiSu jest dla mnie nietrafiony.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 03 paź 2007, 15:16

Co do sławnej juz debaty to nie rozumiem czemu połowa kraju się tym podniecia. Ludzie rozmawiaja o tym na ulicy, w pubie, w autobusach, GW donosi, że była to debata roku a wszytkie media o tym trabią. Jak dla mnie ten program nie był debatą, na całej lini zawiodła organizacja i forma tego spotkania. Z dziennikarzy najsłabiej wypadał pani Olejnik a najlepiej ta pani redaktor z TV Biznes, która jako pierwsza prowadziła te "debate". Jako, że obu panów darzę szczególną antypatią(a już szczególnie Olka K) nie za bardzo moge podjąć sie ocenie, choć według mnie minimalnie ale jednak wygrał premier.

Jak dla mnie z poniedziałku dużo ważniejsze jest inne wydarzenie a minowicie program "Forum" w TVPis. Nie od dziś widomo, że TVP zamieniła się w TVPis i, że jest tubą propagandową premiera, lecz to co stało się z w poniedziałkowym "Forum" to już po prostu skandal(tych, którzy nie znają manipulacji PiSu a chcą poznać odsyłam na blog p. JKM albo p. Janusza Piechocińskiego z PSLu co by było obiektywnie:

http://piechocinski.blog.onet.pl/2,ID25 ... index.html

To ostatecznie przekonało mnie(choć jest oczywiście wiele ważniejszych powodów) aby nie głosować na PiS. Nie mam oczywiście wątpliwości, że jesli PO albo LiD(a już ci to szczególnie) mieli by w swych polityczych łapskach TVP to też by z niej tak samo korzystali, a więc trzeba TVP po prostu sprywatyzować i tu kłania sie program UPR :)

Chciałbym jeszcze dodać, że dziś dane było mi widzieć pana Donalda Tuska na żywo. W rzeczywistości wydaje się mniejszy i starszy niż podczas wystepów przed kamerami a i w kwestii wypowiedzi wypada słabo, na lidera partii, która ma pewnie wygrać wybory to on się nie nadaje. Powatarzał jakies puste slogany o tym, że idziemy na zachód i, że chce bronić demokracji a tak ogólnie to PO albo śmierć i rzady ludzi, którzy prowadzą Polske na wschód. Szkoda, że nie było jakieś głębszej debaty bo z chęcią bym podyskutował, zamiast tego puscili muzyke z filmu Rocky :lol: Ogólnie to chłopaki urządzili sobie niezły zlot platformersów (pan rektor Ryszard Górecki zachęcał do głosowania na...) i ich wyznawców, którzy podobnie jak członkowie PO są pewni zwycięstwa, chyba zbyt pewni... Z tego co wiem to premier też był dziś w mojej okolicy ale odwiedzał jakiś kosciół a jako, że ja "domy boże" omijam z daleka nie miałem okazji spotakać pana Kaczyńskiego na żywo.

Widze, że na pilka.pl UPR rządzi (w końcu ma sie te 4 konta :lol: )

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 05 paź 2007, 16:03

Debilnych spotów ciag dalszy tym razem kretynizm od PO. Szokda to nawet komentować, najwieksza zenada w tej kampanii wyborczej(no może tuż obok "u nas nie mam spieprzja dziadu tylko twórca gadugadu" :lol: ) Sami zobaczcie:

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... 51019.html

I to wszystko za nasze pieniądze!

Awatar użytkownika
Pisakk
Wraca do meritum

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pisakk » 05 paź 2007, 16:23

W sumie spot jak spot. W kampanii spotów negatywnych zdecydowanie wygrał PIS - widać było, że PO nie ma za bardzo pomysłów na taką formę "promocji". Teraz zacznie się kampania pozytywna, aby utrwalić sobie elektorat bo nie wydaje mi się, aby mogło dojść do większych przetasowań. Spot PO wydaje mi się, że nie będzie się zbytnio różnił od reklamówki PISu - pewnie będzie utrzymany w podobnym tonie.

Tutaj spot wyborczy LPR-u, również bardzo podoby do tego spotu PO:
http://pl.youtube.com/watch?v=mgm-OMiWu ... 3&index=64

I na koniec jeszcze kulisy skandalu w TVP:
http://pl.youtube.com/watch?v=yVRj81mOs1k

Jestem bardzo ciekaw jak się odbywa zapraszanie gości do "Forum" bo nie bardzo mi się chce wierzyć, że to jest rzeczywiście tak jak przedstawia to ta marionetka Lichocka. Poza tym tekst, że "program jest dla widzów a nie dla polityków" to po prostu ---> :rotfl2:

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 05 paź 2007, 16:39

Tutaj spot wyborczy LPR-u, również bardzo podoby do tego spotu PO
Nie widze żadnego związku miedzym tym spotem LPRu a spotem PO, który zalinkowałem. PO stworzyła dwie wizje naszego kraju: za rzadów PiSu jest szaro, brudno, i smutno a ludzie mają puste ludówki i musza uciekać do Irlandii no i przez PiS giną na drogach(bo przeciez każdy wie że to nie brawura, brak doświadczenia, głupota albo alkohol i narkotyki powoduja większość wypadków te wszystkie wypadki to wina PiSu to oczywiste) i za rządów PO w przyszłosci gdzie jest ładnie i nowoczesnie i wszytskim żyje sie lepiej słowe czysta demagogia. Sam klip LPRu bardzo dobry i chyba pierwszy w miare merytoryczny(o ile klip wyborczy może być merytoryczny) tylko jednek problem ten Bosak na końcu wywołuje u mnie coś w tym rodzaju :lol: :roll: .

Zablokowany

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”