Tylko, że to była demokracja, wolny kraj.Niejako pod presją niemiecką, Związek Polski pewnie by tego nie mógł zrobić, gdyż jak pamiętamy II RP chciała utrzymać bardzo dobre stosunki z Niemcami.
II RP od czasów przewrotu majowego nie była demokracją. Wojewoda Grażyński nie miałby skrupułów co do zamknięcia danego klubu. Niemcy i tak protestowali za dyskryminację mniejszości przez Polaków. Na forum LN od wejścia Niemiec do tej organizacji no stop polska delegacja musiała się tłumaczyć z polityki względem mniejszości, ba tłumaczyć się musieliśmy niemal z każdego incydentu. Sprawa jednego klubu nie zrobił by różnicy sanacji. Gdyby tylko uznali to za poważny problem.
login pisze:Nie chcę ich osądzać, ale wydaje mi się, że ci rodowici Ślązacy w czasach dzisiejszych mogli stworzyć sobie nowy klub, czego im nie odmawiam, ale podczepiania się pod klub o kontrowersyjnej historii już tak.No, chyba że koronny argumentem była data jego powstania (najstarszy klub w Polsce).
Jednak jako wolni obywatele tego kraju mają prawo robić co im się podoba w ramach prawa. Logiczne dla mnie jest, że mniejszość etniczna wybrała (ślązacy nie są mniejszością narodową w Polsce) sobie coś o tradycji.
Oczywiście, że do tego forum służy. Zapraszam do dyskusji. Tylko, że miałem jakieś wrażenie, że wszyscy nagle zaatakowali biednego kibica Ślązaka.login pisze:Chcę poznać zdanie innych, do czego wydaje mi się forum służy.Poza tym tutaj toczy się jakaś w miarę rzeczowa dyskusja, lepsze to niż tematy w stylu "kogo najbardziej lubie?" "poznajcie mnie lepiej" albo "co lubie na kolacje?".