1.FC Katowice

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post autor: bellus » 06 lis 2007, 21:01

Tylko, że to była demokracja, wolny kraj.Niejako pod presją niemiecką, Związek Polski pewnie by tego nie mógł zrobić, gdyż jak pamiętamy II RP chciała utrzymać bardzo dobre stosunki z Niemcami.

II RP od czasów przewrotu majowego nie była demokracją. Wojewoda Grażyński nie miałby skrupułów co do zamknięcia danego klubu. Niemcy i tak protestowali za dyskryminację mniejszości przez Polaków. Na forum LN od wejścia Niemiec do tej organizacji no stop polska delegacja musiała się tłumaczyć z polityki względem mniejszości, ba tłumaczyć się musieliśmy niemal z każdego incydentu. Sprawa jednego klubu nie zrobił by różnicy sanacji. Gdyby tylko uznali to za poważny problem.

login pisze:Nie chcę ich osądzać, ale wydaje mi się, że ci rodowici Ślązacy w czasach dzisiejszych mogli stworzyć sobie nowy klub, czego im nie odmawiam, ale podczepiania się pod klub o kontrowersyjnej historii już tak.No, chyba że koronny argumentem była data jego powstania (najstarszy klub w Polsce).

Jednak jako wolni obywatele tego kraju mają prawo robić co im się podoba w ramach prawa. Logiczne dla mnie jest, że mniejszość etniczna wybrała (ślązacy nie są mniejszością narodową w Polsce) sobie coś o tradycji.
login pisze:Chcę poznać zdanie innych, do czego wydaje mi się forum służy.Poza tym tutaj toczy się jakaś w miarę rzeczowa dyskusja, lepsze to niż tematy w stylu "kogo najbardziej lubie?" "poznajcie mnie lepiej" albo "co lubie na kolacje?".
Oczywiście, że do tego forum służy. Zapraszam do dyskusji. Tylko, że miałem jakieś wrażenie, że wszyscy nagle zaatakowali biednego kibica Ślązaka.

Wróć do „Polska”