Matura - Strona 62

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
menuene
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: menuene » 13 lip 2007, 16:47

taka mala ciekawostka co pewnie wielu maturzystow zdenerwuje bardzo

http://wiadomosci.o2.pl/?s=513&t=9255

Awatar użytkownika
Rumeczek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rumeczek » 30 gru 2007, 17:30

witam, w tym roku czas na rocznik 89 ;p

moglby ktos pomoc z maturką ustna z Polaka?

temat : "Motyw polskiego emigranta, zesłańca w literaturze różnych epok. Omów na wybranych przykładach."

jakies tipsy, wskazowki?:P bo na po swietach musze ulozyc plan prezentacji juz ^^

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 626
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 30 gru 2007, 18:21

Rumeczek pisze:witam, w tym roku czas na rocznik 89 ;p

moglby ktos pomoc z maturką ustna z Polaka?

temat : "Motyw polskiego emigranta, zesłańca w literaturze różnych epok. Omów na wybranych przykładach."

jakies tipsy, wskazowki?:P bo na po swietach musze ulozyc plan prezentacji juz ^^
Latarnik
Dziady III
Pan Tadek
Inny Świat
Transatlantyk

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 07 sty 2008, 15:59

Pisze ktos moze probna z CKE? czy raczej tu wszyscy byli "operonowscy"?

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 692
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 04 mar 2008, 11:33

Worek kasztanów dla tego kto wymyślił dzisiejszą szkołę! Wszystko jest bez sensu. Ale żeby ten felieton miał ręce i nogi to zaczniemy od począku...Człowiek-istota ludzka, je, pije, pije i je ale też różni się trochę od takich np. Małp (nie że coś do nich mam), że ma rozwinięty rozum. Chociaż tu też bym się kłócił,bo co to za rozwinięty rozum, skoro podobno używamy go tylko w siedmiu procentach. Napiszę więc inaczej, mamy rozum na wyższym poziomie zaawansowania niż inni mieszkańcy naszej pięknej planety Ziemii. Swoje zdolności, cudownie rozwijamy w instytucji zwanej szkołą. Szkoła służy do wykształcenia nas (w większości) na ludzi myślących. Chciałbym jednak uściślić ten temat do etapu edukacji, o którym mówi się Liceum. Że w takim liceum uczyć się trzeba wszyscy wiedzą, bo gdyby nie trzeba było to by się nazywało OHP. Z reguły chodzą więc tu ludzie z ambicjami życiowymi, pragnący zostać kimś i mieć COŚ. Niektórym karzą rodzice ale to inna sprawa.I wszystko by było normalnie, gdyby nie kilka wielkich dziur na drodze, w które trzeba wpaść po uszy przechodząć przez takie liceum.
Zaczynamy od startu. Dumny gimazjalista, myślący, że coś umie idzie do ogólniaka, bo miał dużo punktów na teście, jest dobry z kilku przedmiotów (to trzeba mu przyznać otwarcie) a boi się zawodówki, bo to nie PRL; teraz bez wykształcenia jest się nikim. W sumie dobrze myśli. Żeby nie pisać ''on'', nazwiemy go Wacek. Wacek lubił się w gimnazjum uczyć Polskiego i Historii, pojechał pare razy na olimpiady i pisze wiersze. Poszedł więc do liceum, żeby swoje pasje dalej rozwijać. Drugiego września, dumny Wacek wszedł do swojej nowej szkoły. Zachwycony dwiema pierwszymi lekcjami, Polskim i Historią, na której zobaczył ile się może fajnych rzeczy nauczyć, spojrzał na plan lekcji. Fizyka-pomyślał i zobaczył oczyma wyobraźni jak Profesor całe trzy lata będzie puszczał im jakies beznadziejne filmy o księżycu i jego przyciąganiu, a on będzie w tym czasie pisał wiersze, jadł, spał, podrywał koleżanki, dłubał w nosie albo po prostu zwieszał się, patrząc na okno. Z tą cudowną perspektywą nasz Wacek zawędrował do gabinetu, w którym wiało mat-fizami i algorytmami.I stało się... Jego romantyczna natura utopiła się oceanie i została przygniecona kotwicą, gdy do klasy wszedł pan Profesor. Od tej pory koszmar trwał i trwa. Młody Szekspir, zamiast czytać Hamleta, siedzi po nocach nad wzorami i kłuje, bo nikt go nie pyta, czy chce być górnikiem, czy hutnikiem-fizykę powinien znać każdy. A ten, kto nie zna jest buc i tyle. Bynajmniej taką teorię wypracowali nauczyciele od przedmiotów ścisłych.Takie zdania krążą cały czas po głowie Wacka. Bo nikt nie rozumie, że przyszły wieszcz narodu, chciałby napisać w końcu jakaś sztukę...Że ma ją nawet w głowie ale nic mu po tym; brak czasu, snu i kawy ogranicza jego możliwości. Jak nie zaliczy fizyki zostanie w klasie na drugi rok, a to oznacza zmianę szkoły na gorszą, bez takich możliwości humanistycznych jak ta. A szanowny Pan Profesor, który w co nie wątpi nikt, jest doskonałym nauczycielem w mat-fizach, zadaje humanowi coraz to bardziej odlotowe wzory i na nic czekoladki, na nic uśmiechy. Co ma być zrobione, będzie. I pal sześć razy dziesięć że tak jest na fizyce; identycznie biedny Wacek musi zakuwać z Chemii i Matematyki. Mnie ciekawi natomiast jedno: czemu człowiek w wieku siedemnastu lat, wiedząc czego chce od życia i widząc gdzieś swoją drogę, nie może realizować się w tym co kocha. Dlaczego nasi koledzy z zawodówek i techników(uściślając naprzykad mechanika), nie muszą uczyć się polskiego i historii, za to humanista w ogólniaku, jest zmuszany do odkładania pasji na bok i marnowania czasu na czymś, co w zawodzie o którym marzy,jest dla niego zbędne. Ilu geniuszy było usadzanych przez nauczycieli z przedmiotów nie wiążących się z przyszłością takiego dzieciaka. Dlaczego, skoro liceum i tak zostało skrócone do trzech lat, wymaga tak niepotrzebnych wysiłków. Czy nie opłaca się zamiast dwóch godzin chemii dać humaniście dwie godziny polskiego? Przecież to jest czysty paradosk szkolnictwa. Ja rozumiem, że ogólniak wiadomo, kształci ogólnie ale w takim razie po co nam jakieś profile. Zróbmy gimnazjum sześcioletnie i tyle. Zabijmy w tych młodych ludziach chęć do nauki. Wacek jest dobrym przykładem, bo przez to, że musiał uczyć się Falandysza i Mendeliewa na pamięć, owszem,zdał maturę, ale za słabo, żeby dostać się na swoją wymarzoną uczelnie.
Chylę więc czoła, pomysłodawcą tego systemu. Systemu, który tylko pozornie rozwija w pełni (bo jakimś stopniu na pewno) to o czym jest w nim mowa. I nie pisze tego po to, że chcę całkowitej dyskfalifikacji tych przedmiotów, które np. nie są potrzbne na humanie. Ja wypowiadam się w sprawie ograniczenia tych wykładów, dania uczniom ''luzu''. Żeby nasz biedny Wacek, miał czas przeczytać i dobrze przerobić Lalkę, zmiast uczyć się moli na chemię. Aby miał on szansę, jeśli nie w szkole, to w domu, przeczytać dodatkowe lektury, które się czytało w czteroletnim liceum. Szkoła ma nauczyć. Jednak kto powiedział, że nauka ma być katorgą. A potem mówi się; „beznadziejnie mu idzie w tej szkole”... No a jak ma mu iść, skoro wykonuje swoje 10 syzyfowych zadan z chemii, a potem uczy się na kartkówkę z fizyki. Gdzie wtedy ma znaleźć czas na napisanie pracy na polski i poczytania o powstaniu styczniowym. Potem zestresowany, drugiego dnia, myśli o tym żeby nie zapomnieć wzorków,a spytany na historii ledwo odpowiada na dwóje. Wypracowanie na Polski pisał z nosem w zeszycie, narobił masę błędów. Budzi się w nim poczucie beznadziejności swojej egzystencji na tym świecie, zaczyna być przytłoczony tym wszystim i w najlepszym wypadku rzuci szkołę...Potem mówi się „ a bo mu się nic nie chce, tylko leży i patrzy na sufit”. Znowu zadaję pytanie: co ma robić, skoro w szkole rzuca mu się kłody pod nogi?! Jak ma się rozwijać skoro z jednej strony dostaje ogromą pomoc o nauczyciela, który prowadzi go na profilu, na którym jest,a za zdrugiej strony nie ma kiedy się doskonalić i utrwalać przekazanej mu wiedzy. Zamiast iść do teatru, idzie na korki z fizyki. Nie pójdzie do muzeum, bo poprawia chemię. I tak już na sam koniec; dziwne jest, że takich wad nikt jeszcze nie zauważył i nie powiedział o nich głośno. Natomiast jak już zdarzy się taka sytuacja, to wymówką jest gadka: ogólniak ma nauczyć wszystkiego, jak się nie podoba to jest techników lub co innego. Oby kiedyś to się zmieniło, bo szkoda życia na robienie tego, czego nie chcemy robić.Ten sposób gonitwy za wiedzą nie jest nikomu na rękę, a świat traci kolejne talenty. I to nie jest moja teza tylko fakty.

Sie naprodukowałem :P

Awatar użytkownika
boskigonzo
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: boskigonzo » 04 mar 2008, 12:17

ooo temat widze na czasie :) witam kolegow ;)

Mam takie pytanie - posiadacie moze jakis schemat , jakies info nt. jak pisac prace maturalne z polskiego ? Jestem przerazony poziomem swoich umiejetnosci i takie cos bardzo by mi pomoglo

No i tak juz zachaczajac ma ktos moze taki temat ustnej - Jezyk twoich rowiesnikow ?

SpY
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: SpY » 04 mar 2008, 12:43

Ja mam pytanko jedno :D
Otoz moj temat na polski ustny to "frazeologia dziennikarstwa sportowego" i nie mam pojecia jakie ksiazki wybrac do bibliografii :? Czy mial moze ktos cos podobnego i moglby powiedziec z czego korzystal? Albo chociaz jakos naprowadzic mnie :)

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 04 mar 2008, 13:03

BaSSu

:lol: po tym jak to przeczytałem wnioskuje że nie ma innej opcji niż ta że Wackiem jesteś ty :P

W sumie to dobry tekścik i zgodzę się z tym że gimnazjum powinno być bardziej urozmaicone, natomiast szkoły średnie niech popadają w większą skrajność, Jak ktoś poszedł na Mat-Fiz niech się trzyma kurczowo tego co wybrał, to samo z His-Społ. i innymi 8)

Pzdr.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8756
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 04 mar 2008, 13:23

frazeologia dziennikarstwa sportowego
Na pewno mozesz wpisac słownik frazeologiczny :P

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 692
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 04 mar 2008, 13:35

kaczy pisze:po tym jak to przeczytałem wnioskuje że nie ma innej opcji niż ta że Wackiem jesteś ty

Wszyscy jesteśmy Wackami :wink:

Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loczek » 04 mar 2008, 16:10

BaSSu pisze:Wszyscy jesteśmy Wackami Wink
Oprócz zakonnic i pielęgniarek. One są siostrami

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 04 mar 2008, 16:37

W tym co pisze Bassu jest calkowita racja. Ja jestem na profilu humanistycznym i mam wychowawczynie od matmy. Na prawie kazdej wychowawczej mamy matematyke .a dlaczego ? "bo jestescie kwiatem polskiej inteligencji; a po za tym musze przerobic program". Po prostu pogrom :lol: najbardziej w tym wszystkim wkurzajace jest to,ze kazdy nauczyciel uwaza swoj przedmiot za najwazniejszy i nic go to nie obchodzi,ze jestes na humanie. Masz pisac spr z chemii i modlic sie ,ze zdasz :!:

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 04 mar 2008, 16:46

Mnie też to denerwuje. Mam rozszerzony Wos, a mam go mniej w tygodniu niż chemię czy tzw. dodatkowy język obcy (niemiecki) ...1 godz w tygodniu , jak ma mnie to cholera przygotować do matury?
Nie mówiąc już o takich przedmiotach jak Wok :lol: . Kto to wymyślił?
Ostatnio zmieniony 04 mar 2008, 17:00 przez Diamen23, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 04 mar 2008, 16:54

Diamen23 pisze:Mam rozszerzony Wos, a mam go mniej w tygodniu niż chemię czy tzw. dodatkowy język obcy (niemiecki) ...1 godz w tygodniu ,
ja na szczescie WOK mialem tylko w 1 klasie :think: ta ilosc godzin jest chora :lol: jedyny przedmiot,ktorego mam zauwazalnie wiecej to polski. Przez 2 lata mialem ich 7 w tygodniu, a teraz 5. Historii rozsz mam 2:D przy 3 godzinach matematyki :zgon: cala 1 klasie mialem dwie biologie i chemie w tyg:D(teraz tylko 1 godzine),ale taki WOS dopiero mam od 2 klasy i to raz w tyg :rotfl2: Filozofie mialem przez 2 lata i teraz juz nie mam(ale to chyba wszedzie usuwaja w klasie maturalnej). Z jezykami nie jest zle: 2 godziny pods i 3 godz rozsz(w moim przypadku angola).

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 04 mar 2008, 16:57

Powszechny bunt przeciwko systemowi się objawił.

Bassu się naprodukowałeś, ale...
BaSSu pisze:teraz bez wykształcenia jest się nikim

Dość kontrowersyjna teza. Ja tam czasami mam wątpliwości czy lepiej być kimś bez pracy po historii, PPT, politologii, prawie czy nikim za to spawaczem za grube tysiące złotych - operator koparki, spawacz, etc.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”