Kosciół

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post autor: Wilmore » 21 sty 2008, 19:13

bellus pisze: Ty zarzucasz Ziemkiewiczowi brak źródeł, natomiast sam nie podasz żadnego.
Gdzieś tam taki zarzucik padł pod moim adresem - słuchaj, ja nie mam nic do udowodnienia - poza wykładami pracowników naukowych UŚ, UW, powszechną opinią na ten temat w książkach nie tylko Daviesa, ale i najmarniejszych nawet historiach powszechnych czy podręcznikach historycznych - podstawowa więc wiedza, którą pochłaniają amatorzy historii, jednoznacznie opisuje inkwizycję jako totalnie złą, kiedy dla Ciebie zła nie była.
No to udowodnij mi, że tamci się mylą. ;) A przecież im mocniej wejdziemy w literaturę(ale nie tak śmieszną, totalnie prokościelną, jaką podawał ktoś tam w temacie o polityce), to więcej znajdziemy rzeczy potwierdzających moje zdanie, które tu przeniosłeś i zacząłeś dyskusję.
bellus pisze:Chyba mijałeś się z prawdą czyż nie? Może to nie pierwszy raz odnośnie Kościoła...
No bo, jak Ci udowodnił Chłopaczek, to są źródła, które nic nie potwierdzają konkretnego, a już na pewno nie to, że ofiar inkwizycji było mało ;)
bellus pisze:
Spodziewałeś się, że przepisze książkę czy co?
Przepraszam, to Ty się wyśmiewasz z ogólnego poglądu, nie zgadzasz się z nim i walczysz - wymagam więc od Ciebie choćby minimalnej wiedzy w tym zagadnieniu i podania jakiś argumentów, skoro mam Ci uwierzyć. ;)

Poza tym, na litość, co my rozważamy? Tekst dobrego, acz wyraźnie ukierunkowanego przez Gazetę Polską (o wiadomych poglądach) autora, który napisał jakąś bzdurkę, w którą masa osób uwierzyła. Przecież to problem tychże osób, że dały się omamić pseudohistorycznym tekstem. I to problemem tychże ludzi jest, że wierzą w dobroć inkwizycji przez pryzmat takiego... czegoś.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”