Filozofia

TS borys IFC
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 74

Post autor: TS borys IFC » 05 mar 2008, 22:58

Mentor pisze:Generalnie dyskusja przybiera taki obrót jak przewidywałem. Wszystko można zanegować.
wcale nie mialem takiego zamiaru

Mentor pisze: To może inaczej. Jak łatwiej osiągnąć szczęście. Mając pieniądze czy ich nie mając? Jak dla mnie zdecydowanie ta pierwsza opcja nie mniej jednak nie jest to równoznaczne ze stwierdzeniem, że pieniądze dają szczęście.

tylko ja nie wiem czy sie rozumiemy. mi chodzi o to co mamy dzis na swiecie. wyscig szczurow, karieroicze itd. dodaj sobie do tego slaby charakter ludzi (nie wszystkich faktl, ale duzo takich). i masz gotowa odpowiedz ze im pieniadze szczescia nie daja a tylko od niego odpychaja, bo chcac zaimponowac sobie i innym wpadaja w slepy zaulek i zapominaja o tym co wazniejsze (moze sie i powtarzam). to wszystko jest zalezne od sytuacji zreszta jak kazdy element naszej ludzkiej egzystencji. inaczej odpowiesz na to pytanie w odniesieniu do brazylijskich dzieci z favel a inaczej do polaka ktory tylko narzeka i narzeka a wszystko co moze mu dac prawdziwe szczescie ma pod nosem.

na to pytanie odpowiem twierdzaco jesli chodiz o kwestie np. zaintersowan. jesli ktos ma pieniadze a do tego jakies ambicje i zainteresowania to one na pewno mu pomoga w ich rozwinieciu czy zdobyciu nowych. wtedy hajs jest wyraznie pomagajacym elementem choc nie mozna powiedziec ze bez niego nic sie nie uda

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”