Niemcy - Transfery (zbiorczy) - Strona 36

Piłka nożna w Niemczech | Rozgrywki ligowe: Bundesliga, 2. Bundesliga i Puchar Niemiec | Kluby: Bayern Monachium, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen | Reprezentacja Niemiec | Transfery oraz inne wydarzenia związane z niemiecką piłką nożną
Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 176

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 09 lip 2007, 11:26

Van der Vaart pisze:Schalke i Stuttgart wcale nie są lepsi kadrowo, według mnie. Z Leverkusen też się nie zgodzę. Sądzisz tak pewnie na podstawie minionego sezonu, w którym to wszystkie wyżej wymienione drużyny zajęły wyższą pozycję niż Hamburger SV.
Nie, np. co do Leverkusen sądzę to po transferach, których dokonał w tej rundzie. Reprezentanci Niemiec - Friedrich i Sinkiewicz, dobrze zapowiadający się Faty z Romy, król strzelców Gekas - mam kontynuować?
Dla porównania, HSV sprowadził Zidana i to jest świetny transfer, ale tak naprawdę nic poza tym. Strat może wielkich nie zanotowali (Mahdavikia szczyt ma za sobą), ale z pewnością aktualny Mistrz Niemiec od którego odszedł jedynie Hildebrand jest od nich mocniejszy. Mam przeprowadzić tu analizę wszystkich pozycji :?: Z kolei od Schalke wprawdzie odeszli Lincoln i Altintop, a Kuranyi narzeka na brak dobrych transferów, ale też jako całość są mocniejsi od Hamburga - zresztą napisałem IMHO, więc w sumie nie musisz się ze mną zgadzać :wink: Rozumiem, że mówisz tu głównie jako fan HSV, ale niestety, czasem trzeba patrzeć trzeźwo na rzeczywistość 8)

Van der Vaart
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Van der Vaart » 10 lip 2007, 10:58

Dzisiaj dowiedziałem się, że Bayern żąda za Santa Cruza podobno 8 milionów euro :roll: Dziwię się tym klubom, które chcą tyle zapłacić za tego wypalonego gracza. No bo po co płacić za niego 8 milionów euro, jak można ściągnąć kilku zawodników za zdecydowanie mniejszą cenę i o wiele lepszych. Co Wy natomiast, macie na ten temat do powiedzenia?

Awatar użytkownika
jakubbb
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: jakubbb » 10 lip 2007, 11:02

Van der Vaart pisze:Dzisiaj dowiedziałem się, że Bayern żąda za Santa Cruza podobno 8 milionów euro
Faktycznie to odrobinę za dużo, bo tak jak wspomniałeś Santa Cruz jest już wypalony mimo młodego wieku. Zbyt częste kontuzje i początek kariery w bardzo młodym wieku teraz niestety negatywnie procentuje.
Van der Vaart pisze:Dziwię się tym klubom, które chcą tyle zapłacić
O ile pamiętam to chodziło o Betis. No cóż, to jest klub, który zawsze ma ambicje ściągać uznane naziwska ale i tak potem plącze się w dole tabeli. Chociaż może jeszcze nie roztrwonili kasy za Joquina to niech kupują Cruza. Mnie to mało obchodzi bo Betisowi nie kibicuje.
Van der Vaart pisze:No bo po co płacić za niego 8 milionów euro, jak można ściągnąć kilku zawodników za zdecydowanie mniejszą cenę i o wiele lepszych
Kogo byś chciał widzieć?

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 10 lip 2007, 11:18

Van der Vaart pisze:Dzisiaj dowiedziałem się, że Bayern żąda za Santa Cruza podobno 8 milionów euro
Z tego co wiem, to Bayern chce za niego "dobrą cenę", natomiast nie podawano nigdzie konretnej kwoty, choc mówiło się bodajże o 5 mln EUR
:] Taka też jest wg mnie wartośc rynkowa Santa Cruza w tej chwili.
jakubbb pisze:O ile pamiętam to chodziło o Betis.
Betis był zainteresowany na wstępie - oferował jednak "tylko" 3 miliony, więc Bayern spuścił ich na drzewo. Teraz zainteresowani są Turcy (Besiktas i Galatasaray), ale do gry mogą się włączyć Blackburn i Man City (tak twierdzi angielska prasa). W sumie nic dziwnego, że przy takim zainteresowaniu cena może zostac podbita :P I bardzo dobrze :wink:

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 13 lip 2007, 15:28

Pod własnym postem, ale że juz trzy dni mineły... :]

Niespodziewany (choć może nie do końca) powrót do Bundesligi zaliczy jej niegdysiejsza gwiazda, a mianowicie Brazylijczyk Ailton. Od pewnego czasu był on łączony z Hansą Rostock, zagra jednak u innego beniaminka BL, MSV Duisburg. Ailton, który ostatnio występował w Grasshoppers Zurich, podpisał z Zebrami roczny kontrakt.

Z kolei były klub Ailtona, Werder Brema, z uwagi na peturbacje transferowe związane z pozyskaniem Carlosa Alberto, zaczyna się rozglądać za innymi ofensywnymi wzmocnieniami. Wybór bremeńczyków padł podobno na aktualnego gracza HSV, Boubacara Sanogo. Hamburg jednak nie chce się pozbywać napastnika rodem z Wybrzeża Kości Słoniowej :wink:

Kaczormistrz
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kaczormistrz » 31 sty 2008, 11:55

VfB Stuttgart:
Przyszli:
Sven Schipplock (SSV Reutlingen)
Sergiu Marian Radu (VfL Wolfsburg)

Odeszli:
Michael Langer (SC Freiburg)
David Pisot (SC Paderborn)
Danijel Ljuboja (VfL Wolfsburg)
Georges Mandjeck (1.FC Kaiserslautern)
Gledson (Hansa Rostock)
Ewerthon (Espanyol Barcelona)

FC Schalke 04
Przyszli:
Vicente Sánchez (Deportivo Toluca)
Zé Roberto (Botafogo Rio de Janeiro)
Albert Streit (Eintracht Frankfurt)

Odeszli:
Dario Rodríguez (Penarol Montevideo)
Mimoun Azaouagh (VfL Bochum)

Werder Bremen:
Przyszli
-

Odeszli:
John Mosquera (Alemannia Aachen)
Leon Andreasen (FC Fulham)
Carlos Alberto (Sao Paulo FC)

Bayern München:
Przyszli:
Breno (Sao Paulo FC)

Odeszli:
Valérien Ismaël (Hannover 96)
Mats Hummels (Borussia Dortmund)

Bayer 04 Leverkusen
Przyszli:
-

Odeszli:
Ricardo Faty (AS Rom) - obecnie Nantes
Michal Papadopulos (Energie Cottbus)

1.FC Nürnberg
Przyszli:
Jan Koller (AS Monaco)
Jacques Abardonado (OGC Nizza)

Odeszli:
Joshua Kennedy (Karlsruher SC)
Chhunly Pagenburg (TSV 1860 München)

Hamburger SV:
Przyszli:
Macauley Chrisantus (Hearts of Abuja)
Vadis Odjidja-Ofoe (RSC Anderlecht)
Anton Putsilo (Dinamo Minsk)

Odeszli:
Sebastian Langkamp (Karlsruher SC)

VfL Bochum:
Przyszli:
Shinji Ono (Urawa Red Diamonds)
Aleksey Belik (Schachtar Donieck)
Mimoun Azaouagh (FC Schalke 04)

Odeszli: Ivo Ilicevic (SpVgg Greuther Fürth)

Borussia Dortmund:
Przyszli:
Alexander Bade (SC Paderborn)
Antonio Rukavina (Partizan Belgrad)
Mats Hummels (Bayern München)

Odeszli:
-

Hertha BSC:
Przyszli:
Bryan Arguez (DC United)
Valeri Domovchiyski (Levski Sofia)
Gojko Kacar (FK Vojvodina Novi Sad)
Raffael (FC Zürich)

Odeszli:
Christian Müller (Energie Cottbus)

Hannover 96:
Przyszli:
Valérien Ismaël (Bayern München)

Odeszli:
Thomas Kleine (Borussia Mönchengladbach)
Silvio Schröter (MSV Duisburg)

Arminia Bielefeld:
Przybyli:
-

Odeszli:
Abdelaziz Ahanfouf (SV Wehen Wiesbaden)

Energie Cottbus:
Przybyli:
Christian Müller (Hertha BSC)
Michal Papadopulos (Bayer 04 Leverkusen)
Branko Jelic (Xiamen Lanshi)
Dusan Vasiljevic (Kaposvári RFC)
Ivan Radeljic (Slaven Belupo Koprivnica)

Odeszli:
Francis Kioyo (Maccabi Netanya)
Tomasz Bandrowski (KKS Lech Poznań)
Steffen Baumgart (1.FC Magdeburg)
Marco Küntzel (FC Augsburg)

Eintracht Frankfurt
Przyszli:
Martin Fenin (FK Teplice)
Caio (Grêmio Recreativo Barueri )
Evangelos Mantzios (Panathinaikos Athen)

Odeszli:
Albert Streit (FC Schalke 04)
Michael Thurk (FC Augsburg)
Naohiro Takahara (Urawa Red Diamonds)

VfL Wolfsburg
Przyszli:
Marvin Karow (ASV Bergedorf 85)
Diego Benaglio (CD Nacional Funchal)
Danijel Ljuboja (VfB Stuttgart)
Makoto Hasebe (Urawa Red Diamonds)

Odeszli:
Vlad Munteanu (AJ Auxerre)
Christopher Lamprecht (1.FC Kaiserslautern)
Patrick Platins (FC Augsburg)
Isaac Boakye (1.FSV Mainz 05)
Sergiu Radu (VfB Stuttgart)

Karlsruher SC
Przyszli:
Joshua Kennedy (1.FC Nürnberg)
Sebastian Langkamp (Hamburger SV)

Odeszli:
-

Hansa Rostock
Przyszli:
Kenneth Kronholm (FSV Frankfurt)
Gledson (VfB Stuttgart)

Odeszli:
Marcel Schied (FC Carl Zeiss Jena)
Patric Klandt (FSV Frankfurt)

MSV Duisburg
Przyszli:
Bojan Vrucina (Slaven Belupo Koprivnica)
Claudiu Niculescu (Dinamo Bukarest)
Olivier Veigneau (AS Monaco)
Silvio Schröter (Hannover 96)

Odeszli:
Mohamadou Idrissou (SC Freiburg)
Necat Aygün (FC Ingolstadt 04)
Youssef Mokhtari (Al-Rayyan)

Van der Vaart
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Van der Vaart » 31 sty 2008, 17:10

Z tej rozpiski trudno ocenić, kto poczynił najlepsze transfery w zimowym oknie transferowym. Wydaje mi się jednak, że takowym zespołem jest Schalke, drużyna która ma o wiele bardziej ambitne cele niż 5. miejsce. Zwróciłbym jednak uwagę bardziej na transfery HSV i Eintrachtu. Oba kluby ściągnęły w tym miesiące kilku doskonale rokujących graczy.

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 615
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 31 sty 2008, 17:26

Mocno dziwią niektóre transfery.
Przede wszystkim - wymiana napastników na linii VfB-Vfl (Radu-Ljuboja). Mnie to dziwi. Pdejrzewam, że Rumun będzie pełnić rolę tego czwartego w zespole, bo - mimo, że poprzedni sezon miał wyśmienity - w tym już tak nie zachwyca. Wątpliwe, że uda mu się wygryźć Cacau, Maricę, czy Gomeza. A Ljuboja... To - moim zdaniem - bardzo dobry napastnik, tylko że gdzieśtam po drodze się zagubił... Może właśnie w Wolfsburgu pod okiem Magatha się odnajdzie?
Drugie zaskoczenie - również odnośnie VfB. Langer. Zdarzyło mi się kiedyś (zeszły sezon) oglądać go, gdy zastępował Hildebranda i zaprezentował się bardzo korzystnie. Hildebranda już nie ma, jest za to Schaffer, który w tym momencie pozbawiony został przyzwoitego zmiennika. Dziwi również, że sam Austriak zdecydował się na ten ruch, bo zamiast być drugim bramkarzem pierwszoligowego Vfb, prawdopodobnie czeka go los bramkarza nr 2 w 2. Bundeslidze (Walke, z którym będzie rywalizować, jest kapitanem FC Freiburg).

Poza tym:
- z Bundesligi odchodzą:
*Rodriguez, - piękna kariera Urugwajczyka w Niemczech dobiegła końca. W formie, za swoich najlepszych lat, zaliczał się do najlciekawszych zawodników na na świecie na swojej pozycji, a p. wzg. strzału śmiało mógł konkurować z Roberto Carlosem. Penarol pewnie będzie ostatnim klubem w karierze doświadczonego obrońcy, kibice Schalke na pewno o nim nie zapomną.
*Carlos Alberto. Utalentowany Brazylijczyk nie nawiązał w Werderze w najmniejszym stopniu do formy, jaką prezentował kilka lat temu w barwach Porto (ciekawe czy jeszcze kiedyś mu się to uda, mam nadzieję, że tak), uniemożliwiły mu to kontuzje. 5 meczów (na wszystkich frontach) i zaledwie 197 minut na boisku to niezbyt wiele. Bundesligi nie zwojował, więc wrócił do ojczyzny (póki co wypożyczenie).
*Andreasen - młody Duńczyk odszedł do Fulham, gdzie bez problemu powinien wywalczyć sobie pewne miejsce w składzie (w Werderze bywało z tym różnie).
-przychodzą:
*stary zanjomy - Koller
*Ono - ciekawe jak zaprezentuje się powracający do Europy Jaończyk. Kiedyś w Feyenordzie prezentował się bardzo przyzwoicie, ciekawe jak poradzi sobie w Niemczech.

P.S. Dziwi też polityka transferowa Vfl Wolfsburg. Czy Vfl ma jakieś długi? Bo nie wiem, co Magath chce zyskać wypożyczając Boakye, Munteanu, i Lamrechta.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 04 lut 2008, 10:06

10 pisze: A Ljuboja... To - moim zdaniem - bardzo dobry napastnik, tylko że gdzieśtam po drodze się zagubił...
I dokładnie dlatego Stuttgart się go pozbywa :wink:
10 pisze:P.S. Dziwi też polityka transferowa Vfl Wolfsburg. Czy Vfl ma jakieś długi?
Z tego co mi wiadomo, to klub ma dobrą podstawę finansową. Jego transfery wiązą się raczej z niezadowoleniem Magatha i wymianą "starych" piłkarzy na tych, których sam chce widzieć w drużynie :wink: Takim cudem w przeciągu 1-2 lat wymieni cały zespół.

Generalnie, dobre podsumowanie 10 :spoko:

Na liście zabrakło jeszcze jednego transferu, dość sensacyjnego z jednej, a w sumie spodziewanego z drugiej strony - to odejście Mesuta Oezila z Schalke do Werderu :!: Dobrze zapowiadający się 19-letni piłkarz popadł w ostry konflikt z władzami Schalke, kiedy za przedłużenie wygasającego w 2009 r. kontraktu zażądał sporą sumkę pieniędzy - zamiast mu ją wypłacić, Schalke zdecydowało się go sprzedać. Werder przebił innych chętnych (Hannover i Stuttgart) - po odejściu Carlosa Alberto oraz spodziewanym latem przejściu Borowskiego do Bayernu, niewątpliwie przyda im się takie wzmocnienie linii pomocy.

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 615
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 04 lut 2008, 12:04

Michał M pisze: Na liście zabrakło jeszcze jednego transferu, dość sensacyjnego z jednej, a w sumie spodziewanego z drugiej strony - to odejście Mesuta Oezila z Schalke do Werderu :!: Dobrze zapowiadający się 19-letni piłkarz popadł w ostry konflikt z władzami Schalke, kiedy za przedłużenie wygasającego w 2009 r. kontraktu zażądał sporą sumkę pieniędzy - zamiast mu ją wypłacić, Schalke zdecydowało się go sprzedać. Werder przebił innych chętnych (Hannover i Stuttgart) - po odejściu Carlosa Alberto oraz spodziewanym latem przejściu Borowskiego do Bayernu, niewątpliwie przyda im się takie wzmocnienie linii pomocy.
Moim zdaniem tezy o jego rzekomym niesamowitym talencie są mocno przesadzone. To średni piłkarz. Może się jeszcze rozwinie (na pewno), ale wątpię, że będzie jakąś wielką gwiazdą. Poza tym, Schalke ma dwóch lepszych od niego ofensywnych pomocników: Rakiticia i Grosmullera.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 04 lut 2008, 13:47

10 pisze:Moim zdaniem tezy o jego rzekomym niesamowitym talencie są mocno przesadzone.
Zgadzam się i dlatego dobrze, że poszedł akurat do Werderu :)

W Schalke może i by dostał swoją szansę, no ale jak narobił sporego syfu wokół siebie, to chyba dobrze dla wszystkich się stało, że odszedł :wink:

miki78
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: miki78 » 27 mar 2008, 12:12

"Miałem szansę przejśc do Herthy Berlin , która była powaznie zainteresowana .Trener podyktował jednak zaporową cenę , nie chcąc puścic swojego zawodnika do konkurencji. W związku z zawirowaniami wokół przejścia do Berlina , szkoleniowiec stwierdził że da mi odpocząć psychicznie . Miesiąc temu na łamach Magazynu futbol zastanawiałem się czy w lutym nadal bedę grał w Wolfsubrugu. Teraz mogę tylko dodać ,że pisze ten komentarz , gdy okienko transferowe w kilku krajach wciąż jest otwarte...

Co sądzicie o ewentualnym transferze Krzynówka?
Uważam ,że jest w świetnej formie zwłaszcza pokazał to w meczu ze Stanami Zjednoczonymi...

Van der Vaart
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Van der Vaart » 27 mar 2008, 15:48

A w jakiej ma być jak praktycznie nie gra w Wolfsburgu?

Pierog
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pierog » 27 mar 2008, 19:41

Nie gra ponieważ trener go nie docenia , pomimo tego , że jest niewątpliwie dużo lepszy od jego kolegów na tej pozycji ...

Ze Stanami zagrał dobrze i forme ma - oby tylko na Euro to pokazał :)

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 27 mar 2008, 20:00

A czy Ty w ogóle wiesz z jakimi zawodnikami rywalizuje Jacek i w jakiej oni są formie?

Bo wydaje mi się, że niestety nie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niemcy”