Formula 1 - Strona 48

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.

Mistrzem świata zostanie

Fernando Alonso
27
19%
Felipe Massa
12
9%
Kimi Raikkonen
32
23%
Ralf Schumacher
2
1%
Robert Kubica
36
26%
Jenson Button
3
2%
Giancarlo Fisichella
6
4%
Nick Heidfeld
2
1%
ktoś inny ...
20
14%
Awatar użytkownika
Bonso
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bonso » 23 mar 2008, 10:02

oto mi chodziło :] zresztą z tego co się dowiedziałem, Kubica jednak na obu pit stopach zmieniał opony ;)

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 23 mar 2008, 10:34

Nom dał radę i to nawet dużą ale jaki zmęczony był :o Teraz pozostaje czekać na kolejna podia i pierwsze zwycięstwo :smile2:

Może dzięki temu przynajmniej na jakiś czas, bo nie wierzę żeby całkowicie, skończą się teorie spiskowe Polaków jakoby BMW ustała taktykę przeciwko Polakowi i w ogóle najlepiej odejść z tego beznadziejnego teamu czy czego tam się jeszcze doszukiwali :olaboga:

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 53

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 23 mar 2008, 11:16

Yukasz pisze:skończą się teorie spiskowe Polaków jakoby BMW ustała taktykę

Masz w zupełności rację BMW wykonało dziś swoją pracę na miód malina. Szybkie i sprawne pit stopy a także taktyka wręcz idealna. Dobrze że Robert po starcie nie wdał się w walkę z Heidfeldem i Trullim bo mogłoby się to źle skończyć a tak Polak zachował zimną krew i wykorzystał swoją okazję. Cieszyć z pewnością może jeszcze iż bolid BMW nie jest w cale gorszy od McLarena co jest oczywiście dużym plusem. Na uwagę zasługuje również dobra jada Toyoty która jest w tym sezonie czwartą siłą. Dla mnie wielkim rozczarowaniem wcale nie jest słaba pozycja Hamiltona który znów nie wytrzymał presji do tego problem z wymiana opony. Największym zaskoczeniem dla mnie Rosberg myślałem że jest w stanie powalczyć choćby o punkty a tu totalna lipa ( pomijając kolizję na początku wyścigu ) stać tego zawodnika na dużo więcej niż dzisiaj pokazał.

A tak poza tym to przydałoby się ankietę zmienić jakby się komuś zachciało :P

Awatar użytkownika
brylancik
Oleguer Fan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brylancik » 23 mar 2008, 11:25

Kubica w końcu miał mnóstwo szczęścia. Najpierw przesunięcie o dwie pozycje McLarenów, potem przepychanka Heidfelda z Trullim, a na koniec debilny błąd Massy. Liczy się jednak wynik a ten jest świetny. Na dodatek przewaga nad Kovalainenem o prawie 20 sekund to coś co w zeszłym sezonie było by chyba nie do pomyślenia. Brawo i gratulacje!

Ciekawy jestem co się stało Hamiltonowi :lol: Dwa razy mechanicy mieli problem z odkręceniem tego samego koła i chyba stracił przez to parę lokat. A ciekawostką jest to, że Kubica twierdzi, że po wyścigu był tak zmęczony przez dietę której się musiał poddać, bo ich nowy bolid jest stworzony dla lżejszego zawodnika niż on. I musiał schudnąć podobno 7 kilo w 6 tygodni :)

Awatar użytkownika
madriano
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: madriano » 23 mar 2008, 11:34

Bonso pisze:Świetny początek świąt Krzywy
dal kogo swietny dla tego swietny, ja przegralem przez masse 50zl ale jakos szczegolnie sie nie zdenerwowalem, mila atmosfera swiat i 2 pozycja kubicy wszystko zalagodzila:P

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 23 mar 2008, 15:50

Widac narazie, że BMW w tym sezonie ma lepsze bolidy niz w poprzednim. Na treningach czy w kwalifikacjach osiagi sa na podobnym poziomie. To napewno dobry znak dla Kubicy... Toyota czy Williamsy takze sa lepsze niz w poprzednim sezonie, jednak tam narazie Glock czy Nakajima musza nabrac doswiadczenia.
Hondy nadal bardzo słabe, a mieli meic naprawde dobre bolidy na ten sezon.

Co do Kubicy to jechal bezbłednie przez cały wyścig, bolid nie szwankował, taktyka wypalila, było takze sporo szczescia czy pomocy ze strony innych kierowcow, jednak to jest w przypadku prawie kazdego wyscigu. Szkoda tej kolizji z Nakajima w Australii, bo dyisiaj mialby te 2+3 punkty wiecej w klaszfikacji.

Awatar użytkownika
AdamMadridista
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: AdamMadridista » 23 mar 2008, 21:42

Brawo Kubica :brawo: . Drugie miejsce, najlepsze w karierze Polaka.
Wiele zależało od startu. Trulli zrobił miejsce dla Roberta spychając Heidfelda i Kubica mimo sporej ilości paliwa, wykręcał dobre czasy.
Błąd Massy i Robert przesunął się na drugą pozycję, której już nie oddał. Taktyka BMW bezbłędna, to samo mechanicy. Widać spory postęp jeżeli chodzi o bolidy BMW.
Zaskakująco słabo Nico Rosberg, ale Niemiec miał już problemy podczas kwalifikacji.

Tak więc dobry prognostyk na przyszłość dla stajni BMW Sauber i dla ich kierowców. Dwa miejsca na podium podczas obu wyścigów mogą napawać optymizmem. Za dwa tygodnie wyścig w Bahrajnie.

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 23 mar 2008, 21:54

AdamMadridista pisze:Za dwa tygodnie wyścig w Bahrajnie.

I znowu tyle czekania ;( W Bahrajnie przekonamy sie czego warte jest BMW ponieważ myślę że w Bahrajnie ponieważ może to być pierwszy raz kiedy to staną do prawdziwej walki z McLarenem i Ferrari. W dwóch pierwszych wyścigach najpierw Australii nie miało formy Ferrari a dziś McLaren obaczymy co pokaże BMW kiedy przyjdzie im konkurować z oba tymi zespołami naraz.

Bardzo można sobie chwalić że BMW jako chyba jedyny zespół bez defektu w wyścigu co napawa olbrzymim optymizmem ,mam nadzieje że ta postawa utrzyma się do końca sezonu. Ciekawą informacją może być także to że Robert jechał dzisiaj z przeziębieniem :)

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 05 kwie 2008, 14:14

Kubica wygrał kwalifikacje i pierwszy raz w karierze będzie startował z Pole position :!: :!: :D
Czyli wielki sukces Roberta, teraz jeszcze jutro niech pokaże że na starcie jest doskonały i gnać po pierwszy triumf 8)
Choć mam wrażenie że Robert mało dostał paliwa i Massa ma cięższy bolid, bo we wcześniejszych fazach gdzie jedzie się na pustym baku był szybszy od polaka, a i w treningach prezentował się świetnie.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 05 kwie 2008, 14:22

Robert Obrazek

Nareszcie się udało. Od początku sezonu Kubica jeździ bardzo ładnie a i bolidy wypadają nieźle i od razu widać, że Polak może walczyć o najwyższe lokaty. Jedyne czego się boję to taktyki zespołu, która może wszystko popsuć, ale trzeba być dobrej myśli. Jutro liczę przynajmniej na kolejne podium.

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 05 kwie 2008, 14:24

(L)oczkerson pisze:Choć mam wrażenie że Robert mało dostał paliwa i Massa ma cięższy bolid

Ja myślę że mają podobnie zatankowane bolidy może Robert trochę mniej, ale w to wątpię ponieważ Raikonen kumpel z Massy tej samej drużyny wykręcił gorszy czas i to pokazuje który z kierowców Ferarri ma mniej zatankowany bolid. Trochę dziwne posunięcie BMW z Heidfeldem Niemiec przejechał jedno szybkie kółko i już na torze się nie pojawił. Chciałbym także podkreślić obecność Hondy a dokładnie Jansona Buttona w pierwszej dziesiątce ponieważ dawno nie mieliśmy w Q3 zawodnika z japońskiej ekipy Honda. Mam nadzieje że Robert dobre wystartuje dobrze i utrzyma prowadzenie do 1 pit stopu ... Mam nadzieje że Robert stanie na podium zwycięstwo mi się marzy ale z trzeciego miejsca będę również zadowolony :D

A dla tych którzy nie są za bardzo w temacie to tak prezentują się końcowe wyniki kwalifikacji :

1 R.Kubica BMW Sauber 1:33.096
2 F.Massa Ferrari 1:33.123
3 L.Hamilton McLaren 1:33.292
4 K.Raikkonen Ferrari 1:33.418
5 H.Kovalainen McLaren 1:33.488
6 N.Heidfeld BMW Sauber 1:33.737
7 J.Trulli Toyota 1:33.994
8 N.Rosberg Williams 1:34.015
9 J.Button Honda 1:35.057
10 F.Alonso Renault 1:35.115
11 M.Webber Red Bull 1:32.371
12 R.Barrichello Honda 1:32.508
13 T.Glock Toyota 1:32.528
14 N.Piquet Renault 1:32.790
15 S.Bourdais Toro Rosso 1:32.915
16 K. Nakajima Williams 1:32.943
17 D.Coulthard Red Bull 1:33.433
18 G.Fisichella Force India 1:33.501
19 S.Vettel Toro Rosso 1:33.562
20 A.Sutil Force India 1:33.845
21 A.Davidson Super Aguri 1:34.140
22 T.Sato Super Aguri 1:35.725

Ach jak pięknie to wygląda :D :lol:

Awatar użytkownika
dziki
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 66
Kibicuję: Arsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dziki » 05 kwie 2008, 18:14

Takuma nie zawiódł :D last position xD

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 05 kwie 2008, 18:39

Sato nie jest zły, a napewno lepszy od Piqueta co w Renault jeździ i w zeszłym sezonie potrafił dobić do 10. co na jego sprzęcie jest osiągnięciem.
A to że popełnił błąd i wylieciał to inna sprawa.

Awatar użytkownika
myhalek_acm
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 102

Post Wyświetl pojedynczy post autor: myhalek_acm » 05 kwie 2008, 19:01

A tak poztym to najlepszym przykladem na to ze tak naprawde w F1 liczy sie samochod jest Ferdziu Alonso , ktory byl2 razy mistrzem swiata a wystarczylo by przeszedl do slabszego temu (w tym sezonie) i10 miejsce to szczyt marzen :wink: .

Wlasnie to pokazuje jak wielki jest Kubica ktory mimo o wiele trzeba to jawnie przyznac slabszego samochodu potrafi wygrywac z Ferrari Mclarenem .
Brawo Robert :twisted:

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 05 kwie 2008, 19:16

BMW nie jest słabsze w tym sezonie od McLarena czy Ferrari. Napewno nie ma takiej roznicy jak w poprzednim sezonie. Juz przed sezonem, czy pozniej podczas trenongow, kwalifikacji Kubica i Heidfeld jeżdza i wykręcaja podobne, a czasem nawet lepsze wyniki niż w/w teamy.

Zobaczymy jaka taktyke bedzie mial Kubica, ale wydaje mi się, że ma lżejszy bolid niz Massa, Kimi czy Lewis. Start musi przez to wyjsc, a z tylu bedzie ścisk Heidfeld za kazdym razem stara sie wyprzedzic na starcie nie patrzac na ryzykow, wiec mzoe skasowac kogos z Ferrari.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”