Real Madryt (zbiorczy) (cz.2)

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2433
Kontakt:

Post autor: Kluchman » 24 kwie 2008, 22:04

el Crack pisze:Oj Alvesem by na pewno nie pogardził o czym zresztą już mówił wielokrotnie w wywiadach.
Tez bym nim nie pogardzil, oczym wielokrotnie pisalem na forum, ale widocznie mamy inne cele. Z dzisiejszych doniesien wynika jasno - na 90% nie kupimy obroncy.
el Crack pisze:Nie, ale dobrze, żeby to umiał i każdy zawodnik z topu światowego to potrafi (RVN, E2, Torres czy Drogba)
:arrow:
RealFan pisze:A tak poza tym u nas ma kto grac glowa - nie zapominaj o tym.
el Crack pisze: A dlaczego tak jest? Bo już nie mamy Beckhama, nie mamy zawodnika, który regularnie by wrzucał piłkę na głowy napastników, a drugą sprawą jest taktyka Schustera, który raczej nie chce, aby dużo piłek było kierowanych z boku w pole karne. Poza Ramosem i od biedy Sneijderem, nikt nie potrafi dobrze wrzucić futbolówki na głowę jakiemuś zawodnikowi.
Skoro tak to czemu oczekujesz od naszego nowego napastnika swietnej gry glowa? Przeciez "nie ma kto mu wrzucic" i "Schuster tego nie wymaga". W zwiazku z tym nie wiem do czego zmierzasz.
el Crack pisze: Ale to się przecież nie wyklucza.
Ja nie napisalem, ze sie wyklucza. Sadzilem, ze jestes w stanie to rozszyfrowac :P Skoro nie jest tylko od tego to wniosek jest taki, ze Villa ze swoim stylem gry moze tam grac. Tym bardziej, ze przeciez nie jest pilkarzem, ktory tylko ucieka z pola karnego i nie wykancza akcji.
el Crack pisze:Ruud też jest "9", ale umie zagrać piłkę do Raula czy nawet przejśc zawodnika dryblingiem lub strzelić z dystansu Smile
Co Villa potrafi jeszcze lepiej :wink:
el Crack pisze: Szczególnie w tym sezonie, gdzie Rooney jest bardzo cofnięty, teraz zastanawiam się czy jest pomocnikiem czy obrońcą, szczególnie po wczorajszym meczu
Wiesz, we wczorajszym meczu to tylko Ronaldo prawie nie wracal pod wlasne pole karne w szeregach ManU :lol: Pewnie nie mieli sie az tak mocno bronic i tak calkowicie odpuscic atak, ale zapewne czyste konto z tylu bylo priorytetem dla Anglikow.
Rooney jest pilkarzem, ktory czesto sie troche cofa, Tevez takze, a mimo to,gdy graja razem (nie dzieje sie tak w kazdym meczu) to nie mozna powiedziec, zeby zle ze soba wspolpracowali.
el Crack pisze: i znowu się nie zgadzam. Chyba nie powiesz mi, że taki Real czy Manu nie może znaleźć dwóch kreatywnych atakujących czy dwóch "9" do grania razem w składzie. Tutaj chodzi po prostu o to, że w 99% wypadków, podczas grania dwóch bardzo podobnych napastników (czy to 9 czy kreatywnych) gra się nie klei i nie wypada to dobrze.
Gra sie nie klei i nie wyglada dobrze, kiedy graja ze soba dwie "9", a dwaj kreatywni wygladaja bardzo dobrze. Tylko to juz pisalem kilka razy :roll: A dwoch pilkarzy takich jak trojka, ktora wymienilem jest znalezc bardzo trudno. Moze mi wymienisz kilku (5-6) takich pilkarzy? Mozliwych do wyciagniecia oczywiscie. Wtedy sam sobie odpowiesz :]
el Crack pisze: A gdzie niby przedstawiam go jako pomocnika? Po prostu dla mnie to zawodnik najlepiej pasujący do grania za plecami sępa, oczywiście można go i na "9" upchać, ale tam straci swoje walory.
Zawodnik grajacy za plecami napastnika/ow to Mediapunta - pozycja na ktorej gra David Silva :P Villa ma w swoim stylu gry cos, co nakazuje mu wspomagac rozgrywanie akcji, ale nie zaniedbuje swoich obowiazkow i zawsze jest tam, gdzie byc powinien, gdy akcja zbliza sie do konca. Swietnie wychodzi do prostopadlych pilek, strzela tez bramki z 5 metrow. Poza tym nie musi grac typowej "9" bo tym pilkarzem jest Ruud, a gdy tego nie ma - Raul. Co nie znaczy, ze Villa na tej pozycji sie nie sprawdza.

Wyglada na to, ze Schuster szuka troche innego napastnika (priorytet), co absolutnie nie znaczy, ze gdyby byla mozliwosc kupienia Villi, nie chcialby go w zespole. Widocznie lubi gre z tym pilkarzem najbardziej wysunietym, ktory czesto czeka w polu karnym i nie rozprowadza pilki w kazdej akcji. Chce miec po prostu naturalnego zmiennika dla Ruuda bez jakichkolwiek zmian w taktyce. Ale juz samo stwierdzenie, ze pasowalby mu Ibrahimovic - pilkarz o dobrej technice i dryblingu, silny, dobrze grajacy glowa i ruchliwy, ale potrafiacy tez sie przyczaic na plke pokazuje, ze niekoniecznie musi to byc taki gracz jak np. Huntelaar i gracza z szerszym wachlarzem mozliwosci przyjmie z otwartymi ramionami :wink:

Tylko Szwed nie bardzo do mnie trafia i wolalbym go nie sprowadzac, ale to inna sprawa. Nie umiejetnosci sa przyczyna.

Wróć do „Hiszpania”