Roger w reprezentacji

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post autor: franz » 23 maja 2008, 15:57

Bienias pisze:Moj post popierajacy Berika dotyczyl kwestii nazewnictwa Rogera Polakiem.

Rogera możesz nazywać jak chcesz, ale w świetle prawa rozrózniamy pojęcia Polak od obywatel III Rzeczpospolitej, który może być różnej narodowości.
Bienias pisze:Roger dla bezuczuciowego urzednika w Polsce czy tez systemu moze byc nazywany Polakiem. I to jest oczywista prawda ktora jak mi sie wydaje chcial zobrazowac Berik a ktora ja popieram. Wiec wydaje mi sie poprawna forma pisanie o Rogerze Polak.
Tylko co mnie obchodzi "bezuczuciowy urzędnik"?! Jakaś kobieta z super marketu, która nie interesuje sie piłką może uznać Rogera za Roma, bo taki ciemnawy jest i co z tego? My zajmujemy sie stanem faktycznym a nie tym kim dla urzędnika/sklepowej/kierowcy jest Roger. A stan faktyczny to: Roger obywatel III RP narodowść (jak on sam twierdzi) -Brazylijczyk. Nie wiem, czy jest sens nazywać go Polakiem wbrew samemu Rogerowi, ale wolność przedewszystkim.

Acha i dla "systemu" to Roger jest reprezentantem mnieszości Brazyliskiej w Polsce. Podobnie jak Niemcy z Opola (z obywtelstwem RP oczywiście) sa reprentantami mnieszości Niemieckiej, Białorusini z Sejn mnieszości Biłorusinskiej itd.
Bienias pisze:Wiec wydaje mi sie poprawna forma pisanie o Rogerze Polak.
A ja jestem pewny, że poprawną formą jest obywatel III RP. W przyszłości jeśli Roger spełni warunki, o których pisał bellus "Polak pochodzenia Brazylijskiego".

Wróć do „Polska”