Kosciół

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post autor: bellus » 24 cze 2008, 19:24

Wilmore pisze:Głosowałem na PO, ale obecnie, jeśli PO nie zacznie zmieniać państwa (nawet nie tak mocno, jak obiecywali, ale tak, jak potrafią) to w kolejnych wyborach mając tylko dwie sensowne i dobre dla kraju możliwości - PO i SLD - wybiorę SLD właśnie dzięki zdecydowanym antyklerykalnym działaniom.
Wiem, że nie jestem Chłopaczkiem czy Babelem, ale kwestie kościoła i polityki są dla mnie dość bliskie.
Witam i zapraszam do dyskusji.

Nie zacznie zmieniać państwa, boją się - są niewolnikami centrowego elektoratu. Jak pokazują badania (i jak mówi logika) partie polityczne przeprowadzają reformy w pierwszym roku rządzenia. Więc już czas biegnie, nie sądzę by coś zrobili. Nie będzie ani autostrad, ani basenów.

Co do opcji do głosowania to to przemilczę, żeby nie prowadzić tutaj dyskusji czysto o polityce.
Ok czyli Napieralski jeden głos na plus już ma.
Chlopaczek pisze:Glosowalem na PO.Bylo to tak zwane mniejsze zlo.Zawiedli mnie.W kwestii rozdzialu panstwa od kosciola nie roznia sie chyba niczym od PiS a niektorzy ludzie tacy jak Gowin to w ogole masakra jest.
Boze dopomoz Napieralskiego zeby mial odwage robic to co mowi ze zrobi.
Czyli rozumiem, że Ciebie możemy policzyć jako drugi głos dla SLD?
Chlopaczek pisze:Przychodzi wnuczek do babci oddaje jej dowod i mowi "Przepraszam".
Ja tam brałem udział w akcji, zabierz Bartoszewskiemu dowód. Dobrze, że ktoś zmądrzał. Szkoda tylko, że w tym odchodzeniu od PO niektórych na lewo znosi.

franz pisze:Bóg urojony” i pewnie ją szybko przeczytam, bo… szybko czytam no i cóż, coś o niej napisze tak jak obiecałem.
Ja sobie raczej nie poczytam. Kupić nie kupię, pożyczyć zbytnio nie mam od kogo (w sensie osoby), na Uniwersytecie Wrocławskim wszystkie egzemplarze są wypożyczone, może po sesji oddadzą ludzie, ale wątpie.
franz pisze:Na razie chcę dorwać opasłe tomiszcze pt „TW Bolek – od ubek do prezydenta” bo ciekawi mnie co tam w środku siedzi.

Ja już sobie nawet zamówiłem. Jeszcze na wakacje planuje przeczytać "Lewy czerwcowy". Swoją drogą podejrzenie niski nakład w tym IPNie mają. Mój kolega ma teorie (ja uważam, ją nie tyle za nieprawdziwą, ile niewykonalną), że dodruk 15 lipca ma być dopiero, żeby udało się usunąć Kurtykę.
franz pisze:polski Zapatero
Ciekawe czy zajmie się też statusem małpy i jej prawami "obywatelskimi".
Ale strategiem to on jest mizernym. W Polszczę 95% to katolicy z tego pewnie z 50% procent ocno liczy się ze zdaniem kościoła/ufam mu/poważa go, mamy też demokrację w kraju, a więc poparcia większości to on nie uzyska, miejszości też nie (geje nie liczę ich je za mało) może zobaczymy parlament bez LSD... zbyt piękne żeby mogło być prawdziwe.

Moja opinia jest podobna do franza, tylko może nieco bardziej naukowa:
- SLD (demokraci się wycofali) zmniejsza swoją zdolność koalicyjną
- w Polsce nie widać partii, która była by w stanie zwyciężyć i zapewnić sobie rząd jednopartyjny
- więc SLD będzie skazane na koalicję - kto z nimi wejdzie w koalicję? PSL najbardziej prawdopodobnie nastawiona na resorty partia w historii polskiej sceny politycznej, nie wejdzie z nimi w koalicję bo ich elektorat jest katolicki i to mocno
- może jeśli SLD, a prawdopodobieństwo tego będzie moim zdaniem mocno rosło jeśli Napieralski nadal będzie szalał, zniknąć z parlamentu. może wtedy odrodzi się jakaś normalna partia lewicowa (normalna = nie mająca konotacji z komunistami, PRL, etc) - dajmy na to Unia Pracy. Albo PiS zyska głosy SLD - tych dla których gospodarka jest ważniejsza
- już pomijając sam fakt, tego jak wielu jest w Polsce katolików, to ludzie nie lubią takiego negatywnego wizerunku, na tym stracił PiS (znaczy zyskało PO, bo PiS uzyskał więcej głosów w wyborach 2007 niż w tych z 2005; to był II raz w historii polskiej sceny politycznej).

Życzę SLD dużej aktywności Pana Napieralskiego.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”