Wisła Kraków (zbiorczy)

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post autor: kaczy » 04 lip 2008, 18:33

franz pisze:Można prosić o jakieś poważne źródła potwierdzające ten zarzut.

Z tego co mi wiadomo to piłkarzom i kibicom Wisły przed II wojna światowa zdarzało się używać tzw. „salutu rzymskiego”, jednak nie należy czytać tego gestu jako sympatii z antysemityzmem, III Rzeszą, Adolfem Hitlerem czy narodowym-socjalizmem w wykonaniu NSDAP. Wiele środowisk w różnych krajach na całym świecie używał tego gestu w innym kontekście niż Niemcy z NSDAP.
Gestu tego używali np. harcerze, albo nawet Żydzi (nacjonaliści-syjoniści) czyli kibice… Beitaru, ot taka ironia losu.

Jestem jeszcze młody i dopiero co zdobywam niektóre zasoby wiedzy odsłaniając raz po raz nowe horyzonty.
Akurat o niewpuszczaniu na stadion Wisły żydów kiedyś usłyszałem (nawet nie pamiętam gdzie). I na potwierdzenie tych moich domysłów przytoczę ci min. posty z Forum Narodowo-Radykalnego:

DMC - 2007-07-08, 23:45
Wisła przed wojną była prawicowa (jako jedyny klub nie wpuszczali Żydów na stadion).

Realowi kibicował Franco.

A jak tam z opcjami MUtd?
Wisła nie była jedynym klubem który nie wpuszczał żydów na stadion. Podobnie było w Poznaniu. Warta była nwet inicjatorem próby wykluczenia z rozgrywek Cracovii wiadomo za co ;-)

Z tym niewpuszczaniem żydów wiązało się zaakceptowanie przez Wisłę paragrafu aryjskiego który zabraniał gry, wpuszczania na stadion etc. żydom.

Obrazek

zdarzało się używać tzw. „salutu rzymskiego”, jednak nie należy czytać tego gestu jako sympatii z antysemityzmem,
Może i nie należy tego czytać, ale poprostu Wisła w tamtych czasach tak propagowała ten antysemityzm, że chciała wprowadzić ustawę o paragrafie aryjskim w PZPN. "Niestety" kilka klubów min. z Cracovią sprzeciwiły się temu (za co zresztą później były niemiłosiernie gnębione)

A żeby nie było że czas goi rany, akurat w tym przypadku zapodam 3 aktualne flagi z Reymonta

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wróć do „Polska”