franz pisze:Można prosić o jakieś poważne źródła potwierdzające ten zarzut.
Z tego co mi wiadomo to piłkarzom i kibicom Wisły przed II wojna światowa zdarzało się używać tzw. „salutu rzymskiego”, jednak nie należy czytać tego gestu jako sympatii z antysemityzmem, III Rzeszą, Adolfem Hitlerem czy narodowym-socjalizmem w wykonaniu NSDAP. Wiele środowisk w różnych krajach na całym świecie używał tego gestu w innym kontekście niż Niemcy z NSDAP.
Gestu tego używali np. harcerze, albo nawet Żydzi (nacjonaliści-syjoniści) czyli kibice… Beitaru, ot taka ironia losu.
Jestem jeszcze młody i dopiero co zdobywam niektóre zasoby wiedzy odsłaniając raz po raz nowe horyzonty.
Akurat o niewpuszczaniu na stadion Wisły żydów kiedyś usłyszałem (nawet nie pamiętam gdzie). I na potwierdzenie tych moich domysłów przytoczę ci min. posty z Forum Narodowo-Radykalnego:
DMC - 2007-07-08, 23:45
Wisła przed wojną była prawicowa (jako jedyny klub nie wpuszczali Żydów na stadion).
Realowi kibicował Franco.
A jak tam z opcjami MUtd?
Wisła nie była jedynym klubem który nie wpuszczał żydów na stadion. Podobnie było w Poznaniu. Warta była nwet inicjatorem próby wykluczenia z rozgrywek Cracovii wiadomo za co
Z tym niewpuszczaniem żydów wiązało się zaakceptowanie przez Wisłę paragrafu aryjskiego który zabraniał gry, wpuszczania na stadion etc. żydom.

Może i nie należy tego czytać, ale poprostu Wisła w tamtych czasach tak propagowała ten antysemityzm, że chciała wprowadzić ustawę o paragrafie aryjskim w PZPN. "Niestety" kilka klubów min. z Cracovią sprzeciwiły się temu (za co zresztą później były niemiłosiernie gnębione)zdarzało się używać tzw. „salutu rzymskiego”, jednak nie należy czytać tego gestu jako sympatii z antysemityzmem,
A żeby nie było że czas goi rany, akurat w tym przypadku zapodam 3 aktualne flagi z Reymonta