Letnie Igrzyska Olimpijskie - Pekin 2008 - Strona 3

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.

Kto zdobędzie wiecej medali na IO

Reprezentacja Polski
14
21%
Michael Phelps
54
79%
Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Reputacja: 0
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 10 lip 2008, 21:33

Berik pisze:Moze mi ktos w ogole powiedziec jak godzinowo to sie bedzie odbywac?
od 1.0 - 02.00 do 14.00 - 15.00

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 10 lip 2008, 22:26

Można powiedzieć że czasowo trzeba się nastawić jak na Australian Open

gilardino
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino » 12 lip 2008, 12:00

Znając siebie to prawie niczego nie odpuszcze może poza teakwondo i koniami :) 2 tygodnie przed telewizorem...już nie moge się doczekać 8)
Oby tylko nie skonczyło się tak jak w Atenach z 10 medali i kupą śmiechu.
Nigdy nie zapomnie kajaka Pastuszki i walki Krawczyka o medal :)

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 14 lip 2008, 18:28

Pewnie większość z was już o tym słyszała 8)
Jak powiedzieli o tym w radiu to pierwsze co mi przyszło na myśl było "Berlin 1936"

Terror na Igrzyskach Olimpijskich!
Organizatorzy Igrzysk Olimpijskich w Pekinie wydali kieszonkową broszurę nakazującą i zakazującą przeróżnych zachowań i gestów na obiektach olimpijskich w czasie trwania imprezy. Niektóre z chińskich instrukcji są po prostu szokujące.

Najsrożej zakazuje się negatywnych wypowiedzi na temat sędziów, sportowców oraz innych osób na obiektach sportowych. Nie wolno wnosić jedzenia i picia w twardych opakowaniach, dużych toreb i plecaków. Nie wolno wnosić flag państw nie biorących udziału w Igrzyskach (zamykanie ust obrońcom Tybetu), wszelkich innych flag wielkości większej niż metr na dwa metry, transparentów i ulotek. Zakazane jest otwieranie parasoli, ponieważ mogą rzekomo zasłonić widok innym widzom, stojaków na mikrofony i aparaty fotograficzne.

Zakazana jest co ciekawe jakakolwiek golizna. Na obiekty olimpijskie nie można przychodzić w bikini. Nie wolno także wypowiadać żadnych haseł politycznych, wojennych, dotyczących praw człowieka oraz ekologii.

Pozostaje zapytać - co wolno?
:roll:

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 07 sie 2008, 13:37

No więc Igrzyska tuż tuż, można powiedzieć że już się nawet zaczęły, jednak ceremonia otwarcia dopiero jutro ;)

Jak upatrujecie Polskie szanse na medale ?

Ja liczę na poważny sukces Agnieszki Radwańskiej, no i oczywiście na sporty zespołowe. Siatkówka kobiet jak i mężczyzn oraz vice-mistrzowie Europy - Szczypiorniści (piłkarze ręczni)

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 84

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 07 sie 2008, 13:40

kaczy pisze:Jak upatrujecie Polskie szanse na medale ?
Pewnie niewielkie :P

Nie orientuję się już tak dobrze, jak kiedyś, ale wydaje mi się, że jak zwykle powinniśmy być mocni w takich dyscyplinach jak kajakarstwo i pływanie. Plus (chyba) jakieś sporty walki czy podnoszenie ciężarów.
kaczy pisze:sporty zespołowe.
Z tym bywa naprawdę różnie. Choć nie obraziłbym sie oczywiście na jakichś sukces, np. szczypiornistów :wink:

Awatar użytkownika
McSuchy
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: McSuchy » 07 sie 2008, 14:37

kaczy pisze:Jak upatrujecie Polskie szanse na medale ?
Myślę że jeśli udałoby nam się zdobyć więcej niż 12 medali (w tym tak ze 3-4 złote) to będzie sukces patrząc na stan polskiego sportu.
Michał M pisze: powinniśmy być mocni w takich dyscyplinach jak kajakarstwo i pływanie. Plus (chyba) jakieś sporty walki czy podnoszenie ciężarów.
Na pewno w walce o medal będą się liczyć wioślarze, w szczególności warto zwrócić uwagę na czwórkę podwójną (Michał Jeliński, Konrad Wasielewski, Marek Kolbowicz, Adam Korol- trzykrotni MŚ) która powinna pokusić się o zwycięstwo. Z pływaków oczywiście Otylia Jędrzejczak, Mateusz Sawrymowicz, Przemysław Stańczyk i Paweł Korzeniowski będą walczyć o medale (tak myślę że 2-3 powinny wpaść). Również w podnoszeniu ciężarów wśród faworytów są bez dwóch zdań Szymon Kołecki (oby tylko znów nie przytrafiła się kontuzja) i Marcin Dołęga są upatrywani jako kandydaci do medalu (wśród kobiet może jeszcze Aleksandra Klejnowska nawiąże walkę z czołówką światową). W kajakach także powinno coś wpaść (Twardowski, Baraszkiewicz i Tyszyński), podobnie w żeglarstwie, gdzie przecież pływa Kusznierewicz z Życkim oraz Klepacka i Miarczyński.

Oprócz tego oczywiście spore szanse na medale mamy w szermierce (zarówno drużynowe jak i indywidualne), może w judo i tenisie. Dla mnie pewnym faworytem do medalu jest także Leszek Blanik, który tyle lat wciąż na szczycie w gimnastyce. Bardzo cieszyłbym się z jakiegoś medalu w sportach zespołowych, ale konkurencja jest bardzo mocna i będzie cholernie ciężko. Ciekaw jestem jak zaprezentuje się Polska lekkoatletyka, miło byłoby coś tam wywalczyć. Mam także nadzieję ze czeka nas jakaś miła niespodzianka (typu Skolimowska w Sydney), bo przecież w sporcie wszystko jest możliwe.

Tak jak pisałem wcześniej, jeżeli zdobędziemy powyżej 12 medali to będzie naprawdę dobry wynik i uznam IO w wykonaniu polskich sportowców za udane.

gilardino
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino » 08 sie 2008, 11:00

W poprzednim roku w dyscyplinach olimpijskich zdobylismy 20 medali co nastraja mnie optymistycznie.Niektórzy piszą że będzie jeszcze gorzej niż w Atenach ale według mnie możemy spokojnie zdobyc 15-20 medali.
Największe szanse na złoto mają Blanik,Jędrzejczak,Sawrymowicz,Dołęga,Kołecki,czwórka podwójna Wasilewski-Kolbowicz-Jelinski-Korol,florecistki w turnieju drużynowym i oczywiscie nasi żeglarze wydaje mi sie ze w tej konkurencji mogą sie posypac medale Kusznierewicz,Miarczynski,Klepacka.

Blanik-aktualny MŚ i ME jak wykona swój slynny skok bezbłędnie to nikt mu nie powinien zaszkodzic.

Jędrzejczak-startuje aż w 3 konkurencjach,myśle że ma realne szanse na złoto na 200m delfinem i medal w kraulu,100 metrów delfinem to raczej rozgrzewka aczkolwiek zdobyła srebro na tym dystansie 4 lata temu.

Sawrymowicz-mistrz świata i brązowy medalista mistrzostw europy,poziom w tej konkurencji jest tak wyrównany że może być zarówno pierwszy jak i poza podium bardziej prawdopodobna pierwsza wersja.Najbardziej obawiam się Hacketta który wraca do formy.

Dołęga-Mistrz swiata i mistrz europy, na treningach podnosi ciężary powyżej rekordu świata,jeśli tak się spisze na igrzyskach będzie pierwszy.

Kołecki- 5-krotny ME zdecydowany faworyt obok Blanika i Jędrzejczak chyba największa nadzieja,jeśli tylko nie będzie miał problemów z kontuzjami to myśle że wygra.

Czwórka podwójna - wybrani najlepszą osadą wioślarską na świecie w roku 2007,niepokonani od 3 lat na wielkich imprezach,3-krotni mistrzowie swiata,niestety w ostatnich startach przed olimpiadą przegrywali z Włochami,pewni medalisci ale o złoto będzie ciężko.

Florecistki-w turnieju drużynowym regularnie zdobywamy medale po 4 latach przerwy konkurencja wróciła na igrzyska i powinniśmy z nią wiązac spore nadzieje :wink:

Kusznierwicz/Życki - pierwsze miejsce w rankingu Stara tak więc będą faworytami,aktualni mistrzowie świata z tego roku.

Klepacka- mistrzyni swiata z 2007 roku,regularnie na podium wielkich imprez

Miarczynski- Mistrz swiata i Europy lider rankingu

Pozostali kandydaci do medalu:

Krawczyk,Włoszczowska,Plawgo,Jesien,Małachowski,sztafeta 4*400,Skolimowska,Korzeniowski,Gruchała,Socha,Radwanska,powinni cos dorzucic kajakarze ale nie bede pisał nazwisk bo się nieznam :( ,mamy 3 drużyny szczególnie licze na piłkarzy ręcznych,pięcioboisci i łucznicy mogą mile zaskoczyc szczegolnie w drużynie.

Według mnie jest około 35 szans medalowych wiadomo że wiele się niesprawdzi ale uważam że mamy realne szanse na 15-17 medali a czy byłem dobrym prorokiem okaże się za 14 dni :)

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 08 sie 2008, 13:45

Jakby ktoś jeszcze nie wiedział lada moment o 14 wielkie rozpoczęcie Igrzysk.
Wydarzenie to na pewno przejdzie do Historii.

Otwarcie Igrzysk zaczyna się o bardzo okrągłej dacie i godzinie - 8.08.2008, godz. 8:08 (wieczorem) :lol:

Ciekawe kto zapali znicza :roll:

Awatar użytkownika
baziu
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: baziu » 08 sie 2008, 14:32

Niestety nie mogłem zobaczyć ceremonii otwarcia, jakby ktoś miał jakiś filmik to poprosze :wink:

Kaczormistrz
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kaczormistrz » 08 sie 2008, 14:39

kaczy pisze:Jakby ktoś jeszcze nie wiedział lada moment o 14 wielkie rozpoczęcie Igrzysk.
Wydarzenie to na pewno przejdzie do Historii.

Otwarcie Igrzysk zaczyna się o bardzo okrągłej dacie i godzinie - 8.08.2008, godz. 8:08 (wieczorem) :lol:

Ciekawe kto zapali znicza :roll:

i jeszcze 8 sekund :) jakis przesad w Chinach

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 08 sie 2008, 14:41

baziu pisze:Niestety nie mogłem zobaczyć
ona nadal trwa 8) :lol:

poczatek niezly, nawet moj pies byl pod wrazeniem bo wpatrzony w tv jak w jakims transie ale jakos mnie nudzi to powoli

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 08 sie 2008, 14:53

Przesada z tymi koncertami małych dziewczynek :roll:

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 08 sie 2008, 15:23

Może to się wydać trochę dziwne, ale od tego mega-pokazu szlachetnej historii 5 tys. lat Chińskiego kraju, kultury i tradycji bardziej podoba mi się wyjście sportowców uczestniczących krajów :lol:

Awatar użytkownika
baziu
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: baziu » 08 sie 2008, 15:42

czeher pisze:ona nadal trwa

ta tylko, że ja dopiero teraz wróciłem z pracy :lol:

także jakby ktoś miał to ponawiam prośbę :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”