Inter Mediolan (zbiorczy) - Strona 368

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Serie B i Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Które miejsce zajmie Inter w lidze?

1
7
47%
2
4
27%
3
0
Brak głosów
4
0
Brak głosów
Poniżej 4
4
27%
Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista
Reputacja: 46

Re: Inter Mediolan (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 31 sie 2008, 13:31

Słabo (kolejny raz) zagrał Figo, przeciętnie Mancini, więc nie ma się za bardzo co dziwić, że gra ofensywna wyglądała nienajlepiej. W końcu na skrzydłowych ma się opierać gra w tym systemie. W związku z tym liczę na to, że dzisiaj dojdzie do sfinalizowania transferu Q. Bo mimo iż za nim nie przepadam to nie wyobrażam sobie grania cały sezon Figo.

Awatar użytkownika
Maciek (interista)
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 197

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maciek (interista) » 31 sie 2008, 13:49

Co tu duzo gadać przeciwnik nas zaskoczył, linie się rozjechały. pomiędzy pomocą a atakiem była czarna dziura, druga była pomiędzy obroną a pomocą.
Mimo wszytsko byliśmy bliscy zwycięstwa bo takich goli tracić raczej nie bedziemy jak wszystkie kłopoty z obroną będą za nami.

Ale zasadniczo nie o tym chciałem. Co wyprawia Moratti, ktoś mi wytłumaczy. Mourinho zażyczył sobie dwóch skrzydłowych i środkowego pomocnika, czy to tak dużo. Nie zażyczył sobie gruszek na wierzbie, tylko zawodników niezbednych do nowego systemu gry. Koleś wydaje 9 mln na nowego trenera, łącznie z odprawą dla Manciniego naprawdę masę kasy, a żałuje na wzmocnienia kadry. Gdzie tu logika, ja jej nie widzę.
W zaistniałej sytuacji Mourinho będzie pracował z Jimenezem nad nową pozycją, ale będzie to wymagało niewątpliwie czasu.

Jestem naprawdę zły na Morattiego. Co do Interu i Mourinho to oczywiście sobie poradzą i bez Quaresmy, w meczu z Romą pokazaliśmy kawał swietnej piłki, na tym etapie sezonu trudno jednak o wielką regularność. Ponadto Jose mógł się przekonać, że przygotowanie taktyczne zespołóe w serie a stoi na znacznie wyższym poziomie niż w Anglii, jest to jakaś nauczka, co zresztą sam przyznał.
Ponadto początki w Chelsea również do łatwych nie należały. W debiucie ligowym również Jose zaliczył remis 1-1 :P , tylko, że ze znacznie słabszą ekipą - Oxfordem. Ponadto było tam jeszcze kilka remisów nawet porażka się zdarzyła z M. City, dopiero po dwóch miesiącach lokomotywa na dobre się rozpędziłą :wink:

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 31 sie 2008, 14:27

Ehhh i tak tu z wami gadać, jak pisałem, że moim zdaniem Inter nie ma ofensywnej pomocy i że wasza kadra się nie nadaje do gry 4:3:3 bo nie macie skrzydłowych to mi pisaliście że kadra jest kompletna itp. A teraz jak przyszedł 1 nieudany mecz, to nie możecie sobie wyobrazić gry Interu na tych pozycjach bez wzmocnień :roll:
A co do kasy i Morattiego to owszem głupia niekonsekwencja, bo skoro wywalił ok.40-50 mln na zmiane trenera, to by mógł mu dać podobną gotówkę na transfery :lol:
Tak kończąc wątek transferowy to ciekaw jestem kiedy zacznie być rozliczany Mancini, bo mnie narazie jego gra w ogóle nie przekonuje i jak tak dalej będzie grał, to dla mnie będzie wybitnie nieudanym transferem.

Awatar użytkownika
Maciek (interista)
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maciek (interista) » 31 sie 2008, 14:48

Pisałeś o skrzydłowych czy o rozgrywającym :>
Pytanie retoryczne.

Tak się składa, że w swoim czasie sam pisałem o budowie skrzydeł dla nowej taktyki, później zmieniłem zdanie bo wydawało mi się, że Figo jeszcze stać na nieco więcej. Niestety najwyraźniej myliłem się.

Na dobrą sprawę to wszystko rozbija się o jednego gracza, faktycznie zatem są powody, aby twierdzić, że nasza kadra nie nadaje się do 4-3-3 8)

Wogóle fajne jest wyciąganie kosmiczne wniosków na podstawie jednego meczu.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2416
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 31 sie 2008, 14:54

pytanie:

ilu inter ma skrzydlowych, a ilu srodkowych napastnikow skoro macie grac 4-3-3?

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 31 sie 2008, 14:57

(L)oczkerson pisze:Ehhh i tak tu z wami gadać, jak pisałem, że moim zdaniem Inter nie ma ofensywnej pomocy i że wasza kadra się nie nadaje do gry 4:3:3 bo nie macie skrzydłowych to mi pisaliście że kadra jest kompletna itp.
Ale chyba Ci sie te rozmowy przysnily.

Ja od poczatku pisalem, ze nie mamy zawodnikow do 4-3-3, ewentualnie moze byc to takie strasznie naciagane 4-3-3. A gra wyglada zle w tej chwili bo Figo i Mancini sa w slabszj dyspozycji. W sparingach gra wygladala przyzwoicie, bo skrzydowi wygladali przyzwoicie. Zobaczymy jak to bedzie wygladac w najbliszych meczach i trzeba bedzie wyciagac wnioski. Inna sprawa, ze teren bardzo trudny i rywal mocniejszy niz w ubiegym roku (moim zdaniem). Nie wyobrazam sobie abysmy tak zagrali na San Siro. A kadra jest kompletna gdyz posiadamy okolo 25 zawodnikow wysokiej klasy (jeszcze dzis ostatni dzien mercato). Figo i Mancini nie beda w takiej dyspozycji do konca sezonu. A teraz spokojnie bez nerowow czekac na kolejne mecze.

Chcialem przypomniec, ze ostatnie dwa sezony zaczelismy od remisow i wszyscy wiedza jak to sie skonczyly.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 31 sie 2008, 15:00

Maciek (interista) pisze:Pisałeś o skrzydłowych czy o rozgrywającym :>
Pytanie retoryczne.
Może i retoryczne, ale i tak odpowiem :P Pisałem i o jednym i o drugim. Jeśli mowa o skrzydłowych to nie ma dyskusji, bo każdy widzi że Interowi brakuje jakiegoś klasowego zawodnika, natomiast jeśli mowa o rozgrywającym, to tu się niezgodze z tobą (bo ty uważasz że Interowi jest zbędny. Nie :?: :>), a wynika to z tego że taki system jak 4:3:3 idealnie nadaję się do gry z typowym rozgrywającym, a jak nie typowym to choćby kimś w stylu Xaviego, Lucho Gonzaleza czy Deco, a nadaję się do tego idealnie bo są w środku dalej mimo jednego nawet skrajnie ofensywnego zawodnika 2 kolejni pomocnicy, którzy już by odwalali czarną robotę. Czy inter musi grać w podstawowym squadzie z ledwie 3 typowo ofensywnymi zawodnikami :?: I przydal by się bo Inter teraz jak mu nie idzie, ma. problemy ze zmianą stylu gry, gdyby był klasowy ofensywny pomocnik Mou by miał więcej alternatyw niż z Muntarim.
Wogóle fajne jest wyciąganie kosmiczne wniosków na podstawie jednego meczu.
Nie wyciągam kosmicznych wniosków, tylko piszę o tym, że moim zdaniem kadra Interu cały czas nie jest kompletna i dlatego mogą ją czekać problemy w sezonie i nie na podstawie 1 meczu, bo jesteśmy po okresie przygotowawczym gdzie zawodników w ofensywie Interowi nie brakowało, a problemy ze strzelaniem goli jednak były :wink:
Chcialem przypomniec, ze ostatnie dwa sezony zaczelismy od remisow i wszyscy wiedza jak to sie skonczyly
A ta analogia, której tak się uczepiliście jest bez sensu, bo co jak co, ale mówimy o innym trenerze i co za tym idzie innym trybie przygotowań...
Ostatnio zmieniony 31 sie 2008, 15:02 przez (L)oczkerson, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Maciek (interista)
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maciek (interista) » 31 sie 2008, 15:02

Klasyczni skrzydłowi to Figo i Mancini. Na tej pozycji gra również Balotelli, który jest nominalnym napastnikiem, ale ma skille uprawniające go do gry na skrzydle. Jeżeli nie przyjdzie Quaresma to Mourinho ma pracować z Jimenezem nad nową pozycją, obecnie jest to ofensywny pomocnik.

Na środek: Ibra, Adriano, Balotelli, Cruz i Crespo.

Z tym, że nasza taktyka nie ma ograniczać się do samego 4-3-3, wciąż będziemy również grać 4-4-2, w zależności od okoliczności.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 31 sie 2008, 15:09

wlasnie o to mi chodzi. macie pilkarzy wybitnie pod 4-4-2.

w 4-3-3 jest tylko jeden srodkowy napastnik, a macie ich w kadrze sporo. to marnowanie potencjalu.

macie tylko dwoch skrzydlowych w tym figo, ktory jest w wieku takim, ze calego sezonu bez przerw grac nie moze.

ktos moze zagrac awaryjnie na skrzydle - to nie jest rozwiazanie.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 31 sie 2008, 15:14

RealFan pisze:wlasnie o to mi chodzi. macie pilkarzy wybitnie pod 4-4-2.

w 4-3-3 jest tylko jeden srodkowy napastnik, a macie ich w kadrze sporo. to marnowanie potencjalu.

macie tylko dwoch skrzydlowych w tym figo, ktory jest w wieku takim, ze calego sezonu bez przerw grac nie moze.

ktos moze zagrac awaryjnie na skrzydle - to nie jest rozwiazanie.
Dokładanie, ale Mou, jest fanatykiem 4:3:3 i chce nim grać za wsze;ką cene, nawet jak od strony kadrowej nie jest drużyna do tego gotowa.

Awatar użytkownika
Maciek (interista)
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maciek (interista) » 31 sie 2008, 15:18

No dlatego tak zależy nam na jeszcze jednym skrzydłowym w tym momencie i dlatego się wściekam na Morattiego. Co do naszych środkowych to trzeba pamietać, że
Adriano - wielka niewiadoma, od kilku lat wraca do formy, ale czy naprawdę będzie można na niego liczyć trudno powiedzieć
Crespo - bardzo marginalna rola w ubiegłym sezonie i raczej jest mało prawdopodobnym aby obecnie miało być inaczej, to juz nie ten piłkarz co kiedyś
Balotelli - on ma 18 lat, i nie może być za bardzo obciążany

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 31 sie 2008, 15:24

Muntari daje wiele alternatyw. Widzialem go w akcji i wiem ze moze dac wiecej w ofensywie Interowi niz daje teraz, ale przy obecnej sytuacji kadrowej (Cambiasso na srodku obrony) musi uczestniczyc w defensywie i pewnie realizuje zalozenia trenera. Poza tym z Quaresma czy bez gramy 4-3-3 gdyz trener podjal taka decyzje. W kadrze brakuje nam Chivu, Samuela, Cordoby, Rivasa, Burdisso i Adriano (kontuzje). Cruz, Stankovic, Materazzi, Figo, Mancini nie sa w formie lub dochodza do siebie po kontuzjach, Cambiasso i Zanetti rozrzucani sa przez kontuzje po roznych pozycjach. Wiec troche dziwne te jednoznaczne sady o sile czy potencjale Interu po jednym spotkaniu. Sczegolnie dziwne, ze najbardziej panikuja kibice Juventusu czy innych druzyn a przeciez winniscie sie cieszyc, ze Inter taki slaby, a Mourinho jest glupszy od Was. To dobrze rokuje dla waszych klubow.

Jakos w Chelsea Mourinho tez nie bylo klasycznego rozgrywajacego i nie wydaje mi sie zeby tamta linia pomocy z Essienem i Makelele byla bardziej kreatywna.
Dokładanie, ale Mou, jest fanatykiem 4:3:3 i chce nim grać za wsze;ką cene, nawet jak od strony kadrowej nie jest drużyna do tego gotowa.
To Cie zaskocze. W sparingach gdy nie bylo Manciniego i Figo na boisku to Inter gral 4-4-2. Jimenez jest zawodnikiem typowo ofensywnym, on grywal juz na skrzydle i nie bedzie nigdzie przestawiany na sile. On jest graczem bardziej altruistycznym i zdecydowanie bardziej nadaje sie do gry kombinacyjnej niz do dryblingow, indywidualnych akcji. Gdy Inter gral 4-3-1-2 to swietnie pasowal aby grac za plecami napastnikow.

Przetrzegam przed tym czarnowidzenie 4-3-3 nawet w tym wydaniu pesonalnym. Inter z kazda kolejka bedzie mial wiecej zawodnikow zdrowych i gra bedzie zdecydowanie lepsza.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 31 sie 2008, 15:30

cespo jak crespo. ma swoje lata i moze byc jokerem.

nikt nie wymaga by balotelli byl bardzo obciazany. jest jednak bardzo mlody i jesli na niego liczycie w przyszlosci musi grac. w przeciwnym wypadku jego rozwoj moze zostac zahamowany. przy grze jednym srodkowym napastnikiem w wiekszosci spotkan bedzie mu ciezko. na skrzydle grac nie powinien. tak mlody pilkarz musi przede wszystkim opanowywac do perfekcji gre na swojej nominalnej pozycji. do gry na skrzydle trzeba miec naturalne predyspozycje. wiele wskazuje na to, ze quaresma do was nie dolaczy co skazuje w pewien sposob mlodego chlopaka do gry wlasnie z boku boiska. moze tam grac, lecz powinien tylko w ostatecznosci. musi miec jak najwiecej szans na srodku. niewiele na taki uklad wskazuje. chyba ze mourinho bedzie czesto stosowal 4-4-2.
Jakos w Chelsea Mourinho tez nie bylo klasycznego rozgrywajacego i nie wydaje mi sie zeby tamta linia pomocy z Essienem i Makelele byla bardziej kreatywna.
lampard moze klasycznym rozgrywajacym nie jest, ale daje bardzo duzo. essienowi rowniez umiejetnosci gry ofensywnej nie odmowisz.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 31 sie 2008, 15:38

Babel pisze: Jakos w Chelsea Mourinho tez nie bylo klasycznego rozgrywajacego i nie wydaje mi sie zeby tamta linia pomocy z Essienem i Makelele byla bardziej kreatywna.
Ale był nieoceniony Lampard, który w dodatku strzelał ogrom jak na pomocnika goli. W środku pomocy Interu nie widzę kogokolwiek, kto by mógł być takim bezpośrednim zagrożeniem jak Frank. No i Muntari w porównaniu do Essiena wypada też w tym elemencie blado

PS: I to nie jest tak, że już skazałem ofensywe Interu na zagładę :wink:

Awatar użytkownika
Maciek (interista)
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maciek (interista) » 31 sie 2008, 16:54

Oj niedoceniacie Muntariego, niedoceniacie :P
Nie tylko wy, wielu kibiców Interu również go niedoceniało, zresztą była już mowa na ten temat .
Nie twierdzę, że to biały Lamprad, ale potencjał do gry ofensywnej ma duży.

Gra pomocy nabierze nowej jakości jak wróci na swą nominalna pozycję Cambiasso nie zapominajmy o tym.

Ponadto nie zgadzam się, że wczorajsza postawa Interu to wynik słabej gry skrzydeł, cała drużyna dała ciała. Wyglądało to tak jakby Mourinho zespół do Geniu na piechotę wysłał.
Do stref ofensywnych dochodziło bardzo mało piłek więc i skrzydłą nie poszalały.

Co do Balotelliego to ogólnie zgadzam się z RealFanem. Uważam, że Mario najlepszy jest na egzekucji i tam widzę jego przyszłość. Ale nie da się ukryć, że jego arsenał pozwala go ustawiać na skrzydle i nie jest to wielka szkoda dla drużyny. Jest to zawodnik odpowiedzialny za stałe fragmenty gry, ma dobre dośrodkowanie, przeglad sytuacji, jest dynamiczny, szybki, są to cechym, które jak najbardziej czynią z niego potencjanlnie bardzo dobrego skrzydłowego. Obecnie uciera się schemat 30-35 minut gry dla Mario i te rozwiązanie jest optymalne. Quaresma to nie jest zagrożenie dla gry Mario tylko dla Figo :P , tak to widzę.

Ponadto 4-3-3 wczoraj nie spisało się, ale za to w meczu z Romą funcjonował przez 60-70 minut doskonale. Gdzie jest więc prawda.

Patrzę na wyniki kolejki i już mi się humorek poprawia :boruta:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”