Mało kto się wypowiedział w temacie, a większość forumowiczów studiuje, bądź już jest po studiach.
Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 05 mar 2009, 0:22
guru
Post Wyświetl pojedynczy post autor: kama_reda » 05 mar 2009, 0:31
Jesteś w dużym błędzie. W Skandynawii można zbić przeogromną kasę. Jest naprawdę wiele polskich firm, które oblegają tamtejszy rynek pracy i wychodzą na tym znakomicie. Sam w jednej przez krótki czas pracowałem, więc wiem o czym mówię. Poznałem także kilku Polaków mieszkających na stałe w Danii od wielu lat i bardzo sobie chwalą. Mówili, że różnica pomiędzy Polską a Danią jest kolosalna, co sam zdążyłem odczuć przez krótki czas przebywania tam. Chociaż ja akurat nie chciałbym tam mieszkać na stałe, ale to z pewnością kwestia przyzwyczajenia. Poza tym skandynawskie języki nie są u nas pospolite, czyli w roli tłumacza (o czym wspominałeś) nie miałbyś najmniejszego problemu zaistnieć na rynku pracy.guru pisze:Perspektywy pracy jakie są po tym? Szukam czegoś, po czym nie musiałbym siedzieć na bezrobociu![]()
kama_reda
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 05 mar 2009, 9:07
Tłumaczem to możesz być i po każdym innych kierunki niż lingwistyka. Jak chcesz się doszkolić w kierunku tłumacza (przysięgłego), to mozesz po jakimkolwiek kierunku ukończyć roczne studium podyplomowe i przygotować sie dobrze na egzamin państwowy. Na lingwistyke szkoda czasu, język możesz doszkalać w wolnym czasie. No chyba, że satysfakcjonowałaby Cię rola tzw. tłumacza zwykłego, do tego egzaminu panstwowego nie musisz zdawaćguru pisze:Kieruję się na lingwistykę ze względu na znajomość języka angielskiego. Chce to jakoś wykorzystać, dlatego w przyszłości mam zamiar być tłumaczem.
Michał M
Post Wyświetl pojedynczy post autor: olson » 05 mar 2009, 13:06
Pudło. Tak jak napisał Kama, perspektyw związanych z językami nordyckimi jest wiele. Przede wszystkim, obecnie w Polsce znajduje się mnóstwo filii firm skandynawskich, które na gwałt potrzebują ludzi znających ich języki. Poza tym, oglądałem ostatnio jakiś tam ranking z najbardziej potrzebnymi zawodami (wiadomo, można znaleźć multum takich rankingów) i naprawdę potrzeba teraz na rynku ludzi gwarzących po skandynawsku. Zresztą, ja już od samego początku liceum nastawiłem się właśnie na ten kierunek. Wiadomo, matura zweryfikuje wszystko, ale zajebiście się cieszę na możliwość poznania tych właśnie języków.guru pisze:Perspektywy pracy jakie są po tym? Szukam czegoś, po czym nie musiałbym siedzieć na bezrobociu
olson
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 05 mar 2009, 16:59
Yukasz
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 05 mar 2009, 17:20
Lisek
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 05 mar 2009, 17:24
Ale co? Linki? Czemu?lisek_chz pisze:Yukasz jakieś dziwne te co dałeś
Też mi się tak wydaje, tylko pytanie czy te firmy poszukują takich ludzi czy też osoby z językiem i (!) konkretnym zawodem.lisek_chz pisze:Chociaż pytanie w czym miałby dany absolwent pracować?;P jako tłumacz chyba jedynie
Yukasz
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 05 mar 2009, 17:47
Lisek
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 05 mar 2009, 18:22
jest po tym w ogóle praca?lisek_chz pisze:geologią
Raczej nie powinna byc ci obca jeśli idziesz na tamte kierunkilisek_chz pisze:Wszędzie się ciężko dostać tym bardziej nie wiadomo jak to będzie z obowiązkową maturą z matematyki.
Yukasz
Post Wyświetl pojedynczy post autor: mistyk » 05 mar 2009, 18:33
mistyk
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 05 mar 2009, 18:37
Lisek
Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 05 mar 2009, 19:37
BarcaQzYN
Post Wyświetl pojedynczy post autor: kulekfcb » 05 mar 2009, 19:43
kulekfcb
Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 05 mar 2009, 20:19
BarcaQzYN
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Grand » 05 mar 2009, 20:28
oj zdziwiłbys sie, jak zostajesz geologiem to masz szerokie pole do popisu, z wyjatkiem wyjazdu na blisku wschód, z wiadomych powodówYukasz pisze:jest po tym w ogóle praca?lisek_chz pisze:geologią
Grand
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio