Czemu w Polsce nie ma dobrych gazet sportowych?

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
ODPOWIEDZODP
marrecki14
Skład C
Skład C
Reputacja: 0

Czemu w Polsce nie ma dobrych gazet sportowych?

Post Wyświetl pojedynczy post autor: marrecki14 » 20 kwie 2009, 18:11

Troche pomarudzic chciałem. Ostatnio jak miałem troche wolnego od roboty na pomyslunek, to doszedłem do wniosku, ze wiekszosc dziennikarzy serwuje nam badziewia. Mam wrazenie ze tematy w wiekszosci gazet sa do zludzenia podobne. Albo pisane na sile, albo wedlug dawnooutartych schematow. Od kilku lat kupuje gazety i magazyny sportowe i wydaje mi sie ze jest coraz gorzej. Jakies niepotrzebne szukania sensacji, nie trzymajace sie kupy tezy. Przeglad Sportowy jako najwiekszy dziennik sportowy w Polsce powinien trzymac wysoki poziom, a niestety tak nie jest. Chłopaki z "weszlo" juz tyle razy złapali ich na jakis kompromitacjach, ze to jest dramat. W ogole dziwne to jakies, ze w tak zainteresowanym futbolem kraju jak Polska, mamy tak mało gazet sportowych. PS, Sport, Pilka Nozna, Futbol plus jeszcze ze dwa niszowe tytuly i to chyba wszystko. A te wymienione tez nie maja sie czym chwalic. Jak tak dalej bedzie, to nie bede wiedzial co kupowac, bo w kazdym numerze danej gazety znajdzie moze jeden-dwa dobre artykuły. Mam wrazenie ze z prasa jest coraz gorzje... jak mysliscie, to wina netu? Czy profi-pismakom sie po prostu nie chce ruszyc glowami?

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Re: Czemu w Polsce nie ma dobrych gazet sportowych?

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 20 kwie 2009, 18:33

Jak się ma pseudokibiców, to ma się pseudofutbol. Jak się ma pseudofutbol, to ma się pseudogazety.
Prawda jest taka, że w Polsce dziennikarze są albo od wszystkiego - jak Stec - i się rozpływają w oceanie tematów, albo się zwyczajnie nie znają na futbolu.

marrecki14
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: marrecki14 » 20 kwie 2009, 18:46

No Stec to faktycznie jedzie po bandzie. Bajkopisarz pierwsza klasa. Ale zeby az tylu sie nie znało na futbolu? Na pierwszym lepszym forum da się znaleźc kibicow, ktorzy z powodzeniem mogliby pisywać w gazetach. Ale blokuje im sie miejsca. A jak sie niekiedy w gazecie proste relacje z meczu czyta, to czasem nawet sklad jest źle ustawiony! To chyba nie tak trudno napisac, po kolei jak graja nie? Pseudofutbol to my mamy na pewno, chociaz nie wiem czy to wina pseudokibicow. Ostatno na sport.pl ktos napisal w relacji, ze Perdijic z Ruchu wygryzł ze składu Nowaka poprzez dobre mecze w Pucharze Ekstraklasy. A Nowak juz dawno za miedza gra. I temu pseudokibice raczej nie sa winni :) Futbol.pl miał chociaż filmy ze starymi meczami, to mozna było sobie powspominac, ale juz sie pozamykali.
A kibicow na Slasku to chyba szczegolnie boli, to co dzieje sie ze Sportem. teksty wnim są teraz tak oczywiste, ze lepiej odlozyc sobie kase na bilet i isc na mecz niz to kupowac... A to gazeta z taka wspaniala tradycja... a potem sie dziwia ze ludzie nie chca czytac.

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 557
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 20 kwie 2009, 18:50

Nie wiem, czy pamiętasz taką scenę z "Chłopaki nie płaczą", kiedy Silnoręki mówi do Szefa: "Ale to ludzie decydują", na co ten odpowiada mu "To dowiedz się jacy ludzie i porozmawiaj z nimi ...po swojemu".
Niestety to prawda. Ludzie jako całość to tępa masa, więc nadawcy komunikatów muszą dostosowywać się do odbiorców. Zgodzę się z Tobą, bo to duży problem, ale nic na to nie można poradzić. Takie "Brawo Sport" przeznaczone jest do konkretnego odbiorcy, więc musi mieć taki kształt jak ma, ale przykro jest patrzeć, jak bezczeszczone są tak znaczące dla polskich mediów sportowych tytuły jak "Piłka Nożna", gdzie możemy dowiedzieć się że Naldo to lewy obrońca, a Schweinsteiger jest lewonożny czy "Przegląd Sportowy", który po przejęciu przez Axel Springer stał się po prostu sportowym "Faktem" (szczególne "słowa uznania" należą się naczelnemu - Adamczykowi; Kołtonia można lubić lub nie, ale facet ma jakieś pojęcie o piłce i gazeta trzymała z nim u sterów jakiśtam poziom).
O ile zabawny jest totalnie niekompetentny Szpaczyński w TVP, czy pięknie świecący błyszczącymi zębami Kurzajewski, o tyle żenujący staje się poziom krajowych pismaków sportowych. To co przejdzie w tv nie przystoi w prasie. A w Polsce pisze wielu, a umie pisać tylko kilku.

Stec akurat , dzięki błyskotliwości i dobremu przygotowaniu merytorycznemu, na tle reszty wyróżnia się in plus.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 20 kwie 2009, 18:53

marrecki14 pisze:Ale zeby az tylu sie nie znało na futbolu? Na pierwszym lepszym forum da się znaleźc kibicow, ktorzy z powodzeniem mogliby pisywać w gazetach.
Boże uchowaj od kibiców w poważnych gazetach!

marrecki14
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: marrecki14 » 20 kwie 2009, 19:09

Moze rzeczywiscie zbyt emocjonalnie ocenilem Steca, bo sa rzeczy, za ktore mozna lubic to, co pisze.
"Przegląd Sportowy", który po przejęciu przez Axel Springer stał się po prostu sportowym "Faktem" (szczególne "słowa uznania" należą się naczelnemu - Adamczykowi; Kołtonia można lubić lub nie, ale facet ma jakieś pojęcie o piłce i gazeta trzymała z nim u sterów jakiśtam poziom
No ja akurat Kołtonia nie lubie, ale to prawda, ze wtedy bylo lepiej. Nazwanie PS sportowym "Faktem" to chyba strzal w 10! W tv zas pod wzgledem niekompetencji wyroznia sie Orange Sport i Szybka Pilka. Widziałem kiedys u kumpla relacje w OS, to sie ucieszylem, ze nie mam tego kanalu. Reporterzy myla sie w pytaniach, stekaja przy ich zadawaniu, dramat! A to, ze Szybka Piłka szybko zostałą na roznych forach okrzyknieta "Szybkim gównem" chyba samo mowi za siebie... przy tym wszystkim czesto wysmiewany Szpakowski staje sie zabawny i sympatyczny...

Ludzie jako całość to tępa masa, więc nadawcy komunikatów muszą dostosowywać się do odbiorców. Zgodzę się z Tobą, bo to duży problem, ale nic na to nie można poradzić.

No własnie z tym poradzeniem to jest lipa, bo nie gramy w "Chłopaki nie płacza" :) Ale kurcze.. myslalem zawsze ze to media sa od kreowania... To ze widzimy taki problem pokazuje, ze chyba jest tez spora masa ludzi i co nie jest tepa i chce czegos wiecej. Gadzety tak jak kiedys brawo sport daje dzis co druga gazeta w ogole, nie tylko sportowa... Ale zamienianie gazet sportowych w "Fakt" czy tego typu badziewia, to chyba nie jest potrzeba odbiorcow bo kibice nie lubia jak sie z nich robi debili albo szkaluje wszystko co sie da. Mysle, ze nie tylko ja potrzebuje czegos wiecej i od takich gazet jak chociazby "Piłka Nozna" trzeba wymagac znacznie wiecej. Moze Ci co decyduja o ksztalcie gazet, zle odczytuja spadajaca sprzedaz? Uwazam, ze potrzeba dobrych i wartosciowych tresci. Takie sie obronia sie same - bez sensacji, szumu, gadzetow. Fachowców trzeba, panowie!

Moofasa
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Moofasa » 20 kwie 2009, 19:10

Czy ja wiem.. :think: Jeśli chodzi o radio czy telewizje to zgadzam się z Tobą Wilmore że nie powinni tam pracować ludzie którzy po prostu się sportem interesują ale którzy ukończyli jakieś tam studia pozwalające na pracę tam. Ale w gazetach z pewnością sprawdziłby się nie jeden user z niejednego forum. Żeby pisać felietony nie trzeba wyglądać dobrze bo nie pokażą Cie w TV, nie musisz mieć dobrej barwy głosu bo nie usłyszą Cię w radiu. Do pisania felietonów wystarczy mieć lekkie pióro. Oczywiście nie mówię że każdy user nadawałby się do pracy w gazecie. Na forum większość używa poprawnej polszczyzny, wiedzą o czym piszą nieraz z pewnością przy pisaniu posta zaglądają do innych źródeł itd. Taki felietonista/dziennikarz który pisałby o tym czym się interesuje, co kocha na pewno byłby w niebo wzięty a pieniądze z pewnością zmobilizowałyby go do jeszcze cięższej pracy :wink:

marrecki14
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: marrecki14 » 20 kwie 2009, 19:13

Wilmore pisze:
marrecki14 pisze:Ale zeby az tylu sie nie znało na futbolu? Na pierwszym lepszym forum da się znaleźc kibicow, ktorzy z powodzeniem mogliby pisywać w gazetach.
Boże uchowaj od kibiców w poważnych gazetach!
Zle mnie zrozumiałes, albo zle to ujałem. Nie chodzilo mi o zatrudnianie hurtowe kibicow w powaznych gazetach. Tylko niech pisza w nich powazni dziennikarze, bo Ci niepowazni to umiejetnosciami niewiele sie od kibicow roznia. A wielu kumatych kibicow ma wieksza wiedze niz niejeden pismak. I potem jest,jak jest.
wiec niech bedzie "Boże daj prawdziwych dziennikarzych w powaznych gazetach i w ogole mediach!"

A moze to rutyna, co? Moze po iluś tam latach pisania juz im sie nie chce i stracili pasje? Moze to już teraz dla nich zwykla robota. Wedlug taktyki zrobic swoje i wziac kasę. Na kreatywne myślenie trzeba jednak się troche wysilic i miec do tego energie.
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2009, 19:17 przez marrecki14, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 557
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 20 kwie 2009, 19:16

marrecki14 pisze:W tv zas pod wzgledem niekompetencji wyroznia sie Orange Sport i Szybka Pilka. Widziałem kiedys u kumpla relacje w OS, to sie ucieszylem, ze nie mam tego kanalu. Reporterzy myla sie w pytaniach, stekaja przy ich zadawaniu, dramat! A to, ze Szybka Piłka szybko zostałą na roznych forach okrzyknieta "Szybkim gównem" chyba samo mowi za siebie... przy tym wszystkim czesto wysmiewany Szpakowski staje sie zabawny i sympatyczny...
Oglądałem ostatnio i "Ligę+" i "Szybką Piłkę" i muszę powiedzieć, że moim zdaniem nie jest tak źle, ale po jednym odcinku może nie powinienem się wypowiadać.
Poza tym jednak to telewizja i tu się różne dziwne wpadki zdarzać mogą. W prasie fachowej już nie powinny.

P.S. Tu ten temat też poruszaliśmy:
http://www.swiatpilki.com/viewtopic.php ... t=Przegląd sportowy#p430392

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 20 kwie 2009, 19:20

Co do wpadek w gazetach, to już kilka lat temu, dokładnie przed sezonem 2004/2005, ukazał się wraz z Przeglądem Sportowym dodatek Skarb kibica Ligi Mistrzów. Piotrek kupił tę gazetę i ten cznernastoletni wówczas chłopiec był mocno zbulwersowany, gdyż jakiś mało zorientowany dziennikarz usiłował na łamach owego dodatku przekonywać, że Chelsea zakupiła Ferreirę, Carvalho, zatrudniła Mourinho, gdyż Abramovich chciał ich mieć po tym jak wyeliminowali w półfinale właśnie... Chelsea. To dziecko wiedziało, że do takiego meczu nie doszło w tej edycji LM, w której zwyciężyli Portugalczycy, a ten dziennikarz poważnej gazety, przygotowujący poważny dodatek ze słowem wstępnym red. naczelnego, on nie pamiętał wydarzeń sprzed kilku miesięcy. To już była żenująca wpadka.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 20 kwie 2009, 19:23

I w gazetach miejscami pracują userzy z for. Tylko się nie przedstawiają. ;)
Boże uchowaj od kibiców w prasie i mediach w ogóle. Po pierwsze, polska kultura kibicowania nie dorosła do tego, żeby wpuścić ją na salony. Po drugie, jeśli ktoś naprawdę dobrze pisze, to się przebije - zobacz sobie, jakie studia kończą dziennikarze piszący w prasie. Po trzecie, jeśli już pisać ma kibic, to z dystansem - Stec jest fanem Milanu, z czym niejednokrotnie się afiszował, ale zarówno nie brakuje mu rozsądku w wypowiedziach na temat Milanu, jak i innych ekip, z Interem na czele. Ale taki się trafia jeden na milion niestety, który zarówno potrafi pisać, jak i ma dystans.
Poza tym ludziom, którzy się na piłce znają, zwyczajnie się nie chce. Większość polskich trenerów miała propozycje z mediów na felietony/artykuły/cokolwiek w prasie. Ale oni albo władają polszczyzną ze wsi, albo nie potrafią pisać ciekawie, a przede wszystkim - po co im to.
Nawet na polskich forach miażdżąca większość ludzi na piłce się zwyczajnie nie zna, nie stać by ich było na napisanie nic innego ponad - ładny mecz, ostry pressing, brutalny faul, karny z kosmosu. Ich chcesz brać do mediów? :lol:
Dopóki będzie w Polsce taka piłka, będą takie media. Poza tym moim zdaniem niczego im nie brakuje - dla ludzi z branży "artykuły zdaniowe" czy inne wymysły polskich dziennikarzy są po prostu śmieszne, a tych kilku ciekawych dziennikarzy - Stec, od czasu do czasu Wołowski czy inni (Kołtoń? :lol: ) nawet jeśli pisze rozsądnie i dobrze, to jest miażdżonych na forach przez idiotów.
Cieszcie się, że Atlas już ma tylko jedną kolumnę, a nie X artykułów w prasie, wtedy było dno.
A Szybka piłka i Liga+ to najlepsze, co się polskiemu futbolowi w mediach przydarzyło od wielu lat.

I na koniec poproszę definicję poważnego dziennikarza. Kołtonia wielu takich nazywa, a że to człowiek równej klasy, co wzrostu, opętany zawiścią i przeciętny fachowiec, to już się przemilcza...

Danton
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Danton » 20 kwie 2009, 19:25

kiedyś istaniała super gazeta
Tempo ale wydawca obecnego ps zniszczyli konkurencje

marrecki14
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: marrecki14 » 20 kwie 2009, 19:29

A rzeczywiscie byl podobny temat, ale jak widac nic albo niewiele sie nie zmienilo i dalej warto o tym pogadać.
Ale trzymając sie gazet. Uwazam, ze jednym z najwiekszych bledow jest to, ze nie staraja sie by wygrac konkurencje ze stronami internetowymi
Dalej zabijaja sie o newsy, ktore ukaza sie dopiero nastepnego dnia i tu tylko naprawde dobre kontakty moga pomoc znalezc im cos oryginalnego. Ale to czesto i tak podchodzi pod sensacje. A gdzie poglebione analizy taktyczne? W "PN" ostatnio pojawiaja sie tego typu teksty, ale wynika z nich glownie ze X to jest napastnik, a Y obronca. Na Tactics.pl daja znacznie lepsze teksty o taktyce, a przeciez to amatorska strona. Czemu w gazetach nie ma regularnej analizy konkretnych zagran? Co jakis czas jakiegos trenera oglasza sie "polskim Mourinho", to niech pomoze w pisaniu takich tekstow. To przeciez nie musi zdradzac jego warsztatu.
A Szybka piłka i Liga+ to najlepsze, co się polskiemu futbolowi w mediach przydarzyło od wielu lat.

I na koniec poproszę definicję poważnego dziennikarza.
Z Ligą+ sie zgodzę. Chodziło mi o relacje na zywo w Orange Sport, a nie program ligowy z Canal Plus. Do Twarowskiego i Smokowskiego nie da sie przyczepic. Dobra robote robia. Ja do "Szybkiej pilki" jednak sie nie przekonam....

A co do definicji... Myśle, ze slowo powazny powinno tu okreslac, powazne podchodzenie do tematu, kibica, obowiazkow. Mylenie pozycji zawodnikow, pisanie po raz 10 w ciagu miesiaca, ze ktos druzyna nie strzela goli, bo nie ma napastnikow, nie jest warta pieniedzy wydawanych na gazety i nie przystoi "powaznym dziennikarzom".

Ps. Jak Orange Sport wprowadzal komentarze do meczow w gwarze slaskiej, to niejaki red Basałaj wypowiadał się, że robią to bo na Ślasku jest 6 klubów w Ekstraklasi - GZ, RCh,PG, PB, OW i GKS Belchatów. To anty przyklad powaznego dziennikarstwa jak dla mnie...
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2009, 19:39 przez marrecki14, łącznie zmieniany 1 raz.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 20 kwie 2009, 19:38

A po co w gazecie dla przeciętnego polskiego kibica analiza taktyki czy akcji?
Poważny trener w gazecie regularnych tekstów taktycznych pisać nie będzie. Po pierwsze po co, a po drugie byłby zniszczony w środowisku.

marrecki14
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: marrecki14 » 20 kwie 2009, 19:45

A po co w gazecie dla przeciętnego polskiego kibica analiza taktyki czy akcji?
Poważny trener w gazecie regularnych tekstów taktycznych pisać nie będzie. Po pierwsze po co, a po drugie byłby zniszczony w środowisku
No moze nie w dziennikach, bo to bylo by za czeste i nudne, niepotrzebne. Ale w tygodnikach czy miesiecznikach? W tych drugich to jak najbardziej. W środowisku zniszczeni są Ci, co kupowali lub sprzedawali mecze, a nie jeden trenejro z checia pcha sie do mediow. Wymieniłem akurat taktyke, bo lubie ten dzial pilki.
Ale wiadomo, ze to nie jedyna i nie najwazniejsza rzecz do poprawy. Co wy byscie pozmieniali, zeby czytac naprawde dobre teksty?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”