Czemu w Polsce nie ma dobrych gazet sportowych? - Strona 4

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Re: Czemu w Polsce nie ma dobrych gazet sportowych?

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 22 kwie 2009, 11:00

Wilmore pisze:Żart polega na tym, że talentów jest naprawdę sporo, ale infrastruktura blokuje wszystko.
Może nie tyle sama infrastruktura (choć na pewno też), ale moim zdaniem przede wszystkim brak odpowiednich trenerów dzieci i młodzieży. Najczęściej dostają oni grosze od miasta bądź klubu, a nie tak to powinno wyglądać. (ale to temat na inną dyskusję)

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 22 kwie 2009, 11:02

arti26 pisze: Zamiast tego właśnie oczekiwałbym jakiegoś raportu na temat szkolenia młodzieży zrobionego przez dziennikarzy, bo patrzą na to z boku i są (powinni być) bardziej obiektywni. Ile szkółek? gdzie są? jak funkcjonują? rozmowa z trenerem - o zapleczu, rozmowa z osobą, która stworzyła taką szkółkę - o finansach. To by moim zdaniem o wiele bardziej przemówiło niż list. .
A powiedz mi kto ma na to czas i dojscia. Zeby takie cos napisac taki Stec by musial poswiecic klika miesiecy z zycia zeby takich ludzi zadowolic jak ty. A za to mu nikt nie zaplaci. Dziennikarz nie jest od rozwiazywania problemow za ktore odpowiedzialni sa ludzie bioracy duze pieniadze za nic nie robienie. A caly tekst moze nie przemowil tak jak odpowiedz Engela. Byla ona kwintesencja sporu.
Ja właśnie chciałbym widzieć więcej analitycznych i fachowych tekstów, działań z inwencją, a mniej bezproduktywnego gadania
Ja bym chcial zeby pilkarze wiecej opowiadali o swoich kobietach w czasie meczow niz bezproduktywnego biegania po boisku

Kamil Stec czasem przesadza tak jak z ta flaga ale potrfil sie przyznac ze popelnil blad i np. zawierzyl innemu autorowi artykulu o kibicach Jagi na Estadio WP. Nikt nie jest doskonały i kazdy popelnia bledy, nawet dziennikarz.

Po Stecu wszyscy jada, taka moda szkoda tylko ze jada bez pasow :lol:

marrecki14
Skład C
Skład C
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: marrecki14 » 22 kwie 2009, 12:18

Ja bym chcial zeby pilkarze wiecej opowiadali o swoich kobietach w czasie meczow niz bezproduktywnego biegania po boisku
A ja bym chciał, żeby na boisku, to oni dawali z siebie maksa, a na lamach więcej gadali także o sprawach pozapilkarskich. Moze jakbysmy mieli lepszy poziom pilki, to skonczylyby sie ciagle te same pytania w stylu "jak dzis zagracie?", "fantastyczna zmiana panie trenerze, czy X juz teraz bedzie gral zamiast Y "., na ktore zreszta nie do konca rozmowca moze odpowiedziec.
Ja tez oczekuje w prasie, szczegolnie w fachowych magazynach, glebszych analiz, ale jak już ma cos byc luzniejszego i prostszego do poczytania, to niech to bedzie naprawde z jajem. Takie rozsadne i umiejetne zagladanie w prywatnosc "bohaterow" z boiska moze byc mega ciekawa,

arti26
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arti26 » 22 kwie 2009, 12:53

Wilmore pisze:A potyczka słowna z Engelem nie została zmyślona przez Steca, jego pierwszy artykuł był odpowiedzią na wypowiedź Engela nt. stanu szkolenia w Polsce. Stec nie wstał pewnego ranka i nie pomyślał sobie, że napisze bezproduktywną gadaninę.
ten artykuł się pojawił w lutym, a list miesiąc później - więc niezły refleks ma Stec. A jedną z inspiracji był mecz Interu z Manchesterem.
Bienias pisze: A powiedz mi kto ma na to czas i dojscia. Zeby takie cos napisac taki Stec by musial poswiecic klika miesiecy z zycia zeby takich ludzi zadowolic jak ty. A za to mu nikt nie zaplaci. Dziennikarz nie jest od rozwiazywania problemow za ktore odpowiedzialni sa ludzie bioracy duze pieniadze za nic nie robienie. A caly tekst moze nie przemowil tak jak odpowiedz Engela. Byla ona kwintesencja sporu.
no dojscia powinni miec wlasnie dziennikarze. a jak nie to je zdobyc. i zrobienie takiego raportu w molochu z oddzialami jakim jest Agora na pewno nie zajelpby kilku miesiecy.

Nie staje za żadną, ze stron, ale denerwują mnie takie jałowe dyskusje. Co one dały? NIC. Od początku było widać, że nic to nie da i przerodzi się w personalną kłótnię. Ton w jakim napisał ten list otwarty - tak jak ludzie jadą po Stecu, tak on pojechał po PZPN. Ot, co.

Za dużo wymagam? Po prostu nie chcę spłycania tematów, a takie rzeczy często się dzieją w polskiej prasie.

Marrecki - kiedyś się mówiło, że piłkarze będą mieli "szkolenia medialne", żeby poprawić jakość wypowiadania się przed kamerą, ale chyba to jakoś nie wypaliło. Przynajmniej efektów nie widać.

marrecki14
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: marrecki14 » 22 kwie 2009, 13:23

Marrecki - kiedyś się mówiło, że piłkarze będą mieli "szkolenia medialne", żeby poprawić jakość wypowiadania się przed kamerą, ale chyba to jakoś nie wypaliło. Przynajmniej efektów nie widać.
Wiem, że Widzew miał takie szkolenia. A w innych klubach nie chcieli. Słyszałem, ze w Zabrzu sie to piłarzom nie podobało. No i potem nie widać efektów.
A co do szkoleń, to dla dziennikarzy też nie przeprowadza się takowych. Moj kolega studiowal dziennikarstwo i mowi ze rzadko, co pisali, tylko wkuwali. Żadnej praktyki. A w redakcjach też raczej nie ma czasu na edukowanie młodych adeptów. Taki albo sobie poradzi, albo "zginie" idąc na żywioł. We Francji ponoć nie można sobie pisac tak od razu. Mlodziak ma opiekuna i pisze "do szuflady", a dopiero po jakichs 2 latach gotowy jest do pracy. To oczywiscie nie swiadczy o slabym poziomie gazet w Polsce obecnie, ale moze pogorszyc sytuacje w przyszlosci....

arti26
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arti26 » 22 kwie 2009, 14:02

2 lata pisania do szuflady? Może się odechcieć... Choć uczy pokory i można naprawdę dobrze poprawcować nad warsztatem.

Mnie czasem krew zalewa jak widzę błędy w nazwiskach zagranicznych piłkarzy, albo analizy rywali z piłkarzami, którzy tak naprawdę nie graja w pierwszym składzie. Już nie wspomnę o literówkach, czy myleniu numerów, bo to w pośpiechu może się każdemu zdarzyć. Także szata graficzna - gazety jak gazety, ale magazyny zdecydowanie mogłyby wyglądać nowocześniej Piłka Nożna to ma niezmienione od kilku lat, a wcześniej tez długo trzymali poprzednie

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 22 kwie 2009, 15:07

no dojscia powinni miec wlasnie dziennikarze. a jak nie to je zdobyc. i zrobienie takiego raportu w molochu z oddzialami jakim jest Agora na pewno nie zajelpby kilku miesiecy.
ad1 Maja swoje kontakty ale czy ty przypadkiem nie chcesz zeby taki Stec mial znajomosci niczym Prezydent USA?
ad2 Agora ma swoje wymagania tym bardziej ze zwalnia wielu znanych dziennikarzy chocby Pola.

Za dużo wymagam? Po prostu nie chcę spłycania tematów, a takie rzeczy często się dzieją w polskiej prasie.
A co maja pisac ksiazki?

arti26
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arti26 » 22 kwie 2009, 15:46

ja nie skazuje Steca na samodzielne pisanie takich artykułów, ani na znajomości sięgające każdego powiatu w Polsce, ale mając takie możliwości jak agora nie twierdzę, że jest to niemożliwe do zrobienia w krótkim czasie. A co ma do tego zwolnienie Pola, to nie wiem akurat.

Nie każe dziennikarzom pisać książki, ale może odrobinę bardziej zagłębić się w temat. Prasa prasą, wiadomo, że czasami (jak w GW w tygodniu), nie ma za dużo miejsca. Takie powinno być zadanie magazynów, żeby w wyczerpujący sposób przedstawić temat. A tam teksty są na góra 4 strony i jeszcze ogromne zdjęcia, reklamy, itp. itd.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 22 kwie 2009, 16:00

ten artykuł się pojawił w lutym, a list miesiąc później - więc niezły refleks ma Stec. A jedną z inspiracji był mecz Interu z Manchesterem.
Jakie to ma znaczenie? Tym bardziej, że artykuł był zainspirowany meczem LM. Artykuł nie zdezaktualizował (trudne słowo) się, nie stracił na wartości.
Nie, jeśli wydałoby się bubel. Poza tym po co to mają robić dziennikarze?
Ton w jakim napisał ten list otwarty - tak jak ludzie jadą po Stecu, tak on pojechał po PZPN. Ot, co.

Nieprawda. Po Stecu jeżdżą ludzie ograniczeni/totalnie nieobiektywni, w stylu opisanym przez Bieniasa. Stec inteligentnie i prosto wypunktował wszystkie błędy w rozumowaniu Engela. On na to zwrócił uwagę - chwała mu za to - ale to wszystko, co miał zrobić. To PZPN niech robi rewolucje w systemie i infrastrukturze.
W niektórych klubach tylko.
A co do szkoleń, to dla dziennikarzy też nie przeprowadza się takowych. Moj kolega studiowal dziennikarstwo i mowi ze rzadko, co pisali, tylko wkuwali. Żadnej praktyki
Bo dziennikarstwo to nie piłka nożna, tu albo ma się ten dryg, albo nie. Stylu się nie nauczysz, potrafisz - masz pracę, nie potrafisz - nigdy nie będziesz.

Błagam, nie krytykuj dziennikarzy za to, że nie robią tego, co ma robić PZPN, bo zaraz ja Ci tu dopiszę, że Ty jesteś nierobem, bo nie kopiesz w kopalni. A że to nie Twoja branża? Cóż, zignoruję to tak samo, jak Ty pracę dziennikarzy...

arti26
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arti26 » 22 kwie 2009, 16:43

dlaczego dziennikarze? ich zdaniem jest wskazać problem i go opisać. a pisanie, ze Serbowie graja w LM, a Polacy nie - to wina szkolenia w Polsce, jest dosyć powierzchowna jak dla mnie. Oczekuje czegoś więcej niż przemyśleń nad meczem Ligi Mistrzów. Może Stec miałby też inne przemyślenia, gdyby odrobinę bardziej zagłębił się w sprawy szkolenia...

Szkoda też, że pominąłeś zupełnie istotę tego co napisałem - że to tak naprawdę NIC nie dało - tylko wywołało personalne utarczki pomiędzy Stecem a Engelem. Co do szkolenia młodzieży - potrzeba ogromnej ilości czasu i pieniędzy, żeby stworzyć odpowiednie warunki do dobrego szkolenia. I w tym kierunku pewne rzeczy zaczęły się zmieniać. Ale zamiast opisać te zmiany i pokazać, gdzie jeszcze ich potrzeba rozpętała się nigdzie nie prowadząca wojna na personalne argumenty.

naprawdę chciałbym poczytać więcej ciekawszych materiałów, z większą ilością statystyk, informacji na dany temat, głębszych analiz. Może rzeczywiście codzienna praca dziennikarska nie stwarza do tego wielkich możliwości. Dlaczego jednak nie miałoby się to ukazać w jakimś magazynie? tam jest sporo miejsca na to.

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 557
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 22 kwie 2009, 17:00

Bienias pisze: Agora ma swoje wymagania tym bardziej ze zwalnia wielu znanych dziennikarzy chocby Pola.
Zwolnili Pola? Proszę - nie na czasie jestem. Ale to w sumie dobrze, bo nic wielkiego to on nie robił.
Poza tym nigdy nie zapomnę mu, jak w jednym z wywiadów przekręcił Lippiemu imię.
arti26 pisze:a pisanie, ze Serbowie graja w LM, a Polacy nie - to wina szkolenia w Polsce, jest dosyć powierzchowna jak dla mnie. Oczekuje czegoś więcej niż przemyśleń nad meczem Ligi Mistrzów. Może Stec miałby też inne przemyślenia, gdyby odrobinę bardziej zagłębił się w sprawy szkolenia...
Wcale nie taka powierzchowna - może skłoni niektórych do refleksji. Renoma piłkarzy serbskich na rynku transferowym jest ogólnie rzecz biorąc niewspółmiernie wyższa w stosunku do polskich. A Serbia to nie jest duży i bogaty kraj. Serbowie grają w czołowych europejskich klubach, my zaś mamy obecnie niestety tylko jednego pełnowartościowego piłkarza z pola, którego na domiar złego prześladują kontuzje.
Co do systemu szkolenia - myślę, że nie można oskarżać go o nieprzygotowanie w tej mierze. Zbierając materiały do "Piłki ...ssskopanej" - chcąc nie chcąc - musiał dokładnie zagłębić się w ten temat. Zresztą akurat Stecowi o braku przygotowania w ogóle zarzucić nie można.
arti26 pisze: naprawdę chciałbym poczytać więcej ciekawszych materiałów, z większą ilością statystyk, informacji na dany temat, głębszych analiz. Może rzeczywiście codzienna praca dziennikarska nie stwarza do tego wielkich możliwości. Dlaczego jednak nie miałoby się to ukazać w jakimś magazynie? tam jest sporo miejsca na to.
Problem w tym, że czasopisma niszowe nie mają szans w walce z Internetem.

arti26
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arti26 » 22 kwie 2009, 17:33

ok, może zna tematykę, ale w tym liście nie odczułem, żeby tak było. bo raczej postawił się w roli kogoś kompletnie zielonego.

Internet może rzeczywiście odebrał trochę czytelników gazet i magazynów, ale wciąż jest pewna grupa, która sięgnęłaby po magazyn, ale naprawdę interesujący i dobrze zrobiony. Mi czegoś takiego brakuje, bo nie wszędzie ze sobą wezmę komputer, a lubię poczytać o piłce.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 22 kwie 2009, 18:44

ad2 Agora ma swoje wymagania tym bardziej ze zwalnia wielu znanych dziennikarzy chocby Pola.
:?: Przecież choćby dziś na sport.pl jest pogawędka Pola z Szadkowskim. Chyba za darmo tam nie robi :wink:
my zaś mamy obecnie niestety tylko jednego pełnowartościowego piłkarza z pola, którego na domiar złego prześladują kontuzje.
Błasczykowski? Jeleń? Kogo miałeś na myśli i dlaczego jeden z nich nie uwzględniłeś?

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 557
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 22 kwie 2009, 19:07

Kamil232 pisze:Błasczykowski? Jeleń? Kogo miałeś na myśli i dlaczego jeden z nich nie uwzględniłeś?
Wiesz kogo miałem na myśli. Jeleń jest niezły, ale powyżej pewnego poziomu się nie wzbije.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 22 kwie 2009, 19:17

Kamil232 pisze:ad2 Agora ma swoje wymagania tym bardziej ze zwalnia wielu znanych dziennikarzy chocby Pola.
Ostatnio słyszałem od kolegi po fachu, że Wołowski także dostał wymówienie... Zwolnienia są spowodowane kryzysem, bo np WPROST zwolniło cały zespół, kazało założyć wszystkim działalność i zleca im tematy płacąc tylko od ilości i jakości, a nie jak wcześniej - za cały miesiąc.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”