Matura - Strona 87

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Kendo
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Re: Matura

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kendo » 02 maja 2009, 12:50

Jak nastroje przed maturą?
U mnie w porządku na razie bezstresowo, tematy z wosu i historii sie trafia i powinno byc dobrze. Ustne to raczej nie problem, angielski pisemny tez.
Przygotowujecie sie cos do polskiego pisemnego?
Na dwóch próbnych miałem po 60% a nie przeczytalem zadnej lektury i sie wlasnie zastanawiam czy cztac streszczeniea czy nie.

Awatar użytkownika
sudden
Rezerwowy
Rezerwowy
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sudden » 02 maja 2009, 13:01

i sie wlasnie zastanawiam czy cztac streszczeniea czy nie.
Ja właśnie to robię od dobrych kilku dni. Ale stresu jak an razie nie czuję. Wos rozszerzenie czy podsatawowy piszesz?

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 682
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 02 maja 2009, 13:31

U mnie tez bez stresu i to mnie trochę martwi. Mam nadzieję, że przepracowane w miarę solidnie 3 lata + drobne powtórki wystarczą na historię podstawową, bo o polski roz się nie martwię, a ustna to podobno tylko formalność.

Jeśli chodzi o ustny to mam już napisaną pracę, jest nawet na tym forum ale nie wiem czy to już dokładnie to co chce mówić. Przede mną jeszcze zrobienie jakiegoś pokazu slajdów czy coś. Tylko, że pogodna kompletnie nie sprzyja uczeniu się... :roll:

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 92

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 02 maja 2009, 14:04

Ja narazie też kompletnie bez stresu i chyba tak zostanie. Wiem za to napewno, że będę się stresował prezentacją maturalną (której jeszcze nie zacząłem pisać) ale mam dopiero 28 maja :) O pisemne się nie martwię, z resztą muszę je po prostu zdać a matmę rozszerzoną napisać na ponad 80% i dostanę się tam gdzie chcę. Streszczenia lektur teraz czytam od kilku dni polecam stronkę ostatnidzwonek. Zaczęło mi się trochę mieszać :D Bo np kto to słyszał żeby i w "Panu Tadeuszu" i w "Chłopach" karczmarz - Żyd miał tak samo na imię - Jankiel, albo, że połowa bohaterów naszych lektur przebywała jakiś czas w Paryżu :D

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 02 maja 2009, 14:15

Powodzenia dla wszystkich piszących w poniedziałek maturę. Trzymajcie się panowie.

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 02 maja 2009, 14:22

Dzięki :) Jestem ciekaw ilu nas tu jest piszących w tym roku maturę.

Awatar użytkownika
wianuch
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 38

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wianuch » 02 maja 2009, 14:33

Ja stres czuje tylko przed ustnym polskim, bo jak narazie jestem w początkowej fazie pisania pracy i kompletnie nie mam chęci żeby kontynouwać. Mam nadzieje, że przez 5 dni - po ostatniej maturze z matmy wyrobie się i ogarne mniej więcej. Polski to raczej nie problem, grunt, żeby mi wypracowanie zaliczyli i matura będzie zdana. Na naszej próbnej maturze w szkole miałem 27% z jednej matury, bo jakaś chora kobieta napisała że mam 180 słow, podczas gdy miałem 240 (dolna granica to 225), ale już nie miałem siły sie kłucić. Z matmą rozszerzoną również celuje w ponad 80%. Angielski pisemny rozszerzony tez nie powinien być problemem, 70-80% wyciśne, jeżeli nie zdarzy się apokalipsa.

Awatar użytkownika
Kendo
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kendo » 02 maja 2009, 14:34

sudden wos oczywiscie rozszerzony. Historia tak samo, reszta na podstawie. NA szczescie szybko koncze 12 historia i po zabawie.

A maturzystow okolo 400 tys. wczoraj w ty teleturnieju na dwójce mówili :P

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 02 maja 2009, 14:41

A ja się cieszę, że w poniedziałek zaczynamy. Wreszcie będzie to już za mną, no oby z dobrym wynikiem. Piszę polski,angielski,wos,historię. Wszystko rozszerzone. I ładnie się teraz wszystko układa. Pon - polski, wt - angol, śr - wos, potem 12-tego hista i stres będzie już za mną. Na ustne leje. Pracę może napiszę, może nie, nie wierzę żebym mógł ją oblać, a angol raczej bezstresowo.

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 02 maja 2009, 14:43

Vianuch matma rozszerzona?
Co do pisemnego polskiego to zdaje się, że 2009 jest rokiem Słowackiego, więc "Kordian" na maturze wielce prawdopodobny, z opowieści starszych wynika, że jeżeli dany rok był uważany za rok któregoś z pisarzy to jego utworu dotyczyła praca pisemna. Chociaż ja "Kordiana" na maturze bym nie chciał. Dżuma - to by było coś.

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 02 maja 2009, 14:51

Dżumy raczej nie będzie :D ptasia grypa panuje a ci dżume wrzuca... Haha - to by bylo niezle.

Ja się bardzo nie przejmuje, a wcale nie jestem dobrze przygotowany... Ale jeszcze są dwa dni :)

Ja zdaje polski, angol i wos, wszystko rozszerzone. Trochę się wkurzyłem, że wos koliduje z LM. Jak w meczu ManU będą karne, to będę miał dylemat, czy oglądać, czy może się wyspać :/

Awatar użytkownika
sudden
Rezerwowy
Rezerwowy
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sudden » 02 maja 2009, 14:54

Poniedziałek: Polski
Wtorek: Angielski
Śróda: WOS
Czwartek: Angielski ustny
Następny czwartek: Polski ustny

Na dobrą sprawę mi taki układ pasuję. O język obcy właściwie się nie boje, a tydzień przerwy na opanowanie prezentacji z Polskiego jest dobrym rozwiązaniem. Nie ryzykowałem z rozszerzeniami ;)

Tak dla ciekawych, w tym roku jest jakaś tam równa rocznica związana z treścią czy tam powstaniem (nie wiem dokładnie) Pana Tadeusza. A jak wiadomo na maturach lubią poruszać kwestie rocznic.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 02 maja 2009, 15:00

Ja mam na początku przyszłego tygodnia polski ustny, a tydzień później angielski ustny. Powoli czas zaczynać naukę. Pozytywem jest to, że wszystkie pisemne już dawne znałem, a pracę na polski mam napisaną od dwóch lat. :lol: Może wreszcie żadne zdarzenie losowe nie przeszkodzi mi w stawieniu się na ustne.

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 02 maja 2009, 15:04

Dobrze Wam, Ja mam angielski ustny 22. maja, a polski 28 maja. U nas w szkole fatalnie to zorganizowali :/

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 02 maja 2009, 15:07

BarcaQzYN pisze:Dobrze Wam, Ja mam angielski ustny 22. maja, a polski 28 maja. U nas w szkole fatalnie to zorganizowali :/
Możesz iść za mnie :lol: Przynajmniej się wyśpię bo mam o 15:30

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”