Bayern Monachium (zbiorczy) - Strona 233

Piłka nożna w Niemczech | Rozgrywki ligowe: Bundesliga, 2. Bundesliga i Puchar Niemiec | Kluby: Bayern Monachium, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen | Reprezentacja Niemiec | Transfery oraz inne wydarzenia związane z niemiecką piłką nożną
Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 615
Kontakt:

Re: Bayern Monachium (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 27 maja 2009, 10:59

fieldy pisze:Może Toni do Londynu przyjdzie ? :lol:
:mrgreen:

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2253
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 27 maja 2009, 11:03

Wczoraj wieczorem czytałem na ARD o tym transferze i jestem zaskoczony.Jednak jestem pewny, że Bayern zrobił świetny ruch.Mimo wydania 30 mln na pewno się zwrócą, będzie ewentualna możliwość sprzedaży Gomeza za jeszcze większą kwotę bo ma kontrakt na 5 lat.
W ataku robi się niesamowita konkurencja.Jest Toni, Olic, Klose i Gomez, fantastyczny kwartet, który na moje oko jest wart około 80 mln.
Ja osobiście liczę na duet Olic - Gomez bo oby dwóch darzę sympatią.
Bayern może mieć problem z Tonim.Kto będzie chciał kupić tak wiekowego piłkarza, a nawet jak ktoś się skusi to nie liczę na sumę rzędu 20 mln.

Na razie podsumowując, fajna aktywność Bayernu, jeszcze liczę na kogo postawią na bramce, czytałem, że chcieli bramkarza Schalke, ale Maghat nie jest zbyt za tym transferem.

Z graczy Bayernu to Kross jeszcze zostaje w Leverkusen.

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 27 maja 2009, 11:04

A może Luca zostanie? :]

Karl powiedział coś takiego: "Na pewno nie powiemy Luce, że powinien odejść".

Zobaczymy co tam van Gaal wykombinował. Może planuje, że będziemy grać 3 napastnikami? Wątpliwe, ale jednak możliwe.
Spodziewam sie 4-4-2, ale to wszystko się dopiero okaże.

Ciekawe jak tam sprawa z Neuerem sie rozwinie. Nie podejrzewam, zeby Felix go oddał, ale znając Uliego to wszystko jest możliwe :wink:

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 176

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 27 maja 2009, 11:24

Akarin pisze: Może planuje, że będziemy grać 3 napastnikami? Wątpliwe, ale jednak możliwe.
Nawet jak będzie grał 3 napastnikami, to chyba nie sądzisz, że będzie to układ Gomez-Toni-Klose (Olic) :?: Do tego zestawu trzeba przynajmniej jednego świetnego skrzydłowego (Ribery?), tak czy inaczej dwojka z wymienionych 4 prominentów siedzi na ławie. A jest jeszcze Mueller, którego mniej lub bardziej Bayern będzie chciał forować (chyba, że go wypożyczą np. do Hannoveru czy Hoffenheim).

Też stawiam na 4-4-2. Co więcej, nie zdziwię się jak zobaczę w naszym zestawieniu diament. Np:
-----------------------------------Tymoszczuk-----------------------------------------
-------------van Bommel (Schweinsteiger)---------------Zhirkow (???)--------------
---------------------------------Sneijder (???)------------------------------------------

Wszystko zależy od tego, kto jeszcze przyjdzie i co będzie z Riberym.
EnJoy's pisze:Bayern może mieć problem z Tonim.Kto będzie chciał kupić tak wiekowego piłkarza, a nawet jak ktoś się skusi to nie liczę na sumę rzędu 20 mln.
Nikt chyba w Monachium nie liczy na taką kwotę :wink: Myślę, że suma maksym. 8-10 mln jest realna w tym momencie.
EnJoy's pisze:Z graczy Bayernu to Kross jeszcze zostaje w Leverkusen.
No jeszcze rok wypożyczenia. Z tym że jednak na miejscu Leverkusen nie liczyłbym na definitywny transfer, zwłaszcza jak Toni się rozwinie (a końcówka druga rundy była już momentami obiecująca).
Akarin pisze:Ciekawe jak tam sprawa z Neuerem sie rozwinie. Nie podejrzewam, zeby Felix go oddał, ale znając Uliego to wszystko jest możliwe :wink:
Szzczerze mówiąc, to ja chyba nie chcę Neuera. Po co mamy kupować "verlierer-gen" z Schalke, już lepszy byłby Adler (choć ma wysoką klauzulę odstępnego), a najlepiej byłoby na 2-3 lata ściągnąć Enkego. No i sądzę tak jak Ty, że Magath się uprze w tym temacie, ma w końcu zrobić z Schalke niezłą ekipę, więc nie będzie zaczynał od sprzedawania jednego z najsilniejszych punktow swojej drużyny :wink:

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 27 maja 2009, 11:42

Ja nie chcę Neuera. Przecież on mówi, że Schalke to jego życie. No to niech sobie tam przegrywa :P

Ma świetne warunki fizyczne, talent, ale jakoś nie leży mi jego transfer.

Diament pasuje mi w ustawieniu.
Tylko, ja to widze inaczej troche :wink:

----------------------Tymo--------------------------
-------Bommel(Sosa/Hamit)--------Ribery-------
---------------Schweinsteiger----------------------

Wychodzę z założenia, że Franck zostanie.
Zhirkov jak przyjdzie to raczej na obrone. Zresztą wole Srne :wink:

Na Sneijdera bym nie liczył. Zresztą jakoś nie do końca jestem przekonany, że zbawiłby naszą pomoc.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 27 maja 2009, 11:56

Akarin pisze:Tylko, ja to widze inaczej troche :wink:
Układ ze Schweinsteigerem jako "10" byl już probowany. Jak wyszedł, chyba wiadomo (tak jak cały sezon 06/07). Dziękuję za taki pomysł. Niech sobie już biega jako "8" jak mu to odpowiada. Zresztą mu w ogóle mało co odpowiada, mówi tylko o tym jak chciałby grać w środku, a jak już tam występuje, to jest gorszy np. od van Bommela.
Akarin pisze:Na Sneijdera bym nie liczył. Zresztą jakoś nie do końca jestem przekonany, że zbawiłby naszą pomoc.
Niekoniecznie musi to być Sneijder. Ale chciałbym rozgrywającego i to innego niż Schweinsteiger czy Sosa. Po prostu lidera do akcji ofensywnych (może Misimovic? :P ).
Akarin pisze:Wychodzę z założenia, że Franck zostanie.
Zhirkov jak przyjdzie to raczej na obrone. Zresztą wole Srne :wink:
Przy takim zalożeniu - Ribery zostaje - to sądzę, że będziemy grać 4-3-3. Franckowi po prostu ten system będzie lepiej leżał, z uwagi na jego brak cofania się do defensywy. Co do Zhirkowa, to ten może grać na lewej stronie w ogólności. Gdyby mial odejść Ze Roberto (dość prawdopodobne, IMHO), to taki uniwersalny gracz jak Zhirkow byłby b. przydatny, chociażby w zastępstwie Lahma. Srna niech przychodzi tak czy inaczej :P Jakby co, może przecież występować również na prawej pomocy.

Z tych powyższych dywagacji mogłoby wyjść np. takie coś:

----------------------------------------------xxxx------------------------------------------------
Srna--------------Lucio------------------------Demichelis----------------------Lahm---------
------------van Bommel (Bastian)-----------Tymoszczuk--------------Zhirkow-------------
-----------Klose (Olic)-------------------Gomez---------------------Ribery-------------------

Pytanie, czy realne cenowo?

Awatar użytkownika
przembal
Skład B
Skład B
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: przembal » 27 maja 2009, 12:25

Sklad zaproponowany przez Michala M bylby super ja jednak mysle ze skonczy sie na tym za Bastian zagra na lewej pomocy a Hamit na prawej i tez bedzie dobrze.

Ostatnio cos przycichla sprawa "Mertesackera" ja osobiscie widzialbym go w naszym skladzie, zreszta zawsze z checia ogladam niemcow w trykocie Bayernu. To tez chyba jeden z glownych powodow zakontraktowania Gomeza i proby sciagniecia Neura.

Ciekawi mnie czy Bayern w tym sezonie pobije swoj rekord wydatkow na transfery??

2 sezony temu poszlo ok 70 mln ciekawe ile Uli wyda teraz??
Moze zaszaleje w swoim ostatnim okienku transferowym jako menadzer i wyda 100 mln?? <lol>

Narazie podobno mamy najdrozszy trensfer BL w historii ale ja w to nie wierze :P Nikt nigdzie oficjalnie nie potwierdzil kwoty transferu. Wg mnie Uli wytargowal troche euro i Gomez kosztowal jakies 20 baniek.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 27 maja 2009, 12:50

przembal pisze:ja jednak mysle ze skonczy sie na tym za Bastian zagra na lewej pomocy a Hamit na prawej i tez bedzie dobrze.
Pytanie, czy to by była zmiana jakościowa w pomocy- wydaje mi się, że nie najwyższa.
przembal pisze:Ostatnio cos przycichla sprawa "Mertesackera" ja osobiscie widzialbym go w naszym skladzie, zreszta zawsze z checia ogladam niemcow w trykocie Bayernu.
Też z bym chęcią widział niemieckiego środkowego obrońcę u nas. Ale z tego materiału, który aktualnie jest oferowany, nie ma zbyt wiele do wyboru...Ponoć van Gaal lubi obrońców dobrze grających piłką (tak się tłumaczy "spielstarke"? :P ), Merte raczej do nich nie należy.
przembal pisze:Moze zaszaleje w swoim ostatnim okienku transferowym jako menadzer i wyda 100 mln?? <lol>
Kto wie? :wink: Przykładowo: Gomez (30)+Adler(20)+ Srna (?15)+Tymoszczuk (11)+rozgrywający(20-25) - to już jest ze 100 baniek. No ale te transfery nie przejdą też bez odejść niektórych piłkarzy.
przembal pisze: Nikt nigdzie oficjalnie nie potwierdzil kwoty transferu. Wg mnie Uli wytargowal troche euro i Gomez kosztowal jakies 20 baniek.
Tam chyba nie było targów. Po prostu Bayern skorzystał z klauzuli w kontrakcie Gomeza, zezwalającej na jego odejście za 30 baniek. Co do targów, to w sumie się jeszcze okaze, może np. dowiemy się, że Niedermaier zostaje już na stale w Stuttgarcie.

Awatar użytkownika
przembal
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: przembal » 27 maja 2009, 14:41

Ja co do ustawienia pomocy w skladzie Hamit-Anatolij-Bastian nie bylbym tak pesymistycznie nastawiony.
Po pierwsze Altintop jesli upora sie z kontuzjami jest naprawde bardzo dobrym pilkarzem, dodatkowo wspierany przez nowego prawego obronce (oby byl to Srna) dalby nam naprawde duzo radosci.

Srodek pola obsadzony przez Ukrainca tez wyglada dobrze, nawet Advocat mowil za najwieksza strata dla Zenitha jest odejscie Tymoszczuka a nie Arszawina, bo tego ostatniego da sie zastapic. Ja osobiscie uwazam za ten transfer jest odrobine nie doceniany, tzn ocenia sie Tymo tylko pod wzgledem jego umiejetnosci defensywnych a pomija sie calkowicie walory ofensywne tego zawodnika.

Natomiast Schweinstiger swoje najlepsze mecze w Bayernie i reprezentacji notowal w chwili gdy gral na lewej pomocy. Dodatkowo Bastian jest dobry w defensywie, pamietam takie mecze gdy gral jako lewy obronca i nawet sobie radzil, wiec moglby byc asekuracja dla ofensywnych poczynan Lahma. Co by nie powiedziec o Riberym to on takiej asekuracji Lahmowi nie udziela i Niemiec musi pomietac o tym ze jak pojdzie do przodu to zostaje po nim dziura w obronie. Bastian na lewej pomocy ten problem rozwiazuje.

I majac takie ustawienie jestesmy niesamowicie elastyczni jesli chodzi o przejscie z ofensywy do defensywy. Dodatkowo w ataku wystawiajac Klose Riberego i Olicia mamy idealny sklad na przeprowadzanie szybkich konratakow lub tez na trwale oblezenie przeciwnika jesli bedzie taka potrzeba. Poprostu wszyscy zawodnicy z pola ( poza Riberym) moga grac ultra ofensywny lub defensywny futbol a van Gall juz jakos to tam by poskladal taktycznie :p

lukasz555
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: lukasz555 » 27 maja 2009, 17:17

Ulubiona formacja van Gaala to 433 więc ja nie widze innych zawodników na ataku jak Olic Klose Gomez, Toni ma się żegnać, coś czuje że powraca wielki Bayern

Awatar użytkownika
przembal
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: przembal » 01 cze 2009, 15:11

Cos ostatnio cisza w temacie...

Warto moze rozruszac dyskusje, ostatnimi dniami nasz klub rozegral kilka meczy sparingowych, wszystkie oczywiscie wygrywajac. Ostatni zostal rozegrany w celu wsparcia finansowego pierwszego klubu Marka vann Bommela. Bardzo fajny gest naszych wlodarzy, wlasnie za takie rzeczy cenie nasz klub.
A pro po Marka to ciekawi mnie czy rowniez u van Gaala bedzie on pelnil funkcje kapitana druzyny... Wiele kwesti na to by wskazywalo np. to ze juz nosi ta opaske, jest holendrem tak jak nasz trener no i w koncowce sezonu notowal dobre wystepy co rokuje na to ze byc moze utrzyma sie w nowym sezonie w pierwszej "jedenastce".

Jesli natomiast nie van Bommel mialby byc kapitanem to zapewne bedzie to ktos z trojki Lucio, Lahm, Schweinstiger. Kazdy z tej trojki ma odpowiednie walory by byc kapitanem. Lucio ze wzgledu na staz w druzynie i autorytet jaki ma na boisku, jest tez kapitanem rep. Brazyli. Schweini jest z calej kadry najdluzej w druzynie i jest juz symbolem Bayernu, natomiast Lahm ma podobne zalety do Bastiana plus dodatkowo jest jednym z najlepszych pilkarzy Bayernu.

Na oficjalnej stronie FCB pojawil sie wywiad z Hermanem Gerlandem bardzo mi sie spodobala wypowiedz bylego trenera 2 druzyny i byc moze asystenta van Gaala.
Widac ze facet nosi Bayern w sercu, w zasadzie nie ma sie co dziwic jest juz tyle lat z nami i widac, ze bardzo ceni sobie prace z mlodzikami i raczej wolal by kontynuowac prace z 2 druzyna niz zajmowac sie "dorosłym" Bayernem. No wlasnie, poniewaz moim ulubionym pilkarzem byl/jest Scholl z mila checia widzial bym go za kilka lat na lawce trenerskiej Bayernu. W zwiazku z tym zastanawiam sie co bylo by lepsze dla rozwoju jego umiejetnosci trenerskich - praca jako trener 2 druzyny, czy tez rola asystenta van Gaala.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 786

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 01 cze 2009, 15:17

przembal pisze: Jesli natomiast nie van Bommel mialby byc kapitanem to zapewne bedzie to ktos z trojki Lucio, Lahm, Schweinstiger. Kazdy z tej trojki ma odpowiednie walory by byc kapitanem. Lucio ze wzgledu na staz w druzynie i autorytet jaki ma na boisku, jest tez kapitanem rep. Brazyli.
A coś mi się obiło o uszy, że Lucio mimo długiego czasu przebywania w Niemczech, słabiutko mówi po niemiecku i to jest przeszkoda by został kapitanem? Chyba nawet w tym temacie to było omawiane :P

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 01 cze 2009, 15:29

przembal pisze: Bardzo fajny gest naszych wlodarzy, wlasnie za takie rzeczy cenie nasz klub.
No to jest fajne, pamiętam jak była np powódź w 97 r. (była i po stronie polskiej i niemieckiej), to Bayern przekazał ileś tam kasy na pomoc ofiarom powodzi :wink:
przembal pisze:Schweini jest z calej kadry najdluzej w druzynie i jest juz symbolem Bayernu,
Jak już takie mamy symbole, to cholera trudno się dziwić ostatnim "osiągnięciom" :suicide:
W kwestii kapitana jestem za Lahmem. Tym bardziej, że (podobnie jak ongi Sagnolowi) ponoć obiecano mu to przy przedłużaniu kontraktu. Tylko, że jak z Sagnolem wtedy wyszło, wszyscy wiemy...Chociaż generalnie przeżyję jeszcze najbliższy rok z van Bommelem jako kapitanem, o ile tylko będzie prezentowal taki poziom jak z ostatnich spotkań, a nie z większości sezonu.
przembal pisze:No wlasnie, poniewaz moim ulubionym pilkarzem byl/jest Scholl z mila checia widzial bym go za kilka lat na lawce trenerskiej Bayernu. W zwiazku z tym zastanawiam sie co bylo by lepsze dla rozwoju jego umiejetnosci trenerskich - praca jako trener 2 druzyny, czy tez rola asystenta van Gaala.
Podobnie jak wielu innych, ja też wolałbym Scholla jako asystenta van Gaala, gdzie miałby kontakt z 1 ligą trenerską, a Gerlanda dalej w roli wychowawcy naszych juniorów. No zobaczymy, tak czy inaczej jest niemal pewne że ta dwójka wypełni nam te własnie role :wink:

Co poza tym - oczywiście rozkręca nam się telenowela z Riberym, która nie zakończy się aż do 31 sierpnia, lub do momentu sfinalizowania transferu Francuza do Realu, Barcy, Man Utd czy Chelsea. Więcej oferentów chyba nie ma :lol:

My natomiast powinnismy skupić się w tej chwili na prawym obrońcy (Srna ponoć ma zadecydować o swojej przyszlości po najbliższym weekendzie reprezentacyjnym) plus bramkarzu (mam nadzieję, że nie skonczymy z duetem Butt-Rensing na przyszły sezon). Co do pomocy, to wszystko rozstrzygnie się wokół persony Ribery'ego.

Awatar użytkownika
przembal
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: przembal » 01 cze 2009, 16:16

Michal jakby nie spojrzec Bastian biega w trykocie Bayernu juz 11 lat, jest naszym wychowankiem i przechodzil po kolei kolejne grupy wiekowe w Bayernie. Dodatkowo osiagnal sukcesy z rep. Niemiec i na rynku niemieckim jest najwieksza marketingowa gwiazda pilki noznej(wieksza od Ballacka) i to z nim, z jego twarza wiele osob kojarzy Bayern tak jak swego czasu ktos kto widzial Backhama widzial koszulke ManUtd, czy Realu, tak widzac Bastiana wiele osob mysli - Bayern. Oczywiscie mowa tu tylko i wylacznie o aspekcie marketingowym, a nie sportowym i o rynku niemickim, ma on jednak dla Bayernu najwieksze znaczenie.

A co do postawy Bastiana na boisku to niejest tak najgorzej. Chlopak duzo pracuje w defensywie, jest tez jednym z pilkarzy FCB o najwyzszym dorobku punktowym w klasyfikacji kanadyjskiej i gdy nie ma Ribery'ego na murawie to staje na wysokosci zadania. Zawsze gra duzo lepiej gdy wystepuje na lewej stronie w parze z Lahmem i moze tu tkwi sekret?? Nasza lewa strona w moim mniemaniu jest najlepsza na swiecie a Bastian na prawej stronie gra z Lellem lub Oddo i wiecej czasu poswieca na defensywie niz na ofensywie. Ja bym poczekal jeszcze jeden sezon jesli majac do pomocy Srne (oby tak bylo) nic ciekawego nie pokaze to wtedy bedzie mozna po nim jechac a tak Ribery bez Lahma( i Ze roberto na klepke, Bastian mial czesciej stycznosc z van Bommelem niz brazylijczykiem) tez by pewnie nie gral tak zajebiscie

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2253
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 01 cze 2009, 17:04

Michał M pisze:Podobnie jak wielu innych, ja też wolałbym Scholla jako asystenta van Gaala
A ja wolę żeby pracował tam gdzie teraz [ jak się nie mylę to przejął Bayern (A) ? ].Van Gall będzie pracował kilka lat w Bayernie, a po jego odejściu pałeczkę przejmie Mehmet.
Mam nadzieję, że te kilka lat da mu dużo, doświadczenie i obycie trenerskie, które będzie niezbędnę do prowadzenia pierwszej drużyny.
Nie ukrywam, że liczyłbym na podobne wejście jak Pepa do Barcelony bo bardzo lubię Scholla i fajnie będzie jak jako młody Trener dokona czegoś spektakularnego [ może finał LM w przeciągu 3 lat :P - mam nadzieję, że nie są to złudne marzenia ].

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niemcy”