FC Barcelona (zbiorczy) (cz.2) - Strona 950

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
ODPOWIEDZODP

Co wygra w przyszłym sezonie Barcelona?

1. Mistrzostwo
7
23%
2. Mistrzostwo i CdR
2
7%
3. Ligę Mistrzów
0
Brak głosów
4. CdR
2
7%
5. Mistrzostwo i Ligę Mistrzów
4
13%
6. Puchar Gampera, czyli nic :)
15
50%
Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2416
Kontakt:

Re: F.C. Barcelona (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 26 lip 2009, 19:29

Eto'o był piłkarzem pasującym na szpicy idealnie do waszej gry. Zlatan umie więcej zrobić z piłką, ale to nie jest taki egzekutor. I ta zadziorność Samuela w GD, ta zdolność strzelania ważnych goli, to pamiętne celowe uniknięcie szpaleru przez 5 żółtko. Tego już nie będzie. Na papierze będzie jeszcze fajniej, a w praktyce możecie przedobrzyć :P

Oczywiście trudno będzie mi udowodnić swoją tezę. Opieram się głównie o to jak ważną postacią dla waszego sposobu gry był Eto'o i jakie miał zadania. Nie macie prawdziwego killera i gościa z jajem.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 26 lip 2009, 19:41

Ibra nie będzie strzelał tyle co Eto'o. Nie liczę na to. Myślę jednak, że zespół z Ibrą będzie zdobywał przynajmniej równie wiele bramek co zespół z Eto'o. Przypominam, że 20 goli i 5 asyst to dla klubu taka sama korzyść jak 25 goli i 0 asyst. Liczby z dupy oczywiście, ale wiadomo o co chodzi :] Naturalnie kibice Realu życzyliby sobie, aby koncepcja ze Zlatanem nie wypaliła, ale nic z tego :P :wink:

A co do następnego lata to rzeczywiście zapowiada się niezwykle gorące. Obstawiam, że jednym z głównych celów będzie Fabregas.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 26 lip 2009, 19:50

Mentor pisze:Naturalnie kibice Realu życzyliby sobie, aby koncepcja ze Zlatanem nie wypaliła, ale nic z tego :P :wink:
Dlaczego? Toć zawsze macie jeszcze "talent większy od Raula"* Bojana K.!

* - nie jest to tekst nikogo z tej strony, jakiś czas temu na bo ktoś takie rzeczy pisał.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 26 lip 2009, 19:56

Bojana w to nie mieszaj. Dobry z niego chłopak i skreślanie tak utalentowanego 18-latka wywołuje u mnie co najwyżej uśmiechy politowania :] Jego największym problemem jest konkurencja w zespole. Status wychowanka za wiele mu nie pomoże, ale chłopak ciężko pracuje i będziemy jeszcze mieli z niego pożytek.

A jeszcze wracając do tematu Zlatana i pytania kto będzie strzelał bramki to ciekaw jestem jak często Henry będzie działał na szpicy a Zlatan bardziej na lewej :]

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 26 lip 2009, 20:02

Tak mi się przypomniało z Bojanem i poczułem nieodpartą pokusę. Też znasz to uczucie? :P
Mentor pisze:A jeszcze wracając do tematu Zlatana i pytania kto będzie strzelał bramki to ciekaw jestem jak często Henry będzie działał na szpicy a Zlatan bardziej na lewej :]
W samym zamyśle w ustawieniu raczej do tego nie dojdzie, bo Henry trochę lepiej nadaje się do gry z boku i ma większe doświadczenie w grze na tej pozycji. Możliwe jednak, że 2-3 razy na mecz zdaży się taka sytuacja.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 26 lip 2009, 20:07

RealFan pisze:Też znasz to uczucie?
Wiadomo :P

Na grafice takiego ustawienia nie oczekuję, ale w trakcie meczu spodziewam się dość regularnej wymiany pozycji tych dwóch panów. Ibra z pewnością na skrzydle będzie sobie radził lepiej niż Samu, który również grywał na boku, ale raczej z konieczności i z co najwyżej przeciętnym skutkiem. Nadrabiał ambicją i chęciami (tego mu nigdy nie brakowało), ale to nie zawsze wystarczało.

Zlatan będzie musiał stawić czoła wielkiej presji i wielkim oczekiwaniom. Zastąpienie Eto'o to jedno a cena to drugie.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 26 lip 2009, 20:32

Mentor pisze:ale w trakcie meczu spodziewam się dość regularnej wymiany pozycji tych dwóch panów.
Ja stawiam, że będzie to zjawisko występujące, ale nie zaraz bardzo częste. Zobaczymy jak będzie.

Wiadomo, że Eto'o do gry z boku się nie nadawał bo nie ma odpowiednich umiejętności. Zlatan daje wam nieco więcej możliwości w ataku kosztem typowego egzekutora. Pytanie klucz to czy ta zamiana była dobra, czytaj czy na pewno taki zawodnik był wam potrzebny. Niby pasuje idealnie, bo ma umiejętności tak jak reszta waszych ofensywnych piłkarzy i ma świetne warunki fizyczne (te się wam przydadzą jak cholera!). Okaże się dopiero w praniu, czy nie lepszy byłby piłkarz podobniejszy do Kameruńczyka typu Villa, który przede wszystkim gwarantuje gole, a w mniejszym stopniu kreatywność i indywidualizm, których w Barcelonie nie brakowało. Wiesz, zjawisko wszyscy rozgrywają pod polem karnym, a dostawiacza nogi brak, bo wiadomo, że Ibra czy Henry na piłkę nie czekają. W najgorszym dla was wypadku może się skończyć jednym wielkim waleniem głową w mur i to nie tylko z jakimiś Angolami. Trudno jest wróżyć z fusów, trzeba poczekać aż zacznie się sezon i prawdziwe mecze o stawkę w najlepszym zestawieniu.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 26 lip 2009, 21:41

RealFan pisze:Pytanie klucz to czy ta zamiana była dobra, czytaj czy na pewno taki zawodnik był wam potrzebny.
Na pewno był potrzebny do pełnej realizacji wizji Guardioli. Pep praktycznie od pierwszego dnia na ławce dawał do zrozumienia, że chciałby mieć na szpicy nieco innego piłkarza. Samu został tylko dlatego, że nie udało się go sprzedać. Wyszło nam to na dobre, ale teraz trener ma takiego piłkarza o jakim zapewne marzył bo śmiem twierdzić, że Zlatan to ideał jeśli chodzi o życzenia Pepa co do charakterystyki potrzebnego piłkarza. Dlatego też na pytanie o to czy taki zawodnik jest nam potrzebny odpowiadam - tak :]

Poza tym jestem przekonany, że Szwed może u nas zdobywać wiele bramek. W Interze strzelał sporo a partnerów miał słabszych i niekiedy musiał robić coś z niczego. Nie wspominając już o tym, że przeciwnicy Interu musieli się nieźle nastawiać na pilnowanie Ibry. Grając przeciwko Barcelonie naprawdę ciężko jest skupić się na jednym czy dwóch piłkarzach. Pewne jest, że Zlatanowi będzie łatwiej niż w Interze a więc trochę bramek powinien strzelić. Należy tego od niego wymagać.

http://www.blaugrana.pl/news/3240/nades ... tania.html
Nadeszła godzina rozstania

Nadszedł czas pożegnania, ale i chwila, w której trzeba powiedzieć "dziękujemy, Samuelu". Kameruński napastnik, który trafił do Barcelony z Mallorki, a teraz jest już piłkarzem Interu Mediolan, ma za sobą pięć sezonów okraszonych między innymi niezwykłą liczbą 130 zdobytych goli. To dzięki nim sytuuje się dziś wśród trzech najskuteczniejszych w lidze napastników klubu. Wyprzedzają go jedynie César (195) i Kubala (131).

Decydujące trafienia
Eto'o będziemy pamiętać zawsze. Za jego charakter, poświęcenie i - przede wszystkim - za jego gole, w większości wielkiej wagi. Zawsze gdy drużyna ich potrzebowała, Samuel stawał na wysokości zadania. Było tak w Paryżu, gdzie wyrównał stan meczu z Arsenalem, czy też w Rzymie, gdzie otworzył wynik z United (2-0).

Osiem trofeów na pamiątkę
Dwa wspomniane gole dały Barcelonie dwie Ligi Mistrzów (2005/06 i 2008/09). Eto'o opuszcza jednak Camp Nou z o wiele większym dorobkiem. Wygrał trzy ligi (2004/05, 2005/06 i 2008/09), Copa del Rey (2008/09) oraz dwa Superpuchary Hiszpanii (2005/06 i 2006/07).

Sięgnął także po trofeum indywidualne, jakim było w sezonie 2005/06 Trofeo Pichichi.

Wzór
Samuel Eto'o trafił do Barçy za kadencji Franka Rijkaarda. Jego pozycja w drużynie była niepodważalna od samego początku i potwierdzana w każdą środę i niedzielę kolejnymi golami. Zdobył aż 130 bramek w 200 oficjalnych meczach. Daje to średnią 0,65 gola na spotkanie. Czy to za Rijkaarda czy też pod wodzą Guardioli, Kameruńczyk był wzorową "9" przez ostatnie pięć lat.

Przykładna postawa
Gole były zawsze wynikiem jego głodu. Głodu zwyciężania i pragnienia wciąż więcej i więcej. Jego zwycięska mentalność i wymagający wiele od siebie charakter pozwalały mu powrócić do wielkiej formy po chwilach załamania, jakimi były bezsprzecznie kontuzje z sezonu 2006/07 (w meczu LM z Werderem) i 2007/08 (w Pucharze Gampera przeciwko Interowi). Powrót na boiska był zawsze taki sam - okraszony golami.

Takie samo było i pożegnanie - Eto'o opuszcza Barçę zdobywszy gola w finale Ligi Mistrzów ale i w ostatniej kolejce ligi hiszpańskiej, przeciwko Deportivo na Riazor. Dziękujemy, Samuelu.

Wszystkie mecze i gole
Liga: 145/108
LM: 40/18
CdR: 10/2
Superpuchar Hiszpanii: 4/2
Superpuchar Europy: 1/0
Obrazek

ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 26 lip 2009, 21:41

Ibra także jest gwarancja goli, strzelał w innych klubach postrzela i u nas. Spokojnie moze nastrzelać yle co Samu a nawet i wiecej. Eto'o nie ma co ikrywać momentami marnował na potęge, mecz z Mallorca, gdzie powinien nastrzelać tyle, że pichichi byłoby jego.
Pep wie co robi, napewno nie bedzie sytuacji, ze nei bedziemy mieć napastnika. Umiejetności Zlatana sa wazna sprawa, ale jednym z głownych zadan bedzie takze zdobywanie bramek. Dzieki niemu nie powinno byc sytuacji jak w spotkaniu z MU czy Realem, współpraca jego z Messim i Henrym powinna przynieść wiecej sytuacji dla Leo i Titiego. Narazie to obaj pracowali najwiecej na Eto'o i to było oczywiste. Ja zakładam, że w lidze przy dopisujacym zdrowiu ta trójka osiagnie granice 70 bramek. Bramek mniej nei powinno padać, zobaczymy jak zmieni sie obraz gry i czy Zlatan bedzie skuteczniejszy przy wykorzystywaniu wypracowanych mu sytuacji.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 26 lip 2009, 21:52

Tak przyzwyczaiłem się do Samu w Barcelonie przez te 200 spotkań jakie rozegrał w barwach blaugrana, że aż dziwnie mi będzie bez niego. Życzę mu równie bogatej kariery w Serie A i zawsze miło będę wspominał jego grę na Camp Nou. I mam nadzieję, że uda mi się przekonać do Zlatana.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 27 lip 2009, 1:54

Oj byly okres w tym sezonie, że Ibra w bramke trafiał tylko zza 16. Przygotujcie sie ze tez sie troche nakurwujecie, ale jak juz strzeli to kopary w doł i mgla na jego porzednie wyczyny tzw. sinusoida nastrojów.

W tym transferze jak na razie brakuje mi jednego ze strony Ibrahimovica. Jest wielkim pilkarzem i nic mu tego nie zabierze. Fakt Zlatan nie udziela sie w mediach w ogole, ale przy tych wzajemnych kurtuazjach na linii Barca - Ibra brakuje mi słowa dziekuje. Przede wszystkim Interowi który nie stanał na drodze ku realizacji jego planów, a mogl i mial zajebiscie mocne argumenty (szał cen, długi i mocno oplacany kontrakt), bo ze rozbieznosci byly to chyba oczywiste. Raz Inter był budowany wokoł Ibry i dwa nikt mi nie wmówi ze gotówka (spora to fakt), drogi Etoo i nijaki po tym sezonie Hleb to jest wybitnie korzystna transkacja. Wazne byloby tez dziekuje dla kibiców Interu dla których stał sie bogiem i pewnie wielu z nich nie bardzo wyobraza sobie (w tym ja) jak to bedzie funkcjonowac. Il genio bez kibiców nie istnieje. Tego mi brakuje, jak amen w pacierzu. Byłoby to klasowe rozstanie z pelnym szacunkiem, jak na razie to wyglada fajnie bylo ale sie skonczylo, teraz jestem w Barcie i mam Was w dupie, jestem happy jak [ch**], kij wam w zad. Sorry musialem to wykrztuscic i jakos ten temat sie nawinał, jakos nie jestem zadowolony i fajnie jakby Zlatan okazał sie tez wielkim człowiekiem.

Jeszcze taka dygresja. Najlepiej na tym transferze wyszedł Mino Raiola. Cale szczescie ten pan juz w Interze nie bedzie wkurzał swoimi wypowiedziami. Teraz Wy sie bedziecie meczyc :P

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 27 lip 2009, 11:27

Babel pisze:W tym transferze jak na razie brakuje mi jednego ze strony Ibrahimovica. Jest wielkim pilkarzem i nic mu tego nie zabierze. Fakt Zlatan nie udziela sie w mediach w ogole, ale przy tych wzajemnych kurtuazjach na linii Barca - Ibra brakuje mi słowa dziekuje.
Doskonale wiem co masz na myśli. Samuel też się jeszcze nie pożegnał, ale podobno coś się szykuje. Liczę może na jakiś list a'la Deco kiedy ten odchodził do Chelsea. To było fajne. Konferencja prasowa mogłaby być niebezpieczna :lol:

Jeśli chodzi o 'dziękuję' Zlatana to ja wyczytałem tylko tyle:

http://www.fcbarca.com/index2.php?goto=kom&news=28072
"Do widzenia, bardzo dziękuję. Dziękuję wszystkim i życzę powodzenia. Widzimy się w finale Ligi Mistrzów", takimi słowami pożegnał się z drużyną i Jose Mourinho, co potwierdzają dzienniki Aftonbladet i La Gazzetta dello Sport.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 27 lip 2009, 12:25

Mało jak dla mnie. Mozna bylo skonkretyzowac komu dziekuje bo wszystkim to troche tak jak by dziekował żonie pana Mirka spod piatki za zaproszenie na wyborna kaszanke i ksiedzu proboszczowi za wsparcie niebios. Coż pewnie sie nie doczekam i dluzej bedzie trwał poces trawienia tej straty. Jeszcze nas straszy Barcelona w finale LM :P Wy macie jednak lepiej bo strate łagodzi fakt ze obylo sie bez odszkodowania w wysokosci 15 baniek.

Nic, za dobre relacje na linii Barca - Inter :beer:

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1528
Kibicuję: FC Barcelona

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 27 lip 2009, 20:40

No to mamy nową 9 w Barcy 8) Bardzo wkurwiające było czekanie ponad 1h na konferencję prasową. Niedługo prezentacja na CN. Dużo ludzi przyszło. Ciekawe czy zabawi się z piłką, mam nadzieję, że tak.
Podejrzewam czemu musiałem tyle czekać - Laporta ma dziś dość zjechany głos, no i ta jego cera. Musieli chyba coś wypić, żeby mieć lepszą gadkę :pijemy:
Babel pisze:Mozna bylo skonkretyzowac komu dziekuje
Zlatan gadał po angielsku, więc wyłapałem, że dziękuje bardzo Morattiemu za ten transfer, bo powiedział, że jeśli Barca zgłosi się po Ibrę, to pozwoli na transfer. W przypadku innych klubów nie. Nie słyszałem dalszej odpowiedzi na to pytanie, bo dziś transmisja nawala ['].

Awatar użytkownika
Killerbean
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Killerbean » 27 lip 2009, 21:12

Badania wykazały że ma złamane kości w lewej ręce , co nie przeszkodziło sfinalizować transakcji
Czyli jednak ta łapa była złamana , tak jak ktoś pisał .
46 mln + E2 ( wyceniony na 20 ) + wyp. Hleba z opcją pierwokupu za 10 mln ( dodatkowo jeszcze 2 mln w zależności od formy hleba już po transferze )

Klauzula odstępnego w kontrakcie Ibry - 250 mln euro .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”