Arsenal FC (zbiorczy) - Strona 566

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Nowym trenerem Arsenalu po Emerym powinien zostać...

Ljunberg
2
8%
Vieira
1
4%
Pochettino
2
8%
Allegri
4
17%
Marcelino
2
8%
Nuno Espírito Santo
0
Brak głosów
Ancelotti
0
Brak głosów
Arteta
10
42%
Benitez
3
13%
ktoś inny
0
Brak głosów
Awatar użytkownika
michal2
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Re: Arsenal Londyn (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: michal2 » 28 lip 2009, 18:38

Nie ma co narzekac na Bendtnera. Niech znowu strzeli 10 goli w lidze. Niech Edu i Robin dorzuca po 15 to mamy razem 40 goli strzelonych przez napastnikow. Nie jest tak zle. Ile strzelili Berb i Rooney z Tevezem? Ile Anelka i Drogba? Ogolnie Arsenal strzelil tyle bramek ile MU. Inna sprawa ze brak dobrego dm+masa dzieci w pomocy sprawilo ze stracilismy sporo bramek+gra byla nierowna. Raz 4 gole Tottenhamowi czy Liverpoolowi a raz porazki z cieniasami+mnostwo remisow po meczach w ktorych gra sie nie kleila. Tyle bramek to glownie dzieki przyjsciu Arshavina. No i mlodzi mieli swoje przeblyski.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 28 lip 2009, 18:41

(L)oczkerson pisze:Eduardo nie porusza się po boisku jak snajper w ściłsłym znaczeniu tego słowa
to jak się porusza snajper z prawdziwego zdarzenia ? Ja zawsze myślałem, że snajper to ktoś kto strzela :lol:
(L)oczkerson pisze:Ja wyznaje zasadę że bez snajpera się nie da :lol: To bradzo ogranicza wszechtronność w ataku. Zamiast rozklepywać stłoczonego w defensywie rywala, czasem łatwiej zagrać prostą piłkę na snajpera ze skrzydła. Jak tego nie możesz zrobić, to jesteś o jakiś element słabszy i musisz napierdalać głową w mur jak Barca w meczu z Chelsea
Ale są drużyny, które radzą sobie bez wysokich napastników. A propos Barcy - oni mają wielkoluda w ataku, który zgrywa piłki do innych napastników ?
Mówisz, że podać ze skrzydła. W Arsenalu na skrzydłach grają Arshavin, Walcott, Rosicki, czy Eboue. I przeważnie wbiegają w pole karne, zamiast dogrywać na głowę do napastnika, nawet jak Ade grał, to sam często schodził do linii. Arsenal gra po ziemi. Teraz jak nie ma Ade i jak Nicklas nie będzie podstawowym zawodnikiem [o zgrozo] to jeszcze wiecej będziemy grali po ziemi.

Awatar użytkownika
michal2
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: michal2 » 28 lip 2009, 18:44

No Barca juz ma Ibre ale rozumiem ze piszesz o poprzednim sezonie.

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 28 lip 2009, 18:47

(L)oczkerson pisze:Eduardo nie porusza się po boisku jak snajper w ściłsłym znaczeniu tego słowa.
Przedstaw nam tutaj definiację snajpera z prawdziwego zdarzenia, bo moim zdaniem głupoty piszesz.

Awatar użytkownika
michal2
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: michal2 » 28 lip 2009, 19:00

Ja myslalem ze dobry napastnik ma strzelac duzo goli, ewentualnie tez asystowac a tu sie okazuje ze nawet jak strzeli sporo goli to cos nie tak bo dziwnie sie porusza? Niech Bendtner nazywany przez wielu 'drewnem' strzeli 20 goli i 10 asyst to kazdy bedzie z niego zadowolony.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 28 lip 2009, 19:06

to jak się porusza snajper z prawdziwego zdarzenia ?
No co wy kuwa nie znacie klaszycznych snajperów? :shock: RVN, Treze, Toni, ... nie widzieliście ich na oczy? Ktoś o takim stylu jest bardzo przydatny. Oni nie cofają się do ofensywnej pomocy by pomóc w zmasowanym rozegraniu jak często gra Arsenal, a szukają luk, wolnych stref w ataku jak Inzaghi. Gdy ma się typowego snajpera, który trzyma pozycję na szpicy, na którego można grać górną piłkę, który gra jak typowy odgrający!, gra się łatwiej, bo ma się więcej alternatyw w rozegraniu. Jak się nie da wygrać piłką kombinacyjną taki snajper ratuje życie, a jak się go nie ma to się pisze, że rywal grał antyfutbol i dlatego wygrał :P

Dobra zciągneliście mnie na temat ataku, a nie o nim chciałem pisać. Każdy widzi, że atak dalej wygląda. Dla mnie idealny nie jest bo trzeba by było wywalić Bendtnera i kupić kogoś na miarę tego Ade który strzelił 24 gole ale wyglądać wygląda. Natomiast chce wrócić do jedynego pytania na jakie chce poznać odpowiedź. Jakie jest wytłumaczenie tego co się dzieje w polityce transferowej Arsenalu w ostatnich latach? To że stawianie na młodych nie wystarczy to widać i gdy powinni pojawić się gracze już teraz gwarantujący wyższy poziom Arsenal zamiast ich kupować pozbywa się 2 ważnych graczy czyli Kolo i Ade. Krok całkowiecie w złą stronę i nie mam pojęcia dlaczego Arsenal tak postąpił. Ma ktoś jakieś logiczne wytłumaczenie?

Awatar użytkownika
michal2
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: michal2 » 28 lip 2009, 19:21

Wenger wiekszosc odchodzacych graczy zastepuje udanie. No ale nie wszystkich. Co do mlodych to nie liczac rok temu Nasriego i Songa, to Wenger raczej robi z nich rezerwowych lub ogrywal wczesniej z mlodych w pierwszej 11 tylko Fabregasa otoczonego gwiazdami co bylo niezle.

ostatnie lata z wazniejszych odeszli
-Henry-zastapil go Ade
-Pires-zastapil go Rosicky
-Campbell-Gallas
-Ljungberg-Hleb?
-Flamini-no i tu jest problem
-Gilberto-nie wiem dlaczego Wenger go puscil i zostal z Songiem
-Hleb-Arshavin, wczesniej Nasri z czego nie bylem zadowolony
-Adebayor-charakter+Eduardo go zastapi+Wenger ufa Nicklasowi i nie musi wygrywac juz teraz za wszlkelka cene
-Toure-City wiecej kasy+niechec do Gallasa+to juz nie ten Toure co kiedys. Transfer na plus jesli przyjdzie Hangeland

Wenger nie chce duzo wydawac, jak mozna kupic swietnego gracza za okazyjnie mala cene to kupuje (Sagna, Eduardo, Rosicky, Arshavin), daje tez szanse mlodym byc moze dlatego ze woli tak niz placic duza kase

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 790

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 28 lip 2009, 19:25

Problem w tym, że rywale nie prowadzą polityki na zasadzie "żeby zastąpić odchodzącego zawodnika" i wtedy jest super a po prostu co okienko wzmacniają i poszerzają składy. I tu jest pies pogrzebany.

Awatar użytkownika
michal2
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: michal2 » 28 lip 2009, 19:30

To prawda.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 28 lip 2009, 19:35

Problem w tym, że rywale nie prowadzą polityki na zasadzie "żeby zastąpić odchodzącego zawodnika" i wtedy jest super a po prostu co okienko wzmacniają i poszerzają składy. I tu jest pies pogrzebany.
Tymbardziej że prawie każdy zawodnik z tej listy to gracz słabszy niż poprzednik niestety, Bo gdzie Henry, Bergkamp, Pires, Campbell czy nawet Ljungberg a gdzie Ade, Rosicky, Gallas i Hleb :? O zmianach w defensywnej pomocy gdize kiedyś był Vieira i Gilberto a teraz jest Denilson i Song już nawet nie wspominając...

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 28 lip 2009, 19:41

Hola hola, jak mawiał Zaza o pośle Cymańskim. Nicklas to też w takim razie nie jest typowy snajper, bo on w polu karnym nie czeka na piłkę. Często się cofa do, jak to nazwałeś ofensywnej pomocy, czasami nawet na boku pomocy występuje. Sam wyprowadza piłki, w końcówce poprzedniego sezonu była taka akcja - Nicklas piętką zaczął akcje na połowie boiska, Arshavin popędził z piłką i zgrał do środka - Cesc strzelił gola. Był to mecz z Middlesbrough. Czy Nicklas zagrał jak typowy snajper?

Eduardo nie musi stać w polu karnym by bramki zdobywać. Najlepszy przykład z wczoraj. Grał na lewym skrzydle, a strzelił 2. Pierwszą z obrońcą na plecach, w trudnej sytuacji z ostrego kąta, drugą z wolnego. I ty możesz mówić, że nie jest snajperem, bo nie gra plecami do bramki i że tracimy przez to dodatkowy element w ataku. A ja powiem, że dzięki swojej technice i temu, że potrafi strzelić i z wolnego i z woleja i przedryblować 2 rywali, po czym skutecznie uderzyć na bramkę [Eduardo chyba w 90% prób uderza celnie na bramkę, nie wali po trybunach]- czyni z niego lepszego ..snajpera. Bo i gole strzela i mamy więcej [a nie mniej] opcji rozegrania ataku.

Dla mnie nie jest ważne, czy napastnik jest wysoki, niski, stoi tyłem do bramki, czy przodem - jak strzela gole i ma dobrą skuteczność, to można go nazwać snajperem :wink:

Awatar użytkownika
michal2
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: michal2 » 28 lip 2009, 19:48

Ale to bylo skrzydlo w 4-3-3 jak Messi w Barcie. Mysle ze szykuje nam sie atak Edu-Robin-Arshavin.

Pytanie do znawcow-czym roznia sie 4-3-3 od 4-5-1. Czy Messi jako napastnik w 4-3-3 nie ma obowiazkow defensywnych podczas gdy skrzydlowi w 4-5-1 maja? Mam racje?

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 28 lip 2009, 19:50

(L)oczkerson pisze:Tymbardziej że prawie każdy zawodnik z tej listy to gracz słabszy niż poprzednik niestety, Bo gdzie Henry, Bergkamp, Pires, Campbell czy nawet Ljungberg a gdzie Ade, Rosicky, Gallas i Hleb :? O zmianach w defensywnej pomocy gdize kiedyś był Vieira i Gilberto a teraz jest Denilson i Song już nawet nie wspominając...
bez przesady znowu. Gilberto w ostatnim sezonie w Arsenalu grał taką padake, że żal było na to patrzeć. Dennis nie został wyrzucony z klubu, karierę zakończył, a Freddie też się wiecej leczył niż grał. Nasri na pewno wiecej daje niż Freddie w końcówce. No i dużo więcej [pod wzgledem statystyk] niż Sasza.

jest też Arshavin, który okazał się sporym wzmocnieniem pierwszego składu. Wraca Tomas, póki co nie wiemy na jak długo i w jakiej formie, ale zawsze to dodatkowa opcja.
(L)oczkerson pisze:Natomiast chce wrócić do jedynego pytania na jakie chce poznać odpowiedź. Jakie jest wytłumaczenie tego co się dzieje w polityce transferowej Arsenalu w ostatnich latach? To że stawianie na młodych nie wystarczy to widać i gdy powinni pojawić się gracze już teraz gwarantujący wyższy poziom Arsenal zamiast ich kupować pozbywa się 2 ważnych graczy czyli Kolo i Ade. Krok całkowiecie w złą stronę i nie mam pojęcia dlaczego Arsenal tak postąpił. Ma ktoś jakieś logiczne wytłumaczenie?
Na moje oko głównym problemem są finanse. Wenger mówił jakiś czas temu, że z klubu będą najlepsi odchodzić. Stadion sam się nie spłaci. Co roku 24 mln funtów trzeba oddać. Żeby kasa się zgadzała, trzeba sprzedawać najwidoczniej piłkarzy. Ade chciał odejść, Kolo to samo. Ade już przed rokiem, teraz tylko ciągle narzekał na kibiców - pozwolono mu. Kolo już w styczniu poprosił o wystawienie na listę transferową i jak widać, nie przeszło mu, skoro ciągle chce odejść.
Za nimi pewnie pójdą Senderos, który sam stwierdził, że nie widzi dla siebie miejsca w Arsenalu i Eboue, który nie może znieść, że
a) kibice go wygwizdują,
b) za mało gra,
inna sprawa, że Wenger wierzy w młodych piłkarzy, przez co na sukcesy przyjdzie poczekać.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 28 lip 2009, 20:01

Eduardo nie musi stać w polu karnym by bramki zdobywać. Najlepszy przykład z wczoraj. Grał na lewym skrzydle, a strzelił 2. Pierwszą z obrońcą na plecach, w trudnej sytuacji z ostrego kąta, drugą z wolnego. I ty możesz mówić, że nie jest snajperem, bo nie gra plecami do bramki i że tracimy przez to dodatkowy element w ataku. A ja powiem, że dzięki swojej technice i temu, że potrafi strzelić i z wolnego i z woleja i przedryblować 2 rywali, po czym skutecznie uderzyć na bramkę [Eduardo chyba w 90% prób uderza celnie na bramkę, nie wali po trybunach]- czyni z niego lepszego ..snajpera. Bo i gole strzela i mamy więcej [a nie mniej] opcji rozegrania ataku.
i dlatego dla mnie to bardzo dobry piłkarz do gry obok klasycznego snajpera. Piłkarz ,który mógłbysię fantastycznie uzupełniać z typowym snajperem. Tak jak Del Piero z Treze, którzy przez lata tworzą najbardziej klasyczny atak jaki można wymiślić. Zresztą Arsenal w mając w pomocy Fabregasa, Arshavina czy Nasriego nie musi grać jeszcze 2 napastników którzy potrafią:
strzelić i z wolnego i z woleja i przedryblować 2 rywali, po czym skutecznie uderzyć na bramkę
bo jest już wielu graczy to potrafiących wśród pomocników. Dlatego Wystarczy jeden taki napasnik i do tego snajper :>

Odnośnie Gilberto, Bergkampa czy innych których wymieniłem to mam na myśli jedynie to że to gracze w pewnym momencie fenomenalni, którzy bardzo dużo dawali Arsenalowi. Nieporównywalnie więcej niż byli/są w stanie dać Song, Denilson czy Hleb

Pytanie do znawcow-czym roznia sie 4-3-3 od 4-5-1. Czy Messi jako napastnik w 4-3-3 nie ma obowiazkow defensywnych podczas gdy skrzydlowi w 4-5-1 maja? Mam racje?
Tak ale w 4:3:3 skrzydłowi mają też za zadanie wchodzić do ataku, to są gracze mający nie tylko rozgrywać czy ciągnąć gre na skrzydle przy bocznej lini ale i zdobywać bramki i dlatego Messi jako napasnik łamie akcje do środka ataku. Dlatego mimo iż jest lewonożny gra na prawej co mu w tym bardzo pomaga.

Awatar użytkownika
michal2
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: michal2 » 28 lip 2009, 20:08

A ja bede sie upieral ze napastnikow nam wystarczy.

Co byscie powiedzieli o naszych szansach na PL i LM gdyby sklad wygladal np tak:

Almunia
Sagna Gallas Hangeland Clichy
Rosicky Fabregas Toulalan Arshavin
v.Persie Eduardo

i dodatkowo niezly cover dla kazdego gracza

Fabianski
Eboue Senderos Vermaelen Gibbs
Walcott Denilson Song Nasri
Bendtner Vela
?

Hangeland za 15 mln funtow a Toulalan chyba max 25 by poszedl skoro Benzema tylko 35 i to sprzedany Realowi.
Gdyby Wenger chcial to moglby zrobic niezla pake i to juz teraz, bez czekania na rozwoj mlodych.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”