AC Milan (zbiorczy)(cz.2) - Strona 687

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Serie B i Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Kto powinien być trenerem Milanu w przyszłym sezonie?

Sérgio Conceição
3
17%
Antonio Conte
2
11%
Massimiliano Allegri
6
33%
Gian Piero Ventura
4
22%
Fatih Terim
2
11%
Inny Włoch
1
6%
Inny straniero
0
Brak głosów
Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Re: AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 08 sie 2009, 12:38

Owszem o DDG sie mowilo ze jest najlepszym produktem systemu szkoleniowego Milanu na przestrzeni ostatnich lat ale jedyna rzecz po jakiej go zapamietalem to gol wbity nam na San Siro.
Przecież ja nigdzie nie piszę o tym, że to świetny piłkarz już teraz, tylko że ma olbrzymi talent - sam najwyraźniej pamiętasz, jakie krążyły o nim opinie na przestrzeni ostatnich lat.
Abate to trochę inna bajka - tu zainteresowanie nim (Roma) czy opinie Juventinich z tego forum świadczą o tym, że to jest niezły piłkarz, który na pewno do zespołu wniesie coś więcej od takiego Viudeza czy Cardacio.
To nie są gracze do pierwszej jedenastki, ale w ciągu sezonu przydadzą się na pewno bardziej od ubiegłorocznych wzmocnień - Urugwajczyków. I to nie tylko ze względu na przepisy.
I pewnie gdyby była kasa to w ich miejsce przyszli by dużo lepsi piłkarze, a do LM zgłosilibyśmy paru figurantów z primavery. Cóż, kasy nie ma, to trzeba działać inaczej.
Gdyby była kasa, to ściągnęlibyśmy Vidica i Dzeko za Onyewu i Huntelaara - to ich też jako transferów nie ma co liczyć.
Dwójka młodych była ściągana do primavery i grali na zgrupowaniu ze względu na brak wzmocnień pierwszego składu na tych pozycjach. Wypowiedzi Leo i Łysego na ich temat były jednoznacznie, tak samo jak w temacie DDG i Abate - tyle że tą dwójkę włączono do pierwszego zespołu.
Ja to wygodne uznać Onyewu (trzeci, w porywach czwarty środkowy obrońca) za "realne wzmocnienie", a młodzieżowego reprezentanta Włoch, którego Leo chciał do zespołu, już nie, bo wyliczenia by się wtedy nie zgadzały na czyjąś korzyść. :lol:
Cóż, interpretować to sobie możecie, jak chcecie, byle tylko udowodnić swoją tezę, to nie mój biznes, ale możecie mi wierzyć, w przyszłości, poza internetem, przyznanie się do błędu przydaje się w życiu. :wink:

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 788

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 08 sie 2009, 12:47

Abate jest fajny jak wchodzi na podmęczonych rywali i może porobić trochę szumu po prawej stronie. Problem pojawia się, gdy trzeba zrobić coś konstruktywnego lub co gorsza (!) sensownie podać. W waszej taktyce może pełnić jedynie rolę bocznego obrońcy, z tym że nie potrafi bronić (ośmieszenie w meczu z Interem), nie ma rewelacyjnych dośrodkowań, ale jest szybki, czyli taka gorsza wersja Molinaro :lol:. Gdzieś na 3-4 miejscu na prawej obronie po Zambroccie, Bonerze i ewentualnie Oddo jeżeli zostanie w klubie to się załapie. Na skrzydle ta sytuacja wyglądałaby lepiej, ale wy w tej chwili macie grać ponoć 4-3-3 z tego co kojarzę, więc tutaj dla niego nie ma miejsca. :)

Awatar użytkownika
bagg
Bianconero
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bagg » 08 sie 2009, 13:00

wilmore, wciaz jestem chetny na lekture opinii tychze wloskich specjalistow :)

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 08 sie 2009, 13:15

wilmore, wciaz jestem chetny na lekture opinii tychze wloskich specjalistow :)
To sobie ich poszukaj. Nie wymyśliłem sobie Abate jako jednego z najbardziej obiecujących włoskich skrzydłowych, reprezentanta młodzieżówki, ani Davide di Gennaro jako najbardziej utalentowanego wychowanka Milanu ostatnich lat, z olbrzymim talentem. (EDIT: bez powodu raczej Genoa z ich rozsądnym budowaniem zespołu też go za wszelką cenę raczej nie chciała ściągnąć do drużyny w ramach rozliczenia za Boriello).
Milan nie ściągnął Zjawińskiego czy innego piłkarza lansowanego na gwiazdkę - tylko piłkarzy z dużymi możliwościami, choć umiejętności jeszcze zdecydowanie nie te.
Na skrzydle ta sytuacja wyglądałaby lepiej, ale wy w tej chwili macie grać ponoć 4-3-3 z tego co kojarzę, więc tutaj dla niego nie ma miejsca. :)
Grając 4-3-3, jak to wymarzył sobie Leo (ciekaw jestem, czy tego w Milanie w ogóle doczekam) Abate ma grać również po prawej stronie Pirlo lub za Pato na prawej stronie ataku. Wydaje mi się wręcz, że teraz na prawym obrońcy już nikt go w klubie nie widzi. :wink:

Awatar użytkownika
bagg
Bianconero

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bagg » 08 sie 2009, 13:24

wg polskich specjalistow zjawinski ma bardzo duze mozliwosci. umiejetnosci jeszcze nie te, ale potencjal spory.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 788

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 08 sie 2009, 13:32

Wilmore pisze:
Na skrzydle ta sytuacja wyglądałaby lepiej, ale wy w tej chwili macie grać ponoć 4-3-3 z tego co kojarzę, więc tutaj dla niego nie ma miejsca. :)
Grając 4-3-3, jak to wymarzył sobie Leo (ciekaw jestem, czy tego w Milanie w ogóle doczekam) Abate ma grać również po prawej stronie Pirlo lub za Pato na prawej stronie ataku. Wydaje mi się wręcz, że teraz na prawym obrońcy już nikt go w klubie nie widzi. :wink:
To może wesoło wyglądać, bo ja oglądając jego poczynania ofensywne widziałem praktycznie jeden schemat - rozpędzić się wzdłuż końcowej linii i jakoś to będzie. Mając takiego gościa po prawej stronie pomocy w ustawieniu 4-3-3 jesteście skazani na to, że Abate będzie wam dublował się pozycjami z prawym napastnikiem jednocześnie ściągając za sobą gracza defensywnego drużyny przeciwnej w stronę tego prawego napastnika :lol:. Prawy atak wygląda lepiej, ale musi praktycznie zacząć się na tej pozycji uczyć od nowa. Ani strzału u niego nie widziałem, ani dryblingu specjalnego. Zobaczymy jak wyjdzie w praniu.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 08 sie 2009, 13:47

wg polskich specjalistow zjawinski ma bardzo duze mozliwosci.
I dlatego właśnie robi wielką karierę w czołówce polskiej ligi, w przeciwieństwie do di Gennaro, którym się żaden poważny klub nie interesuje.
To może wesoło wyglądać
Wiem. ;) Dlatego nie piszę, że to ma sens, tylko że taka jest wizja pozycji Abate w składzie wedle Leo. :wink:

Awatar użytkownika
bagg
Bianconero

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bagg » 08 sie 2009, 14:19

tak myslalem wlasnie , ze w ten sposob to zinterpretujesz.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 08 sie 2009, 19:08

Na lotnisku Malpensa, tu przed wylotem do Lizbony, trener Milanu, Leonardo udzielił krótkiej wypowiedzi dla mikrofonów Milan Channel. "Zagramy w Lizbonie z Benficą, która dobrze spisuje się w tym okresie przygotowawczym. Z tym klubem silnie związany jest Rui Costa, który przeżył z nami piękne i ważne chwile. Wciąż jesteśmy w etapie opracowywania taktyki, ten mecz bardzo się nam przyda w kontekście ustalenia wadliwych aspektów gry drużyny i ich korekcji. Rynek transferowy? Myślę, że wiele się wydarzy, rynek jest otwarty do 31 sierpnia, cierpliwości".
Nawet jeśli ktoś ze względu na osobiste paranoje uważa, że transfery nie są transferami, byleby tylko udowodnić, że nie mając racji ją jednak ma, to jak widać powyżej - Milan zamierza się dalej wzmacniać. :wink:
Kto wie, czy Leonardo nie jest lepszym managerem (potrafi wykłócić się o wzmocnienia) niż trenerem.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 08 sie 2009, 22:19

Ten Milan jest po prostu słaby, i obawiam się, że dołączenie do tej drużyny Gattuso, Flaminiego czy Ambrosiniego, którzy daliby spokój w środkowej linii, niewiele pomoże. Po tygodniu treningów piłkarze są zajechani w okresie przygotowawczym - brawo, brawo dla osób ze sztabu szkoleniowego, dokonali czegoś wyjątkowego, chyba nigdy klub z absolutnego światowego topu nie był przygotowany tak źle. Mieć nadzieję, że na początek ligi zespół będzie wyglądać zupełnie inaczej, bo problemy będziemy mieli nawet nie tyle z Interem, co nawet ze Sieną.

Dzisiejszy mecz udowodnił jeszcze jedną rzecz - jak głęboko lekceważy di Gennaro i Abate Leonardo. Widać, doprawdy, że w jego koncepcji zupełnie nie ma dla nich miejsca. :lol:

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3328

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 08 sie 2009, 22:32

No i przegralismy w karnych a porazke przypieczetowal nasz mlody 27 letni talent :P

Wilmore nie ma co sie spinac bo DDG zagral bodajze dopiero drugi sparing od pierwszej minuty i niczym sie nie wyroznil. Podobnie jak Abate i cala reszta moze poza Pato przy akcji bramkowej (co nie zmienia faktu ze Brazylijczyk i tak dzisiaj nedza). Jezeli te sparingi cos nam mowia o sytuacji Abate i DDG to to ze wieksze szanse na gre ma ten pierwszy.

Milan ma rekordowy jak dla siebie bilans meczow przedsezonowych. 5 porazek i 3 remisy w tym dwa zakonczone przegranymi karnymi. Czy odpalimy na pierwsza najpozniej druga kolejke? :P

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1375
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 08 sie 2009, 22:36

Wilmore pisze:Ten Milan jest po prostu słaby, i obawiam się, że dołączenie do tej drużyny Gattuso, Flaminiego czy Ambrosiniego, którzy daliby spokój w środkowej linii, niewiele pomoże.
Bo nie pomoże.Brakuje skrzydłowych i kreatora gry.30 latkowie typu Gattuso i Ambrosini mogą być zbawieniem Milanu na krótką metę (góra 2 sezony),a Flamini pewnego poziomu (Gattuso) nie przeskoczy.Milan wykastrowany z Kaki to w okresie przygotowawczym obraz nędzy i rozpaczy.Z Realem pewnie zaliczymy powtórkę z meczu z Chelsea z poprzedniego sezonu.Wkurwi@ mnie niemiłosiernie Ronaldinho - niby powoli wracał do swojej normalnej formy fizycznej - 2 razy (doniesienia prasowe) skoczył na dyskotekę (w Mediolanie i Barcelonie) i dupa zimna - zero przyspieszenia i szybkości,nawet swoje koronne SFG - karnego zjeb@ł...W końcu ktoś powinien mieć jaja i złożyć mu propozycję nie do odrzucenia - albo zachowujesz się jak profesjonalista - albo wypierd@laj - za 105 tys €/tydz na pewno znalazłby się bardziej pożyteczny gracz na jego pozycję (Żirkow,Arszawin żeby daleko nie szukać).Nie tyle jestem zdegustowany wynikiem co stylem gry - skoro Benfica będąca na poziomie Fiorentiny/Genoui/Napoli nas DEKLASUJE (przy odrobinie szczęścia powieźli by nas 5-ką),to w Serie A będzie nieciekawie (walka o miejsca 4-6?) jeśli przeciwnicy zwietrzą krew i nie przestraszą się marki Milan.
Aha i na koniec - jak na razie Onyewu>T.Silva jak dla mnie...
Ostatnio zmieniony 08 sie 2009, 22:40 przez MazurXIII, łącznie zmieniany 1 raz.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 08 sie 2009, 22:40

DDG zagral bodajze dopiero drugi sparing od pierwszej minuty i niczym sie nie wyroznil. Podobnie jak Abate i cala reszta moze poza Pato przy akcji bramkowej (co nie zmienia faktu ze Brazylijczyk i tak dzisiaj nedza).
Obaj pokazują, że trener ma wizję ich miejsca na boisku odmienną od oczekiwań fanów - Abate w środkowej linii, di Gennaro na lewym skrzydle - i trener daje im szansę gry nie jako trzeciorzędnym zapychaczom - jak taki Harmony siedzący na ławce - ale piłkarzom z bezpośredniego zaplecza drużyny (zmiennicy dla Ronaldinho i jednego z defensywnych pomocników, poza tym Abate pewnie w momencie, gdy drużyna zacznie grać lepiej, będzie na słabszych rywali wstawiany do linii pomocy, by zwiększyć ofensywny potencjał). Bzdurą są stwierdzenia, że będą w głębokim zapleczu i przyszli do zespołu wyłącznie ze względu na przepisy, co spycha ich w opinii niektórych do pozycji Darmiana z poprzedniego sezonu.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3328

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 08 sie 2009, 22:48

Wilmore pisze:Bzdurą są stwierdzenia, że będą w głębokim zapleczu i przyszli do zespołu wyłącznie ze względu na przepisy, co spycha ich w opinii niektórych do pozycji Darmiana z poprzedniego sezonu.
Nie wiem jak inni fani Milanu ale ja zdania nie zmienilem - DDG i Abate to uzupelnienie skladu wymuszone glownie przepisami. I tak mamy w skladzie z nimi tylko 3 wychowankow wedug kryteriow. Zatem jeden totalny figurant zostanie dokoptowany.

Na Twoim miejscu wstrzymalbym sie z niemal tryumfalnym oglaszaniem ze miales racje i ze wizja Leonardo jest taka i taka. Tym bardziej ze nastepuje to po kolejnym slabym w naszym wykonaniu meczu. Poczekajmy ile ci pilkarze beda grac w spotkaniach o stawke. Mysle ze do tematu mozna wrocic za jakies 3 miesiace i wtedy wstepnie ocenic czy racje miales Ty czy Twoi oponenci. Jezeli przynajmniej jeden z tych dwoch zawodnikow okaze sie realnym wzmocnieniem pilkarzem majacym widocznym wplyw (pozytywny) na nasza gre to bede wiecej niz zadowolony i z przyjemnoscia schyle czola.

Awatar użytkownika
Mates
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 61

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mates » 08 sie 2009, 23:12

No to po kolei:
Wilmore pisze:Cóż, interpretować to sobie możecie, jak chcecie, byle tylko udowodnić swoją tezę, to nie mój biznes, ale możecie mi wierzyć, w przyszłości, poza internetem, przyznanie się do błędu przydaje się w życiu.
Mówisz, tak jakbyś sam nie interpretował faktów żeby wyszło na Twoje. Tylko delikatnie zwróciłem Ci uwagę, że jeśli przyjmujesz pewne kryteria dotyczące dokonanych transferów, to jak najbardziej powinieneś włączyć w to Zigoniego, który grał więcej niż DdG ( i nie wmówisz mi, że na pozycji na której gra Davide były wzmocnienia; nie było ich, a mimo to David nie grał prawie wcale w sparingach), w sezonie pewnie też zaliczą podobną liczbę meczy, ba Zigoni może nawet więcej pograć niż Di Genaro. Aha wybacz uszczypliwość, ale Ty chyba jesteś ostatnią osobą która ma prawo wypominać komuś, że nie chce się przyznać do błędu- sam robisz to bardzo rzadko, za to często interpretujesz fakty w taki sposób by wyszło na Twoje.
Wilmore pisze:Ja to wygodne uznać Onyewu (trzeci, w porywach czwarty środkowy obrońca) za "realne wzmocnienie", a młodzieżowego reprezentanta Włoch, którego Leo chciał do zespołu, już nie
Wybacz, ale ja dużo wyżej cenię reprezentanta USA, obrońce ogranego w Europie, od wiecznego rezerwowego młodzieżowej repry Włoch, który w tejże reprezentacji NIGDY czołowej roli nie odgrywał. Od piłkarz jakich wielu. Dlatego Onyewu to realne wzmocnienie, Abate to spełnianie przepisów UEFY, i efekt braku kasy na poważniejsze wzmocnienia. Dołączam się do prośby o opinię tychże włoskich specjalistów, że Abate to jeden z najbardziej obiecujących włoskich skrzydłowych. Szczerze wątpię by takie opinie istniały. Aha i kiedy Leo mówił coś, że chce Abate? Może jakiś link, czy coś, bo żadnej tego typu wypowiedzi sobie nie przypominam.
Wilmore pisze:bez powodu raczej Genoa z ich rozsądnym budowaniem zespołu też go za wszelką cenę raczej nie chciała ściągnąć do drużyny w ramach rozliczenia za Boriello

To ta sama Genoa, która go później od razu wypożyczyła, nie widząc dla niego miejsca w kadrze. Ta sama która jakoś specjalnie o niego nie walczyła w licytacji o drugą połowę jego karty. W Milanie jak na razie Di Genaro też nie błyszczy, ba, nawet nie gra zbyt często, co też pewnie świadczy o roli jaką ma odgrywać w zespole. Mógłby być zmiennikiem Ronaldinho, ale pewnie tę rolę będzie spełniał Seedorf, więc zostaje mu Coppa Italia. No chyba, że będą trapić nas kontuzje. I mimo, że bardzo bym chciał, by tej dwójce się udało zaistnieć w Milanie to na razie, niestety, nic na to nie wskazuje.

Meczu niestety nie miałem okazji obejrzeć, ale z waszych komentarzy raczej wynika, że wiele nie straciłem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”