Koszykówka: MŚ, ME itd. itp. - Strona 6

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.

Czy koszykarze wyjdą z grupy na Eurobaskecie?

Czas głosowania minął 02 wrz 2022, 13:19

Tak
0
Brak głosów
Nie
0
Brak głosów
Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Re: Koszykówka: MŚ, ME itd. itp.

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 09 wrz 2009, 15:41

Najgorsze jest to, że nasi cały czas praktycznie grają 1 składem. Wczoraj zdaje się w 2 kwarcie pokazali ile pkt zdobyli gracze z ławki Polski i Litwy. 0-22 jeśli mnie pamięć nie myli. Choć wtedy nasza pierwsza 5 miała 34 pkt, a ich podstawowy skład 5 chyba :P 3 mecz dzień po dniu może się odbić, zwłaszcza ze niektórzy grają praktycznie całe mecze - Logan, czy Gortat.

No i dobrze by było jakby Logan się co chwila nie przewracał, bo trochę tych strat miał, a to wpadł w rywala, a to znów się poślizgnął, czy po prostu dał się zamknąć pomiędzy 2 wielkich Litwinów :lol:

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 09 wrz 2009, 16:54

O kondycje Gortata raczej nie powinnismy sie martwić w NBA graja pratkycznie 5 spotkan w tygodniu w kilku miastach, wiec on da sobie rade. Troche szkoda, że Szewczyk nie gra wiecej, moze Adam by pograł ale on ma jakiś uraz. Dzisiaj Lampe bedzie mial sporo pracy, Ersan jest w kapitalnej formie, z takim podkoszowym jeszcze nie grali na tym turnieju nasi, do tego dochodzi Hedo. Asik i rozgrywjacy takze prezentowali sie dobrze, jest jeszcze Savas, moze nei widać tego po statystykach, ale rozbijał i Litwinów i Bługarow pod koszem.
Gortat i 1-1, coś jak Shaq i rzuty osobiste, naprawde spodziewalem sie wiecej po nim, a czym dalej od kosza tym tragiczniej.

Awatar użytkownika
#7#
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: #7# » 09 wrz 2009, 16:57

cieszmy się z tego co mamy widać że im zależy i chcą się pokazać co cokolwiek ugrają więcej to i tak już super

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 09 wrz 2009, 19:55

Jarzinho pisze:O kondycje Gortata raczej nie powinnismy sie martwić w NBA graja pratkycznie 5 spotkan w tygodniu w kilku miastach, wiec on da sobie rade.
Ja co prawda nie śledzę NBA, ale z tego co wiem w Orlando nie pełni takiej roli jak w reprezentacji i tam nie grał praktycznie cały czas w każdym meczu.
Fatalna dziś skuteczność, zarówno za 2, jak i za 3. Słabo w obronie, gdzie Turcy wchodzili pod tablice jak chcieli, ale nie ma co płakać, bo byli wyraźnie lepsi. 2 dni odpoczynku i dobrze, bo odpoczynek się przyda.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 09 wrz 2009, 20:52

Brak obwodu - nikt nie trafiał za trzy. Niepokoi mnie postawa Ignerskiego który już w sparingach przeważnie grał przeciętnie, chyba tylko przeciwko Hiszpanii zagrał jak powinien zawsze grać. Nie zgodzę się że wczoraj zagrał dobrze jak mówili komentatorzy, wczoraj poza bardzo ważnym fragmentem kiedy to trafił trzy razy za trzy, też był mało widoczny w ataku. Przynajmniej jak grał jeszcze w Polsce potrafił zdobyć punkty z każdej pozycji.
Brak zbiórek - Gortat z Lampe nie istnieli na tablicach. Jak w I poł zmuszony Katzurin wprowadził Szewczyka to w tym fragmencie meczu zaczęliśmy być rywalem dla Turków. Poza tym bardzo słabo. Później Szewczyk który dał dobrą zmianę pojawił się jeszcze gdy mecz był już przegrany.
Brak obrony - nie tylko to że wysocy Turcy dymali naszych wysokich w ataku ale jako zespół nie bronimy najlepiej. Wczoraj też nasza gra pod tym względem pozostawiała sporo do życzenia. A dziś rywale dobrze dysponowani robili właściwie co chcieli.

Na plus Gortat ale w przeciwieństwie do wczorajszego meczu - w ataku. Dobrze że powrócił do gry po tym urazie :P
Oby przyczyną dzisiejszej porażki było głównie zmęczenie o czym za każdym razem podczas udzielania wywiadu mówił Szewczyk. Inaczej możemy już nie wygrać meczu.
Aha i co za 'genialny' pomysł z rozgrywaniem akcji na rzut Gortata z półdystansu? :angry2: A już szczytem szczytów było podanie do naszego centra aby na sek do końca 3 (?) kwarty oddawał sytuacyjny rzut za trzy :haha: Trafił tylko raz z wysokości rzutów osobistych.

Brawa dla TVP :roll: Właściwie to można mieć wątpliwości że to oni produkują sygnał ze wszystkich meczów a nie tylko grupy Polaków. Jedynie meczowe studio z ekspertami przypomina że za tym wszystkim stoi TV z misją :roll: Po tym jak Polsat relacjonuje ME w siatkę nie mam wątpliwości że to oni mają prawa do wszystkich meczów. Mogę obejrzeć co i kiedy chcę :wink:

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2053

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 10 wrz 2009, 2:53

Turcy trochę ochłodzili nastroje ale i tak można być zadowolonym z polskiej kadry po pierwszej rundzie. A w drugiej będzie cholernie ciekawie bo aż 4 drużyny mają 3 pkt. Litwini w najgorszej pozycji (ale i tak obstawiam, że zagrają w ćwierćfinałach), Turcy z pole position. Każdy z 3 meczów do wygrania, w każdym możemy też dostać porządne baty, każdy z pewnością na wagę złota (albo chociaż ćwierćfinału;)). Pierwszy mecz chyba najważniejszy, bo po 2 dniach odpoczynku powinna wrócić choć część świeżości a Serbia chyba jest najbardziej do ogrania z tej paczki. Jak wszystkich martwi mnie to, że gramy wąskim składem i to wyszło dzisiaj. Oby nie było tak też na meczach ze Słowenią i Hiszpanią.

Logan
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Logan » 10 wrz 2009, 10:29

Ja jeszcze wrócę do meczu z Litwą. Zwycięstwo porównywalne do pokonania Holandii albo Włoch na EURO w piłkę. :beer:
Angelo18 pisze:Trochę deprymujące było to że kiedy Litwini atakowali nas bardzo wysoko, mieliśmy ogromne problemy z wyjściem ze swojej połowy

A Katzurin człowieka z najlepszym kozłem w druzynie trzyma w tym momencie na ławce :roll: I wcale nie usprawiedliwia go to, że Koszarek miał 4 faule.

To co we wtorek zrobili Lampe i Gortat to był kosmos. We dwu zneutralizowali całą rotację Litwinów pod koszem, a śmiem twierdzić, że taką siłą jak nasi wschodni sąsiedzi dysponują tam (być może) tylko Hiszpanie.

Niestety skutki tego wyczynu było widać we wczorajszym meczu, praktycznie w każdym elemencie gry.

Wyróżnić trzeba też Ignerskiego, który wykonał kilka kluczowych akcji w końcówce. Trafił 3 "trójki" z rzędu, zaczapował Javtokasa i ... wyprowadził piłkę z własnej połowy.

Na minus - to co robi Muli i o czym wszyscy juz wspominali. To że Gortat mówi że "chce grać po 48 minut w meczu NBA", to że Logan co 3 dni w Prokomie gra blisko 40 minut, to że Lampe na początku 4 kwarty z Litwą wyglądał jak po rozgrzewce, nie znaczy że nie trzeba dokonywać zmian :roll:

Szewczyk to dobry zawodnik, który bardzo dobrze radzi sobie w silnej lidze rosyjskiej więc spokojnie mógłby grac 10-15 minut w meczu.
Roszyk to inteligentny gracz, który swego czasu idealnie potrafił się zaopiekowac najgroźniejszym zawodnikiem przeciwnika na pozycjach 1-3.
Nie wiem dlaczego tak marginalizowana jest rola Koszarka. To zawodnik ze świetnym podaniem, bdb kozłem i niezłym rzutem, który potrafi regulowac tempo gry. A tu jak wchodzi to gra na 2-ce, a Logan bierze się za rozegranie :roll:

I jeszcze jedno - Jeżeli Wójcik jest kontuzjowany to czemu nie ma Dylewicza? Aha Muli i tak nie stosuje rotacji :|

ps To że Logan jest egoistą szczególnie było widać w meczu z Bułgarią kiedy miał 9 asyst :wink: Naprawdę nie zapominajmy że to SG (rzucający obrońca). :)
ps2 Ławrynowicze z powrotem do Polski :!: A no tak Muli nie stosuje rotacji.

Logan
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Logan » 12 wrz 2009, 12:34

Dzisiaj Polacy grają kolejny mecz, tym razem z Serbami. Po 2 dniach odpoczynku liczymy na kolejne zwycięstwo.

Po fazie grupowej najbardziej mi szkoda Łotyszy, ze względu na łotewskich kibiców którzy nakręcali imprezke na trybunach w Gdańsku. W ogóle fajnie było - Tony Parker na parkiecie, Eva Longoria na trybunach, normalnie jak w NBA-u (jakby to powiedział Szpaq). :wink:

Chociaż z tego co wiem to słoweńscy kibice tez są nieźli, a kilka Słowenek ponoć grzechu wartych :D

Awatar użytkownika
Angelo18
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Angelo18 » 12 wrz 2009, 13:46

Bardzo ważne spotkanie, mam nadzieje że świeżość wróciła i dziś wygramy. Wczoraj Francja rozbiła Macedonie pokazując kilka świetnych zagrań, na parkiecie byli wtedy chyba wszyscy z NBA, później byly już jednak spore rotacje, nie ukrywam że liczę na Trójkolorowych i chętnie widziałbym ich w finale.

Awatar użytkownika
Hanni
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 5

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hanni » 12 wrz 2009, 14:17

Gdzie i o której godzinie mogę oglądnąć mecz?

Awatar użytkownika
Angelo18
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Angelo18 » 12 wrz 2009, 14:26

18:00 TVP2

Awatar użytkownika
Hanni
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 5

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hanni » 12 wrz 2009, 14:47

Dzięki wielkie :)

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 12 wrz 2009, 20:32

Dobre spotkanie Polakow, szczegolnie w ostatnich 15 minutach. Takiej defensywy jak zaprezentowali nie psodziewałem sie po nich i to w momencie kiedy na parkiecie byli min. Chylinski, Koszarek czy Szewczyk. widać, ze Muli ma rezerwowych i szkoda, że np. z Szymona tak mało korzysta, bo dzisiaj w momencie kiedy dostał dzisiaj wieksza szanse, prezentował sie dobrze. Ignerski ponownie jedna wysmienita kwarta i koniec. Logan kidy ma lepszego obronce nie potrafi sobie pograć. Ponownie wysocy przeciwnikow mieli sporo swobody i dość łatwo zbierali czy zdobywali puntkow, to idzie na konta Lampe, Gortata, ignerskiego i Szewczyka. Serbia to był najłatwiejszy teoretycznie przeciwnik, wiec ciezko bedzie teraz Polakom awansować, Hiszpania ponownie przegrala i cos ciezko widze nasza obrone przeciwko Rudyemu, Gasolowi i reszcie.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 12 wrz 2009, 21:40

Bida z nyndzą. Z taką obroną jaką zaprezentowaliśmy przez 3/4 meczu daleko nie zajedziemy. Gro akcji Serbów dziś wyglądała następująco - rozgrywający Serbów gubili na zasłonach Szubargę, tworzyła się przewaga a później wykończenie przez któregoś z zawodników było już tylko formalnością.
Czasem mam wrażenie że jakby nie grał Logan to i tak będzie na boisku, szkoda że często jest to tylko biało-czerwona koszulka. Choć dziś chyba zagrał najkrócej spośród wszystkich meczów, ale wrażenie pozostaje :P Lampe dziś najsłabszy mecz. A że Wójcik kontuzjowany, to w rotacji pozostaje jedynie Szewczyk. Z Witki Katzurin nie korzysta. Zatem jeszcze raz się zapytam gdzie do k... nędzy jest Dylewicz? Choć i tak znane jest przywiązanie Katzurina do pierwszej piątki. Dziś natomiast najlepiej zaprezentował się skład złożony z czterech rezerwowych i Gortata - ostatnia deska ratunku naszego treneiro. Wpuszczona gdy niektórzy z pierwszej piątki dali ciała po całości. Nareszcie mógł się pokazać Koszarek i zrobił to (btw chyba tylko Katzurin w tym kraju uważa że Szubarga jest lepszy od Koszarka). Jakoś nie zauważyłem akcji ustawionych pod rzut za trzy Chilińskiego z czego jest znany. Inna sprawa że najwięcej grał w tak ważnym meczu.

Reasumując nasz skład na tych mistrzostwach wygląda tak: 3 wysokich (Gortat, Lampe... Szewczyk), 3 niskich (Logan... Szubarga... Koszarek), Ignerski... i 2 * 0,5 zawodnika (Roszyk, Chyliński). Ośmu grajków to trochę mało :roll: Z czym do ludzi? Ech bida z nyndzą :evil:
No i niestety wszytko wskazuje na to że będziemy mieć na koncie zwycięstwa z najsłabszymi drużynami obu grup w których na tych ME zagramy - z Bułgarią i Litwą. A niebawem powrócimy do domu: Gortat - USA, Lampe - Izrael, Ignerski - Hiszpania, Logan - Polska (?), Katzurin - Czechy (?) itd :rotfl:

Edit:

Aha i o co chodzi z gadaniem Szewczyka że są zmęczeni? :roll: Po meczu z Turcją mogłem to zrozumieć, teraz nie potrafię.
Gortat dziś powiedział że powinni mniej gadać a więcej robić. Szkoda że to on sam najwięcej gada a przed ME pompował balonik o zdobyciu medalu. Później nie wiem po co porażkę za mecz z Turcją wziął na swoje barki i niemal prosił się by go wychłostano :roll:

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2053

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 12 wrz 2009, 22:11

Po niespodziance z Litwinami wszystko wraca do normalnego porządku, trudno spodziewać się wygranych ze Słoweńcami i Hiszpanami po tym co nasi grali w dwóch ostatnich meczach. O meczu wszystko zostało powiedziane. Mnie tylko wk****a straszliwie jedna akcja, doganiamy Serbów 3 minuty przed końcem meczu, mamy tylko 4pkt straty, oni mają piłkę, rzucają za "3", nie trafiają, mamy piłkę, rozgrywamy piłkę całkiem nieźle ale akcję kończymy niecelnym rzutem Gortata z półdystansu przy asyście dwóch Serbów. Po cholerę się pytam, nawet mimo tego, że Marcin dziś nawet coś tam rzucał to wiadomo, że to nie jest jego najmocniejsza strona. Nie w takim momencie, nie przy takim wyniku, tym bardziej, że czas na akcję nam się nie kończył. Gdybyśmy wtedy mieli 2 pkt straty mecz był jeszcze do wygrania, po tej nieskutecznej akcji było już pozamiatane. Chcą chłopaki, starają się, nie robią nam takiego wstydu jak piłkarze ale raczej na wyjazd do Turcji w przyszłym roku nie ma co liczyć.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”