FC Barcelona (zbiorczy) (cz.2) - Strona 1070

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.

Co wygra w przyszłym sezonie Barcelona?

1. Mistrzostwo
7
23%
2. Mistrzostwo i CdR
2
6%
3. Ligę Mistrzów
0
Brak głosów
4. CdR
2
6%
5. Mistrzostwo i Ligę Mistrzów
4
13%
6. Puchar Gampera, czyli nic :)
16
52%
Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Re: F.C. Barcelona (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 18 mar 2010, 17:56

Prawdą jest, że w ubiegłym sezonie Leo nie miał poważniejszych problemów ze zdrowiem i trzeba się cofać do sezonu 2007/2008. Najgorszego sezonu za czasów Laporty :] Tak słabe wyniki osiągaliśmy wcześniej za czasów Gasparta. Cały zespół grał wtedy (wracamy oczywiście do sezonu 2007/2008) grubo poniżej oczekiwań i możliwości, ale Ciebie pewnie interesują liczby określane nawet niekiedy odważnie mianem faktów. Zapodaję zatem fakty przy założeniu, że nie machnąłeś się gdzieś podczas przepisywania statystyk dotyczących wyników osiąganych bez Leo:

W sezonie 2007/2008 Barcelona zanotowała na krajowym podwórku 10 remisów i 9 porażek. W meczach bez udziału Leo padło 7 remisów i 5 porażek. Być może dla Ciebie --->
arek_ahig pisze:Latwo policzyc i usrednic, ze z Messim w skladzie zdobywaliscie w takiej La Liga dwa razy wiecej punktow/mecz anizeli bez niego. :lol:
Ja nie jestem taka mądra głowa więc wytłumacz mi jaśniej skąd Ci się wzięła taka statystyka. Na moje oko wygląda na to, że bez Leo przegraliśmy raptem jeden raz więcej niż z nim w składzie. Różnica w remisach wynosi 4. To jest ten zatrważający bilans świadczący o tym, że bez Leo graliśmy wtedy dwa razy gorzej niż z nim?

Tak w ogóle to polecam jeszcze przypomnieć sobie co się stało w tamtym sezonie z Ronaldinho :] Odpowiedź - skończył się. W lidze rozegrał raptem 17 spotkań będąc przy tym cieniem samego siebie sprzed wcześniejszych sezonów. Cyferki dotyczące Leo to w tej sytuacji zbyt mało, abyś mógł kogoś przekonać, że to Argentyńczyk a nie Gaucho miał wtedy kluczowy wpływ na naszą grę.

fanxtar
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fanxtar » 18 mar 2010, 19:12

arek_ahig pisze:Sezon wczesniej takowa przerwa Argentynczyka juz byla, a dzialo sie to na przestrzeni dwoch miesiecy marca/kwietnia. Ponizej zestawienie wynikow jakie osiagnela Barcelona pod nieobecnosc Lionela a tamtym okresie:
Co za gość :lol: :lol: :lol: Wyciągnął mecze (tracąc przy tym zapewne mnóstwo czasu) z sezonu, który Barcelona zagrała wręcz katastrofalnie i nijak ma się do tego temat obecności/absencji Messiego. Nawet gdyby Argentyńczyk był na boisku, to cała drużyna była w stanie takiej degrengolady, jaką ostatnio Cules widzieli za czasów Gasparta, a co za tym idzie - nawet Leo w dzisiejszej formie do potęgi trzeciej by nie pomógł.

Qter
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Qter » 18 mar 2010, 19:34

Wedle znanych mi informacji w zeszlym sezonie Lionel nie mial dluzszej przerwy w grze. Ba w La Liga nie biorac pod uwage ostatnich spotkan kiedy Barcelona miala juz zapewnione mistrzostwo nie bylo 2 kolejnych spotkan, w ktorych nie wzialby udzialu. Wobec tego trudno rozpatrywac wplyw nieobecnosci Messiego na gre Barcelony.
Nie wiem dlaczego nie można by rozważyć wpływu braku danego zawodnika na formę drużyny w przypadku nieobecności krótszych niż kilka miesięcy - nie pasuje do teorii :/ ? Ja mimo wszystko spróbuję.

w tym sezonie Leo nie było w tym sezonie w następujących meczach:

La Liga
01 Mon 31 Aug 22:00 FC Barcelona 3 - 0 Sporting Gijón
14 Sat 12 Dec 20:00 FC Barcelona 1 - 0 RCD Espanyol
16 Sat 02 Jan 20:00 FC Barcelona 1 - 1 Villarreal CF

Copa del Rey
Wed 28 Oct 22:00 Cultural Leonesa 0 - 2 FC Barcelona

LM
05 Tue 24 Nov 20:45 FC Barcelona 2 - 0 Inter M.

Superpuchar Hiszpanii
1st leg Sun 16 Aug 22:00 Athletic Club 1 - 2 FC Barcelona

Mniej niż 90 minut zagrał w meczach:

La Liga
02 Sat 12 Sep 18:00 Getafe CF 0 - 2 FC Barcelona (Messi grał 33 min)
04 Tue 22 Sep 22:00 Racing 1 - 4 FC Barcelona (63 min)
10 Sat 07 Nov 20:00 FC Barcelona 4 - 2 RCD Mallorca (39 min)
11 Sat 21 Nov 22:00 Athletic Club 1 - 1 FC Barcelona (76 min)
15 Wed 02 Dec 22:00 Xerez C.D. 0 - 2 FC Barcelona (35 min)
26 Sun 14 Mar 19:00 FC Barcelona 3 - 0 Valencia CF (87 min)

Copa del Rey
Tue 10 Nov 22:00 FC Barcelona 5 - 0 Cultural Leonesa (31 min)

oraz KMŚ
Semifinal Wed 16 Dec 17:00 Atlante FC 1 - 3 FC Barcelona (37 min)

Nie
Ogółem 1 remis w 6 spotkaniach bez Messiego i 1 w 8, gdzie grał w niepełnym wymiarze. Wszystkie 3 porażki (z Sevillą, Atletico i Rubinem), oraz 6 z 8 remisów (z Interem, Valencią, Osasuną, Rubinem, Almerią i Stuttgartem) miały miejsce z Argentyńczykiem w składzie przez pełen czas gry. Oczywiście, że Leo wnosi bardzo dużo do drużyny, ale nie zakłamujmy rzeczywistości- są też i inni.

Pozdro.

fanxtar
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fanxtar » 18 mar 2010, 20:01

Oczywiście masz Qter 100% racji ale łatwiej przecież znaleźć argumenty totalnie z dupy, byleby tylko potwierdzały pewne teorie.

Awatar użytkownika
mistyk
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mistyk » 18 mar 2010, 20:56

Witaj fanx.

Mam nadzieje, ze wiesz na co sie decydujesz wypowiadajac sie tutaj.

Takich przypadkow jak arek jest tutaj pelno :lol:

Powiem tylko, ze jestem dobrej mysli i mam nadzieje, ze Xavi i Abidal wroca na kluczowy moment tego sezonu, ktory juz niebawem sie zacznie.

smurano
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: smurano » 18 mar 2010, 22:55

Coraz częściej pojawiają się na tej stronie osoby które bardzo chcą udowodnić, że piłka nożna nie jest grą zespołową 8) A to MU bez Ronaldo nie może grać a to bez Rooney'a a to Barcelona bez Messiego. Desperackie podejście do sprawy no ale życzę sukcesu w działaniach.

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 19 mar 2010, 0:16

Ja wiem Mentor, ze matematyka trudna rzecz, dla Ciebie pewnie jeszcze trudniejsza zwazywszy na fakt, ze o ile dobrze pamietam studiujesz kierunek humanistyczny.
Trudno policzyc, ze 14pkt/13 spotkan >>>>>>> 53 pkt/25 spotkan. Dobra nierownosc? 8) Litosci Mentorze. Piszesz, ze pod nieobecnosc Messiego Barcelona przegrala zaledwie 1 spotkanie wiecej i jednoczesnie tylko o 4 razy wiecej remisowala. Zapominasz przy tym, ze Messi zagral w duzo wiekszej ilosci spotkan anizeli musieliscie sobie radzic bez niego. Matematyka prosta rzecz, naprawde. :) .
Iniesta tez w biezacym sezonie zaliczyl mase asyst i bramek, wiec pewnie nie ma sobie rownych w Europie. :lol:

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 19 mar 2010, 1:27

Nie no cyrkiem jest pisanie, że Barca bez Messiego gra słabo i argumentowanie to sezonem 07/08 :shock: Przecież to kpina jest. Tamten sezon nijak nie da się porównać do tego czy poprzedniego :shock:

I to pisanie, że bez Messiego Barca jest słabsza. Też mi odkrycie ameryki. No a jaka niby ma być jak się wyjmuje z drużyny najlepszego gracza świata? Ma to ich wzmacniać? :lol: Takie gadki zawsze mnie irytowały, proste, że jakby z Francji 98 wyjąć ZIdane, nie wiem z Brazylii 2002 Ronaldo z Milanu 07 Kake, United 08 Ronaldo to by osłabiło to zespoły, ale to od razu nie oznacza, że bez tych graczy tamte zespoły by przegrywały mecz za meczem... :roll: I po co w ogóle takie gdybanie :roll:

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 19 mar 2010, 1:30

Szkoda, że nie odniosłeś się także do pozostałeś części mojej wypowiedzi. Do części zawierającej nie tylko suche liczby, ale i niezbędne tło.

Nie chciałbym powtarzać tego co zostało już napisane, ale przypomnę, że argumentowanie teorii 'Barca bez Leo nie istnieje' na podstawie wybranego fragmentu najgorszego sezonu za kadencji Laporty (kadencji ośmioletniej) wygląda trochę karkołomnie. Rozumiem, że jest to wygodne bo łatwiej znaleźć słabe (a więc pasujące do teorii) wyniki kiedy zespół spisywał się fatalnie, ale taki dobór materiału porównawczego nie sprzyja raczej osiągnięciu miarodajnych wyników. Rozumiem, że nie ma za bardzo w czym wybierać bo od tamtego czasu Leo na szczęście nie ma jakichś większych problemów ze zdrowiem, ale w tej sytuacji należałoby raczej wstrzymać się z teoriami i poczekać na więcej materiału do analizy. Wygląda to tak jakby formułował ogólną tezę na podstawie anomalii bo tak można nazwać tamten nieszczęsny sezon po którym potrzebna była nielicha rewolucja.
Przypomnę również, że w owym czasie Messi nie był jeszcze największą gwiazdą zespołu. Sezon wcześniej wciąż brylował Ronaldinho a Leo jeszcze przekuwał swój nadzwyczajny talent na umiejętności. Był już piłkarzem ważnym i stawał się coraz ważniejszym, ale filarem w tamtym sezonie wciąż miał być Ronaldinho. Niestety okazało się, że nie był. W każdym bądź razie mam na myśli to, że od gry (a w zasadzie jej braku) Brazylijczyka w większej mierze zależały wyniki.

Zapodam jeszcze kilka cyferek bo chyba bardzo je lubisz a mam wyjątkowo dobry humor.
FC Barcelona 1 - 2 Villarreal CF
UD Almería 2 - 2 FC Barcelona
Valencia CF 3 - 2 FC Barcelona
Real Betis 3 - 2 FC Barcelona
FC Barcelona 0 - 0 Getafe CF
Recreativo 2 - 2 FC Barcelona
FC Barcelona 0 - 0 RCD Espanyol
Osasuna 0 - 0 FC Barcelona
FC Barcelona 0 - 1 Real Madrid
Sevilla CF 1 - 1 FC Barcelona
FC Barcelona 0 - 0 Sevilla CF
Deportivo 2 - 0 FC Barcelona
To wybrane przez Ciebie wyniki spotkań bez Leo. Usunąłem tylko mecze wygrane bo uznałem je za zbędne. Poniżej wkleję tę samą listę zaktualizowaną o jeden motyw:
FC Barcelona 1 - 2 Villarreal CF
UD Almería 2 - 2 FC Barcelona Dinho nie grał
Valencia CF 3 - 2 FC Barcelona Dinho nie grał
Real Betis 3 - 2 FC Barcelona Dinho nie grał
FC Barcelona 0 - 0 Getafe CF Dinho nie grał
Recreativo 2 - 2 FC Barcelona Dinho nie grał
FC Barcelona 0 - 0 RCD Espanyol Dinho nie grał
Osasuna 0 - 0 FC Barcelona
FC Barcelona 0 - 1 Real Madrid
Sevilla CF 1 - 1 FC Barcelona Dinho 45 minut
FC Barcelona 0 - 0 Sevilla CF Dinho nie grał
Deportivo 2 - 0 FC Barcelona Dinho nie grał
Jak widać nieobecność Messiego pokrywa się dość znacznie z nieobecnością Gaucho. Wyjątki to Osasuna (brak wytłumaczenia z mojej strony), Villarreal (na koniec sezonu zajęli wyższe miejsce od Barcelony :] ) oraz Real co trudno nazwać jakimś zaskoczeniem biorąc pod uwagę co graliśmy w tamtym sezonie.

Na tym chyba poprzestanę odsyłając jeszcze raz do ówczesnych okoliczności. Liczby są fajne jako uzupełnienie, ale nie stanowią całości tak jak same bramki czy też ich brak nie mówi wszystkiego na temat gry zawodnika a zwycięstwa czy porażki na temat gry zespołu.

Awatar użytkownika
Łukasz_
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Łukasz_ » 19 mar 2010, 1:45

Fajnie że masz dobry humor, podobnie jak ja ale nie trudź się tłumacząc czegokolwiek Arkowi bo i tak nie zrozumie, nie wiem czy nie chce, czy może nie potrafi. Zostańmy przy tym że Barca bez Messiego nie istnieje podobnie jak Juve bez sędziów co pokazują ich wyniki.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2326
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 19 mar 2010, 3:21

A bez czego nie istnieje Arsenal? :lol: Sorry nie mogłem się powstrzymac ;)

FC Liverpool
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FC Liverpool » 19 mar 2010, 10:47

Moim zdaniem Barca jest bardzo uzależniona od formy Messiego. Jednak skoro Arsenal potrafi grać bez lidera, to pewnie MU i Barca potrafią grać tak samo. To nie są zespoły, które mają tylko jednego dobrego piłkarza!

aldoraine
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: aldoraine » 19 mar 2010, 11:41

Śmieszne doprawdy że Barca bez Messiego grać nie potrafi. Milan w ogóle nie gra tylko jest statystą na boisku jak wszystkie włoskie drużyny nie licząc Interu.
Mówiono że MU bez Ronaldo grać nie potrafi a jak wyszło każdy widzi. Guardiola jest świetnym trenerem, nie uzależnia gry Barcy od Leo a wykorzystuje jego umięjętnośći, gdyby przyszło grać bez Leo Pep wymyśliłby inny system jak Fergie w tym roku. Tyle klasowych piłkarzy ma Barca, że zabawnie wygląda argument Barcelona=Tylko Messi.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2326
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 19 mar 2010, 12:15

arsenal - barcelona - katastrofa :/

Awatar użytkownika
rbortniczuk
Pierwszy Skład