Inter Mediolan - FC Barcelona [faza grupowa i 1/2 finału LM] - Strona 9

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki
Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6706

Re: Inter Mediolan - FC Barcelona [faza grupowa i 1/2 finału LM]

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 17 kwie 2010, 13:54

Nie można porównywać pojedynków z września do tych co teraz się odbędą z jednej prostej przyczyny: Inter to nie jest ta sama drużyna co wtedy. Niby nic się nie zmieniło, niby skład ten sam, ale zmieniła się mentalność, która przez tyle lat blokowała ten zespół przed sukcesami. Tak było jeszcze parę lat temu w lidze, tak było jeszcze pół roku temu w LM. Szans Interowi nie daję zbyt wielkich, ale ta drużyna potencjałem to obecnie absolutna światowa czołówka a i piłkarze chyba dojrzeli, żeby ich tak nazywać.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 17 kwie 2010, 14:06

to ze bedzie autobus o tym wie kazdy nawet malo ogarniety pilakrsko fan
Autobus od gry defensywnej różni się dla mnie pewnym dość istotnym faktem. Mianowicie można grać defensywnie i być aktywnym na boisku, a można też stać w polu karnym i tylko wybijać piłki.
zobaczymy wiec, przy zalozeniu wygranej barcy, jak bedziemy sie tlumaczyc z porazki. moge sie juz dzis zalozyc ze bedzie pisanie podobne do tego co zaprezenteowal (L)oczkerson wyzej: stali w polu karnym, przygladali sie, nie bylo agresji jak z chelsea blablabla. obysmy tylko nie poszli drogą guru. zakladzik?
naprawdę nie mam co robić tylko tłumaczyć porażkę Interu przed meczem :roll: . Tym bardziej, że Interu kibicem nie jestem :P . Pisze jak jest. Inter to zespół, który w wielkim stopniu jedzie na motywacji. Tak jak Barcelona jedzie na wirtuozerii i umiejętnościach technicznych, tak Inter jedzie na motywacji i sile. I przestań się upierać, że ocena motywacji Interu jest zależna od wyniku. Naprawdę nie jesteś w stanie wyobrazić sobie Interu, który twardo walczył, ale po prostu przegrał z Barcą?
Zresztą nikt nie napisał, że Inter jak będzie zmotywowany to wygra. Inter jak będzie zmotywowany to może z Barceloną walczyć, bez motywacji natomiast są na straconej pozycji i tyle.
natomiast mecz uwazam za otwarty z szansami 50/50 bo to obecnie chyba dwie najlepsze druzyny starego kontynentu.taki powinien byc finał, ewentualnie united. z tym ze, tu chyba sie zgodzisz, tylko jedna z nich jest faworytem tego meczu, ale tylko faworytem.
sam sobie zaprzeczasz. Albo szanse są równe i nie ma faworyta, albo faworyt jest jeden i szanse nie wynoszą 50-50. Nie bawmy się w udawaną kurtuazję. Nikogo nie obraża fakt, że Barcelona jest ewidentnym faworytem tego pojedynku.
I jeszcze raz się powtórzę mecze grupowe mają małe znaczenie w kontekście najbliższych dwóch pojedynków.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 17 kwie 2010, 14:08

Ale mecze nie odbywaja sie tylko na jednej płaszczyznie. To ze wasz styl, niewatpliwie bardzo pewna siebie postawa, wykancza wielu rywali przed meczem to wcale zadna ujma dla was, czy podkopywanie umiejetnosci sportowych. Za duzo pucharów zescie ostatnio wygrali, zeby czuc niedowartosciowanie. Powaga.

Tak samo nie uwazam, zeby Guardiola na miejscu Mourinho wymyslił cos innego niz autobus. Po prostu sa pewne róznice w mozliwosciach druzyny i jakos nie widze nic zdrożnego, nielogicznego w tym, ze jesli druzyna umie sie bronic w pełni z tego korzysta. Aby Inter zaczał grac ofensywny futbol, nalezałoby chyba wymienic cała kadre, moze wyłaczywszy bramkarzy, napastników i Maicona.

miguel indurain
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: miguel indurain » 17 kwie 2010, 14:18

(L)oczkerson pisze:naprawdę nie mam co robić tylko tłumaczyć porażkę Interu przed meczem :roll:
nie chodzilo mi o ciebie doslownie, ale o styl jaki moze miec miejsce, a jaki dokladnie przedstawiles w czesc swojego wczesniejszego posta gdzie odnosiles sie do gola pique.

na wiecej odpowiedzi brak czasu.

Awatar użytkownika
Marcinhp
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 182

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marcinhp » 17 kwie 2010, 14:30

Stosując się do zasad obiektywizmu mogę z pełnym przekonaniem napisać, że tak, Inter ma szansę w dwumeczu z Barcelona. Owszem złe wspomnienia z fazy grupowej zostać mogą, ale przypomnę, że drużyna była dopiero na etapie scalania, nie wszystkie tryby zostały dograne. Inter zatrudnił Eto'o, Milito, Sneijdera, Lucio i w przerwie zimowej Pandeva. Graczy z charakterem, których syndrom ligi mistrzów nie tyka. To jest właśnie ZESPÓŁ, drużyna jaką chciał mieć Mourinho, bo ekipa z poprzedniego sezonu to karykatura w porównaniu z tą. Zamiana Ibrahimovica to faktycznie temat rzeka, ale na pewno pozwoliła zerwać ze schematem, gra Interu nie jest już tak przewidywalna. Nie cierpię Interu, ale wydaje mi się, że mentalnie są gotowi by coś ugrać w półfinale, a to połowa sukcesu z Barcą. Poza tym są dużo lepiej zorganizowani niż Arsenal, najważniejsza kwestia to nie wyjść na miękkich nogach i nie dać im dużo swobody w rozegraniu piłki.

Szczerze to spodziewam się podobnych starć jak przed rokiem między Chelsea a Barcelona.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 17 kwie 2010, 14:56

Babel pisze:Tak rozspamowałes ten temat, a nikt sie nie zamierza napinac :zwała:
Jak nie jak tak :smile2:

Jak dla mnie to Miguel chciał zwrócić uwagę na jedną rzecz. Bardzo często jest tak, że zwycięstwa Barcelony tłumaczy się bardziej grą rywala (słaby rywal, rywal słabo grający, rywal przestraszony, rywal bojaźliwy, etc.) aniżeli naszą postawą. To irytujące bo to Barcelona jako zespół narzucająca swój styl gry rywalowi determinuje jego poczynania a nie na odwrót. Przeciwnicy nie wychodzą na murawę z myślą i zamiarem grania słabo czy bojaźliwie. Grają w taki sposób bo wymusiła to na nich Barcelona. Tylko tyle i aż tyle.

Zgadzam się zdecydowanie z opiniami o odrzuceniu pojedynków w fazie grupowej. To będą inne mecze. Mamy silniejszy (przede wszystkim mentalnie) Inter, ale i Barcelonę w lepszej formie. Wiemy przed jaką szansą stoimy i zgadzam się z Guardiolą, który mówi, że teraz już problem zmęczenia nas nie dotyczy. Na samej adrenalinie związanej z możliwymi triumfami możemy zajechać do końca sezonu.

Mój optymistyczny wariant przewiduje przekonujące zwycięstwo Barcelony w dwumeczu (!), ale przy tym spodziewam się, że Inter wypadnie lepiej niż w ostatnich dwóch pojedynkach.

Więcej o pierwszej konfrontacji napiszę po dzisiejszych derbach Barcelony.

Awatar użytkownika
Łukasz_
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Łukasz_ » 17 kwie 2010, 15:04

Ja bym nie porównywał pojedynków z fazy grupowej do tych które będą mieć miejsce w 1/2. Stawka nie ta sama i presja również zupełnie inna. Piłkarze Interu jeszcze nigdy nie grali w finale i chyba marzą o tym. Na pewno będą bardziej zmobilizowani niż w pierwszych starciach. Zobaczymy co wymyśli Jose i czy będzie ktoś w stanie zatrzymać Messiego bo moim zdaniem najlepszy byłby plaster ale taki plaster który nie pogra nic dla Interu ale nie zostawi też ani trochę swobody Argentyńczykowi. Czy jest ktoś taki w Interze ? Hmm zobaczymy.
Barcelona jest silniejsza niż w grupie, Messi w życiowej formie. Inter też jest mocniejszy i ma znowu okazje na finał, rywala teoretycznie gorszego mieć nie mógł. Na pewno będzie ciekawie.

Jak wygląda sytuacja z kartkami ?

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 17 kwie 2010, 15:15

Zobaczymy co wymyśli Jose i czy będzie ktoś w stanie zatrzymać Messiego bo moim zdaniem najlepszy byłby plaster ale taki plaster który nie pogra nic dla Interu ale nie zostawi też ani trochę swobody Argentyńczykowi. Czy jest ktoś taki w Interze ? Hmm zobaczymy.
A ja bym nie grał przeciwko Messiemu "plastrem". Raczej bym kazał nieustannie podwajać i potrajać krycie. Tylko trzeba odpowiednio wybrać kto w jakiej strefie by miał to robić. I tu najpierw pojawia się pytanie o lewego obrońce i partnera dla Cambiasso w def. pomocy. Normalnie Inter by zagrał z Mottą w środku i pewnie Zanettim na lewej. Ale pod kątem Messiego ja bym chyba postawił na Zanettiego w pomocy i Chivu na lewej obronie. Po pierwsze Zanetti jest doskonałym wsparciem dla bocznego obrońcy gdy gra w pomocy (tym razem nie dla Maicona a dla lewego obrońcy), po drugie Chivu dobrze zagrał w pierwszym meczu gdzie krył Messiego i po trzecie Chivu jest dobry na środku obrony co ma niebanalne znaczenie od kiedy Messi w zasadzie gra jako środkowy napastnik. Wtedy odpowiednio poruszający się między lewą obroną a środkiem Chivu oraz schodzący z pomocy na bok obrony Zanetti przy wsparciu Samuela czy Cambiasso by mogli nieźle sobie z Argentyńczykiem poradzić w zależności od tego gdzie by Messi się na boisku znalazł. Zakładając oczywiście, że jego można zatrzymać.
Pytanie tylko czy Chivu będzie na 100% przygotowany.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 17 kwie 2010, 15:19

Zmniejszenie krycia w środku pomocy kosztem pokrycia Messiego otwiera drogę do prostopadłych podań od Xaviego i Iniesty. Jeśli miałoby się pokryć Messiego, to prędzej Chivu + Zanetti + Samuel, brak Cambiasso czy Motty (tykająca bomba, gdyby krył Messiego) w środku pola da tam wielkie możliwości rozgrywającym hiszpańskim.
Zresztą, gdy Maicon gra na prawej obronie, to przy duecie napastników Messi + Ibrahimovic właściwie musi grać Chivu na lewej stronie, albo ktoś go zastępujący musiałby grać bliżej środka, inaczej będzie duży problem z zatrzymaniem duetu napastników na raz.
Swoją drogą to ciekawe - gdy stwierdzano, że C. Ronaldo to napastnik, to była burza na pół forum. Teraz, gdy stwierdza się to rozsądnie w przypadku gry Messiego z ostatnich tygodni czy miesięcy, to jest wszystko ok. :wink:

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 17 kwie 2010, 15:23

Zmniejszenie krycia w środku pomocy kosztem pokrycia Messiego otwiera drogę do prostopadłych podań od Xaviego i Iniesty
.
Iniesty nie będzie. a Busquets i Keita aż tak straszni nie są :wink:

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 17 kwie 2010, 15:24

O Interze tez sie pisze/pisało ze gra siermieżny, oparty tylko na sile fizycznej futbol. Tez bylo to w jakims stopniu krzywdzace (choc my nie aspirujemy by ktos sie rozpływał nad naszym stylem gry), bo o ile nasi obroncy i linia pomocy niewatpliwie dysponuje atutami siły fizycznej, to rok rocznie zdobywamy w lidze najwiecej bramek, czesto po bardzo ładnych, wyprowadzonych w przemyslany sposób akcjach. Stereotypy sa i beda. Tylko tak jak napisałem wyzej, to ze przeciwnicy boja sie rywalizacji z Barcelona w zaden sposob to nie umniejsza waszej klasy sportowej. Przeciez nikt z rywali nie boi sie, ze Iniesta czy Messi ich zbije, tylko ze zdeklasuje sportowo. Natomiast sam kontekst tego watku o mentalnym podejsciu Interze wydaje sie być zasadny, bo Inter naprawde jest drużyna chimeryczna i ich postawa jest czesto niewytłumaczalna poprzez racjonalne argumenty. Nigdzie nie zamierzałem sie tłumaczyć.
a Busquets i Keita aż tak straszni nie są
Caly czas zostaje Xavi.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 17 kwie 2010, 15:28

Caly czas zostaje Xavi.
czyli na Messiego Zanetti i Chivu oraz czasem Samuel, bo pewnie Leo będzie często w pobliżu Waltera, a na Xaviego Cambiasso i cofający się gdy zespół się broni Sneijder :P
Więcej nie wymyślę, bo żeby rozbroić Barcelonę tak na 100% to trzeba grać z 14 zawodnikami w polu :lol:

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 17 kwie 2010, 15:31

Mentor pisze:To może Ty (L)oczkerson odpowiedz jak Twoim zdaniem Inter zagrał na San Siro w fazie grupowej. Bardziej bojaźliwie czy bardziej zorganizowanie?
Czytałeś na weszło po GD reakcje Kowala na oglądanie spotkania bez komentarza. Ta odpowiedź bardziej pasowała własnie do spotkania na San Siro. :lol:

Ja sobie ostrzyłem zęby na dwumecz z Arsenalem. Spodziewałem się wiele po nim, już 60 minut pierwszego spotkania mnie rozczarowało, choć chciałbym być po półfinale także tak rozczarowany. Nie wiem czego się spodziewać po Interze jeszcze panującym mistrzu Włoch, jeśli zrobią to czego nie potrafił zrobić Arsenal choćby przez kilka minut to będę pełen szacunku dla Mou, ale znam historię spotkań Barcy z Chelsea i ten dwumecz w grupie i niczego nowego raczej po Portugalczyku się nie spodziewam. Ze strony Barcy obawiam się tylko o urazy, bo ostatnio on przeszkadzają. Chciałbym zobaczyć podstawowe zestawienie(nie licząc Andresito) i tyle. Pamiętając, ze Barca lepiej wypadła grając bez Zlatana i Messiego w drugim spotkaniu w grupie.

Awatar użytkownika
SiKor
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: SiKor » 17 kwie 2010, 15:34

Łukasz_ pisze: Jak wygląda sytuacja z kartkami ?
Na pewno w Barcelonie zagrożony jest Puyol, który dostał bezpośrednie czerwo w meczu z Arsenalem i po otrzymaniu kartki w 1 meczu musiałby pauzować w rewanżu. Nawet jeżeli dostanie to w rewanżu duet Pique-Milito jest porównywalnie mocny do duetu stoperów z Puyolem :wink: Nie wiem jak sytuacja innych zawodników, ale chyba jest czysto?
Co do meczu Mou zapewne zastosuje swoją taktykę przeciwko nam. Stalowa defensywa (nie będę nazywał tego autobusem) + gra z kontrataku na Milito+Eto'o. Nie oszukujmy się Inter nie zagra tak otwartego meczu jak Arsenal, bo wie co by się z nimi stało... Remis bramkowy na Meazza mnie zaspokoi, aczkolwiek oczekuję wyhranej :wink: Byłbym mile zaskoczony, gdyby Inter zagrał w innym, bardziej ofensywnym stylu anieżeli w 1 meczu w fazie grupowej. :wink:

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista
Reputacja: 46

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 17 kwie 2010, 16:56

Mentor pisze:jak Twoim zdaniem Inter zagrał na San Siro w fazie grupowej. Bardziej bojaźliwie czy bardziej zorganizowanie?
Zorganizowanie w obronie i bojaźliwie w ataku.
Może tak być? :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Puchary Europejskie”