Odnośnie Di Marii to wydaje mi się, że zaszkodziła mu zmiana systemu. Chyba było tak jak napisał Mentor - Maradona na siłę chciał upchać wszystkich swoich najlepszych ofensywnych graczy.
Jonas został teoretycznie cofnięty do obrony, ale biegał po całej długości boiska. To jest człowiek co ma płuca ze stali, nie znam bardziej wytrzymałego piłkarza jak on. Jego wadą jest kompletny brak techniki, ale tyle co on się nabiega, wypracuje i pomoże zarówno w ofensywie jak defensywie to głowa mała. Dzisiaj faktycznie trochę kiepsko ale wydaje mi się, że i tak napsuł krwi Nigeryjczykom.
Messi miał dzisiaj sporo miejsca zarówno na prawej stronie jak i na środku. Dlatego wszystkie piłki szły do niego, a on nie zawodził i stwarzał okazje. W sumie nie było potrzeby uruchamiać Di Marii, bo on na pewno nie zdziałał by więcej.
Według mnie zmiana taktyki jest nieunikniona, tylko nie wiadomo w jakim stopniu. Nie wszyscy zagrali dobry mecz. IMO są dwaj kandydaci do zmiany: Higuain i Di Maria. Wątpię aby Maradona chciał wrócić do 4-4-2 bo pewnie powie, że wszystko było super, tylko zabrakło skuteczności. Przesunięcie Jonasa do tyłu z jednej strony dało Messiemu miejsce i okazję do rozwinięcia skrzydeł, ale z drugiej strony brak nominalnego prawego obrońcy to ryzykowne posunięcie. Szczerze mówiąc nie wiem co zmieni Maradona. Na 99% Jonas zostanie w składzie (tym bardziej, że świetnie nadaje się na mecz z Koreą), tylko pytanie na jakiej pozycji.
Patrząc na dzisiejszą grę Korei Płd., to bez wątpienia nie można zagrać tak ofensywnie. Defensywa popełniła dziś sporo błędów i Nigeria mogła strzelić gola.
Obawiam się meczu z Koreańcami, bo są strasznie szybcy i skoczni, do tego podbudowani zwycięstwem nad Grecją. Wiadomo jakich obrońców ma Argentyna, ale defensorzy Korei na pewno nie są lepsi. Wygląda na to, że będzie sporo goli.
EDIT: Jeszcze słowo o Tevezie. Fragmentami niewidoczny, czasami głupio tracił piłkę, ale momentami pokazywał klasę. Jedno jego podanie do Higuaina klasa światowa. Jestem pewien, że pokaże dużo, dużo więcej w kolejnych meczach.
EDIT2: No i przypominam, że "Demiczelis" jest poprawnie. Żaden "Demikelis". Przepraszam, że odbieram Wam powód do wyśmiana Szpakowskiego.