1/8 finału: Hiszpania - Portugalia

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Zablokowany

Kto dalej?

Hiszpania
9
45%
Portugalia
11
55%
Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

1/8 finału: Hiszpania - Portugalia

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 26 cze 2010, 0:55

Obok spotkania Niemców z Anglią chyba zdecydowanie najciekawszy pojedynek. Ja widzę tu jednego faworyta - Hiszpanię. Nie cenię umiejętności trenerskich Queiroza, drużyna Portugalii także nie zrobiła na mnie wrażenia w spotkaniach czy to WKS czy Brazylią. W obu jak dla mnie byli drużyną gorszą. wygrali z Koreą Płn. bardzo wysoko, ale takie wyniki nigdy nie znaczyły o czymś specjalnym. Mimo wszystko nie stracili bramki i to się ceni, czyli w defensywie muszą być bardzo pewni. Ofensywa to Ronaldo, który myśli, że nie ma nikogo dobrego obok siebie i strzela z większości pozycji nie robiąc przy tym nic efektywnego. Hiszpanie nie grają nadal tego z czego pamiętać ich można było z Euro 2008, Sfinks nie trafia ze zmianami, jednak potrafili wygrać grupę mimo, że przegrali pierwsze spotkanie. Martwić może dyspozycja Torresa, który wg. mnie nic nie daje obecnie drużynie, pomoc także trochę defensywnie. Raczej tu nic się nie zmieni.
Ciekawe czy Hiszpanie dostaną żółtko, bo trochę mnie Szpak zaskoczył, że jeszcze nie otrzymali kartki. Portugalia raczej kilka uzbiera, fajnie by było także zobaczyć Pepe w środku pola. Fajnie bo zapewne wyleci bo mimo włosów nic u niego się nie zmieniło. Choć z drugiej strony może połamać jakiegoś gracza Barcy. :?
Mam nadzieję, że od tej fazy Hiszpanie dość konsekwentnie będą dążyć do kolejnych faz, nie grając w żadnym momencie spotkania tak jak wczoraj w drugiej połowie z Chile.

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Re: 1/8 finału: Hiszpania - Portugalia

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 26 cze 2010, 1:00

Jarzinho pisze:drużyna Portugalii także nie zrobiła na mnie wrażenia.
a Hiszpanie zrobili? :hardkor:

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 26 cze 2010, 1:44

arek_ahig pisze:
Jarzinho pisze:drużyna Portugalii także nie zrobiła na mnie wrażenia.
a Hiszpanie zrobili? :hardkor:
najwieksze z Europy i smialo mozna powiedziec ze prezentuja sie lepiej niz 4 pierwsze druzyny z poprzedniego mundialu.

Awatar użytkownika
godfather2
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: godfather2 » 26 cze 2010, 7:57

Nie grają tego co w 2008 - to prawda. Jednak mimo wszystko, w grupie, która była naprawdę trudna (wybiegani chilijczycy i murujący bramkę Szwajcarzy) pokazali momentami dobrą piłkę. Hiszpania nie jest jeszcze w optymalnej formie, ale na Portugalię chyba to i tak wystarczy, która ma niepoukładany atak z jednym Ronaldo, który jak wspomniano uważa, że nie ma z kim grać. No ale cóż, zważywszy na sposób awansu do samego mundialu odpadnięcie z Hiszpania nie będzie chyba tragedią dla Portugalczyków ;)
Choć z drugiej strony nie takie cuda już działy się na tym mundialu.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 26 cze 2010, 10:07

arek_ahig pisze:a Hiszpanie zrobili?
A doczytałeś tylko do tego momentu czy dalszą część sobie odpuściłeś.
Jasno napisałem, że La Roja to nadal nie jest drużyna z Euro 2008, że zawodzą zmiany, Torres, wnioski można wyciągnąć.
Co innego, ze jestem zdania, że z Europejskich drużyn i tak grają najlepiej i najpewniej mimo wpadki ze Szwajcarami. Jak mogę napisać coś takiego o Portugalii, która stała na boisku w dwóch spotkaniach grupowych, a zlinczowali tylko Koreańczyków, co wielkim problemem nie było.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 26 cze 2010, 10:31

Bienias pisze:najwieksze z Europy
Chyba sobie jaja robisz. Niemcy i Holandia wcale gorzej się nie prezentują, Niemcom zupełnie nie wyszedł mecz z Serbią, natomiast Holandia gra na stojąco i wszystko wygrywa. Nie mówiąc już o Portugalii, która jeszcze bramki nie straciła. Ale oczywiście Hiszpania najlepsze wrażenie zrobiła :haha:
(jakbym Szpakowskiego słyszał)

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 26 cze 2010, 10:44

cloner pisze:Chyba sobie jaja robisz. Niemcy i Holandia wcale gorzej się nie prezentują, Niemcom zupełnie nie wyszedł mecz z Serbią, natomiast Holandia gra na stojąco i wszystko wygrywa. Nie mówiąc już o Portugalii, która jeszcze bramki nie straciła. Ale oczywiście Hiszpania najlepsze wrażenie zrobiła
Z WKS byli drużyna gorszą, praktycznie nic nie robiącą przez 90 minut, wczoraj, fakt, ze nie przegrali z Portugalią to zasługa tylko i wyłącznie Brazylijczyków. Spotkanie mimo, że było nudne, to przewagę mieli Brazylijczycy. Do Holandii ciężko się do jakiegoś spotkania przyczepić, grali na tyle ile potrzeba było, przeciwników mieli słabych i taka gra spokojnie wystarczała do wygrania kolejnych spotkań, choć każde ze spotkań był uznawane za słabe i nudne. Pierwsze to była prawdziwa kaplica. Niemcy dobrze zaczęli, ale kolejne spotkania pokazały, że Australia nie była żadnym wyznacznikiem ich formy.

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 50

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 26 cze 2010, 10:54

Hiszpania nie zagrała źle ale jeśli miałbym wskazywać na europejską drużynę która może powalczyć w tym roku to mogą to być Holendrzy. Grają mądrze ,grając tak żeby wygrać ale nie zmęczyć się za bardzo. Dojdzie do tego wszystkiego Robben który w 15 minut w meczu z Kamerunem zrobił taki szum jak niektórzy zawodnicy przez cały mecz. Hiszpania wali głową w mur po mojemu. Gdyby wczoraj chilijski bramkarz nie zachował się jak idiota to nie musiałoby być tak wcale różowo dla Hiszpanów poza tym ta czerwona kartka dla Estrady trochę z dupy. Portugalia może wczoraj z Brazylią nie zagrała wielkiego meczu ale tez bramkę mogli strzelić poza tym to był mecz o złote kalesony, obie drużyny miały zapewniony awans więc nie traktowałbym tego meczu jako wyznacznika formy Portugalczyków.

Na dziś :
Holandia>Hiszpania Portugalia=Hiszpania ...

Awatar użytkownika
grzegorzfcb
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 174

Post Wyświetl pojedynczy post autor: grzegorzfcb » 26 cze 2010, 11:14

W rep Hiszpanii poziom z euro 2008 trzymają tylko Villa i Iniesta jeśli chodzi o graczy ofensywnych. Torres po kontuzji, Cesc też. Silva bez formy, Xavi jest zjechany sezonem, a Sennę z Euro to chyba tylko Javier Mascherano byłby w stanie zastąpić :wink:
Na razie nie przekonują, ale Portugalia to nie jest rywal nie do przejścia. Stawiam 52:48 na Hiszpanię Jakby się zderzyli z Brazylią, to radziłbym kibicom Hiszapańskim rezerwować bilety do domu :?

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Reputacja: 0
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 26 cze 2010, 11:44

Według mnie Portugalia prezentuje się na razie zgodnie z oczekiwaniami, albo nawet troszkę powyżej, natomiast po Hiszpanach spodziewano się zdecydowanie więcej. Faworytem pozostaje oczywiście Hiszpania.

Grupa śmierci, w której była Portugalia, wcale nie była jednak grupą śmierci. Dwa nudne mecze i jeden pogrom - tak prezentowała się Portugalia, a Hiszpania to trzy mecze, w których nikogo chyba nie zachwyciła.

Największą przeszkodą dla Portugalczyków pewnie znów będzie Cristiano Ronaldo. Stawiam 2 złote, że Hiszpańscy obrońcy będą ogrywać go jak chłopczyka z lekcji wf-u, a Krystynka nie przeprowadzi nawet jednej udanej indywidualnej akcji. Liczę na portugalski środek pola z Tiago i Meirelesem (do Deco i Pepe nie mam przekonania) i akcje skrzydłem Coentrao i Simao.

Przydałaby się też skuteczność napastników, ale po Portugalii ciężko tego oczekiwać.

Forca!

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 26 cze 2010, 11:58

Hiszpanie są faworytem oczywiście, ale Portugalii bym na starcie nie skreslał. Tam nie tylko Ronaldo w ataku potrafi grać, ale taki Meireles, który jak do tej pory świetnie się pokazuje i dochodzi do świetnych sytuacji, jak choćby z Brazylią. Ronaldo wczoraj grał samolubnie i koniecznie chciał coś ustrzelić, ale z Koreą grał zespołowo i gdyby koledzy lepiej celowali to zamiast 1, miałby z 3, 4 asysty. Oczywiście to tylko Korea, ale zawsze :P

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 26 cze 2010, 12:23

Ronaldo z Korę zaczął grać zespołowo po tym jak wcześniej grał sam :P Nie mógł strzelić więc uznał, że asysta też ujdzie.
grzegorzfcb pisze:W rep Hiszpanii poziom z euro 2008 trzymają tylko Villa i Iniesta jeśli chodzi o graczy ofensywnych. Torres po kontuzji, Cesc też. Silva bez formy, Xavi jest zjechany sezonem, a Sennę z Euro to chyba tylko Javier Mascherano byłby w stanie zastąpić
Busquets gra dobrze i zamyka usta krytykom. Wyróżniał go również sam trener a więc nie wiem skąd aluzja do braku Senny. Akurat na pozycji defensywnego pomocnika Hiszpanie nie mają problemu. Mnie najbardziej irytuje Torres. Totalnie bezproduktywny a przy takim potencjale kadrowym nietrudno byłoby wstawić kogoś pożytecznego. No i Pedro już pewnie nie pogra :/ Przed Mundialem nie liczyłem oczywiście na jakieś minuty z jego udziałem, ale w sparingach wypadał bardzo dobrze więc mógłby czasem wejść na ostatnie 10 minut.

Hiszpania trochę zawodzi, ale w meczu z Portugalią pozostają faworytem jak dla mnie. Nie jakimś bardzo zdecydowanym, ale jednak faworytem.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2266
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 26 cze 2010, 12:48

Ja tam liczę, że "samolubny Ronaldo" wraz z kolegami puknie Hiszpanów. La Seleccion gra na tych MŚ tak, że długimi fragmentami można nawet przysnąć od tej monotonii, więc mogą odpaść :P

Portugalczycy niby szału nie robią, ale w tyłach grają nadspodziewanie solidnie, więc mają szanse.

Awatar użytkownika
Maciek (interista)
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 166

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maciek (interista) » 26 cze 2010, 13:20

RealFan pisze:Portugalczycy niby szału nie robią, ale w tyłach grają nadspodziewanie solidnie, więc mają szanse.
Portugalia dysponuje jedna z najsilniejszych linii obrony na swiecie.
Caravlhio, Pepe, Bruno Alves. W odwodzie Ferreira czy Miguel. A przeciez brakuje jeszcze takiego Bosingwy. Ja tutaj nie widze nic niespodziewanego.

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 26 cze 2010, 13:28

Doprawdy nie rozumiem jak mozna mowic o najlepszej grze Hiszpanow sposrod druzyn europejskich. Przychylam sie do zdania clonera, ze z pewnoscia lepiej prezentuja sie od nich Holendrzy i Niemcy, a i Portugalczycy wcale nie graja duzo gorzej. Niemcy z Australia zagrali swietnie, z Serbia pomimo gry w 10 nie byli zespolem gorszy. Ba momentami duzo lepszym. Hiszpanie przegrali ze slabymi Szwajcarami, ze slabym Hondurasem wygrali 2-0, a z Chile do momentu czerwonej kartki nie stworzyli zadnej sytuacji bramkowej. Wszystkie sytuacje, ktore mieli wynikaly z frajerstwa i bledow Chilijczykow. Obie bramki padly w ten sposob. Chilijczycy grajac 11 na 11 kontrolowali spotkanie i tylko frajerstwu swoich napastnikow zawdzieczaja, ze nie prowadzili z Hiszpania. Zepchneli mistrzow Europy do defensywy. Znamienne powinno byc, iz mieli wieksze posiadanie pilki od zawodnikow La Roja.
Z taka gra jak do tej pory Hiszpanie moga zakonczyc soj udzial nawej w 1/8 z Portugalczykami. Obrona gra strasznie niepewnie, Torres to zenada w czystej postaci. Ta seria Portugalczykow meczow bez porazki powinna robic wrazenie. Dodatkowo trzeba im oddac, ze jako jedyna druzyna obok Urugwaju nie stracili do tej pory bramki na tych mistrzostwach.

Zablokowany

Wróć do „Piłka nożna na świecie”