Juventus cz.2 (zbiorczy) - Strona 416

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Serie B i Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Które miejsce zajmie Juventus w lidze?

1
7
35%
2
5
25%
3
1
5%
4
3
15%
Poniżej 4
4
20%
Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6635

Re: Juventus Turyn cz.2 (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 27 cze 2010, 20:28

majer13 pisze:Niby tak ale w sumie Ja bym go np. w Manchesterze nie chciał za nic. Niby świetnie gra w CSKA na MŚ też nie zaprezentował się źle ale jak dla mnie jest jednak niewiadomą jak na taki format gry jak Serie A. Liga rosyjska z każdym sezonem jest lepsza ale nie umywa to poziomu ligi włoskiej gdzie walka jest dużo większa i przede wszystkim obrońcy są o jakieś dwie klasy lepsi.
Nie napalam się zbytnio na niego, do nowego systemu Juve jednak pasuje idealnie więc wiąże z nim pewne nadzieje. Transfery Melo i Diego pokazały, że nic nie można wiedzieć na pewno. O dziwo np o Martineza jestem spokojny i wiem, że będzie dawał radę. Krasić jest jeszcze w miarę młody, ma czas żeby się nauczyć Serie A. 14 mln to jest naprawdę dobra okazja. No i przypomina mi trochę Nedveda, oby grał tak jak on.
majer13 pisze:Może za 14 milionów bym go kupił na waszym miejscu ale nie napalał bym się tak na nie niego bo już było dużo takich gwiazd w średnich ligach błyszczeli a jak przychodziła poważna gra to klops
Zgadzam się, dla mnie takim przykładem jest np obecna liga holenderska. Jeszcze parę lat temu można było brać w ciemno, teraz nawet mam wątpliwości jeśli chodzi o Suareza.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 28 cze 2010, 15:06

Podobno prócz Bonucciego do JUVE ma przyjść Mexes. Wcześniej pisałem, że nie podoba mi się taki transfer, ale to dlatego, że nie spodziewałem się więcej niż jednego większego transferu na środek obrony. Mexes to bardzo ciekawa opcja jako mocny rezerwowy. W dodatku intryguje mnie duet Chiellini-Mexes :twisted: Czyli nie układ zły i dobry policjant, a policjant zły i jeszcze gorszy :lol: . Potencjał fizyczny i agresja w grze wręcz zastraszająca.
W dodatku można by się pozbyć Amauriego czy Poulsena, których ciężko będzie wysłać do innego klubu (albo brakuje kupców, albo sam zawodnik nie jest chętny), a którzy z oferty Romy powinni skorzystać bez dłuższego wahania skoro trenerem jest Ranieri.
Natomiast odnośnie samego Mexesa: Wszyscy wiemy, że to psychopata, że nie nadaje się na lidera zespołu, ale możliwości to on ma i to chyba nie mniejsze niż czołówka w tej lidze. Tyle tylko, że trzeba go jakoś "wytresować" i tu wielkie zadanie dla Del Neriego. To, że Mexes w Romie nie prezentował się dobrze jako lider obrony mnie nie martwi, bo w JUVE liderem będzie Chiellini. Tak, więc jeśli umiejący pracować z obrońcami Del Neri (np. Grosso, Barzagli i Zaccardo w Palermo) wyciągnie z niego to co Francuz zaprezentować może to obrona w kształcie Chiellini-Bonucci/Mexes powinna wyglądać naprawdę dobrze.

Davson
Skład B
Skład B
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Davson » 29 cze 2010, 11:53

http://juvepoland.com/news.php?id=16547

już mi się chłopak podoba :)

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 29 cze 2010, 12:25

Ktos moze przypomniec ostatniego wychowanka Interu w Juventusie? Miało takie cos w ogole miejsce ostatnimi czasy?

W ogole troche dziwne, ze Juventus kupuje mlodych zdolnych a nie bierze ich ze swojego siewu, w ktorym sie specjalizował, tylko woli przeplacac za Melów czy Amaurich. Nie macie w tej chwili nikogo ciekawego w młodszych rocznikach? Obiektywnie trzeba przyznac tez, ze Inter miał dosc mocny (jak nigdy za Massimo) rzut w ostatnich Primaverach: Santon, Andreolli, Bonucci, Balotelli, Biabiany, Fatic, Bolzoni, Siligardi (chlopak sie zapowiadał na drugiego Figo szkoda, ze w Serie B mu sie nie powiodlo) lub tacy co z Interu wyjda na wspolwlasnosci lub wypozyczenie wkrotce: Krhin, Destro, Stevanovic, Donati, Alibec, Tremolada, Obi. A coraz starszy jest Crisetig :wink: .

Davson
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Davson » 29 cze 2010, 12:36

Generalnie to dopiero od czasów Serie B się coś ruszyło w tej kwestii, młodzi zaczęli dostawać więcej szans. Oczywiście najlepiej wypromowali się Giovinco, Marchisio, De Ceglie i Criscito. Jest jezcze paru grajków typu Lanzafame, Paolucci, Paro, Palladino którzy jednak nie spełnili pokładanych w nich nadziei. Ja osobiśćie liczę, że coś będzie z Immobile czy Marrone ale chłopaki mają już po 20 lat. Zawsze jeszcze jest przecież Esposito, Bamba, Boniperti czy młodszy Giovinco. Zobaczymy. Nie prędko się wychowuje nowego ADP. :P

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 29 cze 2010, 12:52

Ktos moze przypomniec ostatniego wychowanka Interu w Juventusie? Miało takie cos w ogole miejsce ostatnimi czasy?
Nie przypominam sobie. No, ale nie JUVE wina, że Inter oddał Bonucciego lekką ręką za śmieszne pieniądze.
W ogole troche dziwne, ze Juventus kupuje mlodych zdolnych a nie bierze ich ze swojego siewu, w ktorym sie specjalizował, tylko woli przeplacac za Melów czy Amaurich
Za Melów i Amaurich przepłacał poprzedni zarząd. Nowy zarząd żre się o 1,5 mln euro z CSKA od dwóch tygodni (swoją drogą Krasic powiedział, że albo go puszczą teraz, albo nie zaakceptuje żadnej innej oferty w tym roku i odejdzie do JUVE za free za rok :D ).
A odnośnie młodych to kandydaci są, ale najpierw będą wypożyczeni do słabszych klubów. Jak Ariaudo, który 6 miesięcy temu trafił do Cagliari. Jest Immobile, który dużo nastrzelał dla primavery w ostatnich 2 latach, jest Fausto Rossi, który strasznie dużo stracił przez złamaną nogę, jest Yago, którego Secco bezmyślnie oddał na wypożyczenie do Bari, Marrone, Belcastro, Esposito, Giuseppe Giovinco, Boniperti .... Tyle, że to na razie juniorzy, bez doświadczenia w seniorskiej piłce.
Odnośnie starszego pokolenia to Criscito grał w Primaverze JUVE przez 2 lata, ale teraz już jest w pełni graczem Genoi (dla mnie to nie jest błąd, bo Domenico od dłuższego czasu niczym nie imponuje). Jest Giovinco, któremu zmarnowano 2 lata trzymając go na ławie mimo, że nie było dla niego pozycji na boisku i teraz zostanie gdzieś oddany pewnie na wypożyczenie. Jest De Ceglie, który jak pisałem w temacie Milanu nadaje się jedynie do 3-5-2, wiec powinien gdzieś powędrować na tych samych zasadach co Seba. Jest Lanzafame, który po doskonałej końcówce sezonu w Parmie dostanie szanse w JUVE (na razie w okresie przygotowawczym) Zresztą facet statystycznie był lepszy od Biabaniego, chciał go Milan, wiec czegoś się po nim spodziewać można. Sprzedano też Mirante, który grał w pierwszej 11 Parmy na bramce (nie dziwne, bo w JUVE nie ma dla niego miejsce), Paolucci czy Palladino też nie są w orbicie zainteresowań JUVE.
Słowem czekamy, aż ktoś pójdzie śladem Marchisio :wink:
PS: Santon i Balotelli w primaverze Interu prawie nie grali, bo trafili do Mediolanu jako 16-latkowie, a już parę miesięcy później trenowali z pierwszym zespołem. Andreolli zniknął i nic ciekawego z niego nie będzie, Fatic i Bolzoni w seniorskiej piłce też niczego nie pokazali do tej pory (zresztą Inter też już ich opchnął i pewnie skończą tak samo jak talent Pelle)

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 29 cze 2010, 13:10

swoją drogą Krasic powiedział, że albo go puszczą teraz, albo nie zaakceptuje żadnej innej oferty w tym roku i odejdzie do JUVE za free za rok
Jeszcze parę tygodni temu to samo mówił o Milanie, więc specjalnie się nie nastawiaj na takie rozwiązanie. ;)
chciał go Milan,
Problem możesz mieć ze wskazaniem tego, kogo dziennikarze Milanowi nie wciskali. ;)

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6635

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 29 cze 2010, 13:12

W kwestii Primavery to mam nadzieję, że obecny zastój (o ile można to tak nazwać, Marchisio, Gio i De Ceglie wypłynęli 3 lata temu, od tamtego czasu nic) to cisza przed burzą. Rossi prezentował się fenomenalnie rok temu i od tamtej pory jestem jego fanem, szkoda kontuzji, Yago zaliczył chyba asystę w sparingu z Milanem i jest to niewątpliwie wielki talent (ze szkółki Barcelony). Ariaudo coraz śmielej poczyna sobie w Cagliari (szkoda, że oddaliśmy połówkę jego kart). Immobile już zaliczał minuty w pierwszym zespole i został królem strzelców Viareggio więc wszystko jeszcze przed nim. Daud był królem strzelców rok wcześniej, tyle, że on był już wypożyczany i radził sobie średnio. Młody Giovinco, młody Boniperti, Marrone (zdążył już żółtko w Serie A załapać), Esposito... Jest ich trochę, Marotta powiedział, że wierzy w naszą młodzież więc może Del Neri zdecyduje się na kogoś postawić. Bardzo chciałbym wprowadzenia zasady 6+5, znacznie zwiększyłoby to wydatki na wychowanków, a nie powiem że jakość wychowanków jest dla mnie jakimś wyznacznikiem jakości klubu.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 29 cze 2010, 13:18

W zasadzie to nie Inter a Genoa, a juz dokladniej to Bari opchnelo wam Bonucciego za grosze. Nikt w Interze nie placze, bo to byla czesc zaplaty za Milito, a ile ten transfer znaczyl nie trzeba tłumaczyc. Poza tym Inter wybrał Ranocchie i gdyby nie ten fakt to Bonucci moglby wrocic do Interu.

Z tymi Faticiami czy Andreollimi to bardziej chodziło mi, ze Inter wydaje pilkarzy na wloskie boiska czy do młodzieżówek reprezentacji, którzy maja szanse stac sie chocby sredniakami ligowymi niz ze sa wielkimi gwiazdami. Kiedys to byl tylko Pasquale i nabytki pokroju Mutu czy Freya (niechciane zreszta), a teraz prawie cale roczniki cokolwiek znacza. Poza tym nie bylbym sklonny do tak autorytatywnych sadów, bo jeszcze niedawno czytalem opinie odnosnie Ranocchii czy Bocchettiego ze sie nie nadaja, a teraz obok Bonucciego to nadzieja Włochów na normalna reprezentacyjna obrone, a taki chwalony Santacroce nie gra nic w Napoli (choc jak bedzie grał to nadal ma szanse na ciekawa kariere). Do Interu teraz przychodzi mlody Faraoni z Lazio, ktory tez nie bedzie wychowankiem, ale trzymamy reke na pulsie tak jak kiedys Juventus przy Chiellinim czy Criscito i nie zaniedbujemy obserwacji talentow, szczegolnie teraz gdy sukcesy moga byc kluczowe do uzyskania ich podpisu.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 29 cze 2010, 14:07

Problem możesz mieć ze wskazaniem tego, kogo dziennikarze Milanowi nie wciskali
to akurat Agent zawodnika. Ale mniejsza z tym.
Jeszcze parę tygodni temu to samo mówił o Milanie, więc specjalnie się nie nastawiaj na takie rozwiązanie
takie rozwiązanie mnie nie interesuje, bo zawodników JUVE potrzebuje na teraz. Raczej chodzi mi o to, że z taką postawą zawodnika CSKA pewnie przestanie stawać w poprzek całej transakcji.
teraz prawie cale roczniki cokolwiek znacza
no właśnie cokolwiek to oznacza. Ja w Interze widzę 4 graczy, którzy odnaleźli się w Serie A. W JUVE jeśli pomyślimy o tym pokoleniu z przed 3 lat, to wygląda to naprawdę dobrze: Marchisio, Giovinco, Criscito, De Ceglie, Mirante, Konko, Lanzafame, Masiello w Serie A się odnaleźli. Kolejne pokolenie jeszcze do seniorskiej piłki nie weszło więc ciężko coś wyrokować, ale czas najwyższy. Wszak pokolenie z Ariaudo, Lanzafame, Yago, Rossim, Immobile, Marrone czy Daudem odnosiło podobne sukcesy co ci o 3-4 lata starsi.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 788

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 29 cze 2010, 14:35

Boromir pisze:. Bardzo chciałbym wprowadzenia zasady 6+5, znacznie zwiększyłoby to wydatki na wychowanków, a nie powiem że jakość wychowanków jest dla mnie jakimś wyznacznikiem jakości klubu.
Nie będzie tej zasady, bo jest sprzeczna z prawem UE - wczoraj broniłem się z pracy o tej tematyce. Zresztą z tydzień temu Platini oficjalnie zrezygnował z forsowania 6+5.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 01 lip 2010, 15:23

Parę rzeczy się wydarzyło, o których warto wspomnieć

:arrow: Bonucci i Martinez oficjalnie zakontraktowani jako gracze Juventusu. Ten pierwszy kosztował 15,5 mln euro, co przy sprzedaży Almirona i Criscito wychodzi ok 6 mln euro wydanych na czysto. Ponoć jest to zawodnik, który dość dobrze wyprowadza piłkę z defensywy i o kogoś takiego mi chodziło. Nie będę go oceniał, bo nie widziałem jego gry w barwach Bari a obecność w kadrze Lippiego nie jest dla mnie żadnym wyznacznikiem.

Martinez za 12 mln euro i tutaj trochę kręcę nosem, bo mimo dobrych statystyk bramkowych większość z nich zostało zdobytych po stałych fragmentach głową i nie widzę go jako gracza pierwszego składu, aczkolwiek wydaje mi się, że może być takim rezerwowym na lewe skrzydło i drugiego napastnika w obliczu możliwej sprzedaży Iaquinty. Pożyjemy zobaczymy. Przed transferami Iaquinty czy Sissoko byłem nastawiony negatywnie a jednak pokazali mi, że się myliłem. Przed transferami Almirona, Diego i Grosso byłem bardzo zadowolony a żaden z nich nie spełnił moich oczekiwań zawodząc częściowo (Diego) jak i całkowicie.

:arrow: Sponsorem na koszulkach został BetClick, który o ile pamiętam miał nam dawać ok. 15 mln za 2 sezony. Ma być na koszulkach zarówno domowych i wyjazdowych. Koniec z rolnikami z Turynu :P

:arrow: Krój nowej koszulki ma być oficjalnie zaprezentowany jutro, ale na 99% I komplet wyglądać będzie tak:
http://img517.imageshack.us/img517/899/oscena.png. Nie podoba mi się, ale lepsze ząbki niż piksele, które było widać w projektach np Interu czy już zatwierdzonych koszulkach Herthy Berlin.

:arrow: Nowym szefem skautów został ponoć Carlos Vargas, który wcześniej pracował w Almerii. Jego sukcesy, to choćby udział w sprowadzeniu takich zawodników jak: Felipe Melo, Pablo Piatti, Diego Alves, Guilherme, Alvaro Negredo, Kalu Uche, Modeste M'Bami. Jedni bardziej rozpoznawani na kontynencie przed przyjściem do Almerii, inni mniej, ale źle to nie wygląda. Powodzenia!

:arrow: Ponoć Marco Motta zaklepany - 0,5 mln euro za wypożyczenie i 5,5 mln jeżeli będziemy chcieli go wykupić. Podoba mi się ta taktyka sprowadzania zawodników. Nie narażamy się na takie wtopy jak przy Almironie czy Tiago.

:arrow: Saga Krasic trwa nadal, ale szanse na pozyskanie Serba są duże. Stanowisko Marotty pochwalił choćby Moggi, który powiedział, że gdyby nasz nowy łysol uległ presji CSKA, które w ciągu 1 doby podniosło ustaloną kwotę o 1,5 mln, to miałoby to negatywne skutki w przyszłych negocjacjach z innymi klubami. I tutaj oczywiście trzeba się z tym zgodzić, jednocześnie mając nadzieję, że sprawa zakończy się pozytywnie.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 01 lip 2010, 15:40

transfer Motty bardzo mi się podoba. Koszt w zasadzie zerowy, więc nie wykrwawiamy się na graczy nie o kluczowym znaczeniu. Biorąc pod uwagę, że alternatywa dla niego czyli Caceres kosztowałby nas 11 mln to dla mnie super.

Z Bonucciego się cieszę. Myślę, że się sprawdzi, choć jest na tyle młody, że pewności nie mam (no, ale Moggi powiedział, że też by go kupił, wiec jestem trochę spokojniejszy :P )

A odnośnie koszulek, to wygląda to odrobinę dziwnie, ale w akcji może się sprawdzić. Te ząbki pewnie nie będą zauważalne w biegu, a zawsze dodadzą "dynamiki" No i bardzo się cieszę, że będą grali w czarnych spodenkach. Bardzo pozytywne skojarzenia :D
swoją drogą ciekawe czy zatrudnienie tego scouta będzie niosło za sobą jakieś zmiany w naszej polityce transferowej. Może będziemy bardziej patrzeć w kierunku Argentyny i Brazylii skąd Almeria czerpała pełnymi garściami.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 01 lip 2010, 15:42

(L)oczkerson pisze: swoją drogą ciekawe czy zatrudnienie tego scouta będzie niosło za sobą jakieś zmiany w naszej polityce transferowej. Może będziemy bardziej patrzeć w kierunku Argentyny i Brazylii skąd Almeria czerpała pełnymi garściami.
Może to być możliwe, ale na zasadach jak Inter pozyskał Maxwella. Tzn sezon u jakiegoś ogóra, po pierwsze w celu ogrania w lidze a po drugie ze względu na te limity zawodników spoza UE.

Awatar użytkownika
Il Padrino
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Il Padrino » 01 lip 2010, 15:45

Nigdy nie dałbym za tak przeciętnego obrońce, który zagrał w miarę dobry jeden sezon, 15,5 mln euro. Ja w nim za wiele nie widzę. Wydaje mi się za mało ruchliwy, za mało zwrotny, słabo grający na wślizgu, a i nie ustawiający się jakoś świetnie. Chciałbym aby mnie zaskoczył, ale nie wydaje mi się. Uważam, że taki Santacroce w formie to o wiele bardziej wartościowy zawodnik.

Co do Motty, oby, oby. Uważam, że Juventus może go wykupić po roku. W formie to bardzo dobrze grający do przodu gracz. Świetnie dośrodkowujący, z dobrym dryblingiem, a z tylu ostry. Chociaż, nad defensywą musi jeszcze popracować.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”