Typer F1

Forumowe gry i zabawy, dział, w którym nie są naliczane posty.
Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 50

Typer F1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 25 lip 2010, 20:21

Oczywiście najpierw się zapytam czy są zainteresowani :?:

Jeśli tak to od następnego GP chciałbym zacząć aby przetestować system oraz organizacje przed następnym sezonem. Jeśli zainteresowania nie będzie (chciałbym minimum 8 userów) to prosiłbym modów o usunięcie tematu. A więc podsumowując : chętni niech się zgłaszają do środy godziny 23:59 i jak zbierze się liczbę co najmniej 8 userów to przedstawię regulamin ,system punktacji itp. ;)

Lista chętnych :
majer13
fieldy
hyypia123
ddemon
Aker
Boromir
Mentor
Pajszman
Ostatnio zmieniony 28 sie 2010, 16:26 przez majer13, łącznie zmieniany 7 razy.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Re: Typer F1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 25 lip 2010, 20:28

ja nie wiem czy byłbym chętny, ale jakbym poznał zasady tego typera to kto wie, więc moze podaj te zasady, będzie łatwiej się określić ;)

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 25 lip 2010, 20:38

A więc:
Typujemy pierwszą 8 wyścigu, kwalifikacji oraz najszybsze okrążenie. Za każdego idealnie trafionego kierowcę będzie 5 punktów. Jeśli natomiast zawodnik którego obstawimy do pierwszej ósemki ale na złym miejscu np Kubica czwarty ,a był na innym miejscy w czołowej ósemce mamy 3 punkty. Za trafienie kierowcy który pokona najszybsze okrążenie mamy punktów trzy. Dodatkowe premie to :
Poprawne wytypowanie całego podium - 10 punktów
Poprawne wytypowanie pierwszej piątki - 15 punktów
Poprawne wytypowanie całej ósemki - 25 punktów.
Poprawne trafienie pierwszej ósemki kwalifiakacji i wyścigu - 100 punktów
Poprawne trafienie pierwszej trójki qual - 6 pkt
Poprawne trafienie pierwszej piątki qual - 10pkt
Poprawne trafieni ósemki qual - 15 pkt
Jeśli do którejś z powyższych premii uda nam się trafić najszybsze okrążenie premia mnożona razy dwa (tylko jesli chodzi o premie wyścigowe) :D Jak jakieś niejasności to pisać ;)

PS. PREMIE SIĘ NIE ŁĄCZĄ
:!:
Ostatnio zmieniony 23 mar 2011, 20:27 przez majer13, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 25 lip 2010, 20:59

to mnie możesz dopisać do listy, choć ekspertem od f1 nie jestem :P

Awatar użytkownika
Hyypia
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 104

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hyypia » 25 lip 2010, 22:41

Ja się piszę

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 215

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 25 lip 2010, 22:52

Jak wiesz sam biore udział w jednym z typowań o trochę innych zasadach...niechce mówić że twoje sa bezsensu bo wyjde na hipokrytę bo ci to wypominałem :D ale po co typować wyniki kwalifikacji....czy F1 są przyznawane pkt za PP? nie...wiesz ja typuje tylko 8 w wyścigu co jest niezwykle trudne a już niemówię o kwalifikacjach bo wnich zdarzają się niespodzianki ale głównie chodzi o zabawę więc staram się zrozumieć :spoko:

Powiedz też na jakiej zasadzie będzie to typowane co każdy wysyła typy na PW czy też tu w postach i każdy widzi typy danego użytkownika? Bo w dużej mierze jest to jakoś istotne...

Wezmę udział oby tylko mi się punktacje nie myliły :lol:

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 25 lip 2010, 22:53

Typy będą publiczne aby móc jakieś taktyki sobie obrać czy coś w ten deseń ;)

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 25 lip 2010, 23:43

W sumie to też mogę się zgłosić jako osoba testująca system :wink:

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 26 lip 2010, 0:01

Mam nadzieję, że dobrze znosisz krytykę :P Zastanawiam się nad wpisaniem na listę, ale mam pewne obiekcje.
majer13 pisze:Za każdego idealnie trafionego kierowcę będzie 5 punktów. Jeśli natomiast zawodnik którego obstawimy do pierwszej ósemki ale na złym miejscu np Kubica czwarty ,a był na innym miejscy w czołowej ósemce mamy 1 punkt.
To jest dla mnie beznadziejne. Dlaczego aż tak kolosalna różnica w punktacji? Weźmy na przykład takie kwalifikacje gdzie decydują ułamki sekund i dajmy na to, że typuję Vettela z pole position i Alonso z drugiego miejsca a w rzeczywistości jest odwrotnie. Ja dostanę 2 punkty a ktoś kto zagra odwrotnie dostanie 10 :lol: Przykłady można mnożyć i naprawdę nie kumam dlaczego aż taka różnica w punktacji.

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 26 lip 2010, 0:24

wchodzę

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 26 lip 2010, 9:57

System jest dopiero testowany więc wszystkie jego aspekty na pewno są do przedyskutowania więc oczywiście można zmienić coś tu i ówdzie jeśli według was będzie tak lepiej ;)

PS. Mentor wpisać Cię czy przyszedłeś nam z dobra radą tylko :?:

EDIT:

Ja w tym tygodniu najprawdopodobniej wyjeżdżam ,a w dodatku jak widać jest również kilka rzeczy do poprawki a więc żeby ruszyć naprawdę z dobrego pułapu i bez bałaganu zaczynamy od GP Belgii ;)

Awatar użytkownika
Hyypia
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 104

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hyypia » 26 lip 2010, 10:44

Mi się bardziej podoba system z mojego typowania:
Miejsca na mecie 1-3
(kolejność dowolna):
(za trafienie kierowcy w grupie: 4 pkt.)
(za pomyłkę o jedną grupę: 1 pkt.)
Miejsca na mecie 4-6
(kolejność dowolna):
(za trafienie kierowcy w grupie: 3 pkt.)
Miejsca na mecie 7-10
(kolejność dowolna):
(za trafienie kierowcy w grupie: 2 pkt.)

I to samo z Q i FL

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 26 lip 2010, 10:53

Nie chcemy niczego kopiować tylko zrobić coś własnego. Poza tym bez sensu jest to że za trafienie kierowcy siódmego ma się mniej punktów niż za trafienie zwycięzcy ;)

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 26 lip 2010, 11:13

Zapisz mnie, ale mam nadzieję, że jakieś zmiany będą :P

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 215

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 26 lip 2010, 12:38

Widze że zasady już lekko zmienione o czym pisał Mentor z 1 pkt są 3 za typ na innym miejscu myślę że ta różnica będzie ok... na wszelki wypadek podam swoją punktację jak ja typuje lecz czołową ósemkę wyścigu...
1. Punktacja składa się z sumy punktów uzyskanych za trafnie wytypowanego zawodnika oraz sumy punktów za zawodników wytypowanych w pierwszej ósemce, ale nie trafionych pozycji.
2. Za każdego prawidłowo wytypowanego kierowcę z pierwszej trójki uczestnik konkursu otrzymuje 5 punktów. Za każdego prawidłowo wytypowanego kierowcę na pozycjach 4 - 8 otrzymuje punktów 8. Za każdego wytypowanego kierowcę, który znalazł się w pierwszej ósemce ale nie dojechał na wytypowanej pozycji gracz otrzymuje 2 punkty.
3. Dodatkowo jeżeli uczestnik trafnie (w prawidłowej kolejności) wytypuje pierwszych trzech kierowców otrzymuje dodatkowo 10 punktów. Gdy wytypuje poprawnie całą ósemkę do jego konta dopisuje się 25 punktów.
4. Maksymalna liczba punktów możliwa do zdobycia podczas jednego Grand Prix wynosi: 90 (15 + 40 + 10 + 25).
5. Punkty za poszczególne typowania podliczane są po każdym Grand Prix najpóźniej do środy następującej po wyścigu.
6. Jeżeli na koniec konkursu będzie kilku uczestników z taką samą ilością punktów to o wygranej decyduje liczba poprawnie wytypowanych zawodników na najwyższych pozycjach, a w przypadku pojedynczego GP decyduje czas oddania typu (kto pierwszy złożył typ, ten wygrywa).
Jeśli chcemy stworzyć coś odrębnego może się przyda :) Choć widzę że raczej kwalifikacji się nieda ominąć :P A szkoda bo z doświadczenia wiem(obstawiam od początku sezonu )jak ciężko jest trafić ósemkę w wyścigu a co dopiero będzie w kwalifikacjach jak większość treningów o niczym nieświadczy i będzie to totolotek... Domyślam się że typy kwalifikacji i wyścigu będzie trzeba składać razem co tylko jeszcze bardziej podkreśli loterię...no ale skoro to jest test zobaczymy jak to wyjdzie....

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gry Forumowe”