Juventus cz.2 (zbiorczy) - Strona 444

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Serie B i Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Które miejsce zajmie Juventus w lidze?

1
7
35%
2
5
25%
3
1
5%
4
3
15%
Poniżej 4
4
20%
Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Re: Juventus Turyn cz.2 (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 01 wrz 2010, 0:49

Po pierwsze z tego co się orienuje, Pepe, Motte i Quagliarelle musimy wykupić
nic nie słyszałem byśmy ich musieli wykupić (aczkolwiek biorąc pod uwagę ile daliśmy za Fabio jeśli ten całkowicie nie zawali pewnie go wykupimy).
Mamy 36 mln w plecy za samo utrzymanie tego co jest, plus jeszcze ewentualnie pieniadze na Traore.Ile? nie wiadomo, nie ma klauzuli wykupu. A i jeszcze Rinaudo, to dadtakowe ewentualne 5 mln. I co? Kupujemy Dzeko za 30 mln? Nie widze tego.
Bez inwestowania większej gotówki zarówno teraz jak i i za rok, nie da się zrobić rewolucji. Dla mnie lepiej tak, niż teraz wszystkich kupić, a za rok płakać, że kupiliśmy dziadów, których nikt nie chce i na których straciliśmy wiele milionów

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 01 wrz 2010, 0:49

Camoranesiego sie jeszcze definitywnie nie pozbyliście ;) VFB podaje, że został wypożyczony na rok z opcją pierwokupu. Do tego płacicie mu część (nie wiadomo jaką, ale podejrzewam, że koło 50%) pensji.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 01 wrz 2010, 0:54

Camo się kończy kontrakt za rok, więc JUVE się go pozbył definitywnie. Szkoda tylko, że coś mu muszą płacić (pewnie różnicę miedzy propozycją Stuttgartu, a pensją Camo w JUVE)

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 704

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 01 wrz 2010, 12:35

Treze też płacimy różnice w pensji, nie mała. Tiago oddaliśmy w sumie za darmo. Dobra już kończe narzekać :mrgreen:

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6664

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 01 wrz 2010, 14:42

Wypożyczenia to bardzo dobry ruch, ktoś się sprawdzi to go bierzemy, jeśli nie, to wypad. To sprawia, że sami ci piłkarze muszą walczyć na boisku, bo stawką jest kontrakt w Juve na następny sezon. W przyszłe mercato będziemy mieli już własny stadion i mam nadzieję będziemy grali w LM co znacząco podreperuje nam budżet na transfery. Jeśli prawdą jest ta zasada "fair play" to jeszcze lepiej bo Milan czy Inter są uzależnieni od właścicieli a Juventus dzięki nowemu Delle Alpi będzie na siebie jeszcze więcej zarabiał. Dlatego trzeba będzie przecierpieć ten sezon. Wg mnie plan Marotty wygląda mniej więcej tak:

1) pozbyć się szrotu - tu jest ok
2) zbudować skład który pozwoli wrócić do LM - tu jest ryzykownie, ale jeśli wypali na zawodnikach wypożyczonych to wielkie brawa
3) budować skład mistrzowski - zastąpić tych, którzy się na tych wypożyczeniach nie sprawdzili klasowymi graczami

I teraz jeśli sprawdzą się tylko Aquillani, Quagliarella, Motta, to na przyszłe mercato mamy do kupienia boki obrony (zgrzyt tego mercato wielki, bo jeden Motta?), kogoś na lewe skrzydło (bo nie sprawdza się Pepe czy Lanzafame), napastnik (bo Vicek i Del Piero kończą kariery w Juventusie), a na środek obrony wraca Ariaudo + ten Duńczyk na czwartego środkowego.

Jak dla mnie to nie wygląda wcale tak fatalnie, ale też jestem świadom słabości tego planu - co jeśli nie awansujemy do LM z tymi, nie oszukujmy się, dobrymi lecz nie wybitnymi graczami?

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 704

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 01 wrz 2010, 15:51

Zeby nie było, że cały czas narzekam. Pozytyw tego mercato to na pewno ściągniecie masy utalentowanych zawodników do primavery, moze w przyszłości choć jeden się przebije. Tu lista z juventuz.com:
- GK Marco Costantino 1991 Spal (tbd)
- AM C Marcel Buchel 1991 Siena (loan)
- ST Niccolò Giannetti 1991 Siena (loan)
- ST Leonardo Spinazzola 1993 Siena (loan)
- M C Stefano Antezza 1996 Invicta (tbd)
- Danza Dejani 1995 Chievo Verona (tbd)
- Nicola Porto 1995 Lumezzane (tbd)
- M C Carlo Ilari 1991 Ascoli (co-ownership)
- ST Lorenzo Marchionni 1994 (loan)
- ST Niko Bianconi 1991 Vicenza (co-ownership)
- ST Lorenzo Del Papa 1994 Pescara (co-ownership)
- D L Nazzareno Belfasti 1993 Modena (co-ownership)
- F C Stipe Simunac 1994 Bellinzona
- D C Francesco Tufi 1995 Frosinone
- D C Vincenzo Camilleri 1992 Reggina (loan) + rights to buy half
- Davide Schiavo Damiano Promotion (tbd)
- Bruno La Carta Canavese (loan)
- Simone Napoli Alessandria (tbd)
- ST Frederick Hillesborg Sorensen Lynby (loan)
- Joel Untersee 1994 Zurich (tbd)
- M C Alessandro Saporetti 1994 Cesena (loan)

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 01 wrz 2010, 16:00

Kurde nie myślałem, że aż tylu. Swoją drogą warto zwrócić uwagę na nazwisko Camilleriego. To jest ten chłopak, który grał w podstawowym składzie Regginy na środku obrony jak miał 15 czy 16 lat i podkradła go Chelsea. Zrobiło się wtedy o nim dość głośno.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 790

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 01 wrz 2010, 17:43

Obrazek

Hiszpańskie kluby naprawdę mogłyby odpuścic z tymi zwyczajami całowania herbów podczas prezentacji nowych zawodników.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 01 wrz 2010, 21:44

Faktycznie trochę zyebał... Tak czy siak z ciekawości będę śledził jego losy, w lidze hiszpańskiej powinno być mu łatwiej strzelać.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 02 wrz 2010, 16:30

Z jednej strony:
Marotta pisze:"Jest bardzo dobry, ale do ustawienia 4-4-2 nijak nie pasuje. Do tego zarabiał 4 miliony euro rocznie, a naszym założeniem było przecież pozbyć się takich kontraktów - tych za miedzy 3 a 4,5 miliony euro rocznie. Diego nie był dla nas zawodnikiem kluczowym."
Z drugiej:
Diego pisze:"Musielibyśmy cofnąć się do meczu z Milanem w ramach Trofeo TIM. Strzeliłem bramkę, byłem szczęśliwy. Po meczu Del Neri wezwał mnie do siebie. Byliśmy w pokoju we trzech: ja, trener i Marotta. Del Neri powiedział do mnie: 'Pamiętasz naszą rozmowę z maja? Powiedziałem ci wtedy, że chcę cię mieć w swojej drużynie i że cię nie oddam. Wiesz co? Teraz jestem o tym przekonany jak nigdy do tej pory!' Powiedziałem: 'Trenerze, jeśli uważa pan, że zmieszczę się w podstawowym składzie, to naprawdę chcę zostać w Juve. Byłbym przeszczęśliwy'. Del Neri uśmiechnął się i powiedział mi w obecności Marotty: 'Mój Juventus będzie grał w ustawieniu 4-4-Diego i napastnik. Jesteś póki co jedynym naprawdę dobrym piłkarzem tutaj, gwarancją jakości tej drużyny. Musiałbyś zagrać z dziesięć beznadziejnych spotkań, żebym się w ogóle zaczął nad tobą zastanawiać'. Byłem naprawdę szczęśliwy, że Del Neri ma takie podejście, ale wystarczyło spojrzeć na Marottę, żeby się zorientować, że jego plan jest inny.
Nie wiem, jak ich współpraca wyglądała w Sampie, ale jeśli sprzedaje się trenerowi najlepszego piłkarza kilka dni przed rozpoczęciem sezonu to chyba nie jest to zbyt zdrowe podejście.

Z lepszych wiadomości, Iaquinta już trenuje i być może zagra już z Sampą, chociaż raczej dopiero z Lechem. Amauri też ma na dniach zacząć treningi. To bardzo dobrze bo w tym momencie jedno drewno jest nam potrzebne jak nigdy. A kadra Juventusu na LE wygląda tak:
Bramkarze: Manninger, Storari, Costantino
Obrońcy: Motta, Chiellini, Traore, Bonucci, Grygera, Rinaudo, De Ceglie, Legrottaglie, Camilleri
Pomocnicy: Felipe Melo, Sissoko, Marchisio, Lanzafame, Pepe, Martinez, Krasic, Buchel
Napastnicy: Iaquinta, Del Piero, Amauri, Spinazzola, Giannetti
Jest ten Camilleri o którym wspominał (L)oczkerson :wink:

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 05 wrz 2010, 22:55

Ciekawy post na juventuz.com, który warto tutaj przytoczyc by zobrazowac nieco stan finansów i wpływ tego na mercato:
@Alen.

<roczne zarobki - bez podatku>

This year:

Aquilani - 3,3m€
Krasić - 1,8m €
Motta - 0,9m €
Bonucci - 1,1m €
Martinez - 1,3m €
Storari - 1,2m €
Pepe - 1,2m €
Lanzafame - 0,5m €
Quagliarella - 1,8m €
Traore - 0,9m €
Rinaudo - 0,6m €

Last year:

Trezeguet - 4,5m €
Diego - 3,8m €
Poulsen - 3,3m €
Camoranesi - 3m €
Tiago - 2,6m €
Zebina - 2,5m €
Cannavaro - 2,2m €
Caceres - 1,3m €
Giovinco - 1m€
Molinaro - 0,7m €
Chimenti - 0,5m €
Ariaudo - 0,5m €
I had last year's ones.
Thanks a lot for this year's ones. Where did you find them?

So lets calculate it:
The new players: 14.6 m eur. This is 57% of the total. Adding the 43% tax it's 25.6m eur.

The old players:: 25.9m eur. With the tax it's 45.4m eur. Since we're still paying 3.75m eur for Trez, it's ~42m eur.

Some 16m eur difference.
---------------------------------------
Now lets see purchases and sales:

Players IN:
- Bonucci 15.5m eur
- Krasic 15m eur
- Martinez 12m eur
- Storari 4.5m eur
- Quagliarella 4.5m eur loan
- Pepe 2.6m eur loan
- Motta 1.25m eur loan
- Rinaudo 0.6m eur loan
- Traore 0.5m eur loan
TOTAL= 56.45M EUR

Players OUT:
- Diego 15.5m eur
- Criscito 6m eur
- Poulsen 5.475m eur
- Molinaro 3.9m eur
- Almiron 2.5m eur co-own
- Ekdal 2.4m eur co-own
- Mirante 1.5m eur
- Ariaudo 1.3m eur co-own
- Giovinco 1m eur loan
- Tiago 0.5m eur loan
- Cuneaz 0.4m eur
- Maniero 0.25 co-own
- Bamba 0.2m eur
TOTAL= 40.5M EUR

Difference= 15.95m eur

Exactly the same as what we earned on the wages.
So much equal that I feel that it's not just a coincidence
Pewnie częśc liczb się delikatnie nie zgadza, ale nie o to chodzi. Marotta na dobrą sprawę nie wydał pieniędzy w tym okienku transferowym. Wykorzystał te środki, które zaoszczędził na sprzedaży zawodników. Oczywiście są jeszcze raty itd (choc w przypadku Diego cała kwota została zapłacona od razu!), ale wiadomo, że to są poglądowe informacje.

Awatar użytkownika
jordan20
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: jordan20 » 06 wrz 2010, 0:02

The new players: 14.6 m eur. This is 57% of the total. Adding the 43% tax it's 25.6m eur.
prosze o wyjasnienie tego
podatek we wloszech dla pilkarzy (zarabiajacych ponad jakis pulap-chyba 1 mln rocznie ? ) wynosi 43 %
skoro pensje dla kupionych pilkarzy wynosza 14,6 + podatek to skad sie wzielo 25,6 ?

jak sie to wylicza ile klub placi pilkarzom z podatkami (brutto) ?
14,6 + ... = 25,6

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 06 wrz 2010, 0:28

jordan20 pisze:
prosze o wyjasnienie tego
podatek we wloszech dla pilkarzy (zarabiajacych ponad jakis pulap-chyba 1 mln rocznie ? ) wynosi 43 %
skoro pensje dla kupionych pilkarzy wynosza 14,6 + podatek to skad sie wzielo 25,6 ?

jak sie to wylicza ile klub placi pilkarzom z podatkami (brutto) ?
14,6 + ... = 25,6
Heh, sam na to uwagi nie zwróciłem. Z tym, że tam piszą też o trochę innych (wyższych) zarobkach kilku zawodników, np Bonucciego czy Krasica, ale i tak się mi to w obliczeniach nie zgadza, więc wychodzi na to, że ktoś tam się machnął w obliczeniach. Ja tutaj na te liczby aż tak dokładnie nie patrzę, bo ciągle do końca nie wiem jak wygląda sytuacja z opłacaniem kontraktów Treze czy Camora i też Diego w tym sezonie miał zarabiac więcej niż w poprzednim sezonie, więc czysto teoretycznie te pieniądze zaoszczędzone też mogą byc inne. Tutaj chodziło mi ogólnie o sytuację finansów na transfery, które są widocznie w kiepskim stanie bez awansu do Ligi Mistrzów.

Ale dobrze, że się czepiasz. To oznacza, że ktoś to czyta.

Awatar użytkownika
jordan20
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: jordan20 » 06 wrz 2010, 0:32

ok
przyjmujac,ze pilkarze dostaja te 14,6 mln pensji
to jakie laczne koszta ponosi klub placac jeszcze za nich 43 % podatek ?
14,6 + 14,6 x 43 % = 20,87 mln ?

czy jakos inaczej sie to liczy ?

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 06 wrz 2010, 0:38

Wg mnie dokładnie tak to powinno wyglądac.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”