Reprezentacja Polski (zbiorczy) - Strona 394

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

#TeamLewandowski czy #TeamProbierz?

#TeamLewandowski
8
40%
#TeamProbierz
4
20%
Na selekcjonera Tomasz Tułacz, niech grają zawodnicy U-20 i naturalizowani Kongijczycy
8
40%
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8749
Kontakt:

Re: Reprezentacja Polski (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 07 wrz 2010, 23:43

Wilmore pisze:Leo, wróć. :roll:
I przegramy z innymi potęgami, a do kadry trafi Pazdan i Zahorski :haha:

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 08 wrz 2010, 0:52

Wilmore pisze:Leo, wróć.
Nie ten kraj, nie ta kultura, nie to nastawienie, nie ten trener. Nie pisz mi takich rzeczy, bo niedawno skończyłem pisać dyplomówkę o Beenhakkerze.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 08 wrz 2010, 2:29

MazurXIII pisze:nie wyskakuj tu z 31-letnim Głowackim,który w każdym ważniejszym meczu popełnia błędy decydujące o wyniku...
Jesteś pewien, że to właśnie piłką nożną się interesujesz? Pomijając powyższe zdanie (równie dobrze ja mógłbym pisać, że Milan przegrywa każde derbowe spotkanie z Interem lub wszystkie spotkania w Lidze Mistrzów), to na pewno w takim razie potrafisz mi wymienić pięciu środkowych obrońców lepszych od Głowackiego w ostatnich dwóch, trzech latach.
Gdyby na środku obrony grał Hajto z Wałdochem, Bąk z Kłosem, Marcelo z Arboledą, to nie ma co poruszać tematu, ale tak nie jest. Grają tacy zawodnicy jak Glik, Sadlok, Jodłowiec, Dudka czy słaby ostatnio Żewłakow, więc wydaje mi się, że Głowacki również by się zmieścił. Wydaje mi się również naiwnie, że jest lepszy od wymienionych zawodników.

Odnośnie meczu nie ma co pisać. Gramy bez środka obrony i jednym napastnikiem. To chyba nie były założenia przedmeczowe.

Awatar użytkownika
myhalek_acm
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 102

Post Wyświetl pojedynczy post autor: myhalek_acm » 08 wrz 2010, 13:33

Po przykładzie Boenischa widac ze warto podąrzac przynajmniej narazie tropem sciagania graczy z zagranicy o polskich korzeniach . Z polskiej Ligi wartym sprawdzenia Bylby napewno Cionek ,ktory jest duzo lepszy od Sadloka i Glika .Jezeli chodzi np o pomoc , to Peszcze dawno trzeba bylo juz podziekowac , to jest typowy drewniak co niejednokrotnie udowodnil . Kupisz jak na moje oke dlaby wiecej tej kadrze , jest mlody a juz pokazuje jak powinno sie grac na skrzydle . Z zagranicy warto byloby powalczyc jeszcze o Koscielnego i Perquisa .

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 08 wrz 2010, 13:39

myhalek_acm pisze:Po przykładzie Boenischa widac ze warto podąrzac przynajmniej narazie tropem sciagania graczy z zagranicy o polskich korzeniach .
Patrz Turcja. Im się opłaca, to czemu nie nam?
myhalek_acm pisze:Z polskiej Ligi wartym sprawdzenia Bylby napewno Cionek ,ktory jest duzo lepszy od Sadloka i Glika.
Na pewno jest bardziej zdecydowany i gra agresywniej, co jest plusem, bo nie Sadloka to ja za takiego grzecznego chłoptasia mam...
myhalek_acm pisze:Kupisz jak na moje oke dlaby wiecej tej kadrze , jest mlody a juz pokazuje jak powinno sie grac na skrzydle .
Ma ten błysk, tą pewność siebie, która kasuje innych. Ja bym spróbował, choć wg mnie do takich rzeczy Smuda się nie nadaje! Co jak co, ale wg mnie Leo był odpowiednim autorytetem, aby wprowadzać młodych, odpowiednio ich motywować. Wiecie, psychologia to też ważna rzecz, a Smuda nie ma o tym pojęcia!

Awatar użytkownika
kiboool
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kiboool » 08 wrz 2010, 14:41

Sammyy pisze:
kiboool pisze:Pośmiewisko na cała Europę.
Nie zgodzę się. Mecze polskiej kadry poza polakami nikogo nie obchodzą, a skoro nikt tego nie ogląda w europie to i pośmiewiska być nie może.
Ja sie nie zgodze :P W momencie gdy jestesmy wspolorganizatorami EURO2012 to mecze naszej kadry zaczely byc obserwowane. Jesli nie przez zwyklych europejskich kibicow to na pewno przez dziennikarzy.
A tu mecz na stadionie z poprzedniej epoki w Łodzi a potem na placu budowy w Krakowie.

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 09 wrz 2010, 20:45

Mnie cholernie ciekawi postac Piszczka jako prawego obroncy, dlaczego? Otoż ten chlopak w wieku juniorskim( cala kariera juniorska) był napastnikiem i to napastnikiem jak na juniora wybitnym,grajac w Gwarku Zabrze strzelal mase bramek,byl mistrzem Polski chyba 3 krotnie z tą ekipa i zawsze jego bilans bramkowy robil wrażenie.Nie było to gra z wioskami tylko z juniorami Ruchu Chorzów Gks Katowice Gornika Zabrze.Jak to możliwe ze najzdolniejszy napastnik-junior w Polsce swego czasu wchodzac w dorosla pilke stał sie kuzwa obronca :mrgreen: :mrgreen: może mi to ktoś racjonalnie wytlumaczyc?

Wiem że często napastnicy sa przerabiani na obronców w wieku seniora ale jak to możliwe w przypadku Piszczka ktory rozwalal system grajac w napadzie Gwarka Zabrze?

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 09 wrz 2010, 20:50

MGiggs pisze:Wiem że często napastnicy sa przerabiani na obronców w wieku seniora ale jak to możliwe w przypadku Piszczka ktory rozwalal system grajac w napadzie Gwarka Zabrze?
Normalnie. Z napadziora zrobiono go prawym pomocnikiem, a w Berlinie obrońcą. Była potrzeba, znalazł się szybki koleś, którego można było przekwalifikować i tyle w temacie.

Awatar użytkownika
weasel
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: weasel » 10 wrz 2010, 2:12

MGiggs pisze:Mnie cholernie ciekawi postac Piszczka jako prawego obroncy, dlaczego? Otoż ten chlopak w wieku juniorskim( cala kariera juniorska) był napastnikiem i to napastnikiem jak na juniora wybitnym,grajac w Gwarku Zabrze strzelal mase bramek,byl mistrzem Polski chyba 3 krotnie z tą ekipa i zawsze jego bilans bramkowy robil wrażenie.Nie było to gra z wioskami tylko z juniorami Ruchu Chorzów Gks Katowice Gornika Zabrze.Jak to możliwe ze najzdolniejszy napastnik-junior w Polsce swego czasu wchodzac w dorosla pilke stał sie kuzwa obronca :mrgreen: :mrgreen: może mi to ktoś racjonalnie wytlumaczyc?

Wiem że często napastnicy sa przerabiani na obronców w wieku seniora ale jak to możliwe w przypadku Piszczka ktory rozwalal system grajac w napadzie Gwarka Zabrze?
No faktycznie Piszczek w Gwarku wymiatał w ŚLJ razem z Plizgą z GieKSy strzelali mase bramek i wyprzedzali konkurencje o lata świetlne. Zawsze mi się marzył taki atak w GieKSie Piszczek-Plizga :mrgreen: zresztą kto wie może jeszcze kiedyś zagrają na Bukowej w końcu obaj dopiero rocznik '85 zresztą tak jak ja :smile2: Może stąd ten sentyment :think:

A propos reprezentacji parę luźnych skojarzeń...

Odczuwam ogromny niedosyt gdy patrze na takiego Obraniaka czy Boenischa na meczu kadry bo widać wtedy jak na dłoni, że są to piłkarze z innej "piłkarskiej" planety. Ich sposób poruszania się po boisku, umiejętności piłkarskie, boiskowa inteligencja już nie wspominając o ogromnym doświadczeniu w rywalizacji z najlepszymi co tydzień we własnych klubach. Dlaczego u nas w Polsce nie możemy wyszkolić takich zawodników :?: Talenty przecież wszędzie rodzą się chyba takie same :?: (są to pytania retoryczne nie oczekuje na nie odpowiedzi :lol: )
Widać to było choćby nawet w ostatnim meczu z Australią jakie zagrożenie stwarzał taki Boenisch, który notabene jest lewym obrońcą, a umiejętnościami dryblingu czy dokładnego dośrodkowania przewyższał statystycznych polskich wirtuozów typu Łobodziński czy Bonin nawet razem wziętych :?
Obraniak to w ogóle gatunek, który w polskiej piłce wyginął już dawno, środkowy ofensywny pomocnik potrafiący dokładnie i nieszablonowo podać czy uderzyć z dystansu. Do tego nie gubi się jak ma piłkę przy nodze i nawet nie gubi się jak ma piłkę przy nodze i rywala naprzeciwko :shock: a to w naszych realiach są już umiejętności porównywalne z tymi jakie posiadał Leonidas grając z gołymi stopami :mrgreen:
A ciągle należy pamiętać, że pomimo licznych z mojej strony komplementów dla tych 2 grajków to jednak są oni i tak tylko 2 sortem we własnych krajach po którym nikt specjalnie nie płacze, że grają dla Polski. To tylko jeszcze bardziej ukazuje przepaść jaka nas dzieli od krajów wysoce "piłkarsko" rozwiniętych...

Inna sprawa to stałe fragmenty gry w wykonaniu naszej kadry albo raczej brak wykonania :mrgreen: Jak już widzę jak do piłki w całkiem niezłej pozycji podchodzi Darek Dudka i wali na pałe to mnie szlag trafia :evil: Nikt nie oczekuje, że w każdym pokoleniu będzie egzekutor typu Haessler, Hagi czy inny Juninho ale przecież na tych kilkudniowych sesjach treningowych przed meczami kadry są chyba w stanie wypracować KILKA różnych rozegrań st.frag. gry i zastosować je podczas meczu :?:
Tym bardziej właśnie słabsze reprezentacje powinny szukać swojej przewagi właśnie w takich skrupulatnie wyćwiczonych elementach, którymi mogą zaskoczyć rywala. Smuda może gadać różne pierdoły ale po tylu meczach i tylu jednostkach treningowych pod jego batutą ta drużyna powinna już mieć to dawno wytrenowane i w każdym kolejnym meczu próbować to wykonywać tymi czy innymi piłkarzami.

Sam Smuda też za bardzo nie ma co pyszczyć w wywiadach, że nie ma kim grać i kogo powoływać bo jednak sam od lat x pracuje w polskiej lidze raz były to lepsze kluby, raz gorsze, czasem nawet drugoligowe więc sam przyłożył do tego rękę, że teraz jest taka, a nie inna sytuacja. Marudzić to mógłby sobie trener z zagranicy niezwiązany z polska piłką ale nie Smuda bo to on razem z wynalazkami typu Mietek Broniszewski czy Mirek Jabłoński kształtowali w mniejszym bądź większym stopniu naszą ligową rzeczywistość.

I na koniec chciałbym dodać, że mecze naszej kadry oglądam odkąd tylko pamiętam i nie ma dla mnie znaczenia czy gramy z San Marino czy Włochami zawsze jeżeli czas i obowiązki na to pozwalają to oglądam. Zdarzyło się razy pare nawet obejrzeć na żywo kadre na Śląskim :mrgreen: . Fajnie jest od czasu do czasu pooglądać Hiszpanów, Włochów, Angoli czy jakieś inne silne ekipy ale to nie to samo...

vinc
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: vinc » 13 wrz 2010, 8:37

weasel pisze:
Obraniak to w ogóle gatunek, który w polskiej piłce wyginął już dawno, środkowy ofensywny pomocnik potrafiący dokładnie i nieszablonowo podać czy uderzyć z dystansu. Do tego nie gubi się jak ma piłkę przy nodze i nawet nie gubi się jak ma piłkę przy nodze i rywala naprzeciwko :shock: a to w naszych realiach są już umiejętności porównywalne z tymi jakie posiadał Leonidas grając z gołymi stopami :mrgreen:
dokladnie, najczesciej nasza gra to kopanina z kartofilska, Obraniak jako jeeden z nielicznych pokazuje, ze ma jakis poziom ... sciaganie obcjokrajowców wydaje mi sie jedynym sensownym pomyslem , skoro w zaden inny sposob druzyna nie jest w stanie zaistniec gdziekolwiek, a szkolenia leżą.
weasel pisze: Inna sprawa to stałe fragmenty gry w wykonaniu naszej kadry albo raczej brak wykonania :mrgreen: Jak już widzę jak do piłki w całkiem niezłej pozycji podchodzi Darek Dudka i wali na pałe to mnie szlag trafia :evil:
hahaha szlag cie trafia? chłopie, mi az sie chce plakac i to przysiegam, prawdziwymi łzami rozpaczy

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 16 wrz 2010, 11:59

Trochę polecieliśmy w rankingu i pewnie polecimy jeszcze mocniej, ale ja nie o tym.

http://www.weszlo.com/news/5574

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 16 wrz 2010, 12:12

Mentor pisze:Trochę polecieliśmy w rankingu i pewnie polecimy jeszcze mocniej, ale ja nie o tym.

http://www.weszlo.com/news/5574
Uganda :haha:

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6705

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 16 wrz 2010, 13:09

Odkąd Polska ma grać tylko w meczach towarzyskich wiadome jest, że będziemy lecieć w rankingu. O co to halo?

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 16 wrz 2010, 13:11

O to, że z selekcjonerem nadającym się na to stanowisko zlecielibyśmy mniej. :wink: Bo jednak coś tam się dostaje za sparingi wygrane, za porażkę lecimy w dół. Spadek w okolice 70-80 miejsca był przewidywany, ale na czas Euro, czy trochę po, a nie na koniec 2010 roku. :roll:

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6705

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 16 wrz 2010, 13:25

Aha. Nie no ok, to wina Smudy, wiadomo. Tylko, że jak objął reprezentację, to ta była na 56 miejscu w rankingu więc jak dla mnie spadek o 10 pozycji jest całkiem normalny. Zwłaszcza, że opadają nam powoli eliminacje do Euro 2008.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”