Górnik Zabrze (zbiorczy) - Strona 26

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 250

Re: Górnik Zabrze (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 19 lip 2010, 18:53

Wilmore pisze: Nie wiem, kto jest zaskoczony. Gołoś od samego początku mówił, że daje sobie kilka meczów czasu na rozpoznanie stanu swojego zdrowia po tak długich urazach i nie ma pojęcia, czy zdecyduje się na wyczynowe uprawianie sportu, wszyscy w klubie wiedzieli już o tym od dłuższego czasu.
Wielka szkoda chłopaka, to w swoim czasie był naprawdę duży, jak na polskie warunki, talent.
Kto jest zaskoczony? Cały zarząd bo już był przygotowany wstępny kontrakt do podpisania i miał być przedstawiony ponoć następnego dnia od dnia decyzji którą ogłosil Gołoś...Trener Nawałka też był zaskoczony bo był za aby zawodnik był wklubie bo prezentował się w sparingach średnio ale wiązał znim nadzieje że gdy rozegra więcej meczów dojdzie do optymalnej dyspozycji,koledzy z drużyny(Zahorski który był jednym z pierwszych którzy się dowiedzieli o tej decyzji) więc wszyscy byli zaskoczeni decyzją..Owszem dyspozycja i jego zdrowie było wielką niewiadomą ale tak jak mówię zawodnik ogłosił decyzją która niewskazywały na to sparingi...Jak sam mówił wyvrał zdrowie ponieważ niechcial zostać do końca życia kaleką....Szkoda chłopaka bo miał duży talent jak widać rozsądny i szkoda że nieomijały go kontuzje..:( Wszyscy w Zabrzu życzą mu jak najlepiej w życiu i przede wszystkim zdrowia :)

Edit: Odrazu uprzedze kolejne pytanie gdyby mogło nastąpić :P wszyscy życzą mu jak najlepiej ponieważ zachował się bardzo w porządku do klubu...nieoszukał wsensie podpisał kontrakt zarabiałby pieniądze i niezagrałby ani minuty czyt.Gorawski...:D Zawodnik zachował się fair bo jak przyznał w wywiadzie to Górnik do niego wyciągnął rękę... ;)

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 23 lip 2010, 13:53

Trener,Wałdoch,zawodnicy wypowiedzieli się na temat gry w sparingach i widać poprawę oraz oczekują że ze sparingu na sparing Górnik dojdzie do optymalnej dyspozycji-zgrania zespołu :)

Wyniki następujących spotkań sparingowych:
Górnik Zabrze - Chojniczanka Chojnice 1:1 (0:1)
Lechia Gdańsk - Górnik Zabrze 2:3 (2:1)

Górnik zrezygnował z testowanych napastników Łukasz Tumicz (Jagiellonia) i Rafał Leśniewski (Nielba)po meczu z Chojniczanką.... Ciągle w Zabrzu jest temat budowy stadionu które miasto chce wybudować oczywiście głównie chodzi o koszt oraz sposób rozgrywanych spotkań na Roosevelta 81:)

Można powiedzieć że Paweł Strąk pozostanie na 3,5 roku w Zabrzu i będzie grywał w rezerwach zawodnik niechce rozwiązać kontraktu choć zgodził wcześniej na proponowane warunki czym rozwścieczył zarząd -> http://www.gornik.zabrze.pl/page.php?id=16790&a=more

I oto kolejny artykuł na temat przyszłości Pawła Strąka w Zabrzu ;)
Na dobre i na złe

Paweł Strąk zdecydował się na pozostanie w Zabrzu. Czyli na jeszcze 3,5 roku, które teoretycznie powinien spędzić w rezerwach, w B-klasie.
Jeszcze kilka dni temu wydawało się, że rozstanie Pawła Strąka z Górnikiem Zabrze będzie formalnością. Ponad miesiąc temu piłkarz znalazł się na liście graczy, z którymi klub chciał rozwiązać kontrakt, a tydzień temu strony doszły do porozumienia. Tak przynajmniej twierdził prezes klubu, Łukasz Mazur.

Słowa nie dotrzymał
Tymczasem w środę wieczorem Paweł Strąk stwierdził, że nadal chce grać w Górniku i wypełni w Zabrzu swój kontrakt. Biorąc pod uwagę wysokość kontraktu piłkarza, może w tym okresie wzbogacić się o ponad dwa miliony. Nie grając nawet minuty na boiskach ekstraklasy. W zimie 2009 roku Paweł Strąk podpisał z Górnikiem pięcioletni kontrakt. Henryk Kasperczak uznał wtedy, że ten piłkarz jest mu niezbędny w budowie silnego Górnika.
- Jak skomentuję decyzję piłkarza? Wiele osób ostrzegało mnie, że dokładnie tak się zachowa, ale miałem wewnętrzne przekonanie, że dotrzyma danego słowa. To Paweł Strąk zaproponował nam swoje warunki rozstania, na które Górnik przystał i z których się już wywiązał - twierdzi prezes Górnika, Łukasz Mazur. - Naprawdę wierzyłem, że zachowa twarz i będzie miał poczucie honoru. Wiem, że miał ofertę z ligi greckiej, ale nie chciał z niej skorzystać. Teraz powiedział, że chce zostać w Polsce, a dla kontraktu, jaki ma w Zabrzu, warto się poświęcić...

W lidze nie zagra
Poświęcenie ma polegać na tym, że Paweł Strąk będzie trenował z rezerwami i grał na boiskach B-klasy. Tylko wczoraj piłkarz miał trzy treningi, w tym pierwszy jeszcze przed 8:00 rano. Kończy zajęcia około 18:00. Taki scenariusz powtarza się zresztą każdego dnia. Do tego dojdą jeszcze mecze o ligowe punkty. Biorąc pod uwagę długość kontraktu, można przypuszczać, że w tym czasie Paweł Strąk zaliczy nawet kilka awansów. Czy zagra jeszcze w pierwszym zespole? Nie można wykluczyć, że za takim rozwiązaniem będzie w obecnej sytuacji optował trener Adam Nawałka, który nie do końca był zwolennikiem odsunięcia Strąka do rezerw. Piłkarz będzie przecież na przysłowiowe wyciągnięcie ręki, teoretycznie w każdej chwili do dyspozycji trenera. Prezes Górnika takie spekulacje ucina jednak bardzo jednoznacznie. - Miesiąc temu powiedziałem, że póki jestem prezesem, Paweł Strąk nie zagra w pierwszym zespole. My jego kontrakt będziemy respektować. Po prostu chcieliśmy pójść piłkarzowi na rękę. Mógł odejść za darmo, dostałby jeszcze bardzo godziwą odprawę, którą sam zaproponował. Pewnie znalazłby sobie jeszcze klub na odpowiadającym mu poziomie. Ale dokonał wyboru. Dałem mu jeszcze czas do piątku, gdyby jednak zmienił zdanie, ale jeżeli wybrał grę na łąkach B-klasy, to mogę tylko obiecać, że pozna wszystkie jej boiska w okolicy - kończy prezes Górnika.

Serie B
Już można zaryzykować twierdzenie, że na tym poziomie Paweł Strąk będzie - przynajmniej pod względem finansowym - krezusem, choć zdarzają się w B-klasie biznesmeni, którzy na stan konta nie narzekają, a towarzysko chcą sobie pograć w piłkę. Zresztą Strąk nie będzie sam. Nie jest wykluczone, że nawet dziś zgody na treningi z pierwszym zespołem nie dostanie Damian Gorawski. Gdyby tak się stało, wówczas obaj mogliby zagrać z rezerwami sparing w Ciochowicach. Mecz odbędzie się w najbliższą sobotę. Tym samym potwierdziły się żartobliwe słowa wypowiedziane swego czasu przez Krzysztofa Maja, dyrektora ds. marketingu, który powiedział: - Teraz to nie będzie B-klasa, tylko Serie B... A są przecież kolejni kandydaci do gry w tej drużynie. Jak chociażby Michał Karwan.

źródło: Sport

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 02 sie 2010, 11:30

Dawno niepisałem więc cosik wam przybliże...krystalizuje się nam 1 jedenastka przynajmniej o wobronie na 90% z Polonią W-wa powinniśmy wyjść od prawej Bemben Banaś Jop Magiera w pomocy na prawej rozpocznie raczej Bonin w środku pomocy ciężko stwierdzić :D zaś na lewej zagra Sikorski lub Bębenek ale raczej ten 1 a atak wiadomo Zahorski Światek

W ostatnich sparingach pokonaliśmy mistrza Algierii Mouloudia Club d'Alger 2:0 (1:0). Bramki dla zabrzan zdobyli Adrian Świątek i Adam Banaś.

Górnik: Nowak (46. Stachowiak) - Bemben (46. Danch), Banaś (89. Kopacz), Jop (88. Mańka), Magiera (87. Marciniak) - Bonin (80. Wodecki), Przybylski (88. Cebula), Kwiek (84. Balat), Sikorski (84. Leszczak) - Świątek (80. Chałas), Zahorski (73. Bębenek).

W innym sparingu : Górnik Zabrze - LZS Leśnica 2:1 (1:0) lecz tutaj rozegrały rezerwy = Gierczak Wodecki..Leszczaka i Chałasa można też do rezerw bardziej zaliczyć choć Chałas będzie częściej grał niż Leszczak w przyszlym sezonie)

Konrad Cebula rozwiązał kontrakt...ponoć blisko Stali Stalowa Wola..
Jarka definitywnie w Ruchu Radzionków

Poraz kolejny pojawił się artykuł na temat naszych "gwiazd"
Górnik żyłą złota dla Strąka, Gorawskiego i Karwana

Historia pracy i płacy, o jakiej wielu może tylko pomarzyć. Bo cóż jest przyjemniejszego niż urzeczywistnienie powiedzenia: "czy się stoi, czy się leży tysiąc złotych się należy". Tyle że w tym przypadku chodzi o znacznie większą kwotę. Trzej piłkarze Górnika Zabrze zostali przesunięci do drużyny rezerwowej, która gra w klasie B, czyli siódmej lidze. Mimo to, z klubowej kasy pobierają od 30 do 60 tysięcy złotych miesięcznie. Teraz będą grali z amatorami, którzy za mecz dostają 25, tyle że złotych.

Teoretycznie można załamywać ręce, bo zamiast w Warszawie czy Poznaniu, Paweł Strąk na mecze będzie jeździł do Kamieńca czy Bujakowa. Ale tylko teoretycznie, bo praktycznie, to dla niego bez różnicy, przynajmniej finansowo. Nieoficjalnie, miesięcznie inkasuje około 40 tysięcy złotych. Kilkaset razy więcej niż piłkarze amatorzy, przeciw którym będzie grał co tydzień.

- Za wygrany mecz jest 25 złotych, potem jeszcze po meczu u siebie jest powiedzmy piwo i kiełbaska - mówi Mateusz Kisiel, piłkarz Gwiazdy Chudów. Niezłe frykasy, ale w porównaniu z tym, co za swoją pensje może kupić Strąk, apanaże graczy Gwiazdy Chudów nieco bledną.

Sam zainteresowany z dziennikarzami o swojej sytuacji nie rozmawia. Nie zgadza się też na rozwiązanie kontraktu z klubem, któremu nie jest już potrzebny.

W podobnej sytuacji są Damian Gorawski i Michał Karwan, którzy karnie zostali zdegradowani do B-klasowych rezerw Górnika. Co wcale nie przeszkadza im pobierać z kasy klubu po kilkadziesiąt tysięcy złotych miesięcznie. - Te kontrakty są bardzo wysokie i nie do końca odpowiadające poziomowi tych zawodników. Tak że nic dodać, nie ująć - przyznaje Maciej Sowicki, wiceprezes Górnika Zabrze.

Mimo to żaden z piłkarzy nie chce nic ująć ze swoich wysokich kontraktów. - Ja mam swoje ambicje sportowe na grę na najwyższym poziomie, a ktoś mi to po prostu uniemożliwia. Wiem, że moje miejsce jest gdzie indziej - tłumaczy Michał Karwan, zawodnik Górnika Zabrze.

Jednak żaden z nich miejsca w pierwszym zespole Górnika na pewno już nie odzyska. - Takie były decyzje i nie będę tego komentował - podkreśla Adam Nawałka, trener Górnika Zabrze.

Formę zdegradowanych piłkarzy, chętnie komentują za to piłkarze Gwiazdy Chudów, którzy mieli okazję się z nimi zmierzyć. - Są wytrenowani. Wiadomo, jak młodzież trenuje codziennie, to jest zupełnie inna gra niż sam wysiłek amatorów, którzy po prostu przychodzą trochę pograć po pracy - stwierdza Jarosław Sandrak, piłkarz Gwiazdy Chudów. Pracy, w której o pieniądzach zarabianych przez swoich dzisiejszych rywali mogą tylko pomarzyć.

Sami piłkarze Górnika marzą za to, żeby wypełnić swoje kontrakty, bo dla nich to żyła złota. - To jest po prostu gra o wielkie pieniądze. Paweł Strąk ma do wzięcia w Górniku w tej chwili około 2 mln złotych, jeśli wypełni kontrakt trzyletni. Damian Gorawski kwotę mniejsza, bo ten kontrakt jest krótszy, ale to są tez ogromne pieniądze. To są piłkarze, którzy wiedzą, że takich pieniędzy nie dostaną w żadnym klubie - uważa Dariusz Czernik, dziennikarz "Sportu". A i w innym zawodzie, też byłby z tym niemały problem.

źródło: Telewizja Silesia
eh...i co tu dużo mówić w Bytomiu nienawidzą prezydenta miasta u nas będzie tak z zawodnikami...biorąc pod uwagę że ze Strąkiem który zarabia 60 tys. prezes się dogadał ustnie a po tygodniu czy dwóch piłkarz stwierdza że jednak zostaje to taki piłkarz jest bez ambicji i honoru a potem jak ma być nasza piłka lepsza

EDIT: bym zapomniał (3 sierpnia) w zabrzańskim Domu Muzyki i Tańca odbędzie się przedsezonowa prezentacja drużyny Górnika Zabrze. Początek imprezy zaplanowany jest na godzinę 18:00, a bilety można zakupić jedynie w kasie DMiT w cenie 15 PLN. :)

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 16 sie 2010, 13:42

Dawno mnie nie było ale pisanie jedna reka to nie to samo co dwoma wdodatku lewa :P Zaczne od meczu z Polonią W-wa 0-2 straciliiśmy bramki po błedach w defensywie co rywal z łatwościa wykorzystał grało się potem ciężko ale mielismy momentami przewage ale szkoda akcji Bonina w 1 połowie byłoby 1-1 i inaczej bysmy weszli na 2 polowe no cóż trudno...2 mecz to wygrana 2-1 na wyjeździe z Zagłębiem Lubin ponoć strzelaliśmy po błedach defensywy czyli jakby się trochę wyrównało :lol: ogólnie początek sezonu w wykonaniu pilkarzy dobry wiele rzeczy jeszcze do poprawki no ale tak jak pisałem wcześniej ważne zdobywać pkt na początku bo terminarz mamy prawie identyczny jesli chodzi o skale trudnosci co spadlismy z ekstraklasy...nstepny mecz to wyjazd do Gdyni i stać nas na zwycięstwo ale remis też niebedzie zlym wynikiem...Zwyciestwo pozwoliłoby uciec na te 2-3 pkt co daloby jakis komfort psychiczny ;)

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 28 sie 2010, 23:22

Dawno niepisałem ale to ze względu na rękę wgipsie ale tak wskrócie:

Jutro Wielkie Derby Śląska o 17:15 w pokazuje Orange Sport bo Canal+ nie chciał nawet po interwencji zarzadu Allianza,Prezydentową Szulik,Prezesa Mazura i Stowarzyszenia Kibiców...Dodam że zostanie wpuszczone 13000 widzów dzięki powiększeniu sektora i kontroli Policji :)

Przed meczem dot.
Michael Mueller, szef Rady Nadzorczej Górnika

Bardzo się cieszę na derby. spodziewam się wielkich emocji. Z poprzednich meczów Górnika wynika, że gramy dobry futbol, mamy charakter. Nawet, gdy przegrywamy, nie rezygnujemy, drużyna gra do końca. Optymistycznie to widzę, w niedziele liczę na zwycięstwo.
Odniosę się jeszcze do informacji, że Allianz miałby się wycofać z Górnika [napisał o tym piątkowy "Przegląd Sportowy - przyp. red.]. Jeśli stadion nie zostanie zbudowany do 2012 roku, powstanie dziura w budżecie klubu i będziemy się w tej sprawie zwracali do władz miasta. W liście intencyjnym jest zapis, który mówi, ż w przypadku nie zbudowania stadionu mamy prawo do sprzedania akcji. Daleko nam jednak do tego kroku, bo przecież bardzo się zaangażowaliśmy w Górnika. Liczymy, że gmina spełni nasz warunek i stadion powstanie. Prace maja się rozpocząć wiosną 2011 roku.
Nic nowego...Urząd miasta dalej bawi się w najlepsze i co tu dużo pisać szkoda...Bo zapewne nic nie ruszy oprócz kampani wyborczej i będziemy w lesie jak wtym Kabarecie Moralnego Niepokoju :)

Porażka 2-0 z Arką cóż mecz wyrównany poraz kolejny Górnik nieskuteczny i skończyło się jak się skończyło teraz trzeba wywalczyć komplet u siebie z Ruchem ;)

Wygrana 3-1 z Wisła Płock i awans do 1/16 wtym meczu zagraliśmy bardzo dobrze pressingiem co pochwalił nawet szkoleniowiec Wisły więc liczyć trzeba aby tak wyjść na Ruch :D

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 30 sie 2010, 12:26

Górnik wygrał 1-0 z Ruchem Chorzów :jupi: Meczu nieoglądałem opin co wyczytałem a usłyszałem ciężko cosik napisać..Jedni piszą wyszedł strzał bo remis byłby bardziej sprawiedliwy drudzy że to Górnik był stroną dominującą i zasłużył na wygraną :] Ja napisze tyle ile mówi tabela :D Górnik zdobył ważne 3 pkt znów ma ten bufor 5 pkt do strefy spadkowej co jest korzystne no i dalej trzeba stukać punkty :D Następny mecz z ostatnią Cracovią na wyjeździe remis byłby dobrym wynikiem ale marzą mi się 3 pkt i stać piłkarzy na to jeśli będą bardziej skuteczni..Mecz napewno będzie ciężki Cracovia wyjdzie mocno zmotywowana bo już lekki nóż na gardle się pojawia trochę przesadzam 5 kolejka ale 2 drużyny tracą już kontakt(3pkt) wkażdym razie cosik zaczyna się kształtować i najważniejsze że Górnika niema wtym miejscu :jupi:

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 02 wrz 2010, 21:03

Stało się :D To o czym wspominałem od dawna Górnik będzie współpracował z Gwarkiem i MSPN :jupi:
Po wielu latach bezowocnych rozmów i negocjacji w siedzibie Górnika Zabrze zostały podpisane umowy pomiędzy klubem a Gwarkiem Zabrze i MSPN Górnik Zabrze. Celem podpisanych porozumień jest zintegrowanie zabrzańskiego środowiska piłki młodzieżowej.
- Na wstępie chciałabym podziękować MSPN, że w trudnych dla Górnika czasach przejęli naszą młodzież. Udało im się od podstaw stworzyć i prowadzić szkółkę, za to jesteśmy im wdzięczni - powiedział prezes Łukasz Mazur.

W ramach umowy z MSPN Górnik Zabrze grupy sportowe będą sukcesywnie trafiały pod skrzydła Górnika Zabrze. Jeżeli wszystkie przekazania grup będą przebiegały zgodnie z ustalonym harmonogramem to w niedalekiej przyszłości szkółka MSPN przestanie istnieć, bo wszystkie grupy będą występowały pod szyldem Sportowej Spółki Akcyjnej. Już teraz możemy obserwować występy połączonych sił Górnika i MSPN w śląskiej lidze juniorów starszych, okręgowej lidze juniorów i śląskiej lidze juniorów młodszych.

- Przez ostatnie lata było tu wielu prezesów i wiele obietnic. Prowadziliśmy wiele rozmów, ale nigdy nie było porozumienia. Cieszę się, że w Górniku wreszcie są ludzie z którymi można rozmawiać. Etapami będziemy dążyli do tego, by całość naszej szkółki przeszła na stan Górnika Zabrze. Będzie to dla nas duża radość, gdy nasi wychowankowie będą odnosili sukcesy w jego barwach - powiedział prezes MSPN Górnik Zabrze Tomasz Fatyga.

Poza MSPN Górnik zabrzański klub po kilkunastu latach osiągnął porozumienie z Gwarkiem Zabrze. - Jestem bardzo zadowolony, że wreszcie się to skończyło. Przez lata nie było woli ze strony Górnika, aby tą współpracę nawiązać. Na szczęście udało nam się ten rozdział zamknąć i teraz zawodnicy nie będą musieli okrężną drogą trafiać do Górnika - stwierdził wyraźnie zadowolony wiceprezes Gwarka Zabrze Jan Kowalski.

Z Gwarkiem została podpisana umowa o ścisłej współpracy na mocy której najzdolniejsi zdaniem trenerów Górnika zawodnicy będą trafiali tam gdzie jest im najbliżej czyli na Roosevelta. Wkrótce zakończy się także spłata wieloletnich długów Górnika wobec Gwarka: - Wszystko jest na dobrej drodze i zgodnie z harmonogramem - mówi prezes Gwarka Marian Ryndak. - Rozmowy toczyły się od kilkunastu lat i z każdą zmianą prezesa w Górniku negocjowaliśmy nowe warunki. Nigdy nie było umowy, ale jakoś ta współpraca wyglądała. Ostatnio przecież w Górniku występowali: Dawid Jarka, Adam Danch, Marek Krotofil czy Damian Furczyk. Myślę, że spisanie tej umowy pomoże naszym najlepszym zawodnikom, ale wszystko po stronie trenerów Górnika, aby te talenty wyłapali - kontynuuje prezes Gwarka.

Dyrektor sportowy Tomasz Wałdoch zdradził, że umowa pomiędzy Gwarkiem a Górnikiem jest bardzo precyzyjna pod wieloma względami. Poza oczywiście sprawami finansowymi reguluje ona m.in. wspólne spotkania sztabów szkoleniowych Górnika, Gwarka oraz MSPN w celu wymiany myśli szkoleniowej. - Po wielu rozmowach i spotkaniach udało się osiągnąć wspólne porozumienie, które ma się przyczynić do tego, aby Górnik był jeszcze silniejszy. Chciałbym, aby wszystkie szkółki piłkarskie w okolicy tak chętnie z nami współpracowały. Oby ta współpraca była wkrótce widoczna - wierzy dyrektor sportowy Tomasz Wałdoch.

- Ideą porozumienia jest to, abyśmy wszyscy w dobrych warunkach i przy dobrej współpracy inwestowali w młodzież. Wierzę, że to porozumienie stworzy w Zabrzu wspólną piłkarską rodzinę - powiedział na zakończenie wiceprezes Gwarka Józef Gawron z czym trudno się nie zgodzić.

źródło: gornikzabrze.pl
A tak pozatym to miasto,klub żyje ciągle zwycięstwem po bramce Mariusza Magiery co ciekawe piłkarz z Gwarka z epizodem w Wiśle Kraków...Więcej takich zawodników :lol: oraz zadowolenie po występach P.Gierczaka który notuje po raz 3 epizod w Górniku..W 1 kolejce nie zagrał ale po występie w PP z Wisłą Płock stał się pewniakiem do wyjściowej 11(pełni rolę taką jak Brzęczek a więc duże doświadczenie) obok Kwieka i Przybylskiego tym samym Świątek grywa na lewym skrzydle na prawym oczywiście Bonin a w ataku sam Zahorski ;]

Jutro sparing o 14:30 z Zagłębiem Lubin w Kędzierzynie-Koźlu zaś w meczu 1/16 finału Pucharu Polski Górnik Zabrze zagra na własnym boisku z Lechią Gdańsk. Mecz rozegrany zostanie 21 lub 22 września.
3 dni później zabrzanie ponownie zmierzą się z Lechią, tym razem jednak w 7. kolejce Ekstraklasy. Spotkanie odbędzie się 25 lub 26 września :)

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 11 wrz 2010, 21:57

W sobotnim meczu 5. kolejki Ekstraklasy Cracovia uległa Górnikowi Zabrze 2:3. :jupi:

Cracovia - Górnik Zabrze 2:3 (1:2)
Bramki: Radosław Matusiak (24, 53) - Piotr Gierczak (20), Tomasz Zahorski (34), Grzegorz Bonin (63)
Żółte kartki: Hesdey Suart - Aleksander Kwiek, Michał Bemben, Marcin Wodecki, Mariusz Jop, Maciej Bębenek, Szymon Sobczak
Sędzia: Tomasz Mikulski (Lublin).
Widzów: 3 000.

W 69. minucie Bartosz Ślusarski (Cracovia) nie wykorzystał rzutu karnego (Adam Stachowiak obronił).Ślusarski faulowany przez Jopa.

Cracovia: Łukasz Merda - Marcin Janus, Arkadiusz Radomski, Marian Jarabica, Hesdey Suart - Sławomir Szeliga, Mateusz Klich (82. Bartłomiej Dudzic), Aleksandru Suworow - Bartosz Ślusarski, Radosław Matusiak, Saidi Ntibazonkiza.

Górnik: Adam Stachowiak - Michał Bemben, Adam Banaś, Mariusz Jop, Mariusz Magiera - Grzegorz Bonin (79. Maciej Bębenek), Marcin Przybylski, Aleksander Kwiek, Marcin Wodecki (67. Adrian Świątek) - Piotr Gierczak (86. Szymon Sobczak) - Tomasz Zahorski.

Po meczu powiedzieli:

Rafał Ulatowski (trener Cracovii): Czeka nas dużo pracy, szczególnie w defensywie. Tracimy łatwe bramki. Pamiętać należy, że eksperymentujemy w ustawieniu obrony, a dziś nie mogli grać kontuzjowany Wasiluk i pauzujący za żółte kartki Polczak. Trzeba jednak być optymistą, wierzyć, że passa się odwróci. Do strzelania pierwszego rzutu karnego był wyznaczony przed meczem Bartosz Ślusarski. Wiem, że teraz praca tutaj nie zależy ode mnie, ale od właściciela klubu. Na pewno nie jest miłe, gdy się inwestuje w zespół, a nie widać tego efektów. Spodziewam się każdej decyzji.

Adam Nawałka (trener Górnika): Uważam, że spotkanie stało na dobrym poziomie. Było dużo bramek, wysokie tempo gry, emocje do ostatnich minut. Cracovia walczyła bardzo dzielnie, ale moi chłopcy stanęli na wysokości zadania, starali się grać nie na 100 a na 200 procent możliwości. Myślę, że to był decydujący czynnik przesądzający, że wygraliśmy. Te trzy punkty są dla nas niezwykle ważne. Nie chcę oceniać gry bramkarza, poszczególnych piłkarzy. Na to będzie czas podczas poniedziałkowego treningu. Wszyscy wygrywamy, wszyscy przegrywamy, a dziś zrobili swoje Adam Stachowiak obrońcy, jak i napastnicy.

Szłoby powiedzieć w tym wypadku napisać "i jak tu się nie napić" :lol: Co ciekawe Górnik wygrał ostatni mecz rozegrany na Suchych Stawach Cracovii oraz na otwarcie stadionu w Lubinie z Zagłębiem...Jak pisałem trzeba zdobywać pkt na wyjeździe tym bardziej cieszy wygrana z Cracovią która zaczyna powoli tracić dystans do bezpiecznego miejsca i Górnik ma nadal 5 pkt przewagi nad strefą spadkową co daje cały czas jakiś komfort psychiczny ;)

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 12 wrz 2010, 0:54

Dajcie meldunek jak sobie radzi słynny już Michał Pazdan ? Pogrywa coś ?

Awatar użytkownika
Nebula RN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 941

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Nebula RN » 12 wrz 2010, 1:57

Pazdan leczy kontuzję i w tej rundzie już chyba nie zagra.

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 12 wrz 2010, 10:29

Pazdan owszem leczy kontuzję..Ponoć ostatnio zaczął już truchtać...Ma wrócić do gry w październiku więc wszystko przebiega zgodnie z planem a może nawet szybciej ale napewno klubowi lekarze niebędą ryzykować..Przed sezonem mówilo się że Pazdan będzie grał def.pomocnika na pozycji którą rozpoczynał karięrę ale obecnie zarówno środek pomocy i obrona prezentują się conajmniej przyzwoicie by nienapisać dobrze :)

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 14 wrz 2010, 0:45

Na dzisiejszej sesji Rady Miejskiej Zabrza przegłosowano zgodę na budowę nowego stadionu dla Górnika.
Targi w sprawie dalszej budowy stadionu i sposobów jego finansowania trwały od kilku lat. Ostatecznie zdecydowano tak jak chciały obecne władze miasta, by w pierwszym etapie wybudować trzy czwarte obiektu z krzesełkami na około 25 tysiące widzów. Ma to kosztować około 200 milionów złotych.
Spółka Stadion, która odpowiada za budowę nowego stadionu, ma być dokapitalizowana kwotą 276 mln złotych. W sesji Rady Miasta uczestniczyli kibice Górnika. Głosowanie przyjęli z wielką radością. Wiosną 2011 roku mają ruszyć pierwsze prace na obiekcie.

źródło: własne / Marten / Gazeta Wyborcza
Nareszcie!! :jupi: W dużej mierze decyzja została podjęta dzięki kibicom tak by dalej niebyło wiadomo co kiedy jak i przede wszystkim za ile... No ale nareszcie jest jakaś decyzja..
Dla osób zainteresowanych dodam że na niższych szczeblach w tym tygodniu Górnik również był zwycięski..Ciekawostka w rezerwach grała $półka Gorawski Strąk i Karwan :D
W spotkaniu 5. kolejki Młodej Ekstraklasy Górnik pokonał w Zabrzu Cracovię 4:0 (1:0). Wszystkie bramki dla zabrzan strzelił Daniel Sikorski (38., 50., 75., 90.)
Skład Górnika ME: Skorupski - Danch (46. Bębenek; 83. Krakowiak), Kopacz, Steuer, Cymański - Kiełtyka (68. Gross), Mańka, Balat (46. Bartusiak), Sikorski - Leszczak (23. Michalik), Sobczak (46. Chałas).

W meczu 3. kolejki klasy B rezerwy Górnika Zabrze pokonały na bocznym boisku MOSiR Stal Zabrze 7:3.
Bramki dla Górnika strzelili: : Bień (13., 34.), Dulski (17.) Gorawski (18., 48.), Karwan (60.), Rabiej (90.). Górnik II: Kudła (46. Głogowski) - Szołtysek, Karwan, Bień (46. Krakowiak), Krzysztoporski - Gancarczyk, Strąk, Dulski (74. Wolniewicz), Kucza - Niemczuk (46. Rabiej), Gorawski. (gornikzabrze.pl)
Edit: Bramkarz Adam Stachowiak wybrany do najlepszej jedenastki 5. kolejki Ekstraklasy według ekspertów programu Liga+ Extra w stacji Canal+ Sport. Oby było więcej zawodników w następnej kolejce ;)

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 15 wrz 2010, 11:02

We wtorek (14 września) w trakcie popołudniowego treningu Piotr Gierczak złamał kość strzałkową prawej nogi. Do tego feralnego zdarzenia doszło w trakcie gry wewnętrznej.

Doświadczony pomocnik i strzelec jednej z bramek w ostatnim, wygranym przez Górnika 3:2 mecz z Cracovią został natychmiast odwieziony do szpitala w Zabrzu-Biskupicach, gdzie założono mu gips. - Po prostu źle stanąłem i stało się. Po tygodniu gips zostanie zdjęty i kość zostanie prześwietlona. Na razie nie wiadomo jeszcze jak długo potrwa całe leczenie - stwierdził Gierczak zaraz po powrocie ze szpitala na stadion. Koledzy, którzy akurat wracali z treningu do szatni, starali się pocieszać Piotra, który w najbliższym czasie będzie się poruszał o kulach.

źródło: gornikzabrze.pl
Ja pier..:/ Akurat właśnie teraz kiedy drużyna zaczęła się opierać na linii pomocy bez lewej strony..Oby szybko wrócił do zdrowia i rehabilitacha przebiegła bez problemu co po tym szpitalu będzie ciężko :/ Z miesiąc temu też tam zakładałem gips i jakiś tani bo szybko się kruszył a przy ściąganiu w innym miejscu odrazu pięlęgniarka wiedziała gdzie on był zakładany :/ Ciekaw jestem ile musiał czekać,bo ciągle mam obrazek starszego gościa z raną otwartą który prawie mdlał w poczekalni siedząc z 1,5 h...No ale szpital ma opinię wykończalnii więc oby wszystko przebiegło prawidłowo..

W meczu z Bełchatowem zagramy znów 4-4-2 spowodu tej kontuzji na lewej pomocy Sikorski-Wodecki a do ataku powróci Świątek...Chociaż Nawałka czasem lubi zaskoczyć więc zobaczymy mimo wszystko liczę na korzystny rezultat ;)

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 18 wrz 2010, 22:58

No i kolejny weekend który można zaliczyć do udanych :jupi:

Górnik Zabrze - GKS Bełchatów 1:0 (0:0)
Bramka: Tomasz Zahorski (73).
Żółte kartki: Adam Banaś, Aleksander Kwiek, Tomasz Zahorski - Marcin Drzymont.
Sędzia: Radosław Trochimiuk (Ciechanów).
Widzów 6 000.( na stronie nieoficjalnej podaje się 7485).

Górnik Zabrze: Adam Stachowiak - Michał Bemben, Adam Banaś, Mariusz Jop, Mariusz Magiera - Grzegorz Bonin (85. Adam Danch), Mariusz Przybylski, Aleksander Kwiek, Marcin Wodecki (90+2. Rafał Pietrzak) - Daniel Sikorski (66. Adrian Świątek), Tomasz Zahorski.
PGE GKS Bełchatów: Łukasz Sapela - Zlatko Tanevski, Marcin Drzymont, Mate Lacić, Wojciech Jarmuż - Tomasz Wróbel (67. Grzegorz Fonfara), Grzegorz Baran, Janusz Gol (78. Jeremiah White), Kamil Poźniak (63. Dawid Nowak), Maciej Małkowski - Marcin Żewłakow.

Powiedzieli po meczu:

Trener PGE GKS Maciej Bartoszek: "Czekaliśmy w tym meczu na swoją szansę. Stworzyliśmy sytuacje do zdobycia bramek, ale nie potrafiliśmy ich wykorzystać. Górnik zdobył bramkę po rzucie rożnym i mimo ataków w końcówce nie udało nam się wywieźć z Zabrza choćby jednego cennego punktu. Dziś gospodarze byli zespołem lepszym. Nie powiem, kto miał przy rzucie rożnym pilnować Tomasza Zahorskiego".

Trener Górnika Adam Nawałka: "Oczekiwaliśmy trudnego spotkania, bo GKS jest na fali i gra bardzo ciekawy futbol. Mieliśmy sytuacje, ale czasem tak jest, że piłka nie chce wpaść do bramki. Dobrze, że w końcu to się udało. Drugi gol był w naszym zasięgu, a doprowadziliśmy do nerwowej końcówki. O zaangażowaniu moich piłkarzy może świadczyć fakt, że Daniel Sikorski grał ze złamanym w trakcie gry nosem".

Mecz miałem okazję widzieć od 13-56 min dużo się wtych min niedziało strzał Poźniaka kontrolowany przez Stachowiaka,Spojenie Sikorskiego, jego gra ze złamanym nosem,przyblokowany strzał Zahorskiego z 6 metrów i udane rajdy Bembena,gra pressingiem,zmuszenie rywala do oddania piłki oraz 8-1 w różnych do przerwy zktórych nic niewynikało..Bramkę niewidziałem ale zdobyliśmy po dośrodkowaniu z rożnego przez Magierę i głową strzelił Zahorski..Mówi się że Zahor i Bonin są bliżej kadry..Przyszli może kadrowicze zagrali słabo jak widziałem ale może lepiej b yło w II połowie napewno są blisko kadry,Bonin jest w dobrej dyspozycji napewno można go przetestować skoro Peszko dostaje powołania który jest bezformy(nielicząc meczu z Juve który zagrał średnio jak na jego możliwości) a Zahor jeśli dalej będzie zdobywać bramki pracował dla drużyny to niezdziwie się jak również dostanie powołanie w miejsce rezerwowego w Borussi R.Lewandowskiego...Narazie są blisko kadry,Smuda zapowiedział wizytę na Roosvelta zapewne nastąpi to w meczu z któryś z tych 3 meczów u siebie aby sprawdzić możliwości na najwyższym szczeblu ekstraklasy..

Wracając do wyniku po tym zwycięstwie jesteśmy wiceliderem do jutra lub do następnej kolejki oraz przewagę 8 pkt nad strefą spadkową :jupi: Przed sezonem taki układ raczej wzięlibyśmy w ciemno choć nie zapominajmy że te najcięższe boje dopiero przed nami...W następnej kolejce gramy na wyjeździe z Lechią i później 3 mecze u siebie z rzędu z liderem Jagielonią potem Wisła Lech i wyjazd na Legię i znów u siebie o prymat na Śląsku z Polonią ;] Więc szykuje się ciężki terminarz,najważniejsze zdobywać punkty bo liga jest niezwykle wyrównana i można wygrać z każdym...Niechciałbym ryzykować stwierdzenia że Górnik niespadnie więc dalej będę mówił-pisał jak przed sezonem że stać nas na 8 miejsce i obyśmy te miejsce zajęli ;)

PS. Tak z głupot popatrzyłem dziś na Iraklis i gwiazdeczka Szczot pojawił się w 74 minucie :lol:

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 18 wrz 2010, 23:01

O proszę! Rafał zadebiutował w pierwszej drużynie Górnika. Wprawdzie epizodycznie, ale zawsze to coś.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”