Re: Reprezentacja Polski (zbiorczy)

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Re: Reprezentacja Polski (zbiorczy)

Post autor: Wilmore » 04 lis 2010, 22:46

Pamiętajcie, że Smuda został selekcjonerem, bo chcieli tego kibice, więc PZPN dał narodowi to czego on oczekiwał. Taki zabieg PR...
Masz oczywiście rację, tak to jest, jak się kibicom daje coś do powiedzenia w profesjonalnym futbolu. Przykre, że akurat w takim momencie zadecydowano o oddaniu kadry ulubieńcowi fanów, a nie komuś z predyspozycjami.
Tyle że po tym, jak zaszczuto Leo i jak zamknięci na realia obecnego futbolu są kibice i działacze PZPN decydujący o selekcjonerze nie dziwi mnie to, że nikt poważny z zagranicy, choćby na poziomie Leo w 2006 roku (a przecież stać PZPN na lepszych trenerów!) by nie przyszedł. Bo i po co? By Piechniczek tłumaczył mu realia współczesnej piłki? Żeby kibice mu wmawiali, że mamy lepszych graczy od Czech czy Słowenii? Żeby na okrągło wysłuchiwał bzdur i rad pod swoim adresem od ludzi bez odpowiedniego wykształcenia?
Sami sobie ukręciliśmy bicz dopuszczając do takiego obrzucania szambem Leo. To się odbiło szerokim echem na zachodzie, możesz mi wierzyć, nikt Leo może nie chcieć na ławce, ale wszyscy go szanują. Trzeba było prowadzić krytykę w zakresie odpowiednim, a nie wymyślać bzdury, i z klasą.
To jak z Cupiałem w swoim czasie. Nikt poważny przyjść nie chciał, choć warunki nie najgorsze, bo po co, skoro po jednej czy dwóch porażkach wyleci? Później się to kończy tak, jak teraz z kadrą, że totalnie przypadkowy gość ją obejmuje.

Wróć do „Polska”